Orkidéer I Ett Slutet System (24 Foton): Plantera Orkidéer, Vattna Dem Med Vitlöksvatten. För- Och Nackdelar Med Att Växa

Innehållsförteckning:

Video: Orkidéer I Ett Slutet System (24 Foton): Plantera Orkidéer, Vattna Dem Med Vitlöksvatten. För- Och Nackdelar Med Att Växa

Video: Orkidéer I Ett Slutet System (24 Foton): Plantera Orkidéer, Vattna Dem Med Vitlöksvatten. För- Och Nackdelar Med Att Växa
Video: How I grow cymbidiums. Watering, light, fertilizer for orchid. Standard vs mini cymbidium. 2024, April
Orkidéer I Ett Slutet System (24 Foton): Plantera Orkidéer, Vattna Dem Med Vitlöksvatten. För- Och Nackdelar Med Att Växa
Orkidéer I Ett Slutet System (24 Foton): Plantera Orkidéer, Vattna Dem Med Vitlöksvatten. För- Och Nackdelar Med Att Växa
Anonim

Nyligen är ett av de mest intressanta och konkurrenskraftiga sätten att odla orkidéer att odla dem i ett så kallat slutet system, vilket har många fördelar. Samtidigt är vissa trädgårdsmästare och specialister på phalaenopsis -sorter skeptiska till denna metod. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på tekniken för att odla orkidéer i ett slutet system, överväga nyanser av att ta hand om växter och mata dem.

Bild
Bild

Hur är det

Vissa hobbyister tror att ett slutet eller halvstängt system för orkidéer är ett vanligt transparent florarium med ett speciellt konstgjort mikroklimat. Detta är dock inte fallet. I stället för den vanliga behållaren eller krukan placeras växten i en transparent plast- eller glasbehållare, men utan ett enda dräneringshål i botten för dränering av vatten . Således erhålls ett slutet system vid växtrizomen. Trots frånvaron av så kallade hål i botten vid rötterna stagnerar inte vattnet i dem och rötterna börjar inte ruttna, växten växer bra i framtiden, även i en lägenhet. För att korrekt plantera en orkidé i ett slutet system är det dock mycket viktigt att ta hänsyn till många nyanser och följa steg-för-steg-instruktionerna från specialister, som vi kommer att överväga nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att plantera växter i ett slutet system har sina fördelar och nackdelar, som nybörjare trädgårdsmästare definitivt borde veta om.

  • Orkidéer planterade i ett slutet system är mindre nyckfulla och kräver mycket mindre personlig vård i framtiden. Huvudvården består endast i vattning (2-3 gånger i veckan) och säsongsplockning av löv och torkade blommor.
  • Växter i ett slutet system är lättare och snabbare att återanvända. Så ofta säljer blomsterhandlare i butiker sjuka växter med ruttna rötter till salu. I utseende blommar de naturligtvis och verkar vara gröna och friska, men om de inte transplanteras kan de snart dö. Och transplantationen av sådana köpta orkidéer är mest framgångsrik i ett slutet system. Det är i henne som orkidéer kommer till liv, fylls med energi och blir snart helt friska.
  • I ett slutet system växer löv snabbare än när de planteras normalt. Varaktigheten av blomning av phalaenopsis ökar också.
  • Ett slutet system är bäst lämpat för platser med ett torrt klimat, eftersom orkidéer inte tar luftrötter från en sådan odling, eftersom de är helt mättade med fukt inifrån.
  • När du använder denna metod förblir rötterna helt säkra från ruttnande och utveckling av patogena mikrober på dem. En transparent kruka måste fyllas med speciell mossa, som inte bara filtrerar rotsystemet utan också desinficerar det.

Sphagnummossa anses vara ett naturligt antiseptiskt medel som ofta används i trädgårdsodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel finns det väldigt få nackdelar med ett sådant växande system. Och eventuella problem uppstår bara om själva plantningstekniken kränks och om det finns en avvikelse från att följa särskilda standarder vid användning av gödsel och mossa. Men vissa hobbyister och experter säger att när man odlar orkidéer i ett slutet system:

  • de lägger fortfarande ner luftrötter;
  • vatten står länge i behållarens botten, vilket med tiden fortfarande leder till förfall av rötterna och mögelbildning;
  • ett sådant system är helt olämpligt för mycket fuktiga klimat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning finesser

För framgångsrik plantering av en orkidé och dess ytterligare bostad är det mycket viktigt att studera alla invecklingar i plantering, särskilt om det kommer att genomföras för första gången.

Det är bättre att använda en plast- eller glasbehållare som behållare för plantering, som kan köpas i vilken blomsterbutik som helst . Det ska inte finnas några hål i den längst ner. Naturligtvis är det bättre att köpa glas, eftersom det inte är poröst, och detta förhindrar inväxt av rotsystemet. Det är också oönskat att välja en rund behållare, företrädesvis en avlång, eftersom rhizomen vid repeterad transplantation från en rund behållare inte kan skadas, vilket i alla fall kommer att påverka plantans hälsa.

Valet till förmån för en transparent behållare beror också på att det är lättare att kontrollera vattennivån i den och övervaka bevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller substratet är det viktigt att nämna att det inte bör bestå av en komponent, utan flera samtidigt. Alla komponenter måste staplas ovanpå varandra. I inget fall ska du blanda dem alla. Som substrat använder proffs vanligtvis:

  • expanderad lera;
  • sphagnum mossa;
  • speciell bark eller färdigt underlag för orkidéer;
  • träkol.

Som du kan se från listan är varje lager mycket viktigt eftersom det har antibakteriella och antimykotiska egenskaper. Genom att skapa flera lager kan du få ett naturligt filter som kommer att ta hand om plantans tillstånd i framtiden. Det är bäst att köpa substratkomponenter hos en blomsterhandlare, men om det finns möjlighet att samla några komponenter i skogen, kommer de också att fungera. När du väljer ett skogsunderlag behöver det inte rengöras, kokas eller tvättas med antiseptika.

Det hälls i planteringsbehållaren i den form som den monterades i.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-landning

Innan du planterar en orkidé du bör förbereda allt du behöver:

  • transparent behållare;
  • alla komponenter i substratet;
  • engångshandskar;
  • vatten för bevattning (rumstemperatur).
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för plantering av phalaenopsis i ett slutet system

  • Lägg ut underlaget i lager längst ner i den transparenta behållaren. Handskar rekommenderas för personlig hygien.
  • Först måste du lägga ut dräneringen, högst fyra centimeter, optimalt tre.
  • Sedan läggs mossa ut, hälften så mycket som dränering. Det vill säga ungefär 1,5-2 cm baserat på det första lagret.
  • Därefter är ett lager av ett speciellt substrat för orkidéer. Om det är färdigt, från en förpackning, kan kol som regel redan finnas i det, och om inte, måste det ingripas oberoende.
  • När du har lagt skikten måste du försiktigt ta orkidén från den gamla krukan, utan att skada rötterna, och flytta den till en ny behållare. Växtens hals ska inte gå djupt in i behållaren, den ska ligga på ytan. Om du bryter mot denna regel kommer växten helt enkelt att börja ruttna.
  • Dessutom måste behållaren med orkidén fyllas till toppen med barken. Orkidén ska "sitta" i den så tätt och fast som möjligt. Lägg ett tunt lager mossa ovanpå igen. I det här fallet används det som en mulch för yttre skydd av växten.
  • Efter plantering ska orkidén vara helt fylld med vatten. Inte kallt, men något varmt, helst filtrerat; efter en halvtimme måste den tömmas försiktigt genom att luta blomman.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningen är klar. Då måste växten placeras på en optimal plats för sin spiring. Inte för varmt eller för kallt. Tillsätt vatten 2-3 gånger i veckan. Vid svår torrhet kan vattningen ökas.

Vid plantering är det mycket viktigt att ta hänsyn till en punkt: rötterna ska inte nå den expanderade leran och vattnet

Denna plantningsmetod anses vara den mest lönsamma om alla grundläggande tekniska regler följs. Det stängda systemet är varken för vått eller för torrt, vilket gör att orkidén kan växa som på sin ursprungliga plats i tropikerna.

En beskärare kan behövas om ruttna rötter har tagits bort från växten, i så fall blir det svårare att rota.

Bild
Bild

Lite om anpassning och omsorg

Att transplantera växten till en ny behållare är bäst när den är i växande fas. Det är hon som anses vara den mest gynnsamma för ytterligare anpassning. Samtidigt rekommenderar experter att använda en del av det gamla substratet, lägga det i ett nytt, för ännu bättre engraftment. Omedelbart efter transplantationen behöver växten inte matas; en viss tid måste gå för detta.

Var inte rädd för att orkidén kan anpassa sina blad och till och med blommor under anpassningsperioden . Detta är en helt normal reaktion.

När det gäller den fortsatta vården av orkidén kommer den bara att innehålla två punkter: regelbunden vattning och utfodring. En extra dusch för anläggningen, liksom dess befuktning med en sprayflaska i ett slutet system, anses överflödiga, sådana vårdmetoder är inte användbara.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vatten för vattning måste användas vid rumstemperatur. Vattning bör utföras i en tunn stråle tills ett lager av expanderad lera är täckt. Det är denna nivå som bör följas i framtiden. För enkelhets skull kan du göra ett märke på behållaren med en markör.
  • Den första utfodringen kan utföras först efter att växten har rotat sig helt. Det är möjligt att applicera toppdressing, beroende på sort, genom varje vattning, men du bör inte missbruka dem om växten växer bra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Om du följer alla rekommendationer för landning bör det inte finnas några svårigheter, de viktigaste är dock fortfarande följande.

  • Använd en för stor behållare där orkidén dinglar eller torkar och dess rötter berör vattnet för mycket.
  • Mögeltillväxt. I början av anpassningen ska du inte vara rädd för det. Efter att växten rotat sig i 90% av fallen försvinner den av sig själv utan att bära något hot.
  • Att använda ett alltför grunt underlag leder ofta till rotröta. Därför är det bäst att använda den större.
  • Insekter. Tyvärr är det de som ofta attackerar orkidéer om klimatet är fuktigt. Du kan bli av med dem antingen med huskurer, till exempel genom att hälla vitlöksvatten på växten eller med speciella insekticider.

Rekommenderad: