Kaktus (77 Bilder): Hur Man Sköter Det På Vintern Hemma? Beskrivning Av Stora Och Små Inomhuskaktusar. Hur Länge Lever De?

Innehållsförteckning:

Video: Kaktus (77 Bilder): Hur Man Sköter Det På Vintern Hemma? Beskrivning Av Stora Och Små Inomhuskaktusar. Hur Länge Lever De?

Video: Kaktus (77 Bilder): Hur Man Sköter Det På Vintern Hemma? Beskrivning Av Stora Och Små Inomhuskaktusar. Hur Länge Lever De?
Video: 5 COMMON MISTAKES IN CACTUS CARE 2024, April
Kaktus (77 Bilder): Hur Man Sköter Det På Vintern Hemma? Beskrivning Av Stora Och Små Inomhuskaktusar. Hur Länge Lever De?
Kaktus (77 Bilder): Hur Man Sköter Det På Vintern Hemma? Beskrivning Av Stora Och Små Inomhuskaktusar. Hur Länge Lever De?
Anonim

Prydnadsväxter är inte bara”taktila” arter. En kaktus kan också bli en fullfjädrad dekoration av en eller annan del av huset. Men för att uppnå detta måste du noggrant studera ämnet.

Bild
Bild

Särdrag

Om du ber de flesta att beskriva en kaktus kommer du som svar att höra att det är en taggig växtart som behöver lite vatten och inte är attraktiv. Men i verkligheten är kaktusen mycket mer intressant, och du kan till och med skriva hela böcker om den. En sådan växt hör till till SUKKULENTS -gruppen , som ibland inte får fukt utifrån på många månader. De kan till och med utvecklas på mycket fattigt land, där nästan ingenting annat växer.

Kaktusernas fenomenala förmåga att inte bara överleva under sådana förhållanden (och även i extrem värme), utan även att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana "talanger" av växter visar tydligt hur stora naturens anpassningskrafter och hur bisarr utveckling kan vara. Kaktusfamiljen finns i hela Syd- och Nordamerika. Men botaniker tror att denna kultur i grunden ändå bildades i den södra delen av kontinenten, och först då spred sig till norr. En så stor livsmiljö innebär naturligtvis skillnaden i de omgivande naturförhållandena. Nästan allt är annorlunda:

  • klimat;
  • naturligt och geografiskt område;
  • markegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

I tropiska skogar växer kaktusar på trädstammar. Du kan ofta hitta dem mitt i savanner, i öknar och halvöknar. Dessa växter bebor ibland även bergsområden (upp till 4,5 km över havet). Men fortfarande växer den dominerande delen av kaktusar i ökenregioner, där vatten är knappt, och temperaturen på natten och under dagen varierar mycket. Det svåraste är i de öknar som också upptar höga bergsområden. Där kan temperaturskillnaden nå 45 grader, och jorden fryser ibland till och med på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat av ett antal studier fann man att kaktusar kan växa på breddgrader upp till 56 grader i norr och upp till 54 grader i söder. Arten från opuntia -gruppen avancerade längst i båda fallen. Om vi pratar om antalet arter, faller huvuddelen av kaktusar på:

  • Mexiko;
  • Argentina;
  • Peru;
  • Chile;
  • Bolivia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Redan en beskrivning av de platser där kaktusar lever visar det de är mycket miljövänliga och kan anpassas till en mängd olika miljöer . Till följd av artificiell vidarebosättning har dessa växter dessutom bosatt sig i Västeuropa, på Krim, och i Astrakhan -regionen och i Turkmenistans öknar. Det finns också information om upptäckten av epifytiska kaktusar i Afrika, på olika öar i Indiska oceanen (även i Sri Lanka).

Botaniker klassificerar kaktusar som nejlikor; denna ordning innehåller de mest olika växterna. Kaktuserna själva är indelade i ört-, buske- och trädliknande typer, höjden på deras stjälk kan vara från 0,02 till 12 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktusfamiljen klassificeras av olika specialister på sitt eget sätt. Det finns många metoder, var och en med fördelar och nackdelar. Baserat på den ofta använda systematiseringen enligt Bakeberg, kan 220 släkten särskiljas inom familjen och dela upp i 3000 arter. Men ett antal biologer har uttryckt tvivel om giltigheten av att identifiera ett så betydande antal släkten. Den nyligen framkomna taxonomin av E. Anderson, som redan har blivit mycket populär, minskar antalet födda till bara 124.

Bild
Bild

För att klara denna kraftfulla mångfald utmärks ytterligare tre underfamiljer - pereskie, opuntia, cereus cacti. I den första av underfamiljerna finns det bara ett enda släkte med 17 arter. De flesta av dem är buskar som når 8 till 11 m i höjd. Ett karakteristiskt yttre särdrag hos peresiska växter är en lignifierad stam. Långa taggar bildas på den; bladen kan antingen vara fullt utvecklade eller reducerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Törnenas roll är att låta kaktusen hålla fast vid trädet . Peresiska arter växer i Mexiko och sydamerikanska stater. Hos dessa arter bildas ganska ätbara bär. Opuntia kaktusar kännetecknas av en mycket större variation av geometriska former: det finns "bollar" och "skivor" och "cylindrar" och "ovaler". Bladverket på opuntia kaktusar är kraftigt reducerat. Efter bildning faller det snabbt av.

Växter kan vara fullfjädrade buskar, stå upprätt eller krypa längs marken. Men underfamiljen innehåller också buskar som bildar en tät kudde på marken. Blommornas färg kan variera, men de är i alla fall stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukterna av opuntia kaktusar är också stora. Ganska många arter producerar ätbar frukt. Fröna är platta och skyddade mot ogynnsamma förhållanden av ett starkt skal.

Det är värt att nämna om cereus kaktusar . Denna underfamilj överträffar båda andra samhällen i antalet arter. Cereusarterna liknar varandra bara genom att de inte har lövverk och glochidia. Annars kan växternas utseende vara väldigt olika. Det finns epifyter i underfamiljen och dvärg "bollar" och stora trädliknande växter. Opuntia -grödor används oftast av trädgårdsmästare och dekoratörer.

Men här måste vi lyfta fram ett annat ämne - skillnaden mellan kaktusar och andra taggiga succulenter. Skillnaden mellan de två är det kaktus har areoler (det vill säga axelknoppar som har ändrats av någon anledning).

Bild
Bild

Areoler, som ligger på stjälkens revben, bär frukt och blommor. Ibland utvecklas också löv från areoler. Oftast är de modifierade njurarna täckta med taggar. Ibland är de täckta med fina hårstrån. För din information: det finns också sådana kaktusar, inklusive mammillaria, där areola har två komponentdelar.

Kaktusstammar växer uppifrån (där det finns en speciell tillväxtpunkt). Det är här cellerna delar sig, vilket gör att växten kan växa bredare och högre. Kaktusar växer (med sällsynta undantag) under hela sitt liv. Om tillväxtpunkten kränks kan stammen inte växa, men laterala skott bildas . Själva stjälkarna består nästan helt av vatten (ibland återstår bara 4% av fasta ämnen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna att de kraftfulla anpassningsförmågan hos kaktusar till stor del är associerade med rotsystemets strukturella egenskaper. I ett antal arter utvecklas den längs ytan, samtidigt som den når en hög effekt.

Som ett resultat kan växten samla in och få ut det mesta av även den minsta nederbörden. Det finns också arter där en tjock rot bildas som ackumulerar näringsämnen. Tack vare en sådan rot är det möjligt att uppleva även en kraftigt ogynnsam situation. Blommorna finns främst på stjälkarnas toppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans färg kan variera mycket. Men intressant nog är de aldrig färgade blå. Strukturen är komplex, med en massa ståndare.

Viktigt: ingen kaktusart kan växa snabbt . Denna omständighet bör beaktas av alla växtälskare. Försök att öka tillväxten med toppdressing kan till och med döda kaktusen. Det kan befruktas, men bara med hänsyn till hela intervallet av miljöfaktorer. En grupp växter som uppstod för cirka 30-40 miljoner år sedan kräver en ganska stark belysning (ursprung påverkar).

Hemma kan en kaktus leva från 10 till 50 år. I öknar kan livslängden för de största exemplaren nå ett helt sekel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturera

Några av egenskaperna hos växter från kaktusfamiljen har redan berörts. Men nu är det dags att täcka detta ämne mer i detalj. Först och främst bör man komma ihåg att i vardagen kallas inte hela växten för en kaktus, utan bara dess stam . Det ser ovanligt ut på grund av behovet av att koncentrera vatten och näringsämnen. Stammens konfiguration och dess storlek är huvuddragen som gör det möjligt att skilja mellan enskilda arter och underfamiljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men stammen, tillsammans med fuktbevarande, har en annan funktion - fotosyntes. Denna omständighet bestämmer markens dominerande färg. Utseendet på inneslutningar av andra färger är förknippat med utseendet på andra pigment eller med bildandet av skyddande avlagringar som täcker huden. I botaniska och trädgårdsbeskrivningar beskrivs denna punkt också tillräckligt detaljerat. En annan beskrivande egenskap är knölar och revben; kan skilja sig åt:

  • antalet sådana knölar;
  • deras plats;
  • magnitud;
  • geometrisk konfiguration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta finns det arter där stammen inte är monolitisk, men är uppdelad i delar. Sidoskott är sällsynta och täta; de kan bildas vid basen av stammen eller nära dess spets. I många källor kan du läsa att kaktusfamiljen är täckt av törnen, men det finns arter som det är omöjligt att hitta en enda tagg på.

Den avgörande faktorn som gör att en växt kan klassificeras som en kaktus är att de har organ av en speciell typ - areola. Transformerade (modifierade) njurar ser ut som fläckar. Fördelningen av dessa fläckar längs stammen är jämn. Den vanliga idén om kaktustörnen som "nålar" är inte alltid motiverad. Dessutom har botaniker inte blivit förvånade på länge:

  • "Blad";
  • "Borst";
  • "Krokar";
  • förtjockade taggar;
  • fjädrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan alla sådana strukturer växa inte bara rakt, utan också i en vinkel. Färgen varierar mycket - från vitt till svart. Det är fullt möjligt att hitta röda, gulaktiga och bruna taggar. Några av dem syns på avstånd, andra kan ses tydligt endast med ett förstoringsglas. Areola innehåller från 1 till mer än 100 spines.

En areola kan innehålla taggar som skiljer sig åt i konfiguration och färg. Och inte ens detta är allt - utseendet på de taggiga delarna kan förändras på grund av provets genetiska egenskaper och livets förhållanden. Törnen på en växt förändras också under olika perioder av sitt liv.

Det har länge fastställts att detta är löv som har förändrats till följd av evolutionen. Det som är mindre känt är att en del av kaktusen kan ha verkligt lövverk, ibland till och med fullt utvecklad. I de flesta fall är bladen av dessa succulenter typiska rudiment. Det bör sägas om blommorna på kaktusar. De har nästan ingen uppdelning mellan kronbladet och kronbladet. Blomställningar uppträder bara ibland. Bildandet av peduncles är uteslutet. Men utseendet på en blomma i kaktus kan vara extremt annorlunda. Specifik:

  • magnitud;
  • färger;
  • det totala antalet kronblad;
  • geometrin hos dessa kronblad;
  • tonalitet av stövlar och andra delar;
  • knoppens utseende;
  • blomningstid;
  • daglig livscykel;
  • arom;
  • åldern på blommande växter;
  • varaktigheten av existensen av en blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När kaktusplantorna blommar är det dags för frukten att bildas. En stor del av arten kräver inte korsbestämning - detta är också ett av de betydande särdragen. Bären innehåller mycket frön. Beroende på typ är frukten antingen saftig eller torkar snabbt. Frukter kan vara taggiga eller håriga, ha olika färger och öppna när de är mogna på olika sätt. En annan identifierande egenskap är typen av frön.

Moderna specialister i många fall, som bara har frön, kan framgångsrikt bestämma typen av kaktus. Rotsystemet hos dessa växter är mycket olika. Växter vars rötter ser ut som kålrot har de bästa utsikterna inom blomsterodling. Men samtidigt kräver sådana grödor mycket noggrann vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

När vi återvänder till stjälkarna är det nödvändigt att påpeka att de har en speciell vävnad (xylem) som leder vatten. Vätskan förblir i den länge. I mitten av stjälkarna ackumuleras en tjock saft med hög viskositet. Täckvävnaderna är mycket tjocka och har en vaxartad beläggning på utsidan.

Allt detta tillsammans gör att du kan minimera onödig vattenförlust, och för att ytterligare minska dem överförs fotosyntesen djupt in i bagageutrymmet. Rynkor och veck kan ses på ytan av de flesta kaktusväxter. De är inte heller av misstag: dessa strukturer är utformade för att kyla stammen. Tack vare dem kan växten ta emot en stor mängd solljus. Denna struktur förbättrar fotosyntesens effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska många arter kännetecknas av täckningen av stjälkarnas toppar med färglösa hårstrån. De reflekterar solens strålar så att tillväxtzoner inte överhettas. Frukternas storlek varierar från 0, 002 till 0, 1 m. Vanligtvis har frukten saftiga frön som håller sig till djuren; därigenom ökar radien för bosättning av kaktusar. Vissa arter har frön med en betydande mängd fett. De äts upp av myror, som alltså fungerar som "såare".

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktusar med torra frön har gjort en annan evolutionär kurs - de har utvecklat många typer av borst och taggar. Även torrt frö kan delas upp i delar. Blommorna som blommar på natten är mestadels vita och avger en rik, söt doft.

Olika sorter

Den allmänna beskrivningen visar att bland kaktusen finns många vackra prydnadsväxter. Men nu är det nödvändigt att säga mer om specifika arter.

Stort intresse är astrofytum , som i tidig ålder ser ut som en boll täckt med revben. När den mognar ser den närmare en cylinder på 0,15 - 0,3 m i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nybörjare rekommenderas att titta noga på echinocereus . Denna typ av kaktus har mjuka stjälkar i form av ribbade cylindrar. Stammens längd varierar från 0,15 till 0,6 m. De växande Echinocereus -grenarna och dess areoler bildar en massa ryggrader. Ett uttrycksfullt drag hos växten är den trattformade blommornas stora storlek. De ligger på skottens laterala sidor. Blommornas färg varierar mycket. När blomningen slutar bildas saftiga frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill prova långsamt växande kaktusar bör du börja med echinocactus … Utåt är det en boll som gradvis förvandlas till ett fat. Stammar med uttalade revben är målade i mörkgröna toner. Areoler är många och har gula taggar. Nära toppen av stammen samlas de som ett tätt hårigt hår. Det är därför namnet "guldkula" hittas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echinopsis kan också vara mörkgrön, men det finns också ljusgröna exemplar bland dem. Areoler bildas på väl synliga revben. Från dem växer relativt korta bruna taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ferocactus liknar en boll eller cylinder; den har ljusa taggar, kan vara rak eller krökt. Barn kan bildas från skott. Ferocactus rötter är dåligt utvecklade. För parodier är en liten fat karakteristisk, den kan se ut som en boll eller en cylinder. Revbenen är tydligt synliga, de har relativt låga knölar. Blommor liknar rörformiga trattar. Kronbladets storlek är relativt liten. När blomningen slutar visas små håriga frukter.

Bild
Bild

Nybörjare bör odla inomhus cleistocactus . De kräver inga komplicerade underhållsarbeten. Tillväxten är relativt långsam, men skotten växer till en stor längd. De förgrenar sig nära basen. Cleistocactus -arter kan ha krypande skott - dessa växter rekommenderas för hängande korgar.

Bild
Bild

Bland de minsta kaktusarna finns coryphant … Den växer naturligt i Mexiko och de södra delstaterna i USA. Kraftfulla gula taggar drivs positivt av stora blommor. Vissa arter av korfanter kan bilda små barn. Blomningen börjar vid en strikt definierad ålder, och det första tecknet på det är förtjockning av hårstrån längst upp.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Det skulle ta lång tid att beskriva nyanser av strukturen hos kaktusar och deras sorter. Men mycket viktigare är informationen som gör att du kan odla denna växt hemma. Ja, de är opretentiösa, och den saftiga kommer att kunna "bara överleva" nästan överallt. Men den verkliga utmaningen för trädgårdsmästare och blomsterhandlare är blomningen av kaktusväxter. Det är ganska svårt att uppnå det. Innehållets specificitet är starkt beroende av den specifika arten.

Skogsorter kan trivas i halvskugga, och även i tät nyans. Men alla andra kaktusar hemma kan bara odlas i starkt ljus. Det är omöjligt att undvika deformation av bagageutrymmet om du inte viker ut det systematiskt och exponerar en ny sida för solen.

Bild
Bild

Viktigt: kaktusar välkomnar endast temperaturförändringar. Till skillnad från den överväldigande majoriteten av växter är denna situation ganska naturlig för dem. Under sommarmånaderna bör den taggiga saftiga växten hållas vid hög temperatur och låg luftfuktighet. Under den kalla årstiden bör luften värmas upp till högst 14-16 grader. Vintrar i varma rum blockerar blomningen.

Jord för kaktusar kan tas säkert i affären, men vissa förbereder det själva. För detta ändamål, blanda:

  • tvättad flodsand;
  • lövmark;
  • träkol;
  • en liten mängd torv.
Bild
Bild

Forma blandningen så att den är så lös som möjligt. Svag syra är optimal. Lera ska aldrig tillsättas - i sin råa form stör den normal andning av rötterna. Om leran torkar kommer den att spricka och kan skada rötterna rent mekaniskt.

Vård

Även växter som är anspråkslösa i naturen behöver lite omsorg. Hemma är de helt beroende av odlarens uppmärksamhet och omsorg.

Bild
Bild

Vattning

Trots kaktusernas motståndskraft mot torka under naturliga förhållanden är det omöjligt att odla dem utan att vattna. Behovet av vatten för växter är ganska högt om värmen kommer. Detta gäller särskilt för unga exemplar. Vattning utförs dagligen, på morgonen . De minsta plantorna sprutas helt enkelt. På vintern reduceras all vattning för att förhindra slutlig uttorkning av jorden.

Samtidigt reduceras bevattningsfrekvensen märkbart: unga exemplar vattnas varje månad och vuxna - i allmänhet två gånger under hela viloperioden. Om lufttemperaturen sjunker reduceras också vattningsfrekvensen.

Bild
Bild

Toppdressing

Att ta hand om kaktusväxter innebär bland annat systematisk matning. Det börjar i början av växtsäsongen, så snart den vilande perioden är över och varma soliga dagar har fastnat. Användningen av köpta gödningsmedel är ganska effektiv. Presentera dem var sjunde dag, från mars till de sista dagarna i oktober.

Viktigt: det är bättre att synkronisera utfodring och vattning, samt överge befruktning av blommande växter.

Bild
Bild

Vintrar

På tal om hur man odlar representanter för kaktusfamiljen är det nödvändigt att nämna inte bara vattning och befruktning, utan också organisationen av övervintring. Det kan till och med ske i en vanlig lägenhet. För att uppnå blomning minskar vattningen redan i början av hösten (upp till 2 eller 3 gånger i månaden) . De är minimerade under det sista decenniet i oktober. Samtidigt flyttas kaktusen till platser där temperaturen varierar från 6 till 12 grader.

Bild
Bild

Ibland är detta inte möjligt. Då kan du helt enkelt lämna plantorna på samma ställe, bara genom att separera dem med skiljeväggar eller kartonger. I det här fallet, från sidan av fönstret, bör ljuset passera obehindrat.

De sorter som kräver en minimal mängd ljus får placeras i kylskåpet. Använd sedan vanliga kartonger. Växter ska endast förvaras på den översta hyllan i kylskåpet, och helst bort från bakväggen. Viktigt: denna metod är kategoriskt inte lämplig för termofila sorter . Den ska inte användas om det finns minsta möjliga möjlighet att hålla önskad temperatur annorlunda. Vissa odlare skickar kaktusar till vintern på inglasade balkonger. Där måste de läggas i lådor och isoleras med lämpligt material.

Bild
Bild

Reproduktion och transplantation

Den vanliga instruktionen för odling av kaktusar kan inte göra utan att nämna transplantationer. Mogna växter kan växa i samma land i upp till 3 år i rad. När det är dags att plantera om dem, används vanligen tång, men vissa odlare föredrar att helt enkelt bära tjocka vantar. För din information: under de senaste 5 dagarna före transplantationen ska jordklumpen inte vattnas . Om växten redan har blommat kan den inte flyttas till ny jord.

Det är mycket viktigt att välja rätt kruka . Det är oönskat att skynda på att transplantera även i de fall då rötter dök upp från dräneringshålen. Det är troligt att växten från och med nu kommer att ackumulera grön massa under en tid.

Bild
Bild

Om provet har utvecklat djupa rötter bör behållaren vara smal men hög i höjd. Breda blomkrukor används för sorter som producerar ett betydande antal barn. Längst ner finns säkert ett dräneringsskikt:

  • expanderad lera;
  • floden rullade stenar;
  • tegel;
  • Frigolit (men inte praktiskt).
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att säkerställa en tät layout av jorden - för detta, under fyllning, är det ibland nödvändigt att knacka på krukans väggar . När jorden läggs kan du omedelbart plantera en kaktus, men du kan inte fördjupa den. Jordlagret ska vara 0,01 m under tankens kant. Det återstående gapet fylls med skal eller små stenar. Det enklaste sättet att föröka en kaktus är med barn och sticklingar. Om barn inte bildas på vissa arter rekommenderas ympning.

Vaccinationer utförs på våren eller i juni, när det sker en snabb tillväxt enligt normerna för succulenter. Frösådd görs i januari och februari, men reproduktion av frö är mycket svårt och riskabelt.

Bild
Bild

Det är kategoriskt omöjligt att använda näringsjord. I den kan plantor ruttna eller drabbas av mögel. Minst 50% av planteringsblandningen ska vara sand, som är desinfekterad. Att tända eller bearbeta med kokande vatten - odlarna själva bestämmer.

Sjukdomar och skadedjur

Kaktusens imponerande uthållighet betyder inte att de är helt skyddade mot infektioner och olika skadedjur. Dessutom är det ofta omöjligt att känna igen det verkliga problemet utan kostsam expertis. Viktigt: ju sällan en viss art är, desto mer värdefull anses den, desto högre är risken för problem . Det enda sättet att verkligen göra någonting är att följa förvaringsvillkoren så noggrant som möjligt. Det räcker att erkänna minsta avvikelse, eftersom allvarliga sjukdomar uppstår.

Bild
Bild

Rötning är det största hotet. Om rötterna ruttnar kan man anta att kaktusen helt enkelt reagerar på ogynnsamma förhållanden. Ett liknande tillstånd manifesterar sig oftast i långvarig inhiberad tillväxt. Samtidigt kan stammen torka ut, och till och med ökad vattning hjälper inte. När röta inte är för allvarligt kan omplantering av delvis friska växter hjälpa. Dessutom är det värt att utsätta kaktusen för ett varmt bad.

Du bör inte kasta växten, även om rotsystemet är nästan helt nedbrutet . Jordkulan tvättas noggrant i varmt vatten, sedan avlägsnas den döda vävnaden, även om bara rotkragen finns kvar. Viktigt: skärningen bör endast göras med steriliserade instrument, och skärpunkterna måste också desinficeras.

Bild
Bild

Mycket värre stamblötrötning. Denna sjukdom utvecklas mycket snabbare, och den märks först i senare skeden. Den sönderfallna vävnaden skärs av helt. Desinfektion görs mycket noggrant. Anläggningen kan återställas om skadan är liten. Naturligtvis, om mycket vävnad skärs, kommer de överlevande exemplen oundvikligen att stympas. Därför är det bättre att bli av med otillräckligt värdefulla kaktusar.

Om en viss växt är mycket viktig kan du använda sidoskott eller överlevande rester. Torrrötning kan inte botas. Men du kan regelbundet behandla växten med fungicider, då kommer sjukdomen att förhindras.

Bild
Bild

Fläckar kan vara ett resultat av infektion av mikrober eller virus. Dessa mikroorganismer infekterar huvudsakligen prover som har lidit av ogynnsamma förhållanden. Utseendet på fläckar kan variera mycket i form, färg och djup. Det är ingen idé att ta bort fläckar . För att förhindra spridning av fläckar, fortfarande friska prover bör sprutas med fungicider . Men ett mycket bättre resultat är att eliminera orsakerna till sjukdomen.

Bild
Bild

Exempel i interiören

Vi kunde prata om kaktusar länge. Det är dock bättre att visa hur de kan appliceras i dekorationen av husets lokaler. Bilden nedan visar exakt hur en sammansättning av succulenter i olika storlekar ser ut. Den största av dem är placerade på golvet i förgrunden. Mindre exemplar placeras på hyllor mot bakgrunden av en ljusrosa vägg.

Bild
Bild

Men även om väggen är blåaktig är det fullt möjligt att använda kaktusar som dekoration. Kompositionen är till stor del baserad på användning av växter av olika former. Dessa är klassiska cylindrar sträckta uppåt med röda toppar, och skott som sticker ut slumpmässigt i alla riktningar, och en kaktus med en gitarrformad topp, och till och med ett tallriksprov.

Bild
Bild

Men designerns nöjen slutar inte där, det finns ännu mer originella lösningar. Till exempel kan du plantera flerstammade kaktusar inuti zebrafigurer på fönstret. En bandmask kan också vara en bra idé. Speciellt om själva kaktusen är präglad och har en ovanlig form. Bilden visar just en sådan designmetod - med hjälp av en unik blomkruka i form av en sko.

Rekommenderad: