Att Ta Hand Om En Orkidé På Vintern: Hur Man Sköter Den Hemma På Vintern Om Den Ligger På En Fönsterbräda? Den Optimala Temperaturen För Orkidén. Kan Den Transporteras?

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om En Orkidé På Vintern: Hur Man Sköter Den Hemma På Vintern Om Den Ligger På En Fönsterbräda? Den Optimala Temperaturen För Orkidén. Kan Den Transporteras?

Video: Att Ta Hand Om En Orkidé På Vintern: Hur Man Sköter Den Hemma På Vintern Om Den Ligger På En Fönsterbräda? Den Optimala Temperaturen För Orkidén. Kan Den Transporteras?
Video: Skötselråd för orkidé - hur du lyckas 2024, April
Att Ta Hand Om En Orkidé På Vintern: Hur Man Sköter Den Hemma På Vintern Om Den Ligger På En Fönsterbräda? Den Optimala Temperaturen För Orkidén. Kan Den Transporteras?
Att Ta Hand Om En Orkidé På Vintern: Hur Man Sköter Den Hemma På Vintern Om Den Ligger På En Fönsterbräda? Den Optimala Temperaturen För Orkidén. Kan Den Transporteras?
Anonim

Vintern är en speciell period för den känsliga orkidén, och det är mycket viktigt att skapa den mest bekväma livsmiljön för ditt gröna husdjur vid denna tid på året. Om du följer enkla regler kommer ditt husdjur lätt att överleva den kalla årstiden och till och med kunna glädja sina ägare med känsliga, ovanligt vackra blommor med en delikat och raffinerad doft.

Vårdfunktioner

Principerna för att ta hand om en orkidé hemma är det korrekta valet av blommans plats (helst bör det vara en fönsterbräda på södra eller östra sidan), skapandet av en optimal temperatur och fuktighetsnivå, ytterligare belysning, måttlig vattning, utfodring med vitaminer och mineraler, samt skydd mot skadedjur och mögel.

Växtuppfödare hävdar enhälligt att orkidéer är mycket nyckfulla representanter för floran, detta påverkar avsevärt finesserna i att ta hand om en blomma i kallt väder . Reglerna för att hålla under vinterperioden är mycket mer komplicerade än på sommaren och våren - växter behöver belysning med speciella fytolampor, och all vital aktivitet i allmänhet beror på frekvensen av vattning och kontroll över lufttemperaturen i rummet.

Bild
Bild

Blommar en orkidé på vintern?

De flesta av hemorkidéerna under den varma årstiden är i ett tillstånd av fullständig vila, och sedan hösten har alla livsprocesser i dem aktiverats. Under tre höstmånader lyckas växten ge blomstjälkar, som glädjer sig över deras beteende i flera månader. Blomningstiden beror till stor del på orkidéens ärftlighet, plantans allmänna tillstånd och naturligtvis yttre faktorer. I de flesta fall varierar blomningstiden från 2 till 6 månader, vid denna tidpunkt är det mycket viktigt att uppnå maximal belysning av blomman - dagsljusets varaktighet bör vara cirka 12-14 timmar. Vid behov måste du använda ytterligare ljuskällor.

De flesta oerfarna blomsterägare står ofta inför en situation där växten, som det verkar, är försedd med idealiska förutsättningar att behålla, men den blommar inte. Detta bör inte skrämma dig, orkidéer är mycket känsliga för förändringar i ljus, temperatur och luftfuktighet i rummet, så varje förändring i livsmiljön leder alltid till det faktum att orkidén startar upp all sin vitalitet för tillväxt och anpassning. I denna situation ser växten inte behovet av blomning, så experter rekommenderar att du skapar en situation med mild stress för ditt gröna husdjur, vilket ger det en kontrast mellan dag- och nattemperaturer eller skapar en konstgjord torka.

Som regel har dessa åtgärder en stimulerande effekt på blomman, och inom en månad slänger den nödvändigtvis ut en peduncle.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

På vintern bör orkidén ges särskild omsorg. Låt oss bo mer i detalj om de viktigaste punkterna för att hålla en blomma hemma.

Innehållstemperatur

När du bestämmer temperaturregimen för din orkidé är det viktigt att ta hänsyn till dess sorteregenskaper. Så för värmeälskande skönheter är den rekommenderade temperaturen +15,16 grader, medan de genomsnittliga dagliga fluktuationerna inte bör överstiga 3-5 grader. Sådana sorter inkluderar phalaenopsis, sorter "Wanda" och "Ludisia", liksom "Ascocentrum" och brokiga "Slipper".

Blommor "Lelia" och "Cattleya", liksom "Dendrobium" och några andra sorter behöver ett måttligt varmt innehåll - för dem bör en temperatur uppnås inom intervallet +12,15 grader.

Slutligen finns det sorter som föredrar svalka - dessa är "Tselogin" och "Cymbidium". Sådana växter känner sig bekväma vid dagtemperaturer på +12 grader och på natten - vid +5 grader. Dessa orkidéer förvaras bäst på en loggia eller balkong, förutsatt att de är inglasade.

Tänk på att inomhus orkidéer inte tolererar alltför varm luft och täppa, så rummet där blommorna förvaras bör regelbundet ventileras.

Bild
Bild

Belysning

På vintern är det oerhört viktigt att ge blomman en normal belysningsnivå, eftersom orkidéunderhållets allmänna tillstånd och parametrar till stor del beror på mängden ljus. Växter av denna typ föredrar soliga platser, men ljuset ska spridas, så du behöver inte utsätta blomman för direkta ultravioletta strålar - det är lämpligt att något skugga fönstret med en ljus tyll eller film.

De södra fönstren är bäst lämpade för övervintrande växter, om det inte finns några, bör de östra prioriteras . Om du placerar växten på andra sidan kommer den inte att få tillräckligt med ljus för normalt liv. Under december-januari måste anläggningen vara extra belyst, vanligtvis används energibesparande LED-fytolampor för detta, medan strålarna riktas mot plantens toppar och själva ljuskällan är placerad på ett avstånd av 30-40 cm från blomman.

Vissa hemmafruar vänder ständigt blomman så att dess gröna delar får samma mängd ljus från alla håll - detta är ett ganska vanligt misstag. Faktum är att orkidéer snabbt vänjer sig vid de befintliga förhållandena, och om blomman ständigt vänds till ljuset i olika riktningar, kommer den att lägga all sin energi på att förbereda tidigare dåligt upplysta områden för mer intensiv fotosyntes. Som ett resultat saknar orkidén vitalitet för att mata ut peduncles och ytterligare blomning. Av samma anledning bör du inte flytta ditt husdjur från ett fönster till ett annat - förbered en plats för honom i förväg och lämna det där hela vintern.

Bild
Bild

Hur vattnar man?

Att vattna ditt husdjur bör vara vid behov - när jordklumpen torkar helt och kondens slutar bildas på krukans väggar.

Tänk på att om det på sommaren är möjligt och till och med nödvändigt att låta vattnet rinna genom dräneringshålet i skålen, så är det starkt avskräckt på vintern. Faktum är att i de flesta lägenheterna är fönsterbrädorna ganska kalla, de kyler fatet och vattnet i det. Väl i marken börjar vätskan kyla rotsystemet, och denna process fortsätter tills allt vatten har absorberats fullt ut. Resultatet av denna hydrering är alla typer av svamp- och bakterieinfektioner som leder till att hela blomman dör.

För att undvika sådana obehagliga konsekvenser bör ett tunt lager av polystyren placeras på fönsterbrädan och en kruka placeras på den, det porösa materialet fungerar som en pålitlig värmeisolator.

Att upprätthålla optimal luftfuktighet i rummet förtjänar särskild uppmärksamhet. Alla vet att när centralvärme fungerar är den här indikatorn låg - i regel på nivån 35-45%, och en sådan miljö skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av spindelmider. För att skydda blomman från att möta detta skadedjur måste du slå på en luftfuktare i 3-4 timmar varje dag eller, om du inte har en sådan enhet, en rumsfontän.

Istället kan du regelbundet ordna en varm dusch, vanligtvis på kvällen och lämna i badrummet. Som ett resultat undviker orkidéer daggpunkten att vissna bort och njuter också av varm, fuktig duschluft under flera timmar på natten.

Bild
Bild

På vintern ska du inte spraya blommorna, eftersom vatten börjar ansamlas i bladens axlar, vilket stimulerar uppkomsten av förruttnande processer.

Toppdressing

På vintern appliceras gödningsmedel varannan vattning - det motsvarar ungefär en gång i månaden. Denna periodicitet förklaras av det faktum att orkidéerna under våren och sommarmånaderna, under förhållanden med långa dagsljus och höga temperaturer, bearbetar alla näringsämnen ganska snabbt, medan vintern saktar ner processerna, så att assimileringsperioden följaktligen förlängs.

Under denna period är det värt att föredra preparat med ett högt innehåll av vitaminer, fosfor och kväve . Det är bäst att använda färdiga komplex skapade speciellt för orkidéer.

Bild
Bild

Kan du transplantera?

Om det verkar för dig att underlaget där blomman ligger inte uppfyller plantans behov, eller om du helt enkelt inte gillar potten där den ligger, lägg åt sidan alla dina idéer om att plantera om blomman till våren.

Under den kalla årstiden behöver orkidén inte beröras, växten kommer att anpassa sig länge till den nya jorden, och du måste vänta mycket länge på blomningen.

Bild
Bild

Kan du transportera?

Ibland uppstår situationer när en växt måste flyttas till en ny plats, orsakerna kan vara mycket olika - köp av en blomma som gåva, byte av bostad eller en tvångsresa. Varje sådan rörelse är stressande för blomman. För att förlusterna ska vara minimala måste du följa följande rekommendationer:

  • om lufttemperaturen utanför är inställd på 0 grader, kan orkidén levereras i en dubbel papperspåse - i ett sådant paket tål den fritt gränser;
  • när du svalnat till -5 grader, förutom papper, bör du använda en plastpåse;
  • vid frost från 7 till 10 grader är det dessutom vettigt att använda en syntetisk vinterisator eller ett material som används som substrat för ett laminat;
  • en papperspåse med en blomma är insvept med dessa hjälpdukar och fäst med en häftapparat;
  • om temperaturen sjunker under 15 grader, packas växten först i polyeten och ovanpå i konstgjord isolering;
  • flerskiktsförpackningar kan du uppnå effekten av en termos, tack vare vilken växten inte överkyls och förblir frisk.
Bild
Bild

Tänk på att när växten når sin destination, öppna inte förpackningen omedelbart - låt blomman förpackas i 25-30 minuter, den här gången måste den anpassa sig till den nya temperaturen - annars utsätts blomman för kraftig stress och kan till och med dö …

Möjliga problem

Vid kallt väder blir orkidén ofta föremål för angrepp av skadedjur. För att förhindra att detta händer bör du ta till förebyggande åtgärder, som inkluderar en höstblomstransplantation och periodisk torkning av bladen.

Ett annat problem som många orkidéägare står inför är bristen på blomning. Orsakerna kan vara mycket olika - en svår anpassning av en växt till en ny livsmiljö, en felaktig ljusregim, brist på gödsling och en felaktigt inställd temperaturregim. Så om temperaturen är för hög utsätts blomman för värmeslag. Som regel är detta problem typiskt för dåligt ventilerade rum med låg luftfuktighet. Det är bäst att placera blomman bort från en radiator eller annan värmekälla, och använda en luftkonditionering eller fläkt för att sänka temperaturen.

Rummet där orkidén bor bör ventileras utan att misslyckas, men växten får inte falla i dragzonen.

Vissa ägare försöker lösa problemet med torr luft genom frekvent sprutning - bladen fuktas bokstavligen från morgon till kväll, vilket gör att fukten helt enkelt inte har tid att torka, vilket orsakar förruttnande processer. Med tiden börjar dessa löv bli gula och falla av. För att ändra parametrarna för luftfuktighet i rummet är det bättre att använda luftfuktare, bärbara modeller som är anslutna till batterier är mycket effektiva. Om de inte finns tillgängliga, häng helt enkelt våta handdukar på radiatorerna, kom ihåg att byta dem när de torkar.

Rekommenderad: