Bonsai (72 Foton): Vad är Det? Hur Odlar Man Ett Träd Med Egna Händer? Funktioner I Hemvård

Innehållsförteckning:

Video: Bonsai (72 Foton): Vad är Det? Hur Odlar Man Ett Träd Med Egna Händer? Funktioner I Hemvård

Video: Bonsai (72 Foton): Vad är Det? Hur Odlar Man Ett Träd Med Egna Händer? Funktioner I Hemvård
Video: Hur ett nedsågat träd kan öka din skörd - Trädgårdshacks med GardenR 2024, April
Bonsai (72 Foton): Vad är Det? Hur Odlar Man Ett Träd Med Egna Händer? Funktioner I Hemvård
Bonsai (72 Foton): Vad är Det? Hur Odlar Man Ett Träd Med Egna Händer? Funktioner I Hemvård
Anonim

Bonsai är konsten att odla miniatyrträd. Denna prestation kommer från Kina, som så småningom lyckades erövra hela världen. Att odla minikopior av lövfällande och andra grödor är också möjligt hemma, så att du kan skjuta upp köpet av en färdig växt. Men oavsett bonsai, kräver det noggrant underhåll.

Bild
Bild

Vad det är?

Inte alla bonsai kan kallas en bonsai. Denna teknik har karakteristiska egenskaper.

  • Ett litet träd ska ha en förtjockad stam.
  • Den ska ha en organiskt formad naturlig krona.
  • Om den maximala växthöjden är två meter växer miniatyren upp till 20 cm.
  • I östra länder är det vanligt att transplantera vuxna träd till vackra krukor, där kulturen ligger i nästan hela sitt liv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att alla är vana att tänka på bonsai som en uppfinning av Japan, dök denna metod för odling av inomhusgrödor ursprungligen upp i Kina år 200 f. Kr. NS . Det kallades "punsai" eller "träd i en skål". Under århundradena har japanerna fulländat konsten. Orsaken var omöjligheten att bryta upp trädgårdar i de angränsande tomterna och inuti byggnaderna. Japansk hobby, i kontakt med buddhismen och livsvärden, förenade människan och naturen till en harmonisk förening.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla små träd kräver mycket styrka och tålamod. Grödans tillväxttakt övervakas ständigt genom beskärning och nypning av rotsystemet, skott och blomknoppar.

Varianter av former

Den hundraåriga historien om bonsai-tekniker inkluderar olika stilar av små växter. Innan du börjar odla ditt eget träd måste du därför bestämma åt vilket håll kulturen ska bildas. Valet av grytan beror också på detta. Kaskad, överhängande grenar och sluttande träd kräver tunga behållare. Upprätt och externt rotade träd planteras i platta, stabila krukor. Låt oss ta en titt på de mest populära stilarna.

Shakan - ett träd med en liten lutning åt sidan. Det symboliserar en persons förmåga att motstå alla svårigheter, som träd står emot vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kabudati - ett träd med två stammar som har en gemensam bas och rotsystem. Med tiden får de olika tjocklekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekkan - en upprätt bonsai, något som liknar en busk. Stamens nedre zon är bar, vilket gör att man kan överväga ett kraftfullt ytligt rotsystem. Som regel är tre huvudgrenar kvar på ett träd.

Bild
Bild

Ese-ue - en komposition gjord av flera växter som ger intryck av en skog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kengai - ett starkt lutande träd, vars grenar är riktade i en riktning. Hälften av stammen kan exponeras. Grödan odlas i höga krukor.

Bild
Bild

Sharimiki - stilen i vilken barkens döda områden bevaras. De utvalda fragmenten förskärs och utsätts sedan för blekningen.

Bild
Bild

Bancan - trädets stam är vriden till en knut.

Bild
Bild

Neagari - stil med rötter synliga på markytan. Det används för tropiska växter.

Bild
Bild

Khan-kengap - övre delen av bålen lutar åt sidan medan basen förblir rak.

Bild
Bild

För att behärska bonsai -tekniken är det bäst att börja med tekkan -stilen.

Krukor

Miniatyren planteras i en grund platt behållare som styr kulturens tillväxt och tillåter bildning och beskärning av dess rotsystem och krona. Varje år omlastas träden till en något större behållare. Keramiska krukor som kan bära växternas vikt är att föredra . Detta gäller särskilt kaskadformer av bonsai. I behållarens botten görs flera dräneringshål, som underlättar avlägsnande av fukt och gör att växten kan fästas vid dem. Innan en gröda planteras måste en lämplig kruka skållas med kokande vatten eller behandlas med en lösning av kaliumpermanganat för att skydda trädets rötter från svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga arter av buskar och träd

Växter är lämpliga för miniatyrer, vars stam och grenar blir brunklade när de växer. Det är värt att föredra kulturerna i din klimatregion. I det här fallet är det bättre att överge träd och buskar med stora knoppar, frukter och löv. Barrträd lämpliga för odling av bonsai:

enbär

Bild
Bild

lärkträd

Bild
Bild

cypress

Bild
Bild

thuja

Bild
Bild

Tall

Bild
Bild

araucaria

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövfällande:

Björkträd

Bild
Bild

lönn

Bild
Bild

avenbok

Bild
Bild

vide

Bild
Bild

ek

Bild
Bild

ficus Benjamin

Bild
Bild

myrten

Bild
Bild

alm

Bild
Bild

Blomning:

azalea

Bild
Bild

akacia

Bild
Bild

persika

Bild
Bild

plommon

Bild
Bild

blåregn

Bild
Bild

magnolia

Bild
Bild

olika citrusfrukter (citron, apelsin, kalamondin)

Bild
Bild

dvärg granatäpple

Bild
Bild

Äppelträd

Bild
Bild

Ovanliga sorter av bonsai erhålls från bonsai, berberis, hagtorn, blåregn. Bra i miniatyr kinesisk ligustrum, araucaria.

Hur växer man?

För att odla en bonsai med egna händer behöver du en uppsättning specialverktyg för bildandet av kulturens krona och andra händelser.

  • Konkave fräsar för skärning av tråd och avlägsnande av grenar vid stammen. Det är viktigt att inte lämna hampa, grader eller andra utskott.
  • Konvex tång för att ta bort utskjutande trädelar (rötter, stamdelar). På grund av instrumentets speciella form läker snitten snabbt.
  • Sax för att klippa tunna rötter.
  • Böjda pincetter för att plocka knoppar och tallnålar, ta bort döda växtdelar.
Bild
Bild

Att ta hand om bonsai är inte lätt. Sådana grödor är särskilt krävande för vattning och odlingsförhållanden.

boende

För de flesta grödor väljs ett väl upplyst område utan direkt solljus. Under tiden från middagstid till tidig kväll (från 11:00 till 16:00) är växten skuggad. Med jämna mellanrum bör bonsai vändas i olika riktningar mot ljuset för enhetlig utveckling och kronbildning. Med brist på ljus sträcker sig unga skott ut, blir tunna och svaga, bladplattorna kan vridas . Om det är omöjligt att förse kulturen med tillräcklig mängd naturligt ljus, bör växten placeras under en fytolampa. Det är också värt att överväga att platsen där trädet ligger måste skyddas från drag.

Bild
Bild

Temperaturregim

För en miniatyrkultur är det nödvändigt att skapa en temperaturregim som är nära det verkliga och observera alla förutsättningar för att förändra miljön. Subtropiska växter (myrt, granatäpple, buxbom) kan anpassa sig till inomhusförhållanden. Därför är de lämpliga för odling av nybörjare. Frisk luft har en gynnsam effekt på bonsai . Ett stort plus är möjligheten att placera växter under den varma årstiden i öppna områden, balkonger, fönster. Växter övervintrar vid temperaturer från -10 till +18 grader. Utbudet av temperaturförhållanden är förknippat med grödornas olika behov. Barrträd, liksom bergaska och lönn, föredrar en lägre temperatur, som kan sjunka under 0. Tropiska växter går i viloläge vid +18.

Om det är omöjligt att organisera en kall övervintring, är potten med växten innesluten med något material för att minska tillgången till varm luft till miniatyren.

Bild
Bild

Jorden

För odling används en mager men lös jord, vilket bromsar växtens tillväxt. Kompositionen bör innehålla lera "Akadama" och tvättad sand. Markämne för olika grödor:

  • för blomning: 3 delar sand, 7 delar torvmark, 7 delar näringsrik humus;
  • för lövfällande: 3 delar sand och 7 delar gräs;
  • för barrträd: 2 delar sand och 3 delar gräs.
Bild
Bild

Du kan också använda en blandning av lera, torv, ruttnade blad och sand (små stenar).

Innan du planterar en växt måste all jord desinficeras . Jorden kalcineras i ugnen i flera timmar eller spills med en lösning av kaliumpermanganat. Användningen av inköpta jordblandningar leder till snabb utveckling av träd på grund av gödningsmedel som de innehåller. För att ta bort överflödiga näringsämnen bör jorden kokas i en sil i 30 minuter eller placeras i ugnen. Om det är omöjligt att utföra dessa manipulationer, bör jorden blandas med den gamla jorden i ett förhållande av 1: 4.

Bild
Bild

Toppdressing

Omsorg för ett träd hemma inkluderar korrekt befruktning av växten. Befruktning av kulturen genomförs under hela året. Under sommar- och vårmånaderna appliceras befruktning en gång i veckan och från september till mars - en gång i månaden. Gödsel appliceras på våt jord (en halvtimme efter vattning) . Som gödningsmedel används speciella preparat för bonsai eller vanliga blandningar för inomhusväxter, lämpliga för grödosorten (det rekommenderas inte att befrukta barrträd med lösningar för blommande växter). Näringsvätskan späds i proportioner som är svagare än de som tillverkaren föreslagit. Till exempel rekommenderas att du använder 50 ml gödselmedel, därför krävs 10-15 ml för bonsai.

Bild
Bild

Det är värt att överge användningen av granulära preparat eller pinnar, eftersom när gödningsmedlet resorberar, sträcker sig trädets matningsperiod i månader . Detta leder till en snabb utveckling av kulturen och omöjligheten att vidare bildas i den valda stilen. Det är förbjudet att befrukta miniatyrer under den period då växten försvagas, efter transplantation eller beskärning, under blomningsperioden och efter dess slutförande. Det är också viktigt att komma ihåg att barrträd matas hälften så ofta som andra grödor.

Bild
Bild

Vattning

I små och platta behållare torkar jorden ut snabbare än i en vanlig kruka. När man planterar en växt komprimeras jorden. Komprimerad jord absorberar fukt svårare, vilket också leder till snabb torkning av substratet, så vattning av bonsai görs genom att sänka krukan med växten i en behållare med vatten i flera minuter. Det är nödvändigt att vattna trädet vid roten tills vatten börjar sippra genom dräneringshålen. Överskott av vätska dräneras ur pannan en halvtimme efter vattning.

Bild
Bild

Mellan vätningen bör det översta lagret av substratet torka ut. Under sommarsäsongen vattnas bonsai regelbundet, ibland varje dag, och glest på vinterdagar. Från vattendämpning av jorden vid låga temperaturer kan växten dö . Frekvensen för att vattna grödan beror på trädslag. Till exempel kräver tropiska arter mer vatten. Jordfuktning sker på morgonen och kvällen. Undvik att få fukt på plattorna i aktivt solljus. Lövträd kräver fuktad luft, frekvent sprutning. Vattnet används rent, filtrerat, mjukt. Det är önskvärt att vätskans temperatur är flera grader högre än omgivningstemperaturen.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Precis som alla grödor kräver miniatyr träd skydd mot skadedjur och sjukdomar. De vanligaste hoten:

  • bladlus;
  • larver;
  • nematoder;
  • skydda;
  • myror;
  • kvarnbagge;
  • spindel och röd kvalster;
  • rost;
  • verticillos;
  • rotröta;
  • mjölk och mjölk;
  • kloros;
  • vit rotröta.
Bild
Bild

Larver, myror, nematoder och andra insekter infekterar kulturen genom att initialt vara i marken. Du bör inte använda trädgård eller annan jord för att plantera en gröda utan att först kalcinera eller desinficera jordblandningen . Dessutom kan skadedjursangrepp uppstå under en varm period när en kruka placeras med en växt på platsen. Kloros uppstår när det inte finns tillräcklig belysning av platsen där kulturen ligger och bristen på växtnäring. Sjukdomen manifesteras av förlust av färg på bladplattorna, deras blekning. Det behandlas ganska enkelt - genom att mata och öka dagsljuset.

Bild
Bild

Mjölk och mjöldagg - svampsjukdomar som lämnar en vit beläggning på bladen (pseudomali skapar en dunig beläggning), vilket kan leda till att växten dör. Bladen som drabbats av sjukdomen kan så småningom bli bruna, bruna och dö helt. I de tidiga stadierna av sjukdomen skärs och bränns drabbade löv och skott. Detta förhindrar spridning av sjukdomen till friska delar av grödan. I avancerade fall används speciella preparat, anläggningen skickas till karantän.

Bild
Bild

Rost är en svamp som manifesterar sig som gulnade, svarta och bruna fläckar på bladblad, bark och skott på miniatyren . Oftast påverkar sjukdomen barrträd och fruktgrödor. Vid det första tecknet på svamp är växten isolerad från sina grannar. Alla drabbade områden tas bort, kulturen behandlas med fungicida preparat. Verticillos är en infektionssjukdom som påverkar odlingskärlen. Det manifesterar sig i ljusa fläckar på bladen i venernas område. Det orsakas av att skära rotsystemet, löv, skott med smutsiga verktyg. Behandlingen utförs genom att beskära de drabbade områdena, byta ut substratet, behandla växten med en fungicid.

Bild
Bild

Rotröta uttrycks av en grön blomning på stammen och växtens rötter. Det leder till mjukning av rötterna. Sjukdomen utvecklas med överdriven jordfuktighet, otillräcklig ventilation av rotsystemet och brist på dränering. Under behandlingen placeras kulturen i ett ventilerat rum, vattningen reduceras och döda rötter tas bort.

Vit rotröta är en parasitisk svamp . Symtom: en allmän försämring av kulturtillståndet, bladfall, svullnad av rötterna, missfärgning av stammen och skott. För att bota växten måste den transplanteras i en ny behållare med en fullständig ersättning av jorden, sköljning av rotsystemet, beskärning av de drabbade områdena och behandling med sårläkande preparat. Användning av desinfektionsmedel är acceptabelt.

Bild
Bild

Beskärning

För att växten ska se ut som en bonsai bör formativ beskärning göras efter att grödan har transplanterats i en permanent kruka. Förtjockning och förändringar i trädstammens utseende, liksom att bromsa växtens tillväxt, uppnås med olika metoder.

  • Gör vertikala snitt på grödstammen för att minska saftrörelsen.
  • Koppartråd lindade runt stammen vid foten av trädet. På grund av förträngningen pressas växtens övre vävnader, vilket leder till en avmattning av saftflödet. Detta resulterar i en ökning av tjockleken på tunnan ovanför tråden. När de nödvändiga parametrarna har uppnåtts, tas materialet bort och fixeras på en annan plats.
  • Kronbildning genom att ta bort grenar, klämma knoppar på våren eller hela året, när växten växer aktivt.
Bild
Bild

När knoppar dyker upp, tas överlappande grenar bort från trädet och unga skott kläms på det första eller andra paret av löv. Blommande grödor bildas efter blomningstiden . Verktyget måste vara skarpt och rent. Öppna platser ströks med kol, behandlas med harts eller speciella salvor. Med intensiv grödodling sker formativ beskärning under hela året, upp till flera gånger per säsong. Ju oftare klämningen inträffar, desto tätare blir plantans krona och ju mindre löv. Att sticka ut grenar, slå ut från den tänkta kompositionen, klipps av med vass sax eller beskärningssax.

Bild
Bild

Tänk på reglerna för att forma en stam med hjälp av en tråd

  • I det valda området tas alla grenar och torra fragment bort.
  • När stammen böjs, avlägsnas det översta lagret av jord i rotsystemets område. Anläggningen lutas försiktigt till den valda sidan i önskad vinkel. Ena änden av tråden lindas med ett mjukt material och fixeras runt trädstammen i en spiral, den andra änden fixeras i substratet från insidan av kulturböjningen och begravas i. Stammen bör vara helt ansluten till nivån för kronans första grenar.
  • Avlägsnande av kopparmaterial sker efter några år, när stammen blir stel och befäster sin position. Om grenar bildas, släpps de efter sex månader.
Bild
Bild

Överföra

Kulturen transplanteras under vintermånaderna när växten är vilande. För första gången transplanteras en ung växt under andra tillväxtåret. Innan du tar bort trädet är det nödvändigt att fukta jordklumpen väl. Om jorden inte är helt sammanflätad med rötter, bör växten återföras till den gamla behållaren med att jorden ersätts med en ny. I det här fallet är det bättre att skjuta upp transplantationen för nästa år.

Bild
Bild

Den nya kruka som trädet kommer att ligga i bör vara flera centimeter större än den föregående. Växtens rötter placeras horisontellt, strös med färskt substrat och vattnas.

Efter att kulturen släppts avlägsnas jorden från rotsystemet, rötterna som sticker ut skärs och tvättas . Det är också värt att ta bort de laterala underutvecklade rötterna med beskärningssaxar, förkorta kärndelen. Förtjockade ytliga lämnas ensamma; om så önskas kan dessa områden inte stänkas med jord. Efter transplantation av växten är det bättre att täcka jorden med grön sphagnumoss. Detta för att minska uttorkningen av matjorden och rötterna.

Bild
Bild

Fortplantning

Frön

Frön av två typer av buskar och träd är lämpliga för att odla en exotisk gröda. En typ groddar omedelbart. En annan är i viloläge först, medan växtspiran ska vara placerad i ett kallt rum. Detta kan vara ett kylskåp, en ouppvärmd balkong eller en loggia.

  • Fröna lindas in i en fuktig trasa, sphagnumoss eller sand. De läggs i en behållare och placeras på en kall plats (från +7 till +9 grader) i upp till 5 månader. Den låga temperaturen och den fuktiga miljön förbereder fröna för växtsäsongen. Om du flyttar behållaren till en varmare plats väcker du groddarna.
  • Växande växter från frön sker från tidig vår till början av oktober. Fröplantor som odlas i slutet av augusti behöver en ytterligare ljuskälla (phytolamp), eftersom antalet timmar av dagsljus reduceras under höst-vinterperioden.
  • För mer framgångsrik groning av frön används speciella torvkoppar, förblötlagda tabletter eller ett underlag av torv och sand. Tills spår av spiring uppträder hålls behållaren i mörkret under en film. Den optimala omgivningstemperaturen beror på den valda grödan.
  • Växthuset ventileras regelbundet. Överskott av fukt eller kondens kommer att döda groddarna. Under framväxten av växthusets uppkomst börjar de ventilera oftare, behållaren med växten ordnas om till en ljus plats.
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar som är lämpliga för odling av bonsai väljs ut under vårsäsongen. Preferens ges till halvträskott eller gröna unga skott upp till 10 cm långa och 5 mm tjocka. Sticklingar planteras i steril jord. Om så önskas tillsätts läkemedel som påskyndar utvecklingen av rotsystemet. Låt oss överväga processen att plantera en skärning mer detaljerat.

  • En fjärdedel av behållarvolymen fylls med en blandning av lera och fint grus i förhållandet 1: 1
  • Resten av krukan är fylld med jord som passar den valda grödan.
  • Skärets nedre del rensas från kvistar och knoppar. Spirans grenar förkortas med en tredjedel med ett snett snitt med hjälp av en sekatör.
  • Sektioner kan vara kol eller strö över Epin.
  • Då måste du vattna jorden med rent vatten.
  • Behållaren med handtaget är undanstoppad från direkt solljus för att minska risken för bladbrännskador.
  • Spira av sticklingar tar i genomsnitt 2-3 veckor.
  • En skotttransplantation sker ett år efter rotprocessens början. Två år senare börjar de bilda kronan.
Bild
Bild

Floristtips

Det är mycket viktigt att normalisera bonsai -vattningssystemet. Du kan använda metoden för att sänka grytan i vatten, ett veke- och droppbevattningssystem, bevattning. Det viktigaste är att underlaget inte tvättas ut under vattning. Under växtsäsongen är växten mest känslig för mängden fukt i jorden. Mineralgödsel baserat på alger appliceras 2-3 gånger i veckan eller mindre ofta (beroende på säsong) . På våren, under den aktiva tillväxten av grödan, introduceras främst kvävegödselmedel i jordblandningen, fosfor och kalium krävs av växter i mindre mängder. På hösten gör de tvärtom. Det bör dock komma ihåg att för frukt- och blommande växter är kalium det viktigaste elementet, eftersom det bidrar till bildandet av blom äggstockar.

Bild
Bild

På vintern, i milda klimat, är det bättre att hålla växten på en sval plats, vilket skapar vilande förhållanden. I det här fallet är det bättre att täcka krukan med en bubbelplast eller annat material som kan skydda plantans rotsystem från nedkylning. På våren börjar perioden med bonsai -bildning: kronan och stammen är i ordning.

Rekommenderad: