Hibiskus (67 Foton): Vad är Det? Att Ta Hand Om En Kinesisk Ros Hemma. Hur Ser”dödens Blomma” Ut Och Hur Man Förbereder Den För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hibiskus (67 Foton): Vad är Det? Att Ta Hand Om En Kinesisk Ros Hemma. Hur Ser”dödens Blomma” Ut Och Hur Man Förbereder Den För Vintern?

Video: Hibiskus (67 Foton): Vad är Det? Att Ta Hand Om En Kinesisk Ros Hemma. Hur Ser”dödens Blomma” Ut Och Hur Man Förbereder Den För Vintern?
Video: Sticklingar av hibiskus - så gör du 2024, Mars
Hibiskus (67 Foton): Vad är Det? Att Ta Hand Om En Kinesisk Ros Hemma. Hur Ser”dödens Blomma” Ut Och Hur Man Förbereder Den För Vintern?
Hibiskus (67 Foton): Vad är Det? Att Ta Hand Om En Kinesisk Ros Hemma. Hur Ser”dödens Blomma” Ut Och Hur Man Förbereder Den För Vintern?
Anonim

Fans av exotisk flora är väl medvetna om de fantastiska växterna - hibiskus. Detta stora släkte inkluderar vilda och odlade buskar, gräs och till och med träd. I växter inomhus och utomhus är vissa typer av hibiskus mycket populära, som under blomningen helt enkelt förvånar fantasin med färgernas ljusstyrka och mättnad.

Vilka typer av hibiskus är av intresse för blomsterodlare, vad är deras egenskaper och hur man tar hand om dessa blommande växter? Låt oss försöka lista ut det.

Bild
Bild

Vad det är?

Hibiskus, som också har ett annat vanligt namn, "kinesisk ros", är en av de mest kända grödorna inom trädgårdsodling och hemodling. Det är viktigt att notera att dessa växter har ingenting att göra med riktiga rosor , som företrädare för familjen Malvaceae. Släktet med hibiskus inkluderar både jätte träd som når en höjd av 10-20 meter och mycket små representanter för tropisk flora, högst 15-20 centimeter.

Hemland för de flesta typer av hibiskus - tropikerna och subtropen . Vilda representanter för detta släkt är utbredda i de subtropiska skogarna i Afrika och Asien. De finns också i Europa, i Transkaukasus och till och med i Fjärran Östern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många nybörjare blomsterhandlare är förvirrade av en sak till, ett mindre känt namn för hibiskus är dödens blomma . Ursprunget till detta namn är förknippat med ett antal gamla europeiska tecken. Så, ett av dessa tecken säger att om en växt plötsligt blommade under en vilande period, bör man förvänta sig att någon dör från den inre kretsen. För att undvika denna sorgliga händelse måste växten brännas.

Enligt många tecken anses hibiskus vara en förebild av dåliga nyheter. Till exempel säger en av övertygelserna: om en blomma plötsligt tappar alla löv kan det vara en varning för att en av familjemedlemmarna snart kommer att bli sjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt vissa tecken rekommenderas det inte att odla hibiskus för gifta par. Man tror att denna blomma kan ge oenighet och konflikt i familjen. Samtidigt hävdar andra övertygelser tvärtom att det regelbundet blommande hibiskus lockar bara glada och glada händelser till huset . Dessutom tros det ge lycka till i affärer och främjar karriärutveckling.

Hur som helst, men icke-vidskepliga trädgårdsmästare och blomsterhandlare stöder mycket dessa underbara representanter för den tropiska världen. Under blomningsperioden, ett träd eller lignifierad hibiskusbuske ser väldigt exotisk ut på grund av den rika ljusa färgen och den ovanliga formen på blommorna . Det är anmärkningsvärt att blommorna i nästan alla typer av hibiskus de njuter av sina färger bara en dag, varefter de bleknar . För att ersätta vissna blommor blommar dock nya knoppar omedelbart, vilket gör att blomningen verkar väldigt lång, nästan konstant.

Bild
Bild

Det rekommenderas att börja med inomhus hibiskus för nybörjare blomsterodlare som planerar att odla exotiska växter. Den mest kända av dessa representanter för världen av tropisk flora är Kinesisk ros - en mängd hibiskus som även en nybörjare enkelt kan odla. Ursprungslandet för denna exotiska är Sydostasien. Denna växt är inte alltför krävande för förvaringsförhållandena, och därför kan den hållas inte bara hemma, utan också i en vinterträdgård eller till och med i en trädgårdstomt (under den varma årstiden).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att hibiskus i naturen finns (enligt olika källor) från 150 till 300 arter, men bara några av dem är lämpliga för inomhus- och utomhusodling. Av denna anledning, när du planerar att börja odla sådana fantastiska växter, bör du noggrant studera beskrivningen av de mest lämpliga och intressanta representanterna.

Visningar

Formen, storleken och färgen på de lyxiga hibiskusblommorna beror på dess art. För att uppnå riklig och långvarig blomning från en växt är det nödvändigt att ge den lämpliga levnadsförhållanden. Av denna anledning är det viktigt att veta vilka krav denna eller den typen av växt ställer på dess innehåll.

Rödbladig hibiskus (även kallad sur hibiskus) - en elegant och inte alltför nyckfull växt, som används flitigt inom inomhusodling. Denna art kan odlas både hemma och utomhus. Denna hibiskussort har mycket prålig lövverk, som kan variera i färg från ljusröd till rubinlila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rödbladig hibiskus blommar i ungefär en månad. Färgen på blommorna sträcker sig från rosa till vinrött. Under gynnsamma förhållanden kan storleken på blommor nå 10 centimeter i diameter. Dessutom växten själv med rätt vård kan nå en höjd av 90-100 centimeter . Förutom den imponerande dekorativiteten hos den rödbladiga hibiskus noterar blomsterodlare det också ökat motståndskraft mot sjukdomar och angrepp av skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid hibiskus - en opretentiös och mycket vacker växt, vars färg på blommorna är slående i sin mångfald. Motståndet mot låga temperaturer, som denna sort av hibiskus ärvde från de ursprungliga grödorna som användes i avel, gör att den kan odlas inte bara hemma, utan också utomhus. Under blomningsperioden får denna gatahibiskus ett extraordinärt utseende tack vare sina många och mycket stora blommor och når 18-20 centimeter. På grund av anläggningens anspråkslöshet till underhållsförhållandena är det möjligt att odla även för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variegated brokig hibiskus - en spektakulär krukväxt med en fantastisk dekorativ effekt. Under blomningstiden är denna typ av hibiskus täckt med stora ljusa skarletblommor som sticker ut mot bakgrunden av smaragdblad med beige-röda fläckar.

Blomman anses vara mycket krävande för luftfuktighet. För att ge honom de bästa förutsättningarna för att behålla är det nödvändigt att hålla konstant luftfuktighet i rummet och spraya plantan regelbundet. För den fullständiga utvecklingen av denna typ av hibiskus med färgglada löv behövs också riklig men mjuk belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprid hibiskus - en vintergrön buske representativ för malvaceous familjen, vars höjd kan nå 2-2,5 meter. Växten har en stark, rak stam, spridande grenar, besatta med taggar. Under blomningen är den täckt med många ljusgula blommor. Känns bra utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesisk ros - en av de mest populära typerna av hibiskus, som ofta används i hemodling. Det uppskattas av blomsterodlare för sin anspråkslöshet, intensiva tillväxt och vackra blomning. Med åldern får växten en spridande krona, vilket ger den en speciell dekorativ effekt. Under gynnsamma förhållanden kan denna blomma växa upp till 1-1, 2 meter i höjd.

Den kinesiska rosen ser väldigt imponerande ut under blomningen. Under denna period börjar stora (upp till 10-12 centimeter i diameter) blommor med en ovanlig form bildas bland dess mörkgröna blanka blad. Blommornas färg beror på egenskaperna hos hybriden som odlas. Det kan vara vitt, gult, lila-crimson, ljust skarlet. Blommor kan vara antingen vanliga eller frotté.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk hibiskus - en sort som har blivit utbredd i både hem- och gatugrödor. När den odlas utomhus kan denna växt nå en höjd av 2-3 meter. Det uppskattas av trädgårdsmästare för sin rikliga och långa blomning, liksom för en omfattande färgpalett.

Beroende på sorten kan hibiskusblommor vara djupröda, lila-violetta eller lila. Med gynnsam omsorg kan diametern på plantans blommor nå 12-15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syrisk hibiskus Är en mycket populär gröda som främst används i trädgårdsskötsel utomhus. Skiljer sig i ökat motstånd mot extrema temperaturer. Under blomningsperioden är växten täckt med många stora blommor, vars färg kan vara vit, skarlet, crimson, lila. Det finns också sorter som har tvåfärgade blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Som framgår av många recensioner av blomsterodlare är de flesta typer av hibiskus opretentiösa växter som är ganska lätta att ta hand om. För att en blomma ska trivas med konstant frodig blomning under en betydande del av året är det nödvändigt att ge den optimala levnadsförhållanden. För full utveckling och lång blomning kräver denna växt:

  • bra belysning;
  • regelbunden vattning;
  • markblandning av hög kvalitet;
  • stabil lufttemperatur;
  • tillräcklig luftfuktighet;
  • regelbunden utfodring;
  • lämplig kruka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Så att växten utvecklas bra, blommar stabilt och magnifikt, han behöver riklig men mjuk belysning … Florister rekommenderar att du placerar hibiskuskrukor på fönsterbrädorna i söder, öster eller väster om huset. När du placerar en blomma på en fönsterbräda i den norra delen av huset måste du förse den med ytterligare belysning. För detta används speciella fytolampor eller lysrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du befinner dig i fönsterbrädan kommer anläggningen att sträcka sig mot ljuset, så krukan måste vändas regelbundet. Detta säkerställer en enhetlig utveckling av kronan, dess proportionalitet och symmetri.

Vissa odlare rekommenderar under vilande perioden, placera växten på en sval och skuggad plats … Detta villkor krävs dock inte, eftersom blomman vid denna tidpunkt är helt nedsänkt i ett sömntillstånd. Ljusmängden under denna period påverkar inte hibiskusen särskilt och stimulerar inte dess uppvaknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden vattning

Hibiskus behöver regelbunden, riklig vattning, utan vilken de börjar vissna och göra ont. Under den varma sommarperioden bör frekvensen för vattning ökas . Det är nödvändigt att vattna plantorna med mjukt, sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Vid vattning med kallt vatten kan hibiskus bli sjuk, och under blomningsperioden kan de kasta de bildade knopparna. Under blomningen vattnas växter oftare än vanligt.

Bild
Bild

Vid vattning är det viktigt att se till att hela jordklumpen i grytan är mättad med vatten. 10-15 minuter efter vattning måste överflödigt vatten från grytan dräneras. Behovet av nästa vattning indikeras av substratets torkade yta .… Trots att dessa växter är fuktälskande kan de inte hällas. Med ett överskott av fukt i jordblandningen börjar hibiskusens rötter ruttna, vilket med tiden kan leda till blommans död.

Med höstens början reduceras vattningsfrekvensen till 2-3 gånger i veckan . Under den kalla årstiden och under den vilande perioden beror vattningsfrekvensen på temperaturförhållandena. Om plantorna är på en sval plats vattnas de mindre.

Bild
Bild

Jordblandning av hög kvalitet

För god tillväxt och intensiv blomning kräver hibiskus en bördig jordblandning rik på makro- och mikroelement. Grundläggande markkrav för hibiskus:

  • optimal syra;
  • löshet;
  • lätthet;
  • fukt och luftgenomsläpplighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest bekväma hibiskuskänslan i lätt sura jordar , vars surhetsgrad varierar från pH 5-6. Om jorden är för sur kommer plantorna inte att kunna absorbera mikro- och makroelement fullt ut från den. Jordblandningen ska vara lös och lätt … I alltför täta jordar med hög lerhalt utvecklas växter dåligt och blommar mindre ofta. Vissa uppfödare föredrar att inte använda butiksjord för odling av hibiskus, utan en jordblandning beredd med egna händer.

Bild
Bild

För att förbereda jordblandningen själv måste du blanda en del sand, lövmark, gräs och lägga till ytterligare två delar humus till dem. Utgången blir en bördig blandning av optimal löshet, lätthet och dränering.

Ett annat recept som kan användas för att förbereda en jordblandning innebär att blanda 4 delar gräs, 3 delar lövmark, en del sand och en del humus. För att ge en sådan jordblandning bättre dränering är det tillåtet att tillsätta 1 del krossat kol. Med dess antibakteriella egenskaper ökar denna komponent också markens skyddande egenskaper och minskar risken för rotrötning. En sådan jordblandning är mer tät, därför rekommenderas den för växter över tre år med ett utvecklat rotsystem.

Bild
Bild

Innan du går ombord egenberedd jordblandning måste desinficeras . För att göra detta, använd en måttlig rosa lösning av kaliumpermanganat. Innan jordblandningen läggs i en kruka måste dränering hällas i behållarens botten - fragment av expanderad lera, småsten, grus.

Bild
Bild

Stabil lufttemperatur

Trots att många typer av hibiskus är resistenta mot kallt väder rekommenderas dessa växter att odlas vid en stabil temperatur på 25-28 ° C på sommaren och 12-15 ° C på vintern. Det exotiska tropiska ursprunget bestämmer deras ökade krav på värme . Så när temperaturen sjunker under 20 ° C på sommaren kan växten fälla inte bara blommor utan också lövverk. Och om temperaturen sjunker under 10 ° C på vintern kan blomman dö helt och hållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningsperioden är det mycket viktigt att se till att termometern inte stiger över 30 ° C -märket. Om detta händer, slutar blomningen. Man bör också komma ihåg att blommans äggstockar i en växt bildas vid en temperatur av högst 15 ° C.

För att säkerställa optimala och bekväma förhållanden på sommaren rekommenderas att utsätta växterna för balkongen . Det är viktigt att skillnaden mellan natt- och dagtemperaturer inte överstiger 5 grader. Starka temperaturfall och en skarp förkylning på natten är skadliga för hibiskus.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du utsätter växten för balkongen måste du också se till att så att inget direkt solljus faller på lövverket . Annars bildas brännskador på bladen, från vilka blomman kan bli sjuk och till och med dö. För att förhindra att detta händer bör fönstren på balkongen skuggas med en tidning, gardin eller specialfilm.

En annan viktig förutsättning som måste beaktas när du placerar blommor på balkongen är fullständig frånvaro av utkast . Även en kort exponering för en kall vind på en växt kan leda till en kraftig försvagning av dess immunitet och till och med fullständig död.

Bild
Bild

Tillräcklig fuktnivå

Luftfuktighet är ett mycket viktigt kriterium som spelar en viktig roll vid odling av hibiskus. I tropikerna och subtropen, som är deras naturliga livsmiljö, existerar dessa växter under förhållanden med hög luftfuktighet. Den optimala luftfuktigheten anses vara 70-80% . Om luften i rummet där dessa exotiska växter växer torkar, kommer hibiskusens blad att blekna och blommorna kommer inte att kunna öppnas helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa tillräcklig luftfuktighet, regelbunden sprutning av blomman bör utföras . Representanter för den tropiska floran stöder detta förfarande mycket. Sprutning bör dock utföras korrekt och försöka se till att det inte kommer vatten på knopparna och blommorna. Våta knoppar och blommor kan orsaka att bruna fläckar bildas på dem och ytterligare faller av.

Dessutom hjälper det att hålla en konstant hög luftfuktighet breda behållare och brickor med vatten, placerade bredvid krukorna . Många odlare använder också hushållskräm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa den mest bekväma luftfuktigheten bör du dock inte tillsätta vatten till sumpen. Det måste vara torrt, annars kan vatten som absorberas i markens nedre lager orsaka bildning av rotröta.

Regelbunden utfodring

Det är nödvändigt att mata växterna enligt det rekommenderade schemat. För toppdressing är det tillåtet att använda traditionellt gödningsmedel för inomhusblommor - "Idrottare", "Kemira Lux", "Master ". De börjar applicera gödningsmedel på våren, när det exotiska går in i fasen av uppvaknande och intensiv tillväxt, ger lövverk och förbereder sig för blomning. Under denna period är växter särskilt i behov av fosfor-kaliumtillskott.

Dessutom är toppdressing viktigt när hibiskus går in i blomningsfasen. I detta skede av livet lägger de aktivt sin energi på bildandet av blom äggstockar, utveckling och öppning av knoppar. För att mata växten bör du späda överdressingen i enlighet med instruktionerna. I sin rena form kan gödselmedel bränna det känsliga rotsystemet. Gödsel appliceras vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den rekommenderade matningsfrekvensen är en gång i månaden. Vissa odlare, under den period då hibiskus måste förberedas för vintern, utförs utfodring mindre ofta eller inte alls, för att inte stimulera växten att växa.

Lämplig kruka

För att en blomma aktivt ska kunna utvecklas och blomma länge behöver den en kruka av lämplig storlek. Behållarens diameter ska vara något större än rotkulans diameter. En kruka som är för tät kommer att hindra hela utvecklingen av rotsystemet och, som ett resultat, orsaka dålig hibiskustillväxt.

Innan du planterar om växten, den nya krukan desinficeras . För detta sköljs behållaren med kokande vatten eller behandlas med ett alkoholinnehållande medel eller en lösning av kaliumpermanganat. Du måste också se till att det finns dräneringshål i botten av potten.

Bild
Bild

Överföra

Med åldern ökar hibiskus rotsystemets volym, vilket resulterar i att den behöver en transplantation. Blommor som nyligen köpts i butiken omfattas av samma procedur. Dessutom kan transplantationen orsakas av oavsiktliga skäl, t.ex. om krukan är skadad eller skadedjur hittas i jorden.

Transplanteras också krävs av växten vid sjukdom … Under sådana omständigheter är det nödvändigt att inte bara transplantera växten i en ny behållare, utan också att helt desinficera rötterna och förnya jordblandningen.

Bild
Bild

Unga växter, som kännetecknas av intensiv utveckling, transplanteras varje år. Vuxna exemplar som har fyllt 4 år och äldre transplanteras vart 3-4 år.

För att transplantera en blomma i en ny kruka måste du förbereda en behållare och en desinficerad jordblandning. Det mest optimala och växtvänliga sättet övervägs omlastning . Denna metod innebär att hibiskus placeras i en ny kruka tillsammans med en vidhäftande jordklump.

För att transplantera växten med minimal skada på rötterna är det nödvändigt att blöta jorden i krukan till hela djupet och sedan försiktigt knacka på väggarna och försiktigt ta bort blomman. Efter det, med hjälp av en skarp sax eller en kniv, förkortas onödigt långa grenar och bildar en proportionell och vacker buske. Därefter placeras växten, tillsammans med en jordklump på rötterna, i en ny behållare, på vars botten ett skikt av dränering och färsk jordblandning med krossat kol tidigare hälls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha placerat blomman i krukan, fyll hålrummen med färsk jordblandning. När krukan är full vattnas växten rikligt, och sedan är jordens yta täckt med plastfolie. Det förhindrar avdunstning av fukt och ger optimala förutsättningar för växtåtervinning och anpassning. Ta bort filmen från krukan 2-3 dagar efter transplantationen.

Under återhämtningsperioden behöver hibiskus försiktiga förvaringsvillkor. Det är önskvärt att blomman för närvarande befinner sig i ett rum med mycket mjuk belysning, stabil temperatur och luftfuktighet.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

En av de obestridliga fördelarna med hibiskus är dess enkelhet och enkla uppfödning. Denna växt kan förökas genom sticklingar eller genom att dela busken. Dessutom är denna exotiska gröda lättodlad från frö.

Växten förökas av sticklingar på sommaren . För att göra detta måste du ta ett skott från ett ungt skott. Det är viktigt att det finns flera blad och knoppar på handtaget. Efter beskärning måste skottet placeras i en lösning av ett rotbildande stimulans ("Kornevin").

Sedan stjälken planterad i en behållare med en blandning av sand och torv, taget i lika stora proportioner , vattnade sedan rikligt. Ovanifrån är skärningen täckt med en glasburk som bibehåller optimal temperatur, luftfuktighet och jordblandning. Röta sker vanligtvis en månad efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att odla denna tropiska växt genom att dela busken. För att göra detta tas hibiskus bort från potten, dess rötter delas med en vass kniv, varefter de separerade delarna planteras på vanligt sätt.

Bra resultat uppnås också fröavelsmetod, som används från början av februari till mitten av mars . För att få unga skott sås fröna i en bricka med en lös näringsrik jordblandning, vattnas rikligt och täcks med folie. Fröbrickan ska vara i ett varmt rum där temperaturen hålls stabil vid 25 ° C. Efter uppkomsten av plantor tunnas plantorna ut och tar bort sjuka och svaga plantor. Friska och starka plantor dyker i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Med förbehåll för alla rekommendationer för vård kan hibiskus glädja sin ägare med frodig blomning i många månader. Som en representant för den tropiska floran kan denna vintergröna exotiska hypotetiskt blomma kontinuerligt. Men hemma är det nästan omöjligt att återskapa atmosfären i tropikerna, så blomsterodlare måste stå ut med att växten går då och då in i en vilande fas.

Bild
Bild

Färgen och storleken på stora trattformade blommor beror på växtsorten. Hittills har uppfödare fött upp många sorter med enkla och dubbla, monokromatiska och brokiga blommor … I vissa sorter kan blommornas diameter nå 20 centimeter eller mer.

I avsaknad av någon stimulans börjar blomningstiden i hibiskus runt mitten av sommaren och varar till hösten. Blommor öppnas vanligtvis på morgonen, och på kvällen vissnar de. Under gynnsamma förhållanden kan från 20 till 50 knoppar bildas på en växt.

Bild
Bild

Hibiskusblommans varaktighet och prakt beror direkt på efterlevnaden av vårdreglerna . Genom snabb beskärning kan den "tysta" växten blomma. Det är känt att knopparna på detta exotiska endast bildas på unga grenar. Det är möjligt att stimulera tillväxten av unga skott genom formativ beskärning ., som utförs innan anläggningen går in i vilofasen. Om detta ögonblick har missats är det tillåtet att utföra beskärning innan blomman börjar komma ut ur den.

Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att blomningen tömmer växten kraftigt, därför måste blomman förses med en fullständig och regelbunden vintervila. Under den kalla årstiden är hibiskus försedd med fullständig vila, vilket gör att den kan få styrka.

Sjukdomar och skadedjur

Trots att växten anses vara resistent mot utveckling av sjukdomar och skadedjur, står många odlare fortfarande inför dessa problem. Så ofta klagar hibiskusägare över att deras gröna husdjur tappar knoppar och lövverk utan någon uppenbar anledning … Detta sker vanligtvis på grund av brott mot vårdreglerna, med otillräcklig eller tvärtom överdriven belysning. Förutom, exponering för drag och plötsliga temperaturförändringar leder också till att knoppar och blad av växten tappas.

Bild
Bild

Gulning av lövverk, som odlare ofta betraktar som ett symptom på en sjukdom, uppträder ofta när det är otillräckligt med belysning, brist på fukt i luften, brist på järn i jorden, liksom vid vattning med hårt vatten. För att undvika detta problem är det nödvändigt att ge anläggningen tillräcklig belysning, utföra regelbunden sprutning och utfodring. För att återställa lövfärgen rekommenderas att använda preparatet "Emerald ". Vattning bör endast utföras med sedimenterat eller filtrerat vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Bildandet av vita fläckar på bladen, liksom uppkomsten av spår av en klibbig, viskös substans på insidan av bladplattorna kan tyda på en växtskada. kloros Buren av bladlus … Eliminera både symtomen på sjukdomen och själva skadedjuret i detta fall kommer att tillåta läkemedlet "Fitoverm".

Samma läkemedel används också för växtskador. spindelkvalster . Det faktum att blomman har blivit ett offer för detta skadedjur bevisas av vita fluffiga ansamlingar av spindelnät på bladen, liksom bildandet av gulaktiga prickar och fläckar på bladplattorna. För mer effektiv behandling belyses den drabbade blomman med en ultraviolett lampa och sprayas regelbundet, eftersom kvalsten inte tål hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Om bladen på hibiskus börjar bli täckta med en vitgrå blomning på toppen, kan detta tyda på en skada av blomman. mjöldagg … Orsaken till denna sjukdom är en svamp, som kan hanteras med hjälp av fungicida preparat. Ett av de mest effektiva medlen är "Fundazol".

Bild
Bild

Trots sitt exotiska ursprung anses hibiskus vara de minst nyckfulla krukväxterna. Dessa blommor är särskilt tacksamma och lyhörda när de får rätt vård och uppmärksamhet. Allt arbete och kostnader för odlaren i det här fallet kompenseras mer än mer av den lyxiga och färgglada blomningen i många månader.

Rekommenderad: