Euphorbia (48 Bilder): Hur Ser En Inomhus Euphorbia -blomma Ut? Hemsjukvård, Kaktus Och Palmsorter

Innehållsförteckning:

Video: Euphorbia (48 Bilder): Hur Ser En Inomhus Euphorbia -blomma Ut? Hemsjukvård, Kaktus Och Palmsorter

Video: Euphorbia (48 Bilder): Hur Ser En Inomhus Euphorbia -blomma Ut? Hemsjukvård, Kaktus Och Palmsorter
Video: How to Cut Back Euphorbia 2024, April
Euphorbia (48 Bilder): Hur Ser En Inomhus Euphorbia -blomma Ut? Hemsjukvård, Kaktus Och Palmsorter
Euphorbia (48 Bilder): Hur Ser En Inomhus Euphorbia -blomma Ut? Hemsjukvård, Kaktus Och Palmsorter
Anonim

Euphorbia är välkänt för älskare av trädgård och prydnadsväxter inomhus. Det kännetecknas av ett stort utbud av morfologiska karaktärer inom ett släkte. Växten används i stor utsträckning för landskapsarkitektur och hushållstomter och är älskad av blomsterodlare för sin anspråkslöshet och ett stort utbud av ursprungliga former.

Bild
Bild

Vad det är?

Euphorbia (Latin Euphorbia) är det mest talrika släktet i familjen Euphorbia (Latin Euphorbiaceae). Den har cirka två tusen arter, varav 160 växer på vårt lands territorium. Släktet Euphorbia inkluderar årliga och fleråriga gräs, kaktus eller saftiga buskar, palmer och små träd. Trots de kardinala skillnaderna i morfologiska karaktärer, alla medlemmar av släktet innehåller giftig mjölkjuice i sina vävnader.

Den innehåller den aggressiva substansen euphorbin, till vilken släktet har sitt namn. När det kommer i kontakt med huden och slemhinnorna i näsan och ögonen, orsakar det inflammation och svåra brännskador, varför även betande djur försöker kringgå denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Milkweed är infödd i de subtropiska regionerna på den amerikanska kontinenten, Afrika och Madagaskar . På grund av sitt tropiska ursprung är de flesta av släktens växter succulenter, har en förtjockad stam och kan lagra en tillräcklig mängd fukt.

Ett brett utbud av mjölkväxtarter gör att den kan användas både inomhus och utomhus. Förutom vinterträdgårdar och fönsterbrädor är klippträdgårdar, trädstammar och rabatter ofta dekorerade med växter. Både inomhus- och trädgårdsarter är helt opretentiösa . De tolererar gles vattning väl, liksom torr luft på gatan och stadslägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på växter är också varierat. Så en blomma kan ha en vanlig stam med blad och inte ha taggar, den andra kan se ut som en typisk kaktus, och den tredje kan ha både taggar och blad. Det är närvaron av taggar som ofta förvirrar oerfarna blomsterodlare som förvirrar euphorbia med en kaktus.

Det är faktiskt ganska enkelt att skilja mellan dessa två växter: kaktus, till skillnad från milkweed, har inte mjölkaktig juice . Dessutom finns kaktustörnen i pubescenta areoler, medan mjölktörnen växer på en slät yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har alla representanter för detta släkt, oavsett var blomman eller trädet växer och hur det ser ut, ytterligare en gemensam egenskap - blomställningens form . Milkweed blomställningar bildas i ett sympatiskt mönster, när en ung, blommeliknande del växer ur en äldre. Således, varje blomma är en "struktur", som innehåller 1 apikal kronblad med pistillatblomma och 5 separata ståndare kvar från en gammal, redan urartad blomma.

Runt denna "legering" finns det flera takblad, också kvar av gamla blommor. I slutet av blomperioden bildas frukten, presenterad i form av en tredimensionell låda med tre frön inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om man beskriver spridningen kan man inte låta bli att nämna dess fördelaktiga egenskaper . Sedan antiken har många av dess typer framgångsrikt använts för behandling av patologier i mag -tarmkanalen och njurarna, och hjälpte också mot eksem, svampinfektioner och huvudvärk.

Idag är mjölkbärsbehandling ganska populär i Mongoliet och Kina, där experter är säkra vid användning av små doser av dess gift . I folkmedicin används mjölkjuice för att behandla vårtor, behandla svampar, läka sår och även för att lindra tillstånd med kramper och gikt. Plus mjölkaktig juice läker skabb bra, tar bort åldersfläckar, minskar förhårdnader och hjälper till att lindra svullnad.

Bild
Bild

I Ryssland användes det som kräkmedel och laxermedel, behandlades med djurbett och försvarade sig till och med från trolldom.

Olika sorter

Släktet spurge har ett stort antal arter, bara i vårt land finns det mer än 160 av dem. Nedan kommer vi att granska några av de vackraste och ovanligaste av dem, som är älskade av blomsterodlare och förvånar andra med sin skönhet.

Multiflorous spurge (Latin Euphorbia polychroma) är kanske en av de vackraste fleråriga arterna. Växten presenteras i form av en låg och opretentiös buske som når en höjd av 50-70 cm. Blomman kännetecknas av frostbeständighet och höga dekorativa egenskaper. Varje skott av växten slutar med gula blomställningar som kan ändra färg under växtsäsongen. Så, i det inledande skedet av blomningen, har kronbladen en uttalad gyllene nyans, som gradvis förändras och i mitten av säsongen får gulgröna toner, och i slutet av säsongen blir det helt grön.

Den flerblommiga arten börjar blomma i mitten av maj och slutar i andra halvan av juli. Samtidigt ändrar bladen också sin färg och efter blomningens slut blir de citronfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjära euphorbia (lat. Euphorbia resinifera) vanligast i Marocko och är mer känd för sina medicinska snarare än dekorativa egenskaper. Växtens massa innehåller den kraftfulla substansen resiniferatoxin, som har en destruktiv effekt på nervändarna och är en effektiv naturlig anabol. Effekten av hartsmjölk har testats hos hundar med knäproblem, som inte upplevde smärta efter en enda injektion av läkemedlet på fem månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Euphorbia vackraste (lat. Euphorbia pulcherrima) känd för allmänheten under namnet "Betlehems stjärna", mindre ofta - julstjärna. Arten är känd för att den blommar i slutet av december, precis före katolsk jul. I Ryssland är julstjärnan också en populär krukväxt och uppfattas av inhemska odlare som en nyårsblomma. Arten är mångfärgad, dess blomställningar kan vara ljusröda, rosa och till och med vita, och de köttiga bladen är djupgröna. I europeiska länder hålls växten som en årlig blomma och kastas efter jul. Anledningen till denna felaktiga hantering av anläggningen är vintervårdens komplexitet, som består i behovet av att skapa en speciell temperaturregim.

Den optimala temperaturen för en blomma på vintern är 8 grader, vilket ryska odlare ger växten utan problem och odlar blomman som en flerårig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Euphorbia kantad (lat. Euphorbia marginata) är en trädgårdsårig ört, som populärt kallas "brud" eller "fjällsnö" för sina ovanligt höga dekorativa egenskaper. Blomman har sitt namn att tacka för stora blad med en vit kant runt kanterna. I slutet av säsongen växer de tätt och ger växten ett lyxigt utseende. Buskens tillväxt är inte för hög och i genomsnitt från 40 till 50 cm, men med rätt odling och skapande av gynnsamma förhållanden kan den nå 80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Euphorbia vitblå (lat. Euphorbia leuconeura) populärt kallad en palm. Växten liknar verkligen ett palmer, men samtidigt, till skillnad från de flesta palmer, utmärks den av sin absoluta opretentiöshet och höga motståndskraft mot aggressiva yttre faktorer. Växten trivs i torr luft, men kräver ordentlig belysning och riklig vattning. Utåt ser palmen väldigt solid ut: den har en kraftfull ribbstam, från vilken stora blad med långa sticklingar och spetsiga ändar sträcker sig i den övre delen. Bladbladen är täckta med ett nätverk av silvervita vener, tack vare vilka arten fick sitt namn. Växten växer snabbt och når ofta 1,5 meters höjd.

Fortplantning sker genom självsådd, men det är bättre att ta bort fröna som angriper krukan. Annars kommer små plantor att dyka upp ganska snabbt från dem, vilket snabbt kommer att fylla hela det fria området i krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus spurge av arten Milli mix (Euphorbia milii) också mycket populär bland florister. Växten tillhör succulenter, förlåter ägarna för oregelbunden vattning och blommar med vackra ljusrosa blommor. Buskens höjd når inte ens 10 cm, vilket gör det möjligt att odla denna art på fönsterbrädan. På vintern faller växten i viloläge, behöver en sval plats och kräver ingen uppmärksamhet för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Euphorbia behöver inte en årlig transplantation och kan växa på ett ställe i upp till 5 år . Det transplanteras bara när rötterna inte längre passar i krukan. Marken för dessa ändamål köps i en blomsterbutik eller bereds självständigt. För att göra detta, blanda humus, flodsand och torv, tagna i förhållandet 2: 2: 3, eller trädgårdsjord, torv och flodsand, tagna i lika delar . Sedan placeras det förberedda underlaget i ugnen och antänds vid en temperatur på 220 grader i 20 minuter.

Bild
Bild

Vid transplantation av stora växter rekommenderas att lägga till lite ruttnad kompost och björkol till kompositionen.

För att transplantera euphorbia tar de en lera eller plastkanna med en något större volym än den föregående och utrustar dränering i den . För att göra detta läggs botten av behållaren med expanderad lera, små stenar eller skum, och ett hembakat eller köpt substrat hälls ovanpå.

Det är inte nödvändigt att köpa en gryta som är för djup: rotsystemet i mjölkgräset bildas enligt yttypen och ligger nära jordens yta.

Huvudvillkoret för att välja en kruka är närvaron av bottenhål, som ger ett fritt utflöde av överskott av vätska och utesluter rotröta.

Bild
Bild

Proceduren utförs tidigt på våren . Och även om blomman köptes vid en annan tid på året, så kommer det att vara möjligt att transplantera den bara på våren. Transplantationen utförs med omlastningsmetoden i ett försök att bevara jordklumpen. Därefter sänks rhizomen med jord till en ny behållare, strös med ett underlag och tampas lätt. Vid ombordstigning och transfer händerna ska skyddas med tunga handskar . Detta skyddar huden från effekterna av mjölkig saft och taggar.

Om den transplanterade blomman är för lång, är det bättre att göra speciella stöd för att förhindra att växten faller.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Förutsättningarna för att hålla och ta hand om olika typer av mjölkgräs är väsentligt olika, därför är det helt enkelt omöjligt att ge allmänna rekommendationer som kommer att gälla för alla växter utan undantag. Därför kommer nedan presenteras reglerna för vård av saftigt mjölkgräs, eftersom det är han som oftast odlas av blomsterodlare. De flesta succulenter är absolut anspråkslösa växter och orsakar inte mycket oro för sina ägare.

Att ta hand om dem handlar om att utföra procedurer som vattning, gödsling och beskärning. Dessutom, för korrekt tillväxt och utveckling av en blomma, är det nödvändigt att skapa och upprätthålla vissa villkor för belysning, luftfuktighet och temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Euphorbia tolererar måttliga dagliga temperaturfluktuationer, vilket gör att du kan hålla krukor med hemarter på balkongen eller öppen terrass på sommaren. Den optimala temperaturen för en växt på vintern är 13-16 grader . Under denna period vilar blomman och förbereder sig för bildandet av nya äggstockar. Denna temperatur är mest gynnsam för knoppbildning och främjar utseendet på ett stort antal blomställningar.

På sommaren känns blomman bra vid 22-30 grader ., och han kan vara i sådana temperaturförhållanden både hemma och på gatan. Det viktigaste i det här fallet är att säkerställa frånvaron av utkast, som spåren inte kan stå emot . Det finns inga särskilda krav på luftfuktighet för mjölkgräs. Växter mår bra i stadslägenheter och behöver inte ytterligare fukt.

Bild
Bild

Belysning

Alla typer av mjölkgräs behöver mycket ljus, så det perfekta alternativet för att placera dem i en lägenhet är ett fönster i söder eller sydväst. På vintern, innan den vilande fasen börjar och omedelbart efter att ha lämnat den, kräver växterna ytterligare belysning. Annars börjar stjälkarna sträcka sig och tunna ut. Med dålig belysning slutar kilen praktiskt taget växa och börjar vissna.

Som konstgjord belysning det rekommenderas att använda fytolampor , med vilken du självständigt kan förlänga dagsljuset för växter till de föreskrivna 10 timmarna.

Bild
Bild

Det finns dock undantag bland mjölken, som föredrar diffust ljus framför direkt solljus. Sådana arter inkluderar till exempel julstjärna, som kan odlas i måttligt skuggade områden.

Vattning

Vattentapp med sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Vattningsfrekvensen beror på inomhusfuktighet, blomstorlek och årstid . Så på våren, sommaren och hösten vattnas växten rikligt ett par gånger i månaden för att förhindra att jorden torkar för mycket. På särskilt varma sommardagar är det tillåtet att vattna varje vecka. På vintern vattnas växterna en gång i månaden.

Bild
Bild

Under vattning är det nödvändigt att se till att så att vatten inte stagnerar i grytan eller pallen . Detta gäller särskilt mjölkurt med en tjock, köttig stjälk som snabbt försvinner från överflödigt vatten. Å andra sidan lovar inte övertorkning av jordkoman heller gott för växten, och vissa arter, till exempel Milas euphorbia, kan helt släppa ut sina lövverk.

Sprutning av växter utförs endast på sommaren och endast under värmen . Vid andra tillfällen behöver spurge inte sprayas och känns bra vid fuktighet.

Bild
Bild

Toppdressing

Euphorbia bör befruktas endast under tillväxtperioden. Vid denna tid matas växterna med komplexa mineraltillskott för kaktusar eller succulenter. Vid någon annan tidpunkt, särskilt på vintern, när blomman har gått i viloläge, är det omöjligt att mata växterna.

Bild
Bild

Beskärning

Cactus euphorbia behöver inte trimmas. Förfarandet utförs endast i förhållande till starkt förgrenade arter, till exempel Mil, där stammens ovansida kläms . Detta förhindrar att blomman lämnar för tillväxt och bidrar till bildandet av en tät och frodig krona. Beskärning utförs före växtsäsongen eller omedelbart efter blomningen. Först och främst tas torra och gamla löv och skott bort, och först efter det börjar de bilda en vacker krona.

Under beskärningsåret blommar plantorna inte, men nästa år glädjer de ägarna med en mycket riklig färg.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre sätt att reproducera mjölkgräs - med hjälp av frön, sticklingar och dela busken. I den första metoden placeras fröna i marken till ett djup av 2 mm, fuktas med en sprayflaska och täcks med glas. Varje dag tas glaset bort i 10-15 minuter och jorden får andas. Den optimala lufttemperaturen för spirande frön är 25 grader. Fuktning av underlaget utförs efter behov, så att det inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

När fröna groddar demonteras växthuset och lådorna placeras på en varm och väl upplyst plats. När unga skott når en storlek på 5 cm transplanteras de till en permanent plats och överförs till en allmän vårdplan. Sådd av trädgårdsarter av mjölkgräs utförs på hösten. Marken är väl muldd med humus eller sågspån och lämnas till vintern.

På våren, efter att nattemperaturen överstiger 5-7 grader, tas mulch bort och groddar förväntas dyka upp.

Bild
Bild

Reproduktion med sticklingar utförs i slutet av maj eller början av juni . För att göra detta skärs en stark stjälk från en ung och frisk skott, den giftiga saften får rinna av och snittet strös med aktivt kol. Därefter torkas sticklingarna i 1-2 dagar, varefter de planteras i ett substrat från en blandning av lövhumus, flodsand och torv, tagna i lika stora proportioner. Rotning av sticklingar sker inom en månad, varefter de transplanteras till öppen mark.

Du måste ta hand om unga skott på samma sätt som för vuxna växter, inte glömma att vattna och mata dem i tid.

Bild
Bild

Reproduktion genom att dela busken utförs i slutet av april under spirande processen . För att göra detta grävs växten upp, substratet skakas av rhizomen och rhizomen delas noggrant upp i flera delar för hand. Därefter skärs rotbroarna med en vass kniv och skärplatserna strös med aktivt kol. Buskens uppdelning utförs på ett sådant sätt att minst två knoppar finns på varje ny buske. Sedan planteras varje växt på egen hand på en permanent plats och vattnas en dag senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta kan inte göras direkt, annars kommer de skurna såren inte att ha tid att läka och rötterna börjar ruttna.

Sjukdomar och skadedjur

De flesta typer av mjölkgräs har utmärkt immunitet och är mycket resistenta mot olika typer av sjukdomar. Men på grund av dåligt underhåll kan växter fortfarande bli sjuka. Så gulning av bladen under växtsäsongen indikerar stillastående vatten i kruka eller drag. Detta obehagliga fenomen ska inte förväxlas med gulning av några nedre löv, vilket är en helt naturlig process och inte orsakas av odlingsfel.

Gulfärgning av bladen på hösten bör inte vara alarmerande - på så sätt förbereder växten sig helt enkelt på viloläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på enstaka bruna fläckar på blommans yta indikerar att den har fått solbränna och kräver att diffus belysning skapas.

Många bruna fläckar på stammen indikerar sönderfallsprocesser som uppstår på grund av vätskestagnation i marken. När de första tecknen på sjukdomen uppträder rekommenderas det att sluta vattna i två veckor och placera blomman på en varm och lugn plats. Intensivt bladfall på sommaren indikerar brist på fosfor. I detta fall, oavsett mjölkväxtens blomningsfas, måste den matas eventuellt fosforinnehållande tillsatsmedel, till exempel superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fallet av de nedre bladen indikerar dålig vattning. Sukkulent substrat bör inte torka ut mer än 1/4 av ytan . Massdunkning av bladen indikerar otillräcklig belysning. I det här fallet är det nödvändigt att ändra blommans plats och placera den på en soligare plats. med hjälp av läkemedlet "Actellik ".

En av anledningarna till att vita blommor ser ut på bladen kan vara invasionen av mjölkfiskar. I det här fallet hjälper det bra att behandla växten med tvålvatten med tillsats av några droppar maskinolja. Du kan också använda infusion av calendula och vitlök . Skadedjuret tolererar inte dessa ämnen och drar sig snabbt tillbaka.

Rekommenderad: