Pachypodium (42 Bilder): Hemvård, Funktioner I Blomningen Av Lamer Och Saunders, Reproduktion Från Frön

Innehållsförteckning:

Pachypodium (42 Bilder): Hemvård, Funktioner I Blomningen Av Lamer Och Saunders, Reproduktion Från Frön
Pachypodium (42 Bilder): Hemvård, Funktioner I Blomningen Av Lamer Och Saunders, Reproduktion Från Frön
Anonim

Ovanliga och intressanta blommor är ett bra komplement till alla trädgårdsdesigner, varför många husägare väljer att odla pachypodiums. Trots att denna växt växer i naturen, finns det många sorter som framgångsrikt slår rot hemma. För att odla en sådan blomma på egen hand måste du känna till reglerna för att ta hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Pachypodium är en exotisk växt som odlas för den ursprungliga inredningen av landskapsdesign. Den tillhör familjen Kutrov, översatt från grekiska, blommans namn översätts som "tjockt ben". Oftast finns pachypodium i Afrika, Australien och Madagaskar. Den anpassar sig enkelt till alla klimatförhållanden och jordtyp. Blomman kan till och med växa i öken och torra områden, under dessa förhållanden sätter den sina rötter djupt i marken för att få fukt och näringsämnen.

Pachypodium har ett annat utseende, vilket beror på odlingsförhållandena och yttre miljöfaktorer . Det kan se ut som ett träd (i det här fallet når höjden 8 meter, stammens diameter är 1,6 m) och en oval formad hög buske som växer upp till 4 m lång. När den planteras hemma överstiger växten inte dess höjd 1 m. Dessutom har alla pachypodiums, oavsett sorteregenskaper, en köttig grå stam med en lätt silveraktig glans. Växtens stammar har många taggar, som bara är frånvarande vid grenens böj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammen på pachypodium är något förtjockad, denna funktion beror på att växten i naturen behöver fylla på vattentillförseln under en torka . Förutom den tjocka stammen har buskarna också ett välutvecklat system av underjordiska rötter; nästan varje sort har också en mjuk caudex. Dessutom får växten fukt, och med hjälp av taggar behålls fukt från dagg och dimma på dem. Toppen av stammen är täckt med smala tunna blad. Pachypodium får ett attraktivt utseende under blomningen, när det är täckt med lyxiga knoppar.

Viktig! Prydnadsbuske förväxlas ibland med euphorbia (milkweed), för när stammen och grenarna skadas utsöndrar den vit giftig saft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Pachypodium anses vara den mest populära hemodlade växten. Eftersom det är för högt, för att dekorera trädgårdstomter, föredrar blomsterodlare att välja dvärgsorter som når en höjd av endast 1 m (geya och bispinosum ser också vackra ut i trädgårdar).

Bild
Bild

Det är värt att överväga mer detaljerat de mest populära växtarterna.

Saunders

Denna växt kännetecknas av en tunn sfärisk stam, som har en gröngrå färg. Med tiden kan den förgrena sig och bilda 3-4 skott. Det finns få spikar på stammens yta; som regel placeras de i högar om 2-3 bitar. Bladen av denna art är bredlansiga med skarpa spetsar, de växer på skott och utmärks av en ljusblank yta. Växten blommar vackert, täckt med enstaka vita, röda eller rosa blommor.

Bild
Bild

Zhayi

Ett prydnadsträd av denna art ser ut som en kaktus, den har en mycket tjock och taggig stam, som i naturen når en höjd av 8 m. På toppen av trädet växer löv med skarpa spetsar, de är pubescenta och har en tjocklek 3 cm. Unga växter har taggar grå med svarta spetsar. Under blomningen visas känsliga blommor i form av klockor på pachypodium, deras kronblad kännetecknas av en snövit färg och en gul fläck i mitten.

Om du odlar en växt hemma, kommer dess höjd inte att överstiga 60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamer

Detta är en Madagaskar -palm, som är infödd till ön Madagaskar. Trädet älskar att växa på kalk- och steniga jordar, dess höjd kan vara från 3 till 8 m. Stammen av denna sort är tjock och täckt med utskjutande knölar, som var och en har 2-3 taggar. En tät rosett bildas på toppen av stammen från mörkgrönt lövverk, plantans löv är långa (upp till 9 cm). När den blommar är den täckt med krämiga vita knoppar med en rosa nyans, efter blomningen mognar frukterna ovala och gröna.

Bild
Bild

Kortstammig

Hemorten för denna art är också ön Madagaskar (central del). Dess särdrag anses vara en låg, taggig stam. I bladlöst tillstånd överstiger buskens höjd inte 60 cm, stammen är platt, saftig och knölig. Utåt liknar den kortstammade pachypodium en grå sten. Ett intressant utseende ges till växten av gula blommor som sträcker sig i diameter från 2 till 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saftig

Denna sort av pachypodium växer i Sydafrika, men den kan ofta hittas i landskapsdesignen i många förortsområden. Trädet har en uttalad stam, vid basen är det förtjockat och dess diameter kan vara upp till 15 cm. Växtens markdel kännetecknas av förgrening och köttighet, höjden överstiger inte 90 cm. Unga grenar är täckta med taggar och lövverk upp till 6 cm långa. På sommaren blommar de på bildade buskar vackra ljusröda blommor, de liknar klockor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Horombense

Denna sort är en ovanlig prydnadsväxt med en tjock, låg stam. Bladen av denna art är små, grågröna till färgen, de är smala och bildar en lyxig rosett i grenarnas ändar. Trädets stam är slät, grenar finns på den.

Denna växt odlas vanligtvis från frö, efter sådd börjar den blomma om 2-4 år. På vintern fäller växten lövverk, en liknande kan observeras på sommaren om den saknar solsken.

Bild
Bild

Tätblommig

Huvudkarakteristiken för denna typ av pachypodium är en köttig stjälk, som överstiger 30 cm i diameter. Växten är utmärkt för odling i sommarstugor, eftersom den når en höjd av upp till 90 cm. Bladen placeras högst upp på stammen, de ser speciella ut under trädets blomningstid, original kompletterar gula blommor med sin ljusgröna nyans. Denna sort växer mycket långsamt, och med felaktig vård kan växten kasta sina löv.

Bild
Bild

Sydlig

Denna sort är perfekt för odling i krukor, trots att grödan hemma kan bli upp till 1,2 m lång. Bladen på denna pachypodium är mycket långa, smala och gröna. Stammen är chokladfärgad och slät (utan taggar). När ett dekorativt träd blommar visas enorma rosa blommor med en delikat doft på det. Kulturen växer ganska snabbt och slår lätt rot, oavsett klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosett

Denna art har en speciell stamform. Det liknar utåt ett enormt kärl med flera halsar, varav var och en lyser grönt "sticker ut". Stammens yta är slät, täckt med taggar. Buskbladen bildar en frodig rosett. De främsta fördelarna med arten är dess kompakta storlek och låga höjd (upp till 1,5 m). Busken blommar med gula blommor, som har formen av klockor, på varje pedicel finns det vanligtvis 3-4 knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rutenberg

Under naturliga förhållanden kan en sådan pachypodium nå en höjd av upp till 8 m, men när den odlas hemma är tillväxten begränsad till 60 cm. Växtens grenar är korta och täckta med taggar och ljusgrönt lövverk placeras på dem. Varje blad är 4 cm brett och 15 cm långt. Växten blommar med stora snövitblommor, som samlas i en blomställning av 3-4 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en viss sort av pachypodium är det viktigt att noggrant studera dess egenskaper och i förväg besluta om landningsplatsen. För odling i hus och lägenheter är det lämpligt att skaffa dvärgarter som inte överstiger 40 cm i diameter. Blommans höjd spelar också en stor roll - om den når 4 m eller mer kan växten bara planteras i trädgården.

När du väljer plantmaterial bör företräde ges till friska plantor med ett väl utvecklat rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Nästan alla sorter av pachypodium har ökat motståndskraft mot ogynnsamma klimatförhållanden, så att ta hand om det hemma är inte svårt. Växten kräver inte vattning, är inte rädd för direkt solljus och behöver inte regelbunden matning. Trots att innehållet i blomman är enkelt betyder det inte att det inte alls behöver tas om hand.

För att den snabba blomningen ska komma och växten att glädja sig med sitt friska utseende, när den lämnar, måste du fortfarande följa vissa regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att placera en kruka med en krukväxt i en fönsterbricka i söderläge. Om lägenheten eller huset inte har söderläge fönster, placeras det i östlig riktning. Det bör noteras att en prydnadsbuske kan växa bra i halvskugga, det enda är att under sådana förhållanden kommer den att börja förlora sin skönhet och dess skott blir långsträckta.

Blomman kan enkelt anpassa sig till både rums- och utomhustemperaturer, på sommaren bör den överstiga + 30 ° C . Om växten växer i ett rum, kan den i värmen tas ut på en balkong eller loggia. När man odlar en buske i en sommarstuga i trädgården är det viktigt att välja en lämplig plats så att den skyddas från drag. Dessutom måste en gatublomma under hösten transplanteras i en stor kruka, eftersom lufttemperaturen under + 15 ° C anses vara avgörande för den. Med hypotermi börjar lövverket bli svart på sin krona och stammens mjukhet märks.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vattning älskar pachypodium måttlig luftfuktighet, vars överskott kan förstöra växten . Därför är det nödvändigt att hitta den "gyllene medelvägen" när den växer, så att jorden inte är för torr och våt. Du måste vattna blomman med förinställd vatten vid rumstemperatur.

Under naturliga förhållanden växer prydnadsbuskar på steniga och sandiga jordar, som är fattiga på näringsämnen, så frekvent befruktning kan negativt påverka deras utveckling hemma. Experter rekommenderar att mata blomman med små portioner spårämnen på våren och sommaren, medan det är strängt förbjudet att använda organiska föreningar och gödsel.

Många sorter av pachypodiums kännetecknas av långsam tillväxt, eftersom deras tillväxt per år inte är mer än 5 cm . Tack vare detta behöver växten inte repottas ofta. Unga buskar, när de växer, 1-2 år efter plantering, flyttas till rymligare behållare, vilket kommer att räcka för dem i ytterligare 3 år. Det är lämpligt att transplantera tidigt på våren eller hösten innan kallt väder börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken för att transplantera (plantera) växter köps bäst i butiker, den bör endast vara avsedd för succulenter och kaktusar. Om så önskas kan planteringssubstratet förberedas på egen hand genom att blanda tegelflis med kol, sand och gräs.

Det är viktigt att alla komponenter i jorden behandlas med en lösning av kaliumpermanganat.

Eftersom denna typ av växt har nålar på stammen, kan du möta ett stort problem när du transplanterar den . För att inte skada händerna och för att skydda dig själv under ytterligare vård av blomman måste törnen klippas med en skarp sax. Därefter avlägsnas växten försiktigt med en jordklump från den gamla krukan och placeras försiktigt i en ny behållare. Ofta, när du planterar vid pachypodium, kan rötter bryta, så du måste vara försiktig med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En prydnadsväxt av denna familj är resistent mot skadedjur och sjukdomar. Om några problem händer med honom i tillväxtprocessen, anses felaktig vård vara den skyldige. Till exempel kastar en blomma löv när det är kallt eller om jorden var för våt. Om växten dessutom vattnas med rinnande vatten blir bladen på toppen först gula, sedan svarta och faller av. Dessutom kan följande orsaker till sjukdomen:

  • utkast;
  • en kraftig förändring i lufttemperatur dag och natt;
  • frekvent sprutning av lövverk;
  • byte av kruka;
  • ojämn belysning.

När det gäller skadedjur, lockas pachypodiums oftast för att bosätta sig thrips och spindelmider. För att förhindra en aktiv reproduktion av dessa parasiter är det nödvändigt att göra snabb profylax i form av sprutning med medicinska preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Pachypodiums reproducerar på flera sätt, varav den mest populära är sticklingar. Det utförs enligt följande:

  1. först väntar de tills blomman sträcker sig i tillväxt;
  2. efter det förkortas det;
  3. sticklingar från toppen används för plantering; det är bäst att utföra en liknande procedur på våren, klippa av sticklingar som är minst 15 cm långa med ett skarpt verktyg;
  4. platserna för nedskärningarna på moderplantan och sticklingarna strös med en aktiverad vinkel, något blötläggning med en servett;
  5. förbered sedan behållaren för plantering, fyll den med speciell jord;
  6. ett dräneringsskikt måste läggas på krukans botten;
  7. stjälken planteras i marken, komprimerar den något, det är omöjligt att vattna den första dagen efter plantering;
  8. potten placeras på ett ställe med måttlig belysning, och växten vattnas regelbundet med varmt, sedimenterat vatten.

Många odlare förökar också blomman med laterala skott (vissa sorter av pachypodium har många laterala skott). För att göra detta, välj en gren i förväg, separera den försiktigt från huvudstammen och behandla "såren" med aktivt kol. Transplantationen börjar den andra dagen, skottet placeras i en rymlig kruka. Efter det är det viktigt att observera hur det rotar sig, jorden ska inte få torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförökning med frön har också visat sig bra, eftersom den under naturliga förhållanden förökar sig på detta sätt . Naturligtvis är det svårt att få frö hemma (du måste vänta tills blomman når mognad), men det är lätt att köpa det i specialaffärer. För detta väljs en mer lämplig mängd buskar och jorden förbereds för plantering. Den ska vara lös och lätt. Fröna sås grundt i fuktig mark, varefter behållaren täcks med ett lock och placeras på ett väl upplyst ställe.

Oroa dig inte om plantorna inte dyker upp snabbt, fröna gror mycket långsamt. Så snart de kläcks kan du öppna behållaren för luftning, efter en vecka är locket helt borttaget.

Under tillväxten av unga växter är periodisk vattning nödvändig. Som ett resultat kommer små groddar så småningom att bli till plyschplantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floristtips

När pachypodium odlas hemma för första gången är det viktigt för odlaren att inte bara följa alla regler i vården, utan också att känna till växts sortens egenskaper, eftersom varje sort har sina egna krav. Nybörjare kan undvika många misstag med enkla rekommendationer från experter.

  • För att skydda blommans rotsystem från röta och bladen faller av bör jordens fuktnivå kontrolleras. Dessutom, om luftfuktigheten är hög, kommer plantans stam att se ful ut (den kommer att sträcka ut sig och få en mjuk struktur). Om blomman inte vattnas på länge kommer den också att tappa lövverk.
  • Vattna inte växten med kallt rinnande vatten, det kommer att leda till att dess unga grönska blir svart och smulas. Detta gäller särskilt på vintern, när blomman bara behöver vattnas med varmt vatten.

Rekommenderad: