Hamedorea Graceful (32 Bilder): Hemvård, Transplantera Ett Palmer Efter Köp I En Butik, Reproduktion Och Storlek

Innehållsförteckning:

Video: Hamedorea Graceful (32 Bilder): Hemvård, Transplantera Ett Palmer Efter Köp I En Butik, Reproduktion Och Storlek

Video: Hamedorea Graceful (32 Bilder): Hemvård, Transplantera Ett Palmer Efter Köp I En Butik, Reproduktion Och Storlek
Video: Palm Care 101 2024, Mars
Hamedorea Graceful (32 Bilder): Hemvård, Transplantera Ett Palmer Efter Köp I En Butik, Reproduktion Och Storlek
Hamedorea Graceful (32 Bilder): Hemvård, Transplantera Ett Palmer Efter Köp I En Butik, Reproduktion Och Storlek
Anonim

Hamedorea graceful har många namn - bambu, berg, salong och inomhuspalmer. Hon blev kär i blomsterodlare inte bara för sitt spektakulära utseende, utan också för dess förmåga att rena luften i rummet.

Låt oss stanna kvar vid beskrivningen av funktionerna i denna ovanliga blomma och berätta hur du ska ta hand om den på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Totalt har släktet exotiska hamedorei över 100 sorter som växer i skogsområdena i Syd- och Centralamerika, liksom på ön Madagaskar och i Sydafrika. I den naturliga miljön är det främst lianor eller små palmer, men inte så många arter är anpassade för att växa under inomhusförhållanden . En av dem var den graciösa hamedorea, även känd som elegansen hamedorea.

Denna växt har en krypande stam från vilken ett stort antal skott växer - varför den klassas som en buske. Skott är upprätt, ganska tunna, påminner utåt om bambu. De har en enda tillväxtpunkt, förgrenar sig inte. Längden på chamedorea når 1, 8-2 m, i sin naturliga livsmiljö växer den på den nedre nivån, därför kräver den inte bra belysning.

Bladen ger växten ett dekorativt utseende . De består av 5-7 cirrusblad av en mörkgrön nyans, samlade på en rörformad bladblad i par.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant palmer växer extremt långsamt - tillväxten överstiger inte 1-2 blad per stam per år.

Ett litet antal blad försämrar inte på något sätt det växts dekorativa utseende . Ändå säljs de oftast i flera bitar i en behållare - en sådan komposition ser ut som en lummig, mycket frodig prydnadsbuske.

Hamedorea, elegant hemmaodling, kan blomma: den producerar obeskrivliga paniklar med sfäriska gula blommor, som visuellt liknar mimosagrenar. I slutet av blomningen återstår runda frukter med en diameter på 5-6 cm, ett frö mognar inuti varje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd! Blommorna på detta palmträd skiljer sig inte åt i särskild nåd och skönhet, medan blomningen tar mycket energi från ett grönt husdjur. För att förhindra att chamedorea spenderar de nödvändiga spårämnena för att sätta och mogna frön, är det bäst att plocka blomställningarna i stadiet av deras bildning.

Salongpalmen är spektakulär, men samtidigt kompakt . Det ser bra ut i alla interiörer, och det kan odlas både som en fristående växt och som en del av en grupp. Det bör noteras att chamedorea inte bara är vackert, det ger också stora fördelar - det återfuktar och renar luften från formaldehyd och bensenångor. Palmen är giftfri, så den kan säkert planteras i hus där tetrapoder och fjädrade husdjur bor.

Esoteriker tror att denna ovanliga växt hjälper till att bli av med sorg och vemod, upprätthåller optimism och skapar ett gott humör. Det är därför det rekommenderas att plantera det i vardagsrummet eller i köket, och det rekommenderas inte att placera en palm i sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

En ny blomma som tas med från affären borde säkert lämnas i karantän - den behöver tid att acklimatisera sig. Det bör hållas borta från andra gröna husdjur i två veckor efter köpet för att förhindra angrepp . - det är möjligt att chamedorea kan få en sjukdom eller någon form av skadedjur i en plantskola eller butik. Under denna period behöver blomman måttlig vattning och bra belysning.

Bild
Bild

Jorden

Bambuhandflatan är ganska kräsen när det gäller jordens sammansättning - för att odla denna exotiska, fuktiga och andningsbara jord, lös och bördig, behövs. Det är bäst att ta en färdig jordblandning speciellt utformad för palmer, men du kan också komponera den själv enligt följande recept:

  • torvjord - 3 delar;
  • lövmark - 1 del;
  • torv - 1 del;
  • flodsand - 1 del.

Det kommer inte vara överflödigt att tillsätta några bitar kol eller aktivt kol till jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Transplantationen bör göras ett par veckor efter förvärvet av hamedorea, oavsett årstid. Från en butiksgryta bör den överföras genom att överföra till en större behållare, och de resulterande hålrummen ska fyllas med ett näringssubstrat.

I framtiden utförs transplantationen under vårens första hälft: unga växter - årligen och palmer äldre än 3 år - vart 3-5 år. Gamla chamedoreas behöver inte transplanteras alls - du behöver bara förnya dem i det övre lagret av substratet (ta bort det gamla och fyll i ett nytt). Detta bör göras varje vår.

Observera att vid transplantation av chamedorea ska småsten, expanderad lera eller annan dränering placeras på behållarens botten så att dess höjd är cirka 1⁄4 av behållarens höjd. Detta förhindrar stagnation av fukt och förhindrar ruttning av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljus

Bambuhandflatan får inte odlas på en fönsterbräda eller någon annanstans utsatt för direkt solljus. Området under fönstret eller på sidan av det kommer att vara optimalt för det . Samtidigt måste skuggor undvikas, denna växt behöver ett väl upplyst hörn.

Hamedorea kan växa och utvecklas lika bra i både naturligt och artificiellt ljus. Det bästa alternativet är när spridda strålar lyser på bambuhandflatan under dagsljus. Om chamedorea ligger i korridoren eller i hörnet av rummet, är det värt att placera en LED-lampa eller LED-remsa nära den, den ska lysa minst 10-13 timmar om dagen.

Lägenhetsägare i söderläge måste se till att ljusa strålar inte faller på bambupalmen under varma sommartimmar . - brännskador lämnar ganska fula brunaktiga fläckar på bladbladen. Därför är det bäst att skydda blomman med en liten skärm eller lätt tyll. På vintern är solens strålar helt ofarliga, så hamedorea kan flyttas närmare fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var vänlig och uppmärksamma att under ensidig belysning bryts palmträdets ursprungliga symmetri och växten förlorar sitt attraktiva utseende … För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att då och då rotera behållaren med en palm runt axeln-till exempel var 7-10 dagar för att göra en 90-graders sväng.

Att skapa en gynnsam temperaturbakgrund förtjänar särskild uppmärksamhet när man tar hand om en exotisk. I skedet av aktiv tillväxt känns växten bekväm vid en temperatur på + 21 … 26 ° С , under vilande perioden från december till februari, är det lämpligt att sänka uppvärmningen till + 16 … 18 ° С. Om detta inte är möjligt, försök att flytta palmen från radiatorer, eldstäder och andra värmekällor.

Den lägsta tillåtna temperaturen är + 12 … 14 ° С, om rummet är kallare dör chamedorea snabbt.

Denna växt är farliga vindbyar och drag, så försök att ta bort dem från fönster och balkongdörrar vid ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Hamedorea är extremt kräsen när det gäller luftfuktigheten i rummet, som måste ligga kvar på cirka 40-60% för att växten ska växa och utvecklas fullt ut. För att upprätthålla det nödvändiga mikroklimatet är det bäst att köpa en elektrisk luftfuktare. En sådan enhet gynnar inte bara blommor, utan också alla andra invånare i lägenheten, men sådan utrustning är inte billig.

Alternativt kan du regelbundet, minst en gång varannan dag, spraya chamedorea från en sprayflaska och en gång var 2-3: e vecka ordna en varm regndusch för det . Sådana manipulationer gör att du kan tvätta bort allt sedimenterande damm och smuts, samt uppdatera det gröna lövverket. Det är knappast möjligt att tvätta en vuxen palm under duschen - då kan du torka av bladplattorna med en fuktig svamp två gånger i månaden. Detta bör göras försiktigt med sedimenterat eller filtrerat vatten. Behandling med rengöringsmedel och vaxföreningar är strängt förbjuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av en luftfuktare kan du gå på ett litet trick . - sätt en liten inomhus fontän bredvid blomman. Även om förångningsvätskan inte ökar fuktnivån avsevärt, anses denna metod vara den minst effektiva.

Bevattningsregimen för hamedorea beror direkt på temperaturbakgrunden i huset och säsongen. Så under perioden från mars till slutet av oktober ökar växten aktivt sin gröna massa - vid denna tid måste den bevattnas regelbundet och ganska rikligt. Försök dock att inte låta fukt stagnera - överdriven vattentäppning bidrar till utseendet av svampar och röta och leder till plantans död. Den ungefärliga vattningsfrekvensen på våren och sommaren bör vara 2-3 gånger var 7-10 dagar.

Med höstens början kan vattningen minskas, och från november kan du överföra till 1 bevattning per vecka och sedan först efter att det övre jordlagret i potten har torkat.

Observera att, oavsett årstid och bevattningsfrekvens, behöver växten mjukt uppvärmt vatten, vars temperatur är 2-3 grader högre än rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Unga kamamedéer behöver inte beskäras, och vuxna växter behöver inte beskära stjälkar och löv. Oerfarna odlare försöker stimulera lateral tillväxt av skott och skär av toppen - det här är ett stort misstag. Ett palmträd har bara en tillväxtpunkt, och när den skärs stannar buskens utveckling helt enkelt och nya löv bildas inte.

Men sanitär beskärning måste uppmärksammas - eftersom bladplattorna dör av måste de tas bort så att det gulnade och torkade lövverket inte förvärrar plantans dekorativa utseende. När du utför manipulationer bör du följa vissa regler:

  • för trimning måste endast sterila arbetsverktyg användas - sax, knivblad och beskärningssax förbehandlas med ett antiseptiskt medel, till exempel alkohol;
  • torra områden bör skäras av helt och fånga cirka 1 cm grön vävnad;
  • Skärplatserna måste behandlas med svampmedel eller strö med krossat kol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genomförandet av sådana enkla rekommendationer kommer att förhindra intrång av patogen mikroflora i friska vävnader.

Liksom alla andra palmer älskar chamedorea gödningsmedel. De mest effektiva är färdiga komplex av märkena Agricola, Chisty List, Florovit, Bona Forte, Mister Tsvet och Compo . Du kan använda andra preparat avsedda för dracaena, liksom handflator, ficuses. Från mars till november utförs utfodring 2 gånger i månaden, under viloperioden från december till februari - 1 gång exakt i enlighet med den dosering som anges i bifogade instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att föröka ett bambu palmträd.

  • Basala skott . De separeras från moderbusken tidigt på våren innan det aktiva tillväxtstadiet börjar. För att påskynda rotningen placeras skotten i en behållare med ett näringssubstrat, sprutas med vatten och skuggas.
  • Genom att dela busken . Detta är inte den vanligaste metoden, eftersom rötterna sällan växer tillräckligt länge hemma. Denna metod kan endast användas för mycket stora, mycket igenvuxna hamedorei.
  • Fortplantning med frön . En arbetsintensiv metod som kräver tålamod och viss skicklighet. Fröna kan köpas i en specialaffär, eller så kan du få det själv. För att göra detta utförs manuell pollinering av chamedorea - med en mjuk borste samlas pollen från honväxten och överförs till hanens blommor. Frön gror i ett växthus, inuti vilket det är nödvändigt att hålla en temperatur på + 25 … 27 ° C och hög luftfuktighet. Vanligtvis visas de första skotten på 2-6 månader. Efter att de första fullfjädrade bladen växer upp till 4 cm kan plantorna transplanteras till en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om chamedorea odlas i ett torrt, varmt rum påverkas det ofta av skabbet, liksom spindelmider. För att bli av med skadedjuret är det nödvändigt att samla insekterna med en svamp fuktad med en tvåltvättlösning. Vid betydande skador är det bättre att använda läkemedlet "Actellik ".

När bladplattornas spetsar torkar ut befuktar de luften i rummet och ökar vattningen. Om växten är i ett drag visas bruna fläckar på den.

Överskott av fukt gör att bladen blir gråa och vissna - när sådana tecken uppträder ska bevattningen stoppas tillfälligt.

Rekommenderad: