De Mest Populära Inomhusblommorna (44 Foton): En Beskrivning Av Vanliga Krukväxter I Krukor

Innehållsförteckning:

Video: De Mest Populära Inomhusblommorna (44 Foton): En Beskrivning Av Vanliga Krukväxter I Krukor

Video: De Mest Populära Inomhusblommorna (44 Foton): En Beskrivning Av Vanliga Krukväxter I Krukor
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
De Mest Populära Inomhusblommorna (44 Foton): En Beskrivning Av Vanliga Krukväxter I Krukor
De Mest Populära Inomhusblommorna (44 Foton): En Beskrivning Av Vanliga Krukväxter I Krukor
Anonim

Husblommor är ett bra sätt att förädla din omgivning. Under vintersäsongen liknar det anlagda rummet en sommaroas mot bakgrund av snö utanför fönstret. I dagens artikel pratar vi om de mest populära inomhusblommorna.

Bild
Bild

Översikt över opretentiösa växter

För att inreda och utrusta sitt hem köper människor möbler och olika dekorationsartiklar, men få människor tänker på hur dessa föremål påverkar kvaliteten på inomhusluften negativt. Inomhusväxter kan korrigera denna situation, eftersom de inte bara dekorerar interiören, utan också renar luften och absorberar dammpartiklar. Blommor klarar också av vissa kemiska föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de vanligaste växterna som finns på varannan fönsterbräda.

Haworthia

Den mest opretentiösa växten kan kallas haworthia, eller, som det också kallas, havortia. Det kallas ofta "lat växt" eftersom det kräver lite eller inget underhåll . De behöver bara vattnas en gång varannan vecka. En transplantation är önskvärd om 3-5 år. Den beskrivna blomman kräver inte ytterligare befruktning och bevattning. De behöver inte heller stora krukor.

Dessa blommor är idealiska för upptagna människor eller spridda odlare som glömmer sina trädgårdsodlingar.

Denna art tolererar lätt en lång frånvaro av ägaren, har ett estetiskt utseende och är väl lämpad för att skapa blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste förutsättningarna för att hålla Haworthia är följande

  • Temperatur . De beskrivna blommorna anpassar sig enkelt till både kalla klimat och värme. Från mars till oktober är det önskvärt att hålla denna blomma vid en temperatur på +15 till +25 grader. Och på vintern, när de beskrivna kulturerna vilar, behöver de mycket ljus och temperaturer från +5 till +10 grader. Det är lämpligt att observera detta tillstånd, eftersom en minskning av temperaturen bidrar till att mörkna på bladen. Dessa växter är rädda för drag.
  • Belysning . Haworthia för god tillväxt behöver långa dagsljus och den mängd ultraviolett strålning som krävs. Denna växt föredrar södra eller östra sidan. På sommaren kan den tas utanför, men måste skyddas från drag och nederbörd.
  • Vattning . Den beskrivna blomman gillar inte ofta vattning. Det bör finnas tillräckligt med tid mellan dem för att torka jorden på 4-5 cm djup. Även om växten inte behöver bevattning är det lämpligt att utföra den var 3-4: e vecka på vintern, så att dina planteringar växer snabbare. Annars kommer tillväxten att sakta ner, men växten dör inte av detta. Överdriven översvämning av alla succulenter leder till att deras rotsystem ruttnar, vilket kommer att leda till att kulturen dör. Vattning måste göras med vatten vid rumstemperatur, så att det inte kommer på bladen.
  • Fuktighet . Bladen av denna typ är täckta med en tät hud - detta skyddar växten från fuktavdunstning och gör att blomman kan spara den fukt som finns i den, och minskar också behovet av frekvent vattning. På sommaren är en liten dusch önskvärd, bara det är nödvändigt att kontrollera så att vattnet inte stagnerar på bladen nära stammen.
  • Gödsel . Denna art kräver inte frekvent utfodring. Du kan befrukta jorden inte mer än en gång varannan månad på våren och sommaren. Detta kräver en speciell matning för succulenter. Det är nödvändigt att mata haworthia med halva dosen som anges av tillverkaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktus

Haworthia är långt ifrån den enda opretentiösa blomman som växer hemma i fönsterbrädan. Tänk på den mest opretentiösa typen av växter som kanske alla odlare har - en kaktus.

Kaktusar är infödda i Amerika . I naturen växer de till imponerande storlekar. De växer bra i ökenklimat som Chile, Mexiko, Bolivia. Det finns dock en skogskaktusart som finns i djungeln. Öken- och skogsunderarter skiljer sig åt i villkoren för den vård de behöver.

Bild
Bild

Fet kvinna

Få känner till namnet "tjock kvinna", men många vet hur ett "pengaträd" ser ut. Det kallas ibland "lyckoträdet" eller "apträdet". Dessa namn betyder saftiga, älskade av alla odlare för dess enkelhet i innehållet.

Namnet "pengaträd" fick sitt namn för bladen i form av mynt . Feng Shui lär att denna växt kan förbättra ägarens materiella situation, hjälpa till att vinna rikedom om den odlas på rätt plats, vilket är sydöstra eller södra fönstret. Trädets löv är tjocka. I dem ackumulerar kulturen näringsämnen.

Man tror att detta träd inte kan köpas, det kan växa på egen hand. För att göra detta måste du köpa en växtskott från vänner eller grannar.

Bild
Bild

Denna kultur är inte svår att ta hand om. På sommaren, när tillväxttakten är maximal, bör vattning göras först efter att jorden har torkat, vilket händer cirka 1-2 gånger i veckan. Det är oönskat att överfukta den beskrivna arten, eftersom den växer i ett torrt klimat i naturen. Under viloperioden reduceras vattningen till 1 gång på 2 månader.

Hur ofta du behöver vattna blomman beror på lufttemperaturen . För denna växt spelar luftfuktigheten ingen speciell roll, därför skadar inte det övertorkade klimatet i lägenheten det. Det är inte nödvändigt att spraya bladen, men det är nödvändigt att torka dem från det damm som samlats på dem när de blir smutsiga. Ventilation av rummet är nödvändig för denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen överlever temperaturfall på ett dussin grader. Dagtemperaturen kan vara 20-22 grader och kanske 6. Den beskrivna växten är mycket förtjust i ljus, och den behöver mycket belysning året runt . Bladen på denna växt är inte rädda för direkt solljus, men med långvarig exponering för solen blir de brända. 1-2 gånger i månaden kan saftiga matas med gödningsmedel för kaktusar.

Schlumberger

Detta är en av få växter som växer på fönsterbrädorna i alla hus och lägenheter. I en tid då valet av hemblommor inte var så stort som det är nu, glädde denna härliga växt ögat med ljusa blommor i början av vintern. På senhösten dyker många knoppar upp för att öppna och blomma i december. Exakt därför fick han smeknamnet "Decembrist" eller "Barbarian color" - på toppen av sin blomning - den 19 december firas barbariska dagen enligt den ortodoxa kalendern.

Många tror att denna skogskaktus behöver mycket ljus för en bra och bekväm blomning. Detta är ett misstag, eftersom denna typ av inomhusväxt inte får mycket ljus i naturen på grund av träden.

Det mest optimala för honom är den norra eller västra fönsterbrädan. Syd och öst är acceptabelt med lite skuggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare undrar om Decembrist också behöver ytterligare belysning, eftersom den blommar på vintern, när dagsljuset är så kort som möjligt. Nej, det gör det inte. Detta beror på att de blockerade njurarna måste genomgå en cykel med en gradvis minskning av solaktiviteten och en minskning av dagsljuset.

Decembristen älskar mycket lös jord, utan minsta stagnation av vatten i den . I naturen lever dessa växter i träd och mellan stenar, där det inte finns någon vätskeretention.

Vattna grödan när matjorden torkar ut. Rötterna ska inte få torka ut, men det är inte heller nödvändigt att hålla dem konstant våta. Från slutet av hösten minskar vattningen gradvis, vilket leder till att blomknoppar läggs.

Bild
Bild

Spathiphyllum

Representant för Aroid -familjen. Denna intressanta växt ser imponerande ut. Kulturen kombinerar cirka 45 olika arter. I naturen finns en vacker och iögonfallande växt i skogarna i Brasilien, Colombia, Venezuela.

Växtförhållandena är inte särskilt svåra:

  • blomning sker från april till juli;
  • kultur behöver mycket solljus;
  • på våren och sommaren krävs omgivningstemperaturen från 18 till 22 grader och på vintern - minst 10 (16-18 grader anses vara normalt);
  • vattning sker efter att jorden har torkat 1-1,5 cm djupt, och på vintern görs det allt mindre ofta, men låt inte jorden torka ut helt i krukan;
  • luften ska vara så fuktig som möjligt, det är lämpligt att lägga blomkrukan på våt expanderad lera;
  • systematisk sprutning av en blomma är nödvändig för dess normala tillväxt och utveckling, och när knoppar dyker upp på den måste detta göras mer noggrant så att vatten inte kommer in i dem;
  • under växtsäsongen är det nödvändigt att mata växten 1 gång i veckan, för detta används mineralgödsel. På vintern reduceras matningens regelbundenhet till 1 gång per månad.
Bild
Bild

Anthurium

En växt som glädjer sin ägare med ljusa färger. Med rätt vård kan denna attraktiva gröda blomma året runt. Denna art har sorter med vackra dekorativa löv som kan vara matta eller blanka. Bladplattornas form är också annorlunda:

  • avrundad;
  • hjärtformad;
  • det finns alternativ med en dissektion på arket;
  • spatel.

I en tropisk skog, där luftfuktigheten alltid är hög (hemma), följer blommans löv solen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den beskrivna växten är mycket krävande för vattning. Det bör göras regelbundet, men överskott av vatten kan döda växten, vilket kan torka ut jorden. Efter vattning måste du titta in i sumpen: om det finns överskott av vatten i den måste de tas bort. Blomman ska endast få fukt från jorden.

Regelbundenheten för vattning beror på jordens skick:

  • när det översta lagret torkar ut till ett djup av högst 1 cm är det nödvändigt att vattna igen;
  • under värmen i rummet ökar vattnets regelbundenhet och vid låga temperaturer minskar det;
  • under sommarsäsongen måste vattningen göras minst 2-3 gånger i veckan, och på vintern räcker det med 1 gång.

Vatten för en blomma bör vara i rumstemperatur, avstängt eller regn. Detta villkor är obligatoriskt, eftersom plantans löv blir gula av den kalkhaltiga vätskan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieffenbachia

Native till Sydamerika, denna randiga blomma är en vintergrön buske. Denna funktion håller bladen ljusa gröna även på vintern i "lägenhet" -klimatet. Ibland under den kalla vintersäsongen kan dieffenbachiae bleka, men behålla sin gröna färg . Under lägenhetsförhållandena blomstrar denna buske praktiskt taget inte, och dess blommor representerar inte estetiskt värde i jämförelse med bladen.

Förutom estetiskt nöje kan växten ozonisera luften i rummet, kontrollerar luftfuktigheten något och kan också rengöra luften inte bara från damm, utan också från några skadliga föreningar. Man tror att En "frisk" blomma kan till och med hjälpa till med allergier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt har dock en allvarlig nackdel - giftig saft. Det är giftigt för både människor och djur.

Att föröka blommor genom sticklingar utan handskar kan bränna händerna . Om saften kommer i kontakt med ett öppet hudområde kan ett sår uppstå. Om ett barn eller husdjur tuggar ett blad av en växt kan anafylaktisk chock uppstå.

Bild
Bild

Ficus

En av de mest älskade växterna av alla blomsterodlare. Anledningen till detta är bladens skönhet och deras dekorativa effekt. Ett stort antal sorter av denna blomma odlas hemma:

  • sudd;
  • lyra;
  • Benjamin;
  • dvärg.

Utåt sett till skillnad från varandra finns de på samma sätt. Att ta hand om dem är väldigt enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En stor mängd ljus är den viktigaste förutsättningen för högkvalitativ tillväxt av ficus. På vintern, när dagsljuset är kort, behöver ficus ytterligare belysning. Brist på ljus är huvudorsaken till lövfall . Sommartid för tillväxt av denna kultur bör vara minst 12 timmar.

På sommaren kräver den beskrivna växten riklig vattning och på vintern - måttlig. Marken ska torka ut lite mellan vattningarna, men inte torka helt . På vintern är överdriven fukt inte tillåten, eftersom detta kan leda till att rötterna ruttnar och ibland stammens bas.

Bild
Bild

Begonia

Denna växt är den mest talrika och förenar cirka 1000 arter i sitt släkt. Denna kultur finns i bergen i Indien, Himalaya och Sri Lanka.

När du tar hand om den beskrivna blomman är det nödvändigt att vara konstant - Det är viktigt att definiera för honom en plats där han alltid kommer att vara. Bra belysning är viktigt för honom, men frånvaron av direkt solljus. Denna växt behöver inte en stor mängd fukt, luftfuktigheten är viktigare för den. Annars börjar bladens spetsar torka. Det är nödvändigt att vattna kulturen eftersom det översta lagret av jorden torkar med sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Violett

Dessa blommor är en favorit bland många hemmafruar. I vissa länder symboliserar fiolernas blomning vårens ankomst. Du måste vattna denna charmiga tjej genom pallen, och inte som de flesta andra blommor . Detta beror på att inträngande av fukt på bladen orsakar utvecklingen av svampsjukdomar. Genom våta fläckar kan bladplattor bli solbrända även på vintern.

Denna växt måste vattnas på ett speciellt sätt. Det är nödvändigt att installera en kruka med en violett i en pall eller annan behållare, sedan måste du hälla upp sedimenterat vatten vid rumstemperatur upp till en tredjedel av krukans höjd. Efter cirka 20-30 minuter kommer du att se hur matjorden har mörknat, vilket innebär att marken har mättats med erforderlig mängd fukt. Efter det kan du ta ur blomkrukan ur vattnet och sätta den på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera

Denna blomma är en av de mest populära krukväxterna.

Det har bevisats att inomhusmonstera kan jonisera luften, vilket är en tveklös fördel med denna växt.

På sommaren vattnas denna blomma efter att matjorden torkat ut . Med höstens ankomst minskar vattningen gradvis. Och på vintern fuktas plantering först efter att jorden är en tredjedel torr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geranium

Denna blomma växer bra inte bara hemma, utan också i rabatter. Totalt är mer än 400 arter av denna kultur kända i världen, men bara 40 av dem har rotat sig i Ryssland . Hemma behåller en sådan växt sitt dekorativa utseende i 4-5 år, och med rätt vård kan denna period öka till 10 år.

Växten gillar inte drag, den behöver starkt ljus, ofta vattning, men inte överflödig fukt . På våren och sommaren måste du vattna pelargoner oftare - utan vatten kommer bladen att tappa färg och börja falla av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är bättre att odla hemma?

Denna fråga kan inte besvaras entydigt. Alla väljer blommor för sig själv enligt vissa kriterier, och oftast är detta val inte baserat på vårdens egenskaper och regler, utan om han gillade en viss blomma eller inte.

Följande växter köps oftast

Orkide . Denna blomma antas ha kärlekenergi. Dess närvaro i huset hjälper till att höja stämningen och rena auran. Att ta hand om honom kan inte kallas för svårt. Kulturen ser riktigt elegant och elegant ut, passar även i dyra interiörer.

Bild
Bild

Lavendel . Det rekommenderas att ha en sådan blomma i ditt hem för personer med hälsoproblem. Förutom den trevliga doften hon avger har hennes doft en lugnande effekt.

Bild
Bild

Geranium . Små blommor med en specifik doft har en lugnande effekt. Ägarna till denna blomma normaliserar sin sömn, förbättrar humöret och är sällan förkylda. Blomman är lättskött och vacker.

Bild
Bild

Exempel på

Höga inomhusväxter i stora vita krukor sticker alltid ut mot det mörka parkettgolvet. Knopparnas mjuka rosa färg kommer att ge rummet en lugn och ro.

Bild
Bild

Djupröd kunglig pelargon passar bra med en fåtölj i retrostil och klädsel som har röda nyanser. Mot bakgrund av en ljus vägg ser denna komposition ut som ett hörn för avkoppling eller läsning av böcker.

Rekommenderad: