Inomhuspalmer (46 Bilder): Betel Och Hawaiian, Skruv Och Andra Husväxter, Liknande Palmer, Vård

Innehållsförteckning:

Video: Inomhuspalmer (46 Bilder): Betel Och Hawaiian, Skruv Och Andra Husväxter, Liknande Palmer, Vård

Video: Inomhuspalmer (46 Bilder): Betel Och Hawaiian, Skruv Och Andra Husväxter, Liknande Palmer, Vård
Video: Trending Palms For Landscaping/Best Palm Tree for Landscape at any Climatic conditions. 2024, April
Inomhuspalmer (46 Bilder): Betel Och Hawaiian, Skruv Och Andra Husväxter, Liknande Palmer, Vård
Inomhuspalmer (46 Bilder): Betel Och Hawaiian, Skruv Och Andra Husväxter, Liknande Palmer, Vård
Anonim

Inomhuspalmer kan vara en värdig dekoration för alla utrymmen - både hemma och på ett stort kontor och i ett köpcentrum. Du behöver bara välja rätt typer och ta hänsyn till varje växts egenskaper. Det är också nödvändigt att uppmärksamma iakttagandet av reglerna för vård och reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huspalmen är inte mindre attraktiv krukväxt än de erkända ledarna inom landskapsdesign . Det är en rad kulturer som är förknippade med sommarvärmen och lugnet på tropiska breddgrader. Att ta hand om sådana prydnadsväxter är inte så svårt som nybörjare tror. Under förutsättning av standardförhållanden kan palmer bli en utmärkt fyllning av alla interiörer.

Beroende på art kan den geometriska formen hos representanterna för palmfamiljen vara mycket olika.

Du kan välja exemplar med olika tillväxthastigheter, bestämda av dina egna behov. Det är möjligt att reglera tillväxthastigheten genom att variera ljusintensiteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Varje typ av inomhuspalm har sina egna detaljer. Därför kommer alla konsumenter att kunna välja den perfekta anläggningen i enlighet med deras behov.

Brachea

I vissa källor kallas denna växt också bragea, men en sådan stavning är mindre och mindre vanlig i vårt land . Även om det borde erkännas som korrekt, eftersom arten fick sitt namn efter den berömda astronomen Tycho Brahe. Trädens höjd kan nå 12 och till och med 15 m. Stammen på denna mängd prydnadsväxter är bar underifrån. Lövverket liknar rundade fläktar, med djup dissektion i segment.

Bild
Bild

Blomställningarna i denna kultur liknar en komplex panicle. Deras längd når 5 m. Det finns både släta och spetsiga bladblad . De gulgröna blommorna samlas i grupper om 3. Bracheafrukten är formad som ett ägg eller en boll.

De har alltid ett köttigt membran. I naturen lever denna växt i Guadeloupe, de bergiga, torra regionerna i Mexiko och andra länder i Centralamerika.

Bild
Bild

Butea

Denna art är också uppkallad efter en person, men redan en skotsk adelsman. Butya capitate är en ljus representant för palmfamiljen; detta släkte omfattar cirka 20 arter. Dess naturliga livsmiljö är olika länder i Sydamerika. Bladen har alltid en fjädrande struktur, genom vilken de utmärks. Höjden på ett palmträd kan nå 6 m med en stamstam på upp till 50 cm.

Bild
Bild

Karyota

Detta släkte av palmer med tunna löv som har en trasig kant är mycket attraktiv i vardagen. Totalt omfattar gruppen 12 arter. Till skillnad från tidigare släkten kommer den från Sydostasien och stränderna i Indiska oceanen. För din information: vissa typer av dessa palmer används traditionellt för vin- och sockerproduktion.

I vårt land kan du förvänta dig att odla inomhus och mjuka typer av karyoter. Under naturliga förhållanden kan de stiga upp till 10 m. Tillväxten sker ganska snabbt, men vid behov är det alltid lätt att sakta ner det med vanliga agronomiska manipulationer.

Det finns också buskvarianter av kultur. Alla hennes löv är av den dubbelnålade typen.

Bild
Bild

Washingtonia

Med beskrivning av palmliknande växter kan man inte ignorera kulturen som har sitt namn till den amerikanska huvudstaden. I naturen stiger detta släkte upp till 30 m. Men bara exemplar som inte är större än 2 m kan odlas hemma.

Viktigt: denna nyckfulla växt är mycket mer nyckfull än andra inomhuspalmer. Med analfabetbehandling kan det till och med dö helt och hållet.

Bild
Bild

Washingtonias växer med breda, fläktliknande blad. I en hemkultur kommer denna kultur inte att blomma och bära frukt. Eftersom det kommer från varma områden, kommer det att ta en lång och noggrann acklimatisering.

Viktigt: växten kommer att klara frost ner till –12 grader, men bara för en kort tid. Botaniker skiljer 2 typer av washingtonias - trådiga eller trådiga och starka (robusta).

Bild
Bild

Gioforba

Den har också ett alternativt namn - flaskpalm. Detta namn ges för fatets speciella geometri. Kultur passar inte för lägenheter och kontor. Dock kan erfarna odlare uppfatta gioforba inte som ett hinder, utan som en utmaning. Det är värt att överväga det sådana växter är mycket sällsynta - de kan dö ut under de kommande åren.

Gioforba växer långsamt. Om 1 blad visas varje år är detta redan en bra framgång . Det är omöjligt att odla exemplar större än 2 m i en kruka. Växten har en mycket termofil inställning. Redan vid noll grader lider det mycket.

Bild
Bild

Goveya

Dessa växter (ibland även kallad hovea) är mycket efterfrågade bland trädgårdsmästare. De började växa dem i rumskultur tillbaka i viktorianska England. För din information: i naturen kan du bara träffa Govea på den australiensiska ön Lord Howe … Båda arterna av detta släkte växer upp till 3-5 m under inomhusförhållanden. I detta fall stannar de oftast vid en lägre siffra.

Bild
Bild

Viktiga funktioner i kulturen kan övervägas:

  • ett stort antal övre stjälkar;
  • extremt långsam tillväxt (upp till 3 bladplattor per år);
  • lätt att växa;
  • förmågan att uppnå ett vackert utseende endast med noggrann omsorg.
Bild
Bild

Livistona

Palmen, uppkallad efter en skotsk adelsman, men utan formell titel, är igen nästa i kön. Den representerar träd upp till 25 m höga. Bladens diameter är 0,6-1 m . De kännetecknas av en mörkgrön, mindre ofta grågrön färg. Den vilande perioden för Livistons är inte särskilt typisk; i stället för en stam bildas en massa bladplattor i den.

Bild
Bild

Rapis

Denna typ av anläggning är mycket lämplig för små lägenheter och små privata hus. Dessutom kommer det att se spektakulärt utåt. För rumskultur används ofta lågt våldtäkt; hög raps är mindre lämplig för hemodling, men det är användbart på kontoret, där du kan sätta ett träd med en höjd av 3 m.

Rapis är extremt fotofil. Denna växt kräver normal rumstemperatur.

Bild
Bild

Ropalostilis

Detta palmer kommer från Nya Zeeland. Det kännetecknas av en smal stam, på vilken ringar från fallna löv kvarstår. När blomningen slutar visas små runda frukter. De är röda. Endast unga ropalostilis odlas i rummen sedan dess höjden på vuxna exemplar når 10-12 m.

Bild
Bild

Sabal

Sabalsläktet innehåller 16 arter. Stammens höjd i naturen kan vara upp till 25-30 m. Dessutom kommer dess diameter att vara upp till 60 cm. Vintergröna löv liknar en fläkt. Rachisstaven ger lövverket en ökad styrka.

Bild
Bild

Växten koloniserar:

  • Colombia;
  • Mexiko;
  • Venezuela;
  • andra länder i Centralamerika;
  • Bermuda;
  • söder och sydost om USA.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trachikarpus

Stammens höjd når 12 m. Dess diameter varierar från 15 till 20 cm. 9 arter skiljer sig nu från släktet trachycarpus. Längden på den grenade blomställningen är upp till 1 m. Forchuns trachycarpus dominerar i inhemsk kultur, vars höjd inte överstiger 2,5 m.

Annan information:

  • optimal tillväxt i halvskugga;
  • obligatorisk hög luftfuktighet;
  • viss avmattning i tillväxten under vintermånaderna.
Bild
Bild

Datum

Denna växt kallas i allmänhet ett datum. Kulturen var känd på det moderna Iraks territorium för 6 tusen år sedan. Datumpalmer kan vara både träd och höga buskar. Bland dem dominerar sorter med flera stammar. Datum odlas ofta från frö hemma.

Bild
Bild

Hamedorea

Släktet Chamedorea innehåller minst 100 olika arter. Huvudområdet är södra och mitten av den amerikanska kontinenten. Alla sorter av hamedorea är underdimensionerade buskar med en rhizomstruktur . Utanför den naturliga bosättningszonen odlas den "graciösa" arten och Ernest-Augusts chamedorea. Båda sorterna tål djup skuggning väl.

Bild
Bild

Hamerops

Detta släkte av inomhuspalmer representeras endast av en art. Och detta är den enda växten i denna familj som finns i Europa. Stammen når en höjd av 4-6 m. Blommande täcker april, maj och juni. Växten utvecklar taggiga petioles.

Bild
Bild

Listan över möjliga typer av inomhuspalmer är inte begränsad till detta.

Betelsort ibland kallad areca palm; namnet kan förkortas till det enkla "areca". Men en sådan minskning är inte helt botaniskt korrekt. Betelträdens höjd kan vara 30 m. Stammen är alltid rak, utan märkbar förgrening.

Bild
Bild

Hawaiisk kultur, eller brigamia , för sin form kan den också kallas en vulkanpalm. Det är märkligt att denna art för en tid sedan var på väg att utrotas. Situationen räddades av ansträngningar från ekologer och klättrare, som var tvungna att manuellt pollinera växterna. En lika intressant egenskap för blomsterodlare är att den är en saftig. Hawaiianska palmer kännetecknas av en köttig stjälk av en brunaktig-grön eller silver-aska färg.

Bild
Bild

Släktet pandanus, eller på annat sätt spiralpalmen, förenar minst 750 växtarter . De finns oftast i de tropiska regionerna på östra halvklotet. Det finns också en pandanus på Madagaskar, och minst 90 arter växer där. De kan anpassa sig även till mycket svåra och varierande miljöförhållanden: på flodstränderna, i skogarna i alpzonen, på vulkanernas sluttningar och i träskiga områden. Hela året måste du hålla temperaturen inte lägre än +19 och inte högre än + 25 ° С.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenpalmen, eller snarare vattenpalmen, är en kultur med fenomenalt motstånd mot negativa förhållanden . Det är mer en akvarieväxt som klamrar sig fast i botten. Det har ingenting att göra med riktiga representanter för palmfamiljen. Men den vintrar utmärkt även under en mycket hård vinter. Köp och plantering av den aloe-liknande teloperen (detta är det botaniska namnet) är möjligt under hela den varma säsongen.

Bild
Bild

Vårdregler

Att ta hand om en rumspalm är inte alltför svårt. Det rekommenderas att plantera sådana växter i uterum, eftersom optimala förhållanden skapas där.

Viktigt: att köpa en vuxen växt är opraktiskt . Med en kraftig förändring av parametrarna för den yttre miljön kan det göra ont och till och med dö. Som plantmaterial rekommenderas att använda en speciell jord, som kallas "för palmer".

Bild
Bild

En mycket viktig roll för att odla sådana växter hemma i en kruka är kulturens lugn. Det är nödvändigt att bara besluta om en transplantation som en sista utväg, när det inte finns några andra alternativ. Om du måste transplantera en tropisk gäst bör jordklumpen runt roten hållas intakt. Den saknade jorden hälls ovanpå. Sprutning inomhuspalmer uppmuntras, men det måste hanteras med försiktighet.

Denna procedur utförs normalt bara på sommaren. Under någon annan säsong blir blöta löv lätt byte för patogena mikrober. Var noga med att välja ett ljust rum. Men vissa typer av palmer tolererar inte direkt solljus, och därför måste du ta hand om skyddet med gardiner, muslin.

Viktigt: där palmen är placerad krävs regelbunden ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra krav:

  • du behöver bara vattna palmer med mjukt vatten;
  • välj vattningsfrekvensen individuellt med hänsyn till växtens egenskaper;
  • rengör inte bladen med en hård trasa eller syntetiska tvättmedel;
  • organiska blandningar för lövfällande prydnadsgrödor bör användas som toppdressing;
  • foder bör göras först efter att jorden har fuktats;
  • du kan inte mata palmen på hösten och under vintermånaderna;
  • efter transplantation, ta en paus i 2 månader före nästa utfodring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Nästan 100% av palmarterna kan förökas med frö. För Washingtonia, Liviston, Hovea, Trachycarpus och Licuala är detta det enda avelsalternativet. Samtidigt är plantmaterialets hållbarhet kritisk, eftersom dess grobarhet är begränsad. De yttre skalen avlägsnas från fröna, om de fortfarande finns där. Resten hålls i varmt vatten i flera dagar för att uppnå svullnad.

Vid blötläggning är det nödvändigt att förvara plantmaterialet på en varm plats vid en temperatur på cirka + 30 ° C. Vattnet kan bytas efter behov. Du kan så i:

  • lådor;
  • burkar;
  • engångskoppar av plast av livsmedelskvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det optimala underlaget är 2 delar trädgårdsjord och 1 del tvättad uppvärmd sand . Lägg sand ovanpå. Det är nödvändigt att sänka fröna i den med 2-3 cm. Så att jorden inte tvättas ut under vattning utförs den genom sprutning. Planteringsbehållarna är täckta med polyeten för att skapa en växthuseffekt.

Efter uppkomsten av plantor omplanteras planteringsbehållarna till en mer upplyst plats. Direkt solljus är dock kontraindicerat vid denna tidpunkt.

Avläggarna tas från rötterna som ligger nära ytan. Efter rotning separeras den nya växten med en välslipad kniv.

Reproduktion i delar av topparna praktiseras inte, men detta tillvägagångssätt är möjligt i grödor som ser ut som palmer

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som ser ut som en palm

Dracaena är ett släkte som tillhör sparrisfamiljen; dessa är saftiga träd eller buskar. Mer än 100 växtarter finns i botaniksläktet. Dracaena växer främst i Afrika. Och det finns också representanter för detta släkt:

  • i Kina;
  • i Mexiko;
  • i Australian Queensland;
  • i östra Himalaya;
  • I Taiwan;
  • på Kuba;
  • i Costa Rica.
Bild
Bild

Det finns andra falska palmer (aka palmliknande växter). De är attraktiva eftersom de är mindre krävande när det gäller klimat, och inhemska uppfödare har mycket större chanser att se en blomma än när de odlar riktiga palmer. Yucca tävlar framgångsrikt med dracaena i popularitet . I en inhemsk kultur växer den relativt långsamt. Yucca tål torka bra, men kan drabbas hårt av överdriven fukt.

Bild
Bild

Ett bra alternativ kan också vara:

  • pakhira;
  • böjd nolina;
  • cordilina.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Bilden visar en kedja av inomhuspalmer. Deras graciösa lövverk ger omedelbart charm till ett separat hörn av huset.

Bild
Bild

Dadelpalmen kan vara lika vacker. Det ser vackert ut mot en ljus bakgrund bredvid en svart fåtölj.

Bild
Bild

Govea är också en utmärkt kandidat för inomhusutrymme, vilket framgår av detta foto; det kommer dock att se vackrare och mer logiskt ut i större rum.

Rekommenderad: