Palm Washingtonia (28 Bilder): Hemvård För Inomhusväxter. Filamentous Och Robusta

Innehållsförteckning:

Video: Palm Washingtonia (28 Bilder): Hemvård För Inomhusväxter. Filamentous Och Robusta

Video: Palm Washingtonia (28 Bilder): Hemvård För Inomhusväxter. Filamentous Och Robusta
Video: Washingtonia Filifera 20-04-2020 2024, April
Palm Washingtonia (28 Bilder): Hemvård För Inomhusväxter. Filamentous Och Robusta
Palm Washingtonia (28 Bilder): Hemvård För Inomhusväxter. Filamentous Och Robusta
Anonim

Prydnadsväxter som inomhuspalmen lockar alltid mycket uppmärksamhet för sin ovanliga skönhet. Washingtonia palm är inget undantag. Låt oss ta reda på mer detaljerat om blommans sorter och reglerna för att ta hand om den.

Särdrag

Som en krukväxt började Washingtonia palm användas på senare tid. I sin naturliga miljö växer den faktiskt i det öppna fältet. Dess sanna hemland är soliga Mexiko, liksom USA . Den tillhör palmfamiljen och värderas inte bara för sin attraktivitet, utan också för sin kalla motståndskraft. Detta palmträd tål frost upp till 5 grader, vilket inte är inneboende i varje art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av denna anledning planteras den ofta längs gränder på platser där klimatet är mildare. På det öppna fältet kan en sådan växt växa upp till 30 meter . Om vi pratar om länder där vintrarna är för hårda, kan palmer bara ses i vinterträdgårdar eller svala hallar. Oftast används unga plantor för detta.

Stammen på Washingtonia -palmen är tunn, dessutom är den helt täckt med bladblad kvar från bladen, vilket gör den ganska grov vid beröring . De enorma bladen har en nästan perfekt struktur, som påminner om en symmetrisk fläkt. De är indelade i separata segment, anslutna med tunna "trådar" av löv. Alla bladblad har hårda taggar som till och med kan vara farliga. När bladen torkar smulas de inte, utan blir kvar på trädstammen och lindar in den som en kjol. Olika gnagare eller fåglar övernattar ofta under dem.

Så att palmen inte förlorar sin attraktivitet försöker trädgårdsmästare att ta bort torra löv i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Trädgårdsmästare känner bara till några typer av detta palmer, som är mer värda att bekanta sig med.

Gängbärande

Ett sådant träd kallas ofta filamentous eller "filifera washingtonia". Bladen på denna palm har en grågrön nyans och består också av ett stort antal tunna trådar, snövit i färgen . Denna typ av palm skiljer sig från sina "kollegor" i sin vackra blomning. Det händer dock inte så ofta som vi skulle vilja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Robusta kraftfull

Den tillhör höga växter, eftersom höjden i vissa fall når 30 meter. Till skillnad från den tidigare arten har den kraftfulla handflatan en tunnare stam, och plantans krona är tvärtom mer grenad . Dess blad är färgade ljusgröna, och bladstelen är ljusbruna. Dessutom är mängden fiber i denna typ av handflatan betydligt mindre än för den trådformiga typen av handflator.

En sort som "Santa Barbara" är lämplig för att odla hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För att odla ett sådant träd hemma måste du gå igenom tre steg. Först och främst förbereda planteringsmaterialet, så sedan de förberedda fröna och ge sedan ordentlig vård - först för fröna och sedan för plantorna och groddarna. Den perfekta platsen att placera ett palmer anses vara ett fönster på västra eller östra sidan . Dessutom måste anläggningen skyddas från drag, men samtidigt måste den ha tillgång till frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Hemma utvecklas palmen i Washingtonia mycket snabbt. Dess höjd når 3 meter, men i vissa fall är höjden 7 meter. Det är viktigt att hålla det i gott skick, och du måste också ta hand om det mycket noga.

Belysning

Eftersom palmen är en ganska ljusälskande växt kommer den att behöva mycket sol. Trädgårdsmästare rekommenderar inte att man placerar blomkrukor med unga plantor på södra sidan så att de inte överhettas på sommaren . Efter en viss tid måste du vända palmen i olika riktningar mot solens strålar. Detta gör att den vackra kronan kan växa jämnt. Med värmen börjar palmen placeras på balkongen eller på terrassen. Platsen där den ligger bör dock i inget fall vara för fuktig. Annars försvinner palmen helt enkelt.

Bild
Bild

Temperaturregim

Palm Washington gillar inte värme för mycket. Det kommer att växa bra vid en temperatur på 25 grader. På vintern kommer detta "lilla träd" att vila . Därför måste du sänka lufttemperaturen till 10 grader även när du håller den hemma. Dessutom måste du veta att för en strängpalme bör temperaturen sjunka minst 5 grader, men för den andra typen - inte lägre än 8 grader.

Om anläggningen är på balkongen eller i rummets hall är det bättre att inte sänka temperaturen. Det räcker bara för att skydda handflatan från drag.

Bild
Bild

Fuktighet

En minskning eller ökning av luftfuktigheten är inte alls viktig för denna typ av handflata. Det kan trots allt växa med torr luft och med tillräcklig fukt. Om det finns tillräckligt med fukt torkar bladen inte ut och växten växer mycket bättre . Men med för mycket fukt kan svampsjukdomar uppträda. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att inte vattna bladen, utan att spraya eller torka med en fuktig trasa.

Bild
Bild

Vattning

När det gäller mängden fukt kommer det att ta mycket. Dessutom kan du vattna marken och spraya. Torr jord kommer att göra att bladens spetsar blir torra . Det är i alla fall värt att undvika stillastående vatten, liksom att säkerställa god luftcirkulation. För att göra detta behöver du ett dräneringssystem som kan utgöra nästan en tredjedel av blomkrukan. Men på vintern är det bäst att minska vattningen. Ändå måste du se till att jorden inte torkar ut.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning kan endast utföras efter att blomstenen är helt torra. Dessutom måste detta göras mycket försiktigt för att inte skada händerna på de vassa taggarna som finns på stammen. Du måste klippa av både trasiga och torra löv, liksom de som redan har böjt sig ganska lågt . Dessutom är det värt att ta bort alla ytterligare skott, eftersom huvudskottet kan sluta växa. Det är inte nödvändigt att ta bort de blad som bara är delvis döda. Tack vare dem får palmen också näringsämnen.

Det är absolut nödvändigt att följa processen för att inte skada växtstammen vid beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Washington -palmen tolererar inte själva transplantationsprocessen särskilt bra. Därför måste allt göras mycket noggrant. Marken måste ändras med extrem försiktighet. Unga träd transplanteras tidigast 2 år efter plantering. Sedan är sekvensen enligt följande. Upp till 7 år utförs det vartannat år och sedan efter 3 år eller när rötterna börjar krypa ut genom dräneringshålen. Om palmen har vuxit i mer än 15 år, bör transplantationen utföras först efter 5 år. När allt kommer omkring, en mer mogen växt tål det mycket illa. Det är bäst att plantera om växten tidigt på våren eller senhösten. Detta kommer att kräva en stor kruka. Ett dräneringsskikt måste läggas ut i botten. Nästa lager är att lägga ett substrat som består av följande komponenter:

  • 2 delar lövhumus;
  • 2 bitar gräs;
  • 2 delar animalisk humus;
  • 1 del fin sand;
  • en liten mängd speciella tillväxtadditiv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt är klart måste växten avlägsnas mycket försiktigt från blomkrukan. Detta måste göras så att jordklumpen inte störs. Sedan måste rotsystemet försiktigt överföras till den förberedda potten. Därefter måste du lägga till jord från alla sidor och tampa allt mycket bra.

Reproduktionsmetoder

Eftersom Washingtonia -palmen aldrig ger sidoskott sprids den oftast från frön . När blomman bleknar kommer frukter att dyka upp i stället, från vilka frön kan erhållas. I sig själva är de små och ovala i formen. För att kunna gro dem hemma behöver du ett substrat av fint sågspån, grov sand och torv, tagen i lika delar. Dessutom måste du ta en behållare med höga sidor. Före plantering bör gamla frön repas eller gnidas med smör. Därefter måste de blötläggas i vatten i rumstemperatur i 24 timmar. Så de kan gro mycket snabbare. Men om fröna bara tas från frukterna, kan detta inte göras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsdjupet bör inte vara mer än 1 centimeter. Efter sådd måste allt vattnas noggrant . Du behöver inte strö dem med jord, det räcker med att täcka allt med genomskinlig film eller tunt glas. Då måste behållaren placeras på en varm plats där lufttemperaturen inte överstiger mer än 27 grader och luftfuktigheten är måttlig. Dessutom måste ventilationen utföras dagligen. För att göra detta, öppna filmen eller glaset i några minuter och täck det sedan igen. Detta gör att du kan undvika uppkomsten av olika svampsjukdomar i framtiden.

Isåfall, om fröna är färska kommer de första skotten att visas om 14 dagar … Men om fröet är gammalt kommer det att dyka upp först efter 2 månader. Efter groning måste behållaren placeras på ett väl upplyst ställe. Direkt solljus bör dock undvikas. Befästa plantor måste dykas, det vill säga delas upp och planteras i separata behållare, vars diameter kommer att vara lika med 8 centimeter. Allt måste göras med största försiktighet för att inte skada det ännu inte förstärkta rotsystemet.

Bild
Bild

Förutom, det finns också andra odlingsalternativ … Till exempel kan torvtabletter användas för groning. Endast ett frö bör placeras i dem. Sedan måste tabletterna läggas ut på marken. När groddar dyker upp kan de strös med jord ovanifrån. I båda fallen kan du behandla fröna med en speciell tillväxtstimulans så att de gror snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att palmen är en ganska härdad växt, kan den fortfarande utsättas för svampsjukdomar och angrepp av olika skadedjur. När det gäller den första punkten kommer det att kräva ordentlig vattning. Detta är det enda sättet att undvika sjukdomar. Bland skadedjur är följande värda att notera.

  • Mealybug . Det är en liten insekt som uteslutande livnär sig på växtsaft.
  • Spindelkvalster . Erfarna trädgårdsmästare klassificerar det som ett mycket allvarligt skadedjur, trots dess lilla storlek. Han livnär sig också på plantans saft medan han trasslar ihop bladen med spindelnät.
  • Whitefly . Detta är en ganska farlig polyfagisk insekt som kan ses även med blotta ögat. Med sitt utseende blir bladen gula och faller sedan helt av.

Det är bäst att hantera någon av dessa insekter med hjälp av speciella kemikalier som kan köpas på någon speciell institution. Alla doser anges vanligtvis på förpackningen. Men om de inte finns där kan du alltid kontakta säljaren för hjälp. Den som föredrar att bara använda folkmedicin i kampen mot skadedjur kan försöka torka av bladen med en pinne doppad i en lösning av tvätttvål. Detta tillvägagångssätt kommer dock bara att hjälpa i förebyggande syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att Washingtonia -palmen är perfekt för både en vinterträdgård och en lägenhet. Det viktigaste är att sköta växten ordentligt.

Rekommenderad: