Spindelkvalster På Inomhusväxter (36 Bilder): Hur Man Hanterar Det Hemma? Medel För Kampen. Hur Ser De Ut På Blommor?

Innehållsförteckning:

Video: Spindelkvalster På Inomhusväxter (36 Bilder): Hur Man Hanterar Det Hemma? Medel För Kampen. Hur Ser De Ut På Blommor?

Video: Spindelkvalster På Inomhusväxter (36 Bilder): Hur Man Hanterar Det Hemma? Medel För Kampen. Hur Ser De Ut På Blommor?
Video: Ohyra på krukväxter – Gunilla Fornstål har tre lösningar 2024, April
Spindelkvalster På Inomhusväxter (36 Bilder): Hur Man Hanterar Det Hemma? Medel För Kampen. Hur Ser De Ut På Blommor?
Spindelkvalster På Inomhusväxter (36 Bilder): Hur Man Hanterar Det Hemma? Medel För Kampen. Hur Ser De Ut På Blommor?
Anonim

Om det finns inomhusväxter i huset måste odlaren regelbundet hantera attacker av skadedjur, en av de mest obehagliga och farliga är den välkända spindelmiten. Den har en mycket liten storlek och kan fördela spindelnät, tack vare vilken den kan röra sig, och även skydda sina kopplingar. Fästingar kan leva på en mängd olika grödor, eftersom de är allätare.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Florister undrar ofta varifrån detta skadedjur kommer. Spindelmider kan dyka upp på inomhusväxter av flera skäl.

Om nya växter har dykt upp hemma måste de kontrolleras . - det är möjligt att de är förvånade. På grund av det faktum att upptäckt av fästingar kan vara svårt på grund av deras lilla storlek är inspektion inte alltid effektiv. Därför är det bäst att organisera karantän för sådana växter i lite mer än 2 veckor för att se till att det inte finns några skadedjur.

Bild
Bild

Liknande kvalster kan hittas i marken. Infektion i detta fall sker vid transplantation och föryngring av växter . Köpt mark är inget undantag - den måste också bearbetas före användning.

Många av dessa djur lever i grönsaksodlingar. Följaktligen kan utsättning av växter för trädgårdar och balkonger utgöra en fara. Dessutom kan fästingar bäras av vinden genom öppna fönster, och de flesta inomhusväxter ligger på fönsterbrädorna.

Man kan inte låta bli att nämna faran med gamla blomkrukor, som många odlare föredrar att ha i garderober . De måste bearbetas före användning. Skadedjur kan också hålla fast vid kläderna till en person som har återvänt från gatan.

Bild
Bild

Tecken på växtskador

Specialister kallar spindelmiten den perfekta skadedjuret. Den kan föröka sig mycket snabbt, är allätare och går lätt i diapaus om förhållandena inte är alltför gynnsamma för livet. Kopplingarna som honan lämnat och täckta med spindelväv kan hittas på behållarnas väggar, på bladen underifrån, liksom i marken själv . Äggen har ett slätt skal. De kan förbli livskraftiga i flera år utan att dö på grund av ogynnsamma förhållanden, utan helt enkelt bromsa deras utveckling.

Växtvanan indikerar kvalster. Huvudtecknet är närvaron av en tunn väv, som ligger längst ner på bladplattan och är en skyddande barriär för fästingarna själva, liksom för deras ägg och larver.

Om skadan är mycket allvarlig kommer växten att vara synligt innesluten i ett sådant nät som samlar damm och avföring från dessa små djur. men vissa arter av skadedjur väver praktiskt taget inte en väv.

Bild
Bild

Ägg är ett annat tecken på infektion, men det bör noteras att de är mycket svåra att se. Faktum är att diametern på varje är mindre än en millimeter, dessutom är de mycket ljusa eller till och med genomskinliga … De ligger i små grupper, från 1 till 3 ägg i varje, och är täckta med ett skyddande lager spindelnät, vilket skapar de mest lämpliga förutsättningarna för utveckling. Det tar 3 dagar för larverna att dyka upp.

En sådan kvalster äter växtsaft . Han kan få det var som helst i blomman. Små ljusfläckar visas på det drabbade området, de syns bäst på bladen. Detta leder till en avmattning i fotosyntesen och störningar av intercellulära strukturer, respektive blir deras omöjliga funktion.

Bild
Bild

Dessa fläckar växer med tiden och leder till gulning av bladen. De torkar ut i små områden, de blir också tröga och oelastiska . En spindelvävplack bildas ovanpå.

Till sist, det sista steget kan kallas lövfall … Fläckarna på ytan går ihop, bladplattan torkar och faller av. Ju fler skadedjur som finns på växten, desto snabbare kan de förstöra den.

Visningar

För att bekämpa ett skadedjur måste du veta exakt hur det ser ut. En sådan kvalster är arachnid, dess kropp har vanligtvis en längd på 0,2 till 1,2 mm. Vissa sorter kan dock bli upp till 5 mm stora. Individers livscykel är från 8 till 40 dagar . Det tar ungefär en vecka för en livskraftig kvalst att utvecklas från ägget, redo för reproduktion.

Oftast är det svårt att överväga själva djuret, dess utseende identifieras av växtens utseende och tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ganska många sorter, men inte alla påverkar inomhusväxter.

Vanlig

Denna sort kan anses vara den farligaste och vanligaste. Huvudproblemet är allätare, med undantag för barrträd.

Dessa arachnider attackerar grödor och kan mycket väl leva på inomhusväxter . Deras storlek är ungefär en halv millimeter. Både ägg och vuxna är gulgröna. Grödor äts vid roten. Flera avkommor dyker upp årligen.

Bild
Bild

Röd

Dessa skadedjur har en särskild svaghet för inomhusblommor. Till exempel lider rosor, citroner, orkidéer och andra av dem . Sådana kvalster är mycket termofila, så de reproducerar bra hemma. Kvinnor är ljusare än män.

Bild
Bild

Atlanten

Dessa små gröngula skadedjur kan nå 0,4 mm i storlek. De mest bekväma reproduktionsförhållandena är varm och hög luftfuktighet. Av inomhusväxter är palmer och citrus att föredra.

Bild
Bild

Falsk

Den falska kvalsten skiljer sig genom att den inte sammanfogar växten med spindelnät. Den är mycket liten, cirka 0,2 mm. Färgerna kan vara röda eller gröna. Sådana skadedjur angriper citrusfrukter, orkidéer och palmer.

Bild
Bild

Cyklamen

Som namnet antyder är skadedjuret en anhängare av vissa grödor. Oftast påverkar det cyklamener . Om de inte hittas kommer de att bosätta sig på pelargoner eller gloxinia.

Cyclamen spindelmider lever ofta i växthus . De mest bekväma förutsättningarna för dess aktiva utveckling är hög luftfuktighet och värme. Den är mycket liten, kan nå en maximal storlek på 0,2 mm, så det är ganska svårt att överväga det.

Klasar av skadedjur liknar damm i utseende.

Bild
Bild

Bred

En sådan kvalster lever mycket sällan i trädgårdstomter och föredrar inomhusväxter. Det är inte för svårt när det gäller kamp, eftersom det vanligtvis döljer sina klor dåligt. Kan förekomma främst på kaktusar, fikon eller citrusfrukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktus platt

Sådana kvalster är också kända som plattbaggar. Det väver inte en webb, av den anledningen är den inte slående, och det kan uppstå problem med att hitta den. Föredrar att äta citrusfrukter.

Bild
Bild

Klöver

Trots att detta skadedjur är erkänt som en älskare av spannmål, kan det ofta hittas på inhemska växter. Den har långa ben och rör sig ganska snabbt och träffar stora områden. I lägenheter föredrar han att bosätta sig på ficuses och pereromii.

Bild
Bild

Sätt att slåss

Att döda spindelmider är inte lätt. Han går lätt in i diapausen under ogynnsamma förhållanden och lämnar det mycket snabbt.

Det finns grundläggande regler för bekämpning av skadedjur . Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Den drabbade växten måste isoleras från andra. Grytan och platsen där den ligger måste bearbetas regelbundet. Marken skyddas med polyeten under sprutning.

Bild
Bild

Om vissa delar av blomman har en för stark koncentration av spindelnät och skadedjur är det bättre att ta bort dem . Det är också viktigt att regelbundet byta ut bearbetningsverktyg så att missbruk inte bildas. Upprepade åtgärder utförs vid den tidpunkt som anges i instruktionerna, även om spindeldjur inte märks på ytan.

När behandlingen är över är det bättre att transplantera växten till en ny kruka. I detta fall måste rotsystemet behandlas med biologiska produkter, och jorden måste desinficeras.

Bild
Bild

Särskilda medel

Kemiska preparat kräver dosering och användningsfrekvens. De är indelade i två undergrupper, bestående av acaricider och insektoacaricider . Experter tror att den mest kraftfulla effekten kommer att uppnås om formuleringar med olika aktiva komponenter växlas med varandra.

När du använder kemikalier måste du komma ihåg att denna skadedjur inte är en insekt, så det kommer inte att bli något resultat av användning av insekticider. Låt oss överväga de mest populära drogerna.

Bild
Bild

" Actellik" är mycket efterfrågad . Det påverkar både insekter och spindeldjur med lika framgång, som är fästingar. Det är dock mycket giftigt, därför rekommenderas det att ta dem utanför, till exempel på en balkong vid bearbetning av inomhusväxter.

Detta läkemedel är mycket effektivt, därför kan det användas även vid allvarliga infektioner. Det förstör till och med exotiska fästingar, som sällan finns på vårt lands territorium . Den enda nackdelen är att det inte har en negativ effekt på ägg, av den anledningen kommer det inte att fungera att bara begränsas till dem.

Bild
Bild

Ett annat välkänt akaricidläkemedel är Fitoverm . Det är mycket mindre giftigt än det tidigare botemedlet, därför kan det användas även i slutna rum. De behandlade växterna måste dock placeras utom räckhåll för barn och djur. Det är tillåtet att använda läkemedlet utan mask och handskar, det viktigaste är att tvätta händerna ordentligt och tvätta ansiktet efter sprayning. Påverkar larver och vuxna kvalster utan att döda äggkopplingar.

Detta läkemedel kan ha ett annat namn - "Kleschevit ". Det bör noteras att maximal effektivitet uppnås när omgivningstemperaturen är mellan 22 och 28 grader. Utan detta villkor minskar effekten betydligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill förstöra inte bara skadedjur, utan också deras ägg, du kan använda läkemedlet "Neoron " … Det är ganska giftigt, därför måste det iakttas att säkerställa god ventilation när det används inomhus. Men experter rekommenderar att du använder botemedlet upprepade gånger för att eliminera alla fästingar. Enligt bruksanvisningen bör det finnas minst tre behandlingar, och intervallet mellan dem bör vara från 3 till 5 dagar.

Bild
Bild

Läkemedlet "Sunmight" har en liknande effekt ., som förstör inte bara vuxna och larver, utan också äggkopplingar. Huvudnyansen är att den endast används var sjätte månad, annars får fästingarna immunitet. Påverkan inträffar endast med direktkontakt, detta ögonblick måste beaktas i bearbetningsprocessen, som måste utföras så noggrant som möjligt.

Bild
Bild

Ganska ofta för att bli av med spindelmider ett läkemedel som kallas "Aktara" används … Det är mycket populärt i kampen mot olika typer av skadedjur. Experter varnar dock för att spindelmider inte är insekter, så botemedlet kan vara ineffektivt. Samtidigt talar många odlare positivt om upplevelsen av att använda giftet i just denna riktning.

Bild
Bild

Folkliga metoder

Du kan ta bort en spindelkvalster med traditionella metoder. De är säkrare och kan användas utan ångest i rum där barn och husdjur är . Att vända sig till huskurer är tillrådligt när infektionen just har börjat och fästingen ännu inte hunnit utöva för stark effekt på växten.

Florister rekommenderar att du använder medicinsk alkohol i kampen. Det späds ut i vatten i proportionerna 1: 10, varefter en liten trasa fuktas med lösningen, med vilken varje växtblad behandlas. Denna metod påverkar inte äggkopplingarna, men det gör att du kan bli av med vuxna kvalster.

Det måste jag säga denna metod kan inte användas på växter med en tunn och känslig yta: fuchsia, ros eller petunia . Det är effektivt när skadedjuret inte har hunnit lägga ägg. Detta verktyg är till exempel lämpligt för bearbetning av ficus eller dieffenbachia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, spindelkvalster gillar inte exponering för tobaksrök särskilt mycket … Denna metod kan inte kallas den säkraste för en person, men i fallet när det finns rökare i familjen kan denna dåliga vana användas för gott. Det räcker att placera växten bredvid rökområdet.

Toxiner och förbränningsprodukter i tobaksrök kan ha en negativ effekt på fästingen. Men samtidigt är det helt säkert för larver och äggkopplingar.

Bild
Bild

Vanlig tvätttvål är mycket populär för att bli av med olika typer av skadedjur. Det är mest bekvämt för dem att behandla växter med stora löv . Med hjälp av tvål piskas ett tjockt skum, som appliceras på plåtplattorna och leder till bildandet av en tät film som inte tillåter kvalsten att andas och matas. Skummet lämnas på blomman i 3-5 timmar, varefter det försiktigt tvättas i duschen med ett milt tryck av varmt vatten. Efter vattenprocedurer måste anläggningen omedelbart täckas med polyeten, vilket förhindrar snabb avdunstning av fukt.

Det måste jag säga dessa åtgärder kommer att vara katastrofala för vuxna skadedjur … Det kan dock krävas ytterligare bearbetning för att bli av med äggen.

Denna kampmetod anses vara en av de vanligaste och mest prisvärda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälper i kampen mot spindelmider och vitlök . Ett stort huvud gnids på ett rivjärn eller finhackat, varefter det hälls med 3 liter vatten. Tinkturen bereds inom 5 dagar. Efter denna tid filtreras den och används för att spraya plantans löv. Metoden erkänns som ganska effektiv, men bara i början av infektionen, när antalet fästingar inte är för stort.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Blomodlarnas huvuduppgift är att ständigt övervaka inomhusväxter. Endast i det här fallet är det möjligt att märka utseende av skadedjur i tid. Det får vi inte glömma alla nya blommor ska bara nå rummen efter karantänåtgärder, som vanligtvis varar 2 till 4 veckor … Dessutom kommer behandling med folkmedicin att vara användbar.

Så en av de viktigaste förebyggande åtgärderna är regelbunden undersökning. Faktum är att skadedjuret kan dyka upp helt oväntat och introduceras till exempel genom ett fönster eller kläder från gatan. Du kan använda glasögon eller förstoringsglas för inspektion.

Den nedre delen av bladen kontrolleras noggrant, det är här djur brukar bosätta sig. Om växten har torra och ohälsosamma delar bör de tas bort.

Bild
Bild

Det är också mycket viktigt att observera ett visst mikroklimat. Fästingar känns så bekväma som möjligt när luften i huset är torr och varm . Detta gäller särskilt på vintern. Oftast är växter belägna på fönsterbrädan, det finns uppvärmningsradiatorer i närheten, vilket bidrar till torr luft.

Fuktunderhåll kan organiseras på flera sätt . Till exempel kan en blomsterhandlare ordna vattenbassänger runt lägenheten eller använda en speciell luftfuktare. Direkt solljus och utkast påverkar också fästingar negativt, så du bör regelbundet ordna ventilation.

Om det inte finns tillräckligt med sol i rummet kan du använda ultravioletta lampor.

Bild
Bild

Sprutning bör också utföras. De hjälper till att tvätta bort spindelnät och orsakar också många olägenheter för fästingar. Du får dock inte överdriva det, för det finns grödor som inte gillar fukt, till exempel violer.

Skölj växternas lövverk under rinnande vatten varje månad . För detta är jorden täckt med en vattentät film, och busken själv vattnas med vatten från duschen. Trycket ska inte vara för starkt och temperaturen bör ligga inom 25-35 grader.

Bild
Bild

Vi får inte glömma att all jord ska desinficeras. De vanligaste metoderna är att frysa och steka i ugnen . Dessa förfaranden låter dig förstöra inte bara larverna, utan också äggen, även om de till en början är osynliga.

Spindelmider är en mycket svår och tidskrävande övning . Det är inte alltid effektivt, och i vissa fall kan växten helt enkelt dö. Därför är förebyggande och upptäckt av problemet i de tidigaste stadierna mycket viktigt.

Rekommenderad: