Giftiga Inomhusväxter (35 Bilder): Vad är Faran För Euphorbia, Oleander Och Andra Hemblommor För Människor?

Innehållsförteckning:

Video: Giftiga Inomhusväxter (35 Bilder): Vad är Faran För Euphorbia, Oleander Och Andra Hemblommor För Människor?

Video: Giftiga Inomhusväxter (35 Bilder): Vad är Faran För Euphorbia, Oleander Och Andra Hemblommor För Människor?
Video: Giftiga växter att ha koll på i Sverige 2024, April
Giftiga Inomhusväxter (35 Bilder): Vad är Faran För Euphorbia, Oleander Och Andra Hemblommor För Människor?
Giftiga Inomhusväxter (35 Bilder): Vad är Faran För Euphorbia, Oleander Och Andra Hemblommor För Människor?
Anonim

Under hela vår historia lever vi bredvid växter, för mänskligheten kan helt enkelt inte klara sig utan dem. De är våra "lungor", mat, medicin, dekoration. De flesta av floraens representanter är användbara och ofarliga, men det finns kategorier av blommor som bäst bara beundras, se upp för deras starka toxicitet. På fönsterbrädan kan du odla en blomsträdgård eller odla giftiga skönheter. Hur man skiljer dem och varför de är farliga kommer vi att berätta i vår artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Många krukväxter kommer från tropiska skogar, där de överlevde så gott de kunde i sina trånga livsmiljöer. För att skydda sig från att bli uppätna och förstörda fick några representanter för floran giftiga egenskaper . Processen varade i tusentals år, och de förblir i status som inhemska växter i bara några århundraden. Vi måste acceptera och acceptera vackra inomhusblommor tillsammans med deras funktioner.

Och så att problem inte uppstår, du behöver bara veta vilka av dem som är giftiga, skydda barn och djur från dem, observera säkerhetsåtgärder själva när vi odlar grödor.

Om allt görs korrekt kan du växa giftig skönhet på fönsterbrädan hela ditt liv, utan att skada din egen hälsa.

Bild
Bild

Men ibland uppstår frågan varför människor bland miljoner blommor väljer sina giftiga representanter. Det visar sig att giftiga växter har ett antal funktioner som blomodlare inte kan motstå:

  1. Dessa arter bildades under ovanliga tropiska förhållanden för oss, och många av dem verkar exotiska för oss, inte som den omgivande floran.
  2. Vi skulle inte ha dem på fönsterbrädorna om de inte var så bra. Även de som knappt blommar har otroligt vackra blad.
  3. En annan egenskap är att giftiga blommor förklarar sig som "anständiga" och inte rapporterar deras toxicitet. Floristen själv borde fråga vilken sorts "mirakel" han tog in i huset.
Bild
Bild

Med tanke på den speciella skönheten och ovanligheten hos giftiga prydnadsväxter bör du inte ge upp dem alls . Om barn och djur inte har tillgång till blommor och allergiker och astmatiker inte bor i huset, kommer närvaron av sådana växter inte att skada mycket.

Bild
Bild

Är de farliga?

I nästan alla giftiga växter har juicen en giftig effekt, som kommer på huden, i ögonen eller i matstrupen, det är i saften som giftiga ämnen är mest koncentrerade. Men det finns blommor där pollen och doft har samma farliga effekt, till exempel orsakar nästan alla typer av liljor hos allergiker svullnad, kvävning och andra smärtsamma symptom … Du ska inte göra buketter av dem och installera dem i rum där människor bor.

Bild
Bild

Du kan bli förgiftad av en giftig växt på olika sätt

  1. Det vanligaste och farligaste av dessa är att äta. Ingen av de vuxna som är medvetna kommer att äta en hemblomma, såvida det inte beror på medicinska indikationer. Men barn och djur kan prova, och det är bra att bitterhet skrämmer dem, och den första biten följs inte av den andra.
  2. Andning av vissa växters aromer kan orsaka huvudvärk, hallucinationer och till och med svimning.
  3. Själva landet där blomman växer är mättad med toxiner, så det är lätt att bli förgiftad genom kontakt med den.
  4. Om djuret dricker vatten från pannan på en sådan växt kan det förgiftas.
  5. Att klippa bort problemstammar och blad av en blomma utan handskar kan orsaka hudbrännskador. Du bör också skydda dig själv när du transplanterar en växt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om förgiftning inträffar kan symtomen vara olika, allt beror på det gift som finns i blomman. De vanligaste är:

  • matsmältningssystem, illamående, kräkningar;
  • svullnad i munnen;
  • ansträngd andning;
  • cirkulationsstörningar;
  • sänka blodtrycket;
  • arytmi;
  • brännskador och hudutslag;
  • rodnad och brännskador i ögonen;
  • medvetsstörning, hallucinationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid de första symtomen bör du söka medicinsk hjälp, särskilt om barn utsätts för förgiftning.

Det snabbt borttagna giftet från kroppen påverkar kanske inte vitala organ, och berusning kommer att gå över utan konsekvenser och komplikationer.

Bild
Bild

Typer och deras beskrivningar

Latinsk visdom säger: "förvarnad är förarmad." Ibland behåller människor blommor i fönsterbrädan hela livet och vet inte att de är giftiga . Efter att ha läst listan och beskrivningen av giftiga växter kan du oväntat få information om dina egna blommor och vidta åtgärder enligt omständigheterna.

Bild
Bild

Adenium

Fleråriga succulenter, rikligt blommande buskar, tillhör familjen Kutrovy.

I sin naturliga miljö är de vanliga i Afrika och på Arabiska halvön, de kan växa upp till 3,5 m.

En sådan vacker blomma är svår att vägra, men man måste vara försiktig när man odlar den . Växtsaften är mycket giftig - en person som använder den kommer att må dåligt och ett djur med en lättare massa kan dö.

Bild
Bild

Randig aloe

Aloe växer naturligt i afrikanska regnskogar, Madagaskar och Arabiska halvön. Behandla succulenter, det vill säga det har speciella tyger för ansamling av fukt. Forskare känner till mer än 500 arter av denna växt . En krukväxt odlas ofta: aloe vera (Vera) eller trädliknande, de är älskade av befolkningen för sina medicinska egenskaper.

Randig aloe används inte för medicinska ändamål, saften orsakar livmoder- och tarmblödning, växten är särskilt farlig för gravida kvinnor.

Bild
Bild

Amaryllis Belladonna

"Belladonna" i översättning från italienska betyder "vacker dam". Denna lökväxt är verkligen utsökt, den har den mest känsliga aromen . Blommor har olika färger: vit, rosa, röd, lila. Amaryllis kommer från Sydafrika.

Alla växtdelar innehåller lycorin, särskilt i lökarna, så det är bättre att transplantera blomman med handskar.

Licorin används i läkemedel, men i mycket små doser tas det som slemlösande medel . När du vårdar en växt måste du se till att saften inte faller på dina händer. Om du smakar löken kan du få illamående, kräkningar, sänkt blodtryck och till och med anfall.

Bild
Bild

Anthurium

Växtens namn gavs av de gamla grekerna, i översättning betyder det "blomma och svans", som liknar blomställning av anthurium mycket. Växten tillhör släktet Aronnikovs, kommer från de tropiska skogarna i Sydamerika. Blomman har sina giftiga egenskaper på grund av halten av oxalsyrasalter (oxalater).

Juicen, som kommer på huden och slemhinnorna, orsakar en irriterande effekt, kan framkalla brännskador och sår.

Graden av skador beror på personens motståndskraft mot allergener. I munhålan kan växten lämna en brännskada och svullnad.

Bild
Bild

Hortensia

Hortensia kom till Europa under XIV -talet från Syd- och Östasien. Förutom dessa regioner växer den i naturen på de amerikanska kontinenterna, i Japan och i Rysslands Fjärran Östern. Blommor har en varierad palett: vit, rosa, blå, lila.

Cyanogena glykosider, som finns i alla delar av växten, utgör en fara för människor och djur.

Du kan beundra och röra vid blomman, men du kan inte låta saften komma in i kroppen . Konsekvensen av förgiftning kommer att vara kräkningar, muskelsvaghet, nedsatt blodcirkulation, kraftig klåda och svettning, och som ett resultat - uttorkning.

Bild
Bild

Dieffenbachia

En vintergrön växt av Aroid -familjen, med stora brokiga blad, ursprungligen från Amerika. Det ser bra ut inuti, renar luften, men samtidigt är det farligt för dess toxicitet orsakad av närvaron av ett stort antal oxalatkristaller. Väl i kroppen orsakar plantans saft smärta i munnen, svullnad i halsen och tungan, då uppstår matsmältningsbesvär, kramper och muskelförlamning.

Kontakt med huden orsakar dermatit och med ögonen - hornhinnebrännskador och konjunktivit.

Bild
Bild

Zamioculcas zamielistny

Succulent av Aroid -familjen, infödd i tropiska afrikanska skogar.

Feng shui -fans kallar det "dollarsträdet", de tror att växten kan locka pengar.

Växten är giftig, om en liten mängd kommer in i kroppen kommer en vuxen att känna en lätt sjukdom, och ett barn eller husdjur (på grund av låg vikt) kan få allvarlig förgiftning med illamående, kräkningar, svåra frossa, kramper och diarré. I allvarliga fall uppstår hallucinationer och svimning; sådana barn behandlas på ett sjukhus . Förutom saft är växtpollen också farligt. Om du andas in känner du liknande symptom med SARS -sjukdomen, och när den kommer på huden orsakar pollen utslag och irritation.

Bild
Bild

Liljor

Blommor med fascinerande skönhet, sjungna av poeter, har en rik färgpalett. Släktet Lily har mer än 110 arter vanliga i Europa och Asien. På deras grund uppfödde uppfödare 11 tusen sorter av dagliljor.

Bild
Bild

Alla sorter av liljor är giftiga, men det är särskilt farligt att kontakta husdjur och människor som är utsatta för allergiska reaktioner med dem.

Katten gnager kanske inte blomman, utan slickar bara pollen som fallit på pälsen, och om en timme blir den slö, mycket snart utvecklas njursvikt och död kan inträffa. Djuret ska omedelbart föras till veterinärkliniken, efter 5 timmar är det för sent . När du odlar liljor i trädgården ska du inte bära in dem i huset. Även luktfria sorter som odlas av uppfödare är farliga för vår hälsa.

Bild
Bild

Kaladium

Växter av släktet Aroid kom till våra fönsterbrädor från de tropiska regionerna i Amerika. De har färgglada blad med fantastisk skönhet och en varierad palett. Växten är giftig för människor och djur . Efter att ha svalt någon del av det, bör man förvänta sig svullnad av hela mundelen, tung andning, svårigheter att tala, nedsatt sväljning.

Om luftvägarna är blockerade är döden oundviklig.

Bild
Bild

Spurge

Det största släktet i familjen Euphorbia, enligt olika källor, innehåller det från 800 till 2000 arter, i Ryssland finns det cirka 160 av dem. För sin variation och sitt exotiska utseende valdes euphorbia av trädgårdsmästare för sina hemkollektioner.

När du planterar denna växt i fönsterbrädan, bör du komma ihåg att dess frätande mjölkjuice är osäker.

Om saften kommer i vatten eller mat inom en halv dag efter intag kan toxisk gastroenterit utvecklas med alla följande symtom: brännande och smärta i matsmältningsområdet, flatulens, diarré, huvudvärk, ökad hjärtfrekvens och sänkt blodtryck. Om saften kommer i kontakt med huden kan rodnad, brännskador och sår förväntas.

Bild
Bild

Monstera

En stor växt, liana, från Aroid -familjen, växer i de tropiska regnskogarna i Amerika. Sedan 1800 -talet introducerades det och bosätter sig fortfarande framgångsrikt i Sydostasien. Florister älskar monstera för sina ovanliga snidade löv.

Hemma måste du noggrant hantera plantans saft.

Väl i munhålan orsakar det brännskador och kraftig salivation, då blir tarmarna inflammerade, offret kräks och magblödning kan öppna sig.

Bild
Bild

Oleander

Busken tillhör Kutrov -familjen, fördelad i de subtropiska delarna av planeten. Mycket vacker, används i landskapsdesign i regioner med lämpligt klimat (Krim, Kaukasus), i svalare områden, används som krukväxt. Busksaften innehåller hjärtglykosider och används i farmakologi. Men samtidigt är växten mycket giftig, kräver noggrann hantering. Det farliga cyanidinnehållet känns till och med i lukten (bitter mandeldom).

När det väl intagits räcker ett blad av växten för att orsaka anfall, kvävning, hjärtstopp och död.

Bild
Bild

Skötselåtgärder

Efter att ha bestämt dig för att odla giftiga blommor måste du väga fördelar och nackdelar, ta reda på försiktighetsåtgärderna och förstå hur man ger första hjälpen om det behövs. Om ingen i familjen är i riskzonen (barn, djur, allergiker, astmatiker) kan du tryggt komma igång.

Bild
Bild

Att ta hand om giftiga blommor kräver speciella åtgärder:

  • först måste du ta reda på vilka gifter växten innehåller och var de är koncentrerade, till exempel om en rot eller en lök är giftig kan du röra stjälkarna och bladen utan handskar;
  • om giftet finns i alla delar, särskilt i saften, sker transplantation och beskärning av växter med handskar;
  • i avsaknad av handskar, efter att ha arbetat med en blomma, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten;
  • under arbetet ska du aldrig gnugga ansikte och ögon med händerna, annars kan det uppstå inflammatoriska reaktioner och brännskador.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om förgiftningen fortfarande uppstår bör första hjälpen ges:

  • juice på huden ska tvättas noggrant med kallt rinnande vatten och tvål;
  • de drabbade ögonen tvättas med rinnande vatten under lång tid;
  • gifter som har kommit in i kroppen avlägsnas omedelbart genom att orsaka kräkningar, magsköljning, sedan tas sorbenter;
  • mjölk och alkoholhaltiga drycker ska inte konsumeras, annars kommer giftet att spridas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns någon förbättring efter de vidtagna åtgärderna, är det brådskande att ringa till en läkare.

För en allergisk person kan fördröjning vara dödlig. De vanligaste orsakerna är kvävning, hjärtsvikt eller njursvikt.

Bild
Bild

Giftiga växter är fantastiskt vackra, och i avsaknad av människor i riskzonen i huset bör du inte neka dig själv nöjet att ha en underbar blomma på fönsterbrädan. Om försiktighetsåtgärder vidtas kommer ett sådant grannskap inte att medföra problem och kommer att ge många positiva saker.

Rekommenderad: