Goffmania: Lysande (skimrande) Och Andra Typer. Hur Man Bryr Sig? Hur Förökas? Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Goffmania: Lysande (skimrande) Och Andra Typer. Hur Man Bryr Sig? Hur Förökas? Sjukdomar

Video: Goffmania: Lysande (skimrande) Och Andra Typer. Hur Man Bryr Sig? Hur Förökas? Sjukdomar
Video: Лучший из 2017 [Версия для печати] 2024, April
Goffmania: Lysande (skimrande) Och Andra Typer. Hur Man Bryr Sig? Hur Förökas? Sjukdomar
Goffmania: Lysande (skimrande) Och Andra Typer. Hur Man Bryr Sig? Hur Förökas? Sjukdomar
Anonim

Goffmania är en mycket vacker men nyckfull blomma. Det lockar trädgårdsmästare med sina vackra korrugerade blad, som är prydda med ett tydligt texturmönster.

Bild
Bild

Särdrag

Goffmania tillhör familjen Marenov. Blommans födelseort är Syd- och Centralamerika.

Blad är den viktigaste dekorationen av denna blomma . De är mörkgröna under och ljusröda ovanför. Längden på ett ark når i vissa fall 30 centimeter och bredden - upp till 8 centimeter. Några av arterna kan bilda en rosett. I det här fallet är unga blad rödaktiga.

Sådana inomhusväxter kan dekoreras med blommor, vars form liknar en stjärna i sitt utseende. I sig själva är de små och mestadels gömda under bladen. Färgen är oftast gul och det finns en liten röd fläck i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Trots olika typer av hoffmania, endast ett fåtal anses vara kulturella.

Skinande

Vissa trädgårdsmästare kallar denna typ av hoffmania "glittrande". I sin form liknar den en låg buske, vars höjd är inom 30-60 centimeter . Dess stjälkar växer raka och är röda. Längden på satinblad når 10 centimeter. Överst på bladen är olivgrön och botten är röd. Efter en viss tid visas små blomställningar bestående av röda blommor på denna växt. De dyker upp på stammens yta. Diametern på sådana blommor är 2,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammet (Retzlya)

Höjden på stjälkarna för denna typ av goffmania är 30 centimeter. De är ganska köttiga, har fyra kanter och en röd nyans. Blommans flätiga blad är något spetsiga uppifrån, men något långsträckta vid basen . Deras längd är 20 centimeter, och deras bredd är 10 centimeter. Överst på bladen är olivgrön och botten är brunröd. De röda blommorna samlas i små klusterliknande blomställningar.

Bild
Bild

Goffmania Gisbrecht

En annan typ av hoffmania, som är i form av en buske. Dess sammetslen löv är tillräckligt stora och har en ljusgrön nyans på toppen. De är rosa under. Blommorna är också stjärnformade . Oftast odlas en sådan växt i växthus.

Bild
Bild

Vård

Goffmania är en tropisk växt, så det kräver särskilda villkor för att hålla den. Annars kan kulturen förlora sin attraktivitet. Först och främst måste blomman placeras korrekt. En vinterträdgård, ett litet växthus och till och med ett inomhus växthus är lämpliga för detta.

I vilket fall som helst bör platsen vara väl upplyst och ljuset sprids . Blomman måste skyddas mot direkt solljus och drag.

Värmeanordningar bör inte heller placeras i närheten så att luften inte torkar ut för mycket.

Bild
Bild

Men det finns andra saker att tänka på också

  1. Temperaturförhållanden . För att hålla en blomma hemma är det viktigt att hålla en hög temperatur i rummet. I händelse av att temperaturen sjunker under 18 grader faller Hoffmania i stress. Växten förlorar omedelbart sin attraktivitet.
  2. Vattning . Eftersom Hoffmania är en ganska fuktälskande blomma behöver den regelbundet vattning hemma. Om lägenheten har tillräckligt låg luftfuktighet måste anläggningen regelbundet sprutas med kokt varmt vatten. Detta är nödvändigt för att bli av med sedimentära salter. Du kan också placera blomman på en pall fylld med småsten. I detta fall kommer vattnet hela tiden att strömma till växtens rötter. Under inga omständigheter ska underlaget torka helt eller vattnas ut - detta kommer att skada goffmania.
  3. Toppdressing . Denna process är avgörande för alla växter. Denna blomma matas bäst när den aktiva växtsäsongen börjar, det vill säga i början av maj och september. Det är bäst att använda flytande förband en gång i veckan. Både organiska och kemiska gödningsmedel är lämpliga för detta.
  4. Beskärning . Denna blomma växer för snabbt på sommaren, och på vintern börjar den aktivt kasta sina löv. Som ett resultat kan han förlora sin attraktivitet. För att förhindra att detta händer kommer det att vara nödvändigt att aktivt klippa av de bara stammarna i början av mars. Kapade stjälkar gör att nya skott kan växa. För att stimulera bildandet av en tät topp måste dessutom alla nya skott klämmas.
  5. Överföra . Växten kommer att behöva det en gång vartannat år. Det är bäst att plantera om blomman i slutet av februari eller början av mars. Grytan måste vara flera centimeter bredare än den föregående. Ett dräneringsskikt måste läggas på dess botten så att fukt inte stagnerar. Både småsten och expanderad lera är lämpliga för detta. Därefter måste du förbereda ett substrat som består av 1 del flodsand, 1 del torv och 1 del lövhumus. Efter att goffmania har installerats i en ny blomkruka måste du fylla i alla hålrum runt blomman. Då måste den vattnas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att reproducera en så vacker blomma.

Sticklingar

Efter beskärning av goffmanian finns det alltid grenar kvar. Bland dem är det värt att välja dem som har 3 internoder och en längd på upp till 8-10 centimeter . De måste placeras i en stimulerande lösning för att rootlets ska dyka upp. Efter sticklingar måste de planteras noggrant i en blandning av sand och torv, tagna i lika delar. Ovanifrån måste behållaren täckas med antingen en film eller ett glas och sedan placeras på en varm och välfuktad plats. Temperaturen ska inte vara lägre än 22 grader.

När de första bladen dyker upp på stjälkarna kan de transplanteras till separata blomkrukor och också flyttas till en plats där det är mer ljus.

Bild
Bild

Barn

Om goffmania har rotrosetter är det möjligt att använda "bebisar" som har bosatt sig nära moderbusken för reproduktion. De är redan färdiga respektive och har rötter och blad . Detta gör att de snabbt kan slå sig ner på en ny plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Felaktig vård av Hoffmania kan leda till att olika sjukdomar uppträder. Bland dem är följande problem värda att notera.

  1. Blommans vissnande . Det händer om huset är för svalt eller om växten har fått otillräcklig fukt. I det här fallet är det nödvändigt att antingen öka temperaturen i rummet eller utföra rätt vattning.
  2. Förfall av rotsystemet, liksom stjälkarna . Oftast händer detta när jorden är för våt. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att vattna ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Försvagade växter utsätts oftare än andra för skadedjur, vilket måste hanteras på ett eller annat sätt

  1. Spindelkvalster . Han livnär sig på plantans saft, varefter hans löv börjar vissna och sedan falla helt av. För att bekämpa sådana insekter måste speciella insekticider användas. Sådana läkemedel som "Aktara" eller "Actellic" är perfekta. Vid allvarliga skador krävs omsprutning.
  2. Bladlus . Liksom tidigare insekter livnär sig bladlöss på växtsaft. Det sätter sig på den nedre delen av bladen, ibland upprättar det hela kolonier där. Det är också värt att använda kemikalier för att bekämpa. Efter bearbetning kommer blomman att glädja alla med sin skönhet, som tidigare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att sammanfatta kan vi säga att Hoffmania är en underbar växt som kommer att bli en prydnad i alla hem, men bara om den är ordentligt och regelbundet omhändertagen.

Rekommenderad: