Ovanliga Inomhusväxter (45 Bilder): En Beskrivning Av Sällsynta Och Exotiska Blommor För Hemmet. Vilka Intressanta Träiga Växter Kan Du Odla?

Innehållsförteckning:

Video: Ovanliga Inomhusväxter (45 Bilder): En Beskrivning Av Sällsynta Och Exotiska Blommor För Hemmet. Vilka Intressanta Träiga Växter Kan Du Odla?

Video: Ovanliga Inomhusväxter (45 Bilder): En Beskrivning Av Sällsynta Och Exotiska Blommor För Hemmet. Vilka Intressanta Träiga Växter Kan Du Odla?
Video: Vallmo - veckans växt - 3 bra saker med vallmo 2024, Maj
Ovanliga Inomhusväxter (45 Bilder): En Beskrivning Av Sällsynta Och Exotiska Blommor För Hemmet. Vilka Intressanta Träiga Växter Kan Du Odla?
Ovanliga Inomhusväxter (45 Bilder): En Beskrivning Av Sällsynta Och Exotiska Blommor För Hemmet. Vilka Intressanta Träiga Växter Kan Du Odla?
Anonim

När det gäller att dekorera ett hus med blommor fokuserar de vanligtvis på massmode. Men allt är inte så enkelt: i många fall är det mer korrekt att använda de mest ovanliga inomhusväxterna. Du behöver bara välja rätt lösning med hänsyn till både design och rent praktiska aspekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken sorts fruktplantor kan du odla?

Att odla de mest ovanliga inomhusväxterna från frön eller sticklingar, skiktning, på andra sätt hjälper blomodlare att sticka ut. Dessutom är det en verklig utmaning för både nybörjare och även erfarna amatörer. Du kan "träna" på både örtartade och buskiga och trädformiga former . Det viktigaste är att det skulle finnas tillräckligt med utrymme. Men det är dags att bekanta sig med flera kandidater för hemuppfödning.

Det "första numret" på den här listan är den blå tillandsia . Representanten för bromeliadfamiljen ger original, graciösa blomställningar i form av ett öra. Under höstmånaderna visas trevliga lila blommor på den.

Tillandsias utvecklas extremt långsamt. På vintern måste de hålla en temperatur på + 18 grader. Under alla andra årstider måste du behålla nivån på +25 grader.

Bild
Bild

Arboreal spurge tirucalli är inte värre . Det är en vintergrön saftig med kvistar som böjer sig på det mest invecklade sättet. Observera: plantans saft, liksom andra arter av familjen Euphorbia, är livshotande.

Vid odling av tirucalli rekommenderas att använda jordblandningar för kaktusar och succulenter. Växten behöver ett ljust område, men halvskugga är inte mindre viktigt.

Bild
Bild

Bland familjen Gesneriaceae sticker en naken hyckler ut . Den epifytiska ampeln ger ganska gulaktiga blommor. Omgiven av saftiga gröna blad ser de ännu mer attraktiva ut. Hypokyrt blommar från de första varma dagarna till slutet av hösten.

För torr luft och betydande temperaturförändringar utgör en fara för den; på vintern minskar vattningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Adeniumfet är en utmärkt saftig . Den kan producera stora, graciösa blommor. Deras diameter är upp till 0,05 m. Växten tolererar lätt starkt ljus. Även på vintern bör temperaturen inte sjunka mer än +13 grader.

Bild
Bild

Blommor med intressanta blad

Bocarnea

Denna kultur tillhör sparrisfamiljen, i naturen lever den stenig öken och halvökenmark.

Man tror att bokarnea först dök upp i Mexiko. Utvecklingen är inte bara långsam, utan också ojämn. Stammens höjd kan nå 2 m. Det är omöjligt att vänta på blomningen av hembokarnea.

Liksom andra tropiska grödor kan denna art drabbas av torr luft och brist på ljus. Normalt bör luftfuktigheten hållas på 50% . Förökas av bokarneyfrön och sticklingar. Du kan förbättra buskens utveckling med nypning. Under sommarmånaderna måste du vattna busken var 5: e dag, och på vintern ökar intervallet till 12 dagar.

Bild
Bild

Calathea

Denna representant för arrowroot -familjen har imponerande dekorativa egenskaper. Släktet Kalatei omfattar upp till 130 arter . I naturen kan den hittas i söder och i mitten av den amerikanska kontinenten. Tidigare användes calatheablad som råvaror för tillverkning av korgar. Men nu har det blivit en attraktiv dekorativ lövväxt. Det är sant att de estetiska förtjänsterna överskuggas av hög noggrannhet.

Calathea behöver lätt skuggning . Det kan utvecklas effektivt vid normal rumstemperatur, så länge det inte är kallare än 16 grader. Under växtsäsongen vattnas denna gröda rikligt. Med ankomsten av kallt väder måste bevattningens intensitet minskas. Luftfuktigheten hålls på cirka 90%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vilande perioden för calathea är inte alltför uttalad. Det täcker vanligtvis tiden från september till januari. Förökningskultur:

  • återförsäljare;
  • sticklingar;
  • frön.

Med felaktig vård kan calathea påverkas av rhizoctonia. Förutom frodigt lövverk utmärks de flesta av dess arter av underjordiska stjälkar. Från dessa stjälkar bildas rosetter med en längd av 0,3-0,4 m. Buskens höjd är 0,7-0,9 m. Blomningen av calathea ökar oftast inte dess estetiska värdighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lyckligt undantag i detta avseende är saffransarten och Varshevichs calathea. Deras blommor är också icke-dekorativa, men de är omgivna av snygga skivor i olika färger:

  • grädde;
  • vit;
  • rosa;
  • orange.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mimosa blyg

Denna art fick sitt namn på grund av den ursprungliga reaktionen på mänsklig beröring. men växten behöver noggrann vård … Höjden på den skumma mimosa kan vara 1,5 m i naturen och 0,3-0,6 m hemma. Den har en taggig stjälk och fröna utvecklas inuti baljorna, eftersom mimosa är en del av samma familj som ärtor och bönor.

Reaktionen vid beröring och brist på ljus är härlig . Men växten utvecklade den naturligtvis inte för att förvåna människor, utan för att anpassa sig till den tropiska skogens förhållanden. Det är omöjligt att föda upp mimosa utanför hemmet. Och även hemma behöver hon konstant värme.

Varning: Denna art lider mycket av exponering för tobaksrök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oxalis

Namnet betecknar faktiskt ett släkte av örter som kallas oxalis. Oxalis är mycket utbredd: den finns i södra Afrika och på den amerikanska kontinenten och till och med i Europa. Dessutom har oxalis blivit en symbol för Irland. I ett så stort område är det inte förvånande att det finns 800 växtarter. Den kombinerar fantastisk dekorativitet och minimala underhållskrav.

Oxalis kommer att blomma från slutet av maj till början av juni fram till kallt väder . Växten behöver starkt, men diffust ljus. Under växtsäsongen måste luften värmas upp minst 20 och inte högre än 25 grader. När vinterperioden kommer, sänks temperaturen till 12-18 grader. Det är nödvändigt att skydda syraliljan från skalinsekter, bladlöss och spindelmider.

Bild
Bild

Kaladium

Denna representant för aroidfamiljen bor naturligtvis vid Amazonas stränder. Caladium kan bli upp till 5 m hög. Det är en örtartad knölväxt. För sina stora pilformade blad kallas Caladium för "elefantöron". Vanligtvis målas lövverk i följande färger:

  • djupröd;
  • silver;
  • grön;
  • rosa;
  • Vit.
Bild
Bild

Kaladiumblommor har noll dekorativt värde . Utåt är obeskrivliga blommor grupperade i kolvar. De är omgivna av ett vitt och grönt överkast. Växten dyker ner i vinterlugnet under lång tid, vilket förstör sitt rykte bland blomsterodlare. Men en sådan fastighet kommer att visa sig vara en mycket allvarlig fördel för små lägenheter med en loggia eller en bred veranda.

Observera: Caladiumjuice, oavsett vilken del av växten det är, är giftigt och kan orsaka allergier. Som en konsekvens är kultur inte bra för barnrum.

Kaladier lider mycket av kalla vindar. Direkt solljus är också skadligt för dem. Med brist på ljus blir lövverket blekt.

Bild
Bild

Cyperus

Flerårig paraplykultur från slädefamiljen kan förekomma under namnet:

  • venus ört;
  • utfodra;
  • faderns son.
Bild
Bild
Bild
Bild

Cyperus utvecklar flera höga stjälkar . De växer från kraftfulla rötter toppade med en rosett av linjära löv. I naturen lever växten i regnskogarna i den gamla och nya världen. Dess stjälk kan växa upp till 1,5-3 m. Med normal vård kan du garantera odling av cyperus upp till 20 år i rad.

Från 5 till 10 blad kommer att visas per år. Blommande sker på sommaren. Cyperus behöver hög luftfuktighet. Om luften är torr rekommenderas sprutning av växter. Det är nödvändigt att placera kulturen i skuggade områden, alternativet är mjuk konstgjord belysning.

På sommaren ska Cyperus läggas i vatten. På vintern tas pallarna bort och vattnet tappas . För odling behöver du trädgård eller grönsaksland blandat med sand. Du kan mata Venusgräs med flytande gödningsmedel som innehåller kväve. Det transplanteras var 24: e månad; transplantation under blomning är inte tillåtet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackert blommande exotiska växter

De exotiska växterna som anges ovan visar inte särskilt graciös blomning. De sticker ut för sina lövverk och stjälkar, även för sina rötter. Men det finns också kulturer som kommer att glädja dig med trevliga färger. Hemmagjorda citrusfrukter är ett bra exempel på sådana växter . (rena arter och hybrider lika).

Det är sant att det inte är lätt att uppnå blomning av citrusfrukter, och de attackeras också mycket ofta av parasitiska insekter.

Nyligen har populariteten för inomhus granatäpple ökat . Ett antal miniatyrsorter som kan bära frukt har fötts upp. Dessutom är dessa frukter ganska ätbara. Och av recensionerna att döma är de inte sämre än de som säljs i butiker.

Bild
Bild

Hemlagad banan kan också anses vara ett bra alternativ . Denna krukväxt bär också frukt. Men man måste komma ihåg att vissa typer av hembananer är frukt, och andra är dekorativa, du måste göra ett tydligt val.

Bild
Bild

Du kan också odla ananas i lägenheten.

Observera: för att den ska blomma och bära frukt måste frukten rökas med rök. Planteringsmaterial tas direkt från frukten och skär bort rosetten.

Du kan också använda:

  • datum;
  • oliver;
  • mango;
  • rambutaner;
  • avokado;
  • medlar;
  • sprekelia.
Bild
Bild
Bild
Bild

En medlem av sprekelia -lökfamiljen blommar under vårmånaderna . Dess lövverk kommer inte att överraska någon, och de ljusa skarletröda blommorna är oförglömliga. Utåt ser växten ut som en orkidé. Likheten skapas av 6 kronblad långsträckta i längd. 3 av dem är på toppen och 3 till på undersidan.

Bild
Bild

Lachenalia, som också producerar ovanliga blommor, kan vara ett attraktivt val . De liknar snarare avlånga rör av olika toner. Dessa blommor samlas i täta borstar. De kännetecknas av gula, röda eller orange färger. "Flamma" omgiven av ljusgröna blad - vad kan vara vackrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr är tuberos mycket sällsynt . Men denna växt har en mycket söt doft. Det används till och med i parfymindustrin. Och skönheten i tuberosen är extraordinär. Streptocarpus är också värt att nämna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanliga succulenter

Korkskruggräs, även kallat spiralgräs, kännetecknas av dess motståndskraft mot torka och uthållighet mot andra negativa influenser. Längden på caudexblad överstiger inte 0,15 m. Kulturen kräver väl upplysta, varma fönsterbrädor. På vintern ska temperaturen inte sjunka till mer än 15 grader. Vattna korkskruggräset regelbundet, men inte för mycket.

Toppdressing bör göras en gång var 14: e dag. Vid denna tidpunkt används komplexa gödningsmedel för succulenter. Marken ska vara stenig, med en liten mängd lera, men du kan inte klara dig alls . Unga exemplar transplanteras årligen. I vuxet korkskruvgräs byts det översta lagret av jord en gång om året.

Bild
Bild

Adromiscus kan vara en bra ersättare . Denna växt från jerseyfamiljen kommer från södra Afrika. Totalt omfattar släktet Adromiscus minst 60 arter. Alla är opretentiösa, de kan ha olika former och färger. Upplysta platser och inte alltför aktiv vattning är att föredra.

Bild
Bild

En bra och nära släkting till purslan är anakampseros . Man tror att dess naturliga utbredning ligger i Namibia. Totalt är minst 40 arter av anakampseros kända. Att ta hand om honom är enkelt, vattning bör göras med måtta.

Bild
Bild

Brigamia representerar tillräckligt med familjen klockblommor Dessa "hawaiiska palmer" var nyligen på randen av utrotning. Bara tack vare insatser från ekologer och enskilda entusiaster löses problemet framgångsrikt. På sommaren tål brigamia uppvärmning upp till 30 grader. På vintern ska temperaturen inte sjunka under 15 grader. Blomningen sker i september-december.

Bild
Bild

Rovdjursalternativ

Bland de sällsynta inhemska växterna kan man också uppmärksamma köttätande grödor. Och här är det användbart att titta närmare på sarracenia. Denna kultur kommer från Nordamerika. Det finns naturligt i Texas, Great Lakes -regionen och sydöstra Kanada . Majoriteten av arterna finns dock i sydöstra USA. De fångande bladen är en tratt som liknar en huva. Den växer över ett speciellt hål. Tack vare huven är nederbörd utesluten från insidan. Insekter älskar både färgen och lukten av denna växt. När de är påverkade av ett speciellt ämne smälter de och dör. För detta ändamål använder växten proteas och några andra enzymer.

Bild
Bild

För hemmet kan du också använda de tropiska köttätande nepentesna. Detta släkt med blad som liknar en näckros har mer än 130 arter. De finns inte bara i Kina, utan också i Madagaskar, Seychellerna, Indien och Filippinerna . I naturen är nepentes oftast en vinstock 10-15 meter hög. Huvuddelen av sådana grödor byter insekter.

Bild
Bild

Du kan också vara uppmärksam på sådana växter:

  • genlisha;
  • Kalifornien darlingtonia;
  • pemphigus;
  • sileshår;
  • zhiryanka;
  • vesikulär aldrovand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Briggen kan se väldigt bra ut i alla miljöer. Så uppfattas det till exempel mot bakgrund av ett maskstängsel och lossad jord

Bild
Bild

Medlar är inte alltför sämre än den erkända ledaren inom skönhet. Det är attraktivt även i en kruka när den inte blommar

Rekommenderad: