"Epin-extra" För Inomhusväxter: Bruksanvisning. Hur Späds Och Appliceras För Sprutning Av Blommor?

Innehållsförteckning:

Video: "Epin-extra" För Inomhusväxter: Bruksanvisning. Hur Späds Och Appliceras För Sprutning Av Blommor?

Video:
Video: Berätta något - inleda och bygga samtal - LIVE 2024, April
"Epin-extra" För Inomhusväxter: Bruksanvisning. Hur Späds Och Appliceras För Sprutning Av Blommor?
"Epin-extra" För Inomhusväxter: Bruksanvisning. Hur Späds Och Appliceras För Sprutning Av Blommor?
Anonim

När man odlar inomhusväxter möter även erfarna blomodlare ofta problem när deras gröna husdjur inte anpassar sig väl efter transplantation eller annan stressig situation, vilket manifesterar sig som tillväxthämning, fallande löv och brist på blomning. För att väcka en hemblomma till liv krävs användning av biologiska tillväxtstimulerande medel ., varav en är ett effektivt läkemedel som utvecklats av ryska forskare som kallas "Epin-extra".

Bild
Bild

Beskrivning

Det biologiskt aktiva läkemedlet "Epin-extra" har inga analoger utomlands, även om det är mycket känt och högt värderat där. Den produceras endast i Ryssland av företagsutvecklaren "NEST M" enligt patent nr 2272044 från 2004.

Verktyget har funnit stor tillämpning inom trädgårdsodling och trädgårdsodling, men dessutom använder blomsterodlare "Epin-extra" för inomhusväxter, eftersom detta läkemedel inte orsakar missbildning av skott och bladplattor i blommor.

Bild
Bild

Konstgjord fytohormon har egenskapen att stärka växternas immunkrafter och stimulerar också väsentligt tillväxten av grön massa och rotsystem i dem. Den aktiva ingrediensen är epibrassinolid, en steroidfytohormon . Det startar processerna för celldelning i en växt och ökar därigenom deras antal. Ämnet epibrassinolid utvecklades artificiellt, men när det gäller dess kemiska sammansättning är det en analog av det naturliga fytohormonet som finns i varje grön växt. De allra flesta trädgårdsmästare som har använt Epin-extra är nöjda med dess effekt. Idag är det en av de mest utbredda och efterfrågade produkterna inom växtodling.

Bild
Bild

De främsta fördelaktiga egenskaperna hos läkemedlet på växter är:

  • förmågan att påskynda växternas tillväxtfaser och öka varaktigheten av deras blomningsperiod;
  • stärka växternas immunitet mot stressiga situationer, öka deras motståndskraft mot negativa miljöfaktorer;
  • ökad spiring av frön och lökar under deras spiring;
  • acceleration av tillväxten av starka och livskraftiga plantor;
  • signifikant förbättring av växtresistens mot infektions- och svampsjukdomar, invasion av insekts skadedjur, ökad frostbeständighet;
  • minska anläggningens behov av en stor mängd fukt, öka dess motståndskraft mot förorenad och torr luft;
  • förbättring av de inomhusblommans adaptiva egenskaper under dess transplantation, en ökning av rotfrekvensen och överlevnadsgraden för sticklingar och unga plantor;
  • en ökning av antalet knoppar, en förlängning av blomningsfasen och en förbättring av tillväxten av unga skott av inomhusväxter.
Bild
Bild

Den artificiellt syntetiserade fytohormonepibrassinolid har förmågan att förbättra växtens egna fytohormoner, som kan reduceras avsevärt under påverkan av ogynnsamma faktorer.

Under påverkan av läkemedlet återgår de till synes redan hopplöst döende grönytorna till full tillväxt och utveckling. Mot bakgrund av användningen av läkemedlet i växter, på kortast möjliga tid växer fallna löv igen, unga skott bildas och peduncles bildas.

Bild
Bild

Hur späds?

Läkemedlet "Epin-extra" produceras i plastampuller med en volym på 1 ml, utrustat med lock, så att den koncentrerade lösningen kan tas strikt i erforderlig mängd. Ampullen är förpackad i en påse som innehåller detaljerade instruktioner för användning av läkemedlet . Ett fytohormonalt medel i koncentrerad form används inte; det måste spädas för att spruta växtdelar där vätskan absorberas genom bladplattor. För vattning är "Epin-extra" olämpligt, eftersom växtens rotsystem inte tillgodogör sig det.

Bild
Bild

Fastän produkten har en faroklass 4, det vill säga den är giftfri , innan du börjar arbeta med steroidhormonet epibrassinolid, är det nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning för hud, ögon och luftvägar.

Bild
Bild

Tänk på proceduren för att förbereda arbetslösningen

  1. Studera noggrant bruksanvisningen för läkemedlet och välj den koncentration som krävs för behandling av inomhusväxter.
  2. Förbered en mätbehållare, en omrörarpinne i trä och en pipett.
  3. Häll varmt kokt vatten i en behållare och tillsätt lite citronsyra (0,2 g / 1 l) eller ättiksyra (2-3 droppar / 1 l). Detta är nödvändigt för att inaktivera det möjliga innehållet av alkali i vattnet, i närvaro av vilket läkemedlet förlorar sin biologiska aktivitet.
  4. Använd gummihandskar, andningsskydd och skyddsglasögon.
  5. Med hjälp av en pipett, ta den erforderliga mängden läkemedel från ampullen och överför den till en mätbehållare med berett surt vatten. Rör sedan om kompositionen med en pinne.
  6. Häll den beredda lösningen i en sprayflaska och börja spraya inomhusväxter. Detta görs bäst med fönster öppna eller med blommor utanför.
Bild
Bild
Bild
Bild

Resterna av arbetslösningen kan användas inom 2-3 dagar, men aktiviteten hos epibrassinolid bibehålls endast om denna komposition förvaras på ett mörkt ställe.

Säkerheten vid användning av Epin-extra biostimulator för inomhusväxter är obestridlig , men tillverkaren varnar för att en överdriven koncentration av epibrassinolidämnet inte rekommenderas för användning. I samma utsträckning är det inte värt att avsiktligt minska dosen av läkemedlet när man förbereder lösningar, eftersom den deklarerade effekten vid låga koncentrationer kanske inte visar sig helt. Den maximala mängden produkt som är upplöst i 1 liter vatten är 16 droppar, och för 5 liter lösning kan du säkert använda hela ampullen.

Bild
Bild

Applikationsfunktioner

För blommor vid hemavel biostimulator "Epin-extra" används i två fall.

  • För att öka växternas tillväxt . Sprutning utförs tre gånger: tidigt på våren, mitt på sommaren och i oktober. På vintern används läkemedlet inte, eftersom husblommor, som alla andra växter, går in i en vilande fas under denna period, och de behöver inte snabb tillväxt.
  • För att förbättra anpassningen vid transplantation eller under perioden då du köpte en ny växt och tog hem . I sådana fall är det vettigt att spraya en inomhusblomma en gång i månaden. Tidsfristen för sådana förfaranden är oktober.
Bild
Bild

Många nybörjare tror det preparatet "Epin-extra" är en sådan universell växtfoder, tillsammans med mineralgödsel … Men trots att fytohormon verkligen förbättrar tillväxten och utvecklingen av gröna husdjur, skulle det vara fel att avsiktligt använda det som gödningsmedel. Tillverkaren rekommenderar att du kompletterar växtnäring med mineralgödsel och behandlingar med Epin -extra - båda dessa metoder kommer att ge utmärkta resultat. Först vattnas en inomhusblomma med en lösning av komplexa gödningsmedel, sedan lossas jorden försiktigt, nästa steg är att spraya lövverket och skjuta med fytohormon.

För friska inomhusväxter rekommenderar tillverkaren att inte använda mer än 8 droppar av läkemedlet, utspätt i 1000 ml varmt surt vatten.

Bild
Bild

Erfarna blomsterodlare odlar ofta inomhusväxter från frön eller lökar hemma. I detta fall förenklar Epin-extra biostimulator avsevärt uppgiften som är förknippad med groning av planteringsmaterial.

  • För att förbättra groning av blomfrön bör arbetslösningen överstiga sin totala vikt med cirka 100 gånger. Koncentrationen av den vattenhaltiga lösningen är 1 ml / 2000 ml. Behandlingstiden för frön beror på deras struktur. Om fröna snabbt absorberar fukt och sväller, är 5-7 timmars exponering tillräckligt för dem, och i fallet när fröens yttre skal är tätt måste de förvaras i lösningen i 15-18 timmar.
  • Behandlingen av blomlökar i samma lösningskoncentration som för frön utförs genom blötläggning i minst 12 timmar.
  • För framgångsrik tillväxt av plantor används sprutning med en arbetslösning beredd med en hastighet av 0,5 ml / 2500 ml. En sådan volym kommer att vara tillräcklig för att bearbeta ett stort antal plantor, och om du har lite av det måste mängden vatten och läkemedlet minskas proportionellt.
Bild
Bild

Florister som använder fytohormonala preparat som liknar Epin-extra, noterar att epibrassinolidämnet verkar i jämförelse med dem mycket mjukare och effektivare. Resultaten av läkemedlets positiva effekt på växten märks på mycket kort tid.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

För att uppnå goda resultat för att stimulera växttillväxt bör läkemedlet "Epin-extra" användas enligt instruktionerna. Det är viktigt att inte bryta mot den rekommenderade frekvensen av fytohormonanvändning, eftersom blommor har förmågan att snabbt vänja sig vid konstgjord stimulering, och med tiden bromsar utvecklingen av deras egna reservimmunitetsprocesser i dem avsevärt. Krukväxter börjar retardera i utveckling och väntar på externt stöd . Av denna anledning rekommenderas det inte att använda produkten mer än en gång var 30: e dag.

När du använder ett bioaktivt medel som innehåller epibrassinolid måste du vara uppmärksam på att anläggningen i detta fall kommer att behöva en mycket mindre mängd vattning.

Bild
Bild

För att inte störa fuktbalansen i blomkrukan och för att inte framkalla sönderfall i rotsystemet bör växten som behandlas med Epin-extra minskas i volym och vattningsfrekvens med minst hälften.

Om du bestämmer dig för att bearbeta en inomhusblomma hemma, som tillval, kan du göra det i badrummet . Efter att ha placerat blomman på botten av badkaret måste du spraya den och sedan lämna växten där i 10-12 timmar med lamporna släckta. Badrummet är bekvämt eftersom du enkelt kan ta bort läkemedelspartiklarna från det med rinnande vatten, och de kommer inte att sätta sig på de stoppade möblerna, som om du utförde denna procedur i ett rum även med ett öppet fönster. Efter behandlingen måste badet och rummet sköljas noggrant med en lösning av bakpulver.

Bild
Bild

Läkemedlet "Epin-extra" kan vid behov kombineras med andra medel, till exempel med insekticiden "Fitoverm", det komplexa gödningsmedlet "Domotsvet", stimulatorn för tillväxten av rotsystemet "Kornevin", den organiska preparat "Heteroauxin". En viktig förutsättning för läkemedels kompatibilitet är frånvaron av alkalikomponenter i deras sammansättning.

För att göra användningen av konstgjord fytohormon så effektiv som möjligt, var uppmärksam på dess hållbarhet - det är 36 månader från dagen för utfärdandet av medlen. Om du redan har öppnat ampullen med läkemedlet, kan du bara förvara den på ett mörkt och svalt ställe, och dess hållbarhet är nu bara två dagar, varefter biostimulatorns rester måste kasseras.

Efter avslutat arbete med Epin-extra-lösning är det viktigt att tvätta händerna noggrant med tvålvatten, tvätta ansiktet och skölj munnen med vatten.

Bild
Bild

Det är bäst om du tar en dusch efter att du har behandlat växterna. Kasta handskar och andningsskydd. Disken där du spädde läkemedlet måste tvättas med tvål och tas bort, exklusive användning för andra ändamål . Ytan som du bearbetade blomman på bör torkas med en lösning av bakpulver, och samma sak bör göras med utsidan av blomkrukan.

Rekommenderad: