Heptapleurum (25 Bilder): Vad är Denna Krukväxt? Vård I Hemmet. Fortplantning. Hur Skiljer Det Sig Från En Sheffler?

Innehållsförteckning:

Video: Heptapleurum (25 Bilder): Vad är Denna Krukväxt? Vård I Hemmet. Fortplantning. Hur Skiljer Det Sig Från En Sheffler?

Video: Heptapleurum (25 Bilder): Vad är Denna Krukväxt? Vård I Hemmet. Fortplantning. Hur Skiljer Det Sig Från En Sheffler?
Video: Fredskalla planera om del 1 2024, Maj
Heptapleurum (25 Bilder): Vad är Denna Krukväxt? Vård I Hemmet. Fortplantning. Hur Skiljer Det Sig Från En Sheffler?
Heptapleurum (25 Bilder): Vad är Denna Krukväxt? Vård I Hemmet. Fortplantning. Hur Skiljer Det Sig Från En Sheffler?
Anonim

Heptapleurum är en växt från familjen Araliev. Hans hemland är tropikerna i Asien. I naturen kan du hitta ett stort antal av dess sorter, men inomhusförhållanden är det möjligt att odla endast 3 av dess arter.

Bild
Bild

Särdrag

Heptapleurum är en opretentiös inomhusblomma som sticker ut med ovala blad, pekade mot slutet. Den har formen av ett litet träd eller en buske på bladblad. Den växer tillräckligt snabbt, i naturen kan den nå 6-8 meter i höjd . Den har en trädliknande upprätt stam. Var och en av dem har löv som ligger i en cirkel. Bladen är blanka, de kan bli upp till 15 cm.

Växten blommar bara i ett naturligt tropiskt klimat. Det här är vita blommor samlade i paniklar.

Bild
Bild

Blomman har 3 sorter som kan odlas hemma

Geisha Girl . Arten har också namnet Woody. I naturen kan den hittas på Stilla havet. Skiljer sig i snabb tillväxt, når en höjd av 2,5 meter. Den har en rak stam med ljusgröna blad. Växten kan vara både en buske och ett träd. Ingen blomning observerades under växande förhållanden inomhus.

Bild
Bild

Hayata . Hemorten för denna art är också Stilla havets kust med hög luftfuktighet. Den skiljer sig från andra arter genom den silverfärgade färgen på stora bladplattor. I naturen växer den upp till 2 meter.

Bild
Bild

Variegata . Arten har mörkgröna bladplattor med gulaktiga fläckar. Växer i form av ett litet träd eller en buske. I grund och botten bildar trädgårdsmästare en buske från denna typ av heptapleurum, som växer upp till 2,5 meter under optimala förhållanden.

Bild
Bild

Vård

Att ta hand om heptapleurum är ganska enkelt och tar inte mycket tid. Med rätt innehåll rotar blomman sig väl och trivs trädgårdsmästare med sin snabba tillväxt och lyxiga löv. Anläggningen vänjer sig vid ett ställe, så det gillar inte när platsen ändras.

Vattning . Med början av sommaren behöver heptapleurum särskilt riklig vattning. Men du behöver bara vattna den på torr mark. På vintern vilar blomman, så fukten minskar och sprutningen fortsätter under hela perioden.

Om lövverket börjar falla av är detta det första tecknet på överflödig fukt. I detta fall avbryts vattningen tillfälligt.

Bild
Bild

Belysning och val av plats . Växten älskar ljus, men utan direkt solljus. De kan bränna bladen. På en skuggig plats växer blomman också bra, men med brist på sol förlorar den sina dekorativa egenskaper. Blomman växer vackert bredvid andra planteringar. Detta kan vara en sommarplantering i en rabatt eller växa i en vinterträdgård.

Försök att skydda kulturen från drag och hypotermi.

Bild
Bild

Temperaturförhållanden . Med början av den varma säsongen måste blomman förses med en temperatur på upp till 25 grader, eftersom den inte tål värmen. På vintern sänks temperaturen till 17 grader.

Bild
Bild

Luftfuktighet . Att växa i ett fuktigt mikroklimat har en mycket gynnsam effekt på heptapleurum. Hemma kan detta säkerställas genom regelbunden bevattning eller att torka av bladen med en fuktig svamp. Denna procedur kommer inte bara att mätta växten med fukt, utan också ta bort damm från bladen. Med brist på fukt torkar de ut och dör.

Bild
Bild

Jorden . Om du inte har köpt en färdig blandning i butiken för att odla en blomma, kan du förbereda den själv. Detta kommer att kräva torv och lövmark, sand. Alla dessa komponenter blandas i lika stora proportioner.

Bild
Bild

Funktioner av transplantationen . Unga växter behöver planteras om varje år. Våren är en bra tid för detta. Men om din blomma har nått en stor storlek och dess transplantation är extremt obekväm, kan du hoppa över den, men du måste lägga till bördig jord till toppen av jorden. Denna procedur kommer att räcka för en vuxen blomma. Ett bra dräneringsskikt måste upprätthållas vid plantering och omplantering.

Bild
Bild

Beskärning . Växter som redan är välvuxna kräver beskärning. Denna procedur utförs bara på våren, så att trädet smärtfritt spirar nya skott.

Bild
Bild

Stöd . Med rätt vård kan växten inomhus nå 2 meter i höjd. För att stödja stammen måste han bygga ett stöd.

Bild
Bild

Toppdressing . Det är nödvändigt att befrukta blomman på våren och sommaren 2 gånger i månaden. För att göra detta kan du använda naturligt eller mineralgödselmedel. På vintern behöver växten inte matas.

Bild
Bild

Fortplantning

Förökning med sticklingar är möjlig genom att skära av de övre stjälkarna. De läggs i fuktig jord och täcks med en burk för att skapa en växthuseffekt. Därefter avlägsnas sticklingarna till en skuggig varm plats med hög luftfuktighet. Marken måste innehålla torv och sand . Fröförökning är en ganska mödosam process, men effektiv. För detta planteras planteringsmaterialet i marken under filmen och lämnas på en varm plats.

Så snart groddarna når en höjd av 5-10 cm kan de planteras i separata krukor.

Bild
Bild

Skillnad från shefflers

Heptapleurum och shefflera är besläktade växter, därför liknar de varandra. De har dock många skillnader. Schefflera har formen av ett litet träd, och heptapleurum kan vara antingen ett träd eller en buske. Schefflera är luktfri och doften av heptapleurum liknar pelargon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Under felaktiga förhållanden kan växten påverkas av sjukdomar och skadedjur. Överskott av fukt eller torr luft kan utlösa spindelmider, mjölkfisk eller bladlöss.

Det första tecknet på en spindelkvalster är en osynlig spindelnät på bladen. Bladplattorna börjar dö av och täcks av tunna sprickor.

För behandling måste anläggningen sköljas under rinnande vatten och lämnas i ett fuktigt rum. Med en ultraviolett lampa kan desinfektion utföras varje vecka i 2 minuter. För att bekämpa dessa parasiter kan du också använda sprayning med "Aktara", "Fitoferm" eller använda en tvätttvättlösning, som måste torkas noggrant av varje blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

När växten skadas av bladlöss observeras utseendet på droppar på skotten. Insekter kan ses på insidan av bladplattan. För att förstöra dem, använd en infusion av nässla eller tobak. Från kemiska preparat kan du använda "Decis" eller "Actellic ".

Bild
Bild

Om bladens yta är täckt med en fluffig, bomullsliknande blomning, betyder det att växten har angripits av en mjölk. Anläggningen släpar efter i utvecklingen. För att bekämpa sjukdomen kan du också använda tvålvatten eller infusion av vitlök och tobak . Om dessa föreningar inte hjälper, behandla kulturen med kemikalier som Actellik eller Fitoverm.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av ett överskott av fukt kan råta uppstå . För att bli av med det transplanteras växten i en annan behållare och alla infekterade delar skärs av. Snittplatser måste desinficeras. Vid låga temperaturer börjar fläckar dyka upp på plantans blad. I svagt ljus kan bladen tappa sin lyster och börja blekna. På grund av temperaturförändringar och drag börjar deras kanter torka ut och bli bruna. Alla dessa sjukdomar kan enkelt elimineras med rätt vård.

Rekommenderad: