Dränering Av Krukväxter: Vad är Det? Vad Kan Användas Av Skrotmaterial Som Dränering För Blommor?

Innehållsförteckning:

Video: Dränering Av Krukväxter: Vad är Det? Vad Kan Användas Av Skrotmaterial Som Dränering För Blommor?

Video: Dränering Av Krukväxter: Vad är Det? Vad Kan Användas Av Skrotmaterial Som Dränering För Blommor?
Video: Dränering & markarbete - se instruktionsfilm och lär dig mer 2024, Maj
Dränering Av Krukväxter: Vad är Det? Vad Kan Användas Av Skrotmaterial Som Dränering För Blommor?
Dränering Av Krukväxter: Vad är Det? Vad Kan Användas Av Skrotmaterial Som Dränering För Blommor?
Anonim

När du planterar inomhusväxter ska du under inga omständigheter hoppa över fasen för att bilda dräneringsskiktet. Om inte tillräckligt med uppmärksamhet ägnas åt valet och distributionen av dräneringsmaterialet, kan anläggningen bli sjuk eller till och med dö inom en snar framtid.

Vad det är?

När du planterar inomhusväxter eller blommor är det viktigt att komma ihåg att de definitivt behöver dränering. Faktum är att denna term avser det speciella materialet som täcker botten på ett kärl eller en behållare. Ämnet måste vara grovt eller grovt för att säkerställa luft- och fuktgenomsläpplighet . Dräneringssystemet skapar lämplig fukt för växten, men bidrar inte till att röta ser ut på rotsystemet. Dessutom låter det rötterna andas, vilket också är en nödvändig faktor för utvecklingen av inomhuskulturen.

I avsaknad av luft i jorden finns det en stor sannolikhet för multiplikation av svampar och patogena växter . Dräneringssystemet förhindrar inte bara denna situation, utan också kämpar mot tätningar, ojämn fuktfördelning och försurning. Om du väljer rätt dräneringsmaterial kommer det att vara möjligt att säkerställa den optimala sammansättningen av jorden, där hälften kommer att upptas av fasta partiklar, 35% kommer att fyllas med fukt och 15% kommer att vara kvar för tomrum.

Det bör nämnas att för högkvalitativ dränering är inte bara valet av själva materialet viktigt, utan också valet av behållaren för plantering. Både behållarens material och antalet hål i den beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

I princip kan alla material som består av stora partiklar och har vissa egenskaper vara lämpliga för dränering. Vid interaktion med fukt bör den inte initiera några kemiska processer, kollapsa eller tjockna, samt ruttna eller blockera vätskan . Naturliga komponenter eller material speciellt utformade för detta (till exempel vermikulit eller agroperlit) väljs som dränering, vilket också kan filtrera jorden från skadliga ämnen och överskott av salter. Ibland används skum och liknande material för dräneringssystemet, som gör det sämsta jobbet, men sparar rötterna från hypotermi.

För att dräneringssystemet ska fungera framgångsrikt bör uppmärksamhet ägnas åt de växande behållarna. Var och en måste ha hål, vars diameter beror på egenskaperna hos själva "invånaren". Till exempel, om växten älskar fukt, måste hålen göras små - cirka 0,5 centimeter, men för succulenter når den optimala diametern redan en centimeter. När växten transplanteras ska dräneringsskiktet förnyas eller sköljas noggrant ur den gamla jorden, desinficeras och torkas. Dräneringsskiktets tjocklek bestäms också beroende på växten.

Om ett litet antal hål görs i botten krävs mycket dränering . - dess lager ska uppta nästan en fjärdedel av hela grytans volym. Om antalet hål är genomsnittligt krävs ett mindre dräneringsskikt - cirka 1/5 av den totala volymen.

Bild
Bild

Slutligen, för en behållare med stora öppningar i tillräcklig mängd, krävs endast 1/6 av krukan för dränering. Minsta dräneringsnivå bildar en höjd av 1 till 3 centimeter , den genomsnittliga når 4-5 centimeter, och den höga är minst 5 centimeter.

Material som krossad sten eller småsten, som har värmeledningsförmåga, bör dessutom täckas med något poröst, till exempel expanderad lera och perlit. Det är också viktigt att tillägga att dräneringspartiklar inte ska täppa till hålen i botten. Materialet fylls omedelbart före plantering och alltid i torrt tillstånd. Detsamma kan sägas om grytan - det är viktigt att den är torr och ren. Om instruktionerna indikerar behovet av att blötlägga ämnet i förväg bör detta också göras.

För att fördela partiklarna jämnt kan grytan skakas lite eller knackas kraftigt från alla sidor

Det rekommenderas att strö finkornigt dränering med ett tunt lager av jordblandning omedelbart före plantering, men grovkornig dränering måste täckas noggrant med ren sand.

Bild
Bild

Vad kan användas som dränering?

Dräneringssystemet kan tillverkas med tillgängliga verktyg eller köpas i en specialaffär. Till exempel är till och med en sådan ovanlig lösning som sphagnumoss, som kan absorbera en stor mängd vätska och sedan rikta den i marken för att undvika uttorkning, lämplig. Det är inte alltid möjligt att få det här materialet i butiken, men det är väldigt enkelt att samla det med egna händer under höstmånaderna . Vid behov fryss råvarorna till och med eller läggs helt enkelt för förvaring. Före användning måste materialet blötläggas i en varm vätska så att det är mättat med fukt och också rensas från insekter.

Krossad sten, småsten och grus

Krossad sten, grus och flodstenar är ganska populära typer av dräneringsmaterial. Alla kräver inget köp och monteras oftast med egna händer. men Innan plantering eller omplantering måste partiklarna rengöras från skräp, sköljas i varmt vatten och fördelas efter storlek . Nackdelen med denna dränering är en ganska stor specifik vikt och hög värmeledningsförmåga, som under lämpliga förhållanden kan orsaka nedkylning eller överhettning av rötterna.

därför när du väljer krossad sten, småsten och grus är det nödvändigt att ta hand om organisationen av ytterligare ett lager expanderad lera, perlit eller någon form av poröst material . Den största fördelen med denna dränering är dess återanvändbarhet. Förresten är det inte förbjudet att använda stenar till akvariet istället.

Bild
Bild

Vermikulit och perlit

Perlit och vermikulit kännetecknas av sin höga kostnad, men också god dräneringsförmåga. Perlit är en bearbetad vulkanisk sten som ser ut som porösa, rundade partiklar, målade i en vit eller grå nyans. Vermikulit ser väldigt lik ut, men det är ett flerskiktigt mineral som har avfyrats . Vid uppvärmning separeras dessa lager i enskilda flingor och bildar porer. Perlit med vermikulit kan absorbera fukt, och när jorden torkar, returnerar de den.

Vid behov kan vanlig perlit ersättas med agroperlit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera

Oftast köps expanderad lera som dränering i trädgårdsbutiker, vilket är porösa lerklumpar som har genomgått värmebehandling i en ugn. Men, Till skillnad från konstruerad expanderad lera, genomgår detta material särskild rengöring och är också förpackat i storlek . Till salu hittar du både partiklar med en diameter på 5 millimeter och ganska stora bitar som når 20 millimeter.

Bollarna väljs ut på ett sådant sätt att de inte faller ut genom dräneringshålen och inte täpper till dem . Expanderad lera är ett miljövänligt och budgetmaterial, men vissa experter tror att det ökar syranivån, vilket kan påverka kulturens tillstånd negativt. Det bör också nämnas att med åren förstörs expanderad lera och blir en del av substratet, vilket innebär att dränering måste organiseras igen.

Bild
Bild

Trasigt tegel

När du använder bitar av trasigt tegel måste vassa kanter avrundas, annars skadas växtens rötter snabbt. Dessutom får vi inte glömma bort obligatorisk tvättning, torkning och rengöring av skräp. Detta avlopp används oftast för succulenter eller andra växter som kan behålla fukt i blad och stjälkar och därför inte kräver hål i behållarens botten.

Bild
Bild

Keramiska skärvor

Resterna av keramiska produkter har samma egenskaper som flisade tegelstenar. Den porösa ytan gör att du kan ackumulera fukt och sedan mätta den torkande jorden med den . Keramik tjänar ännu mer än expanderad lera, på grund av dess ökade densitet. Kanterna på skärvorna måste vara trubbiga före användning för att undvika skador på växterna. Täck dessutom botten med dem med den konkava sidan nedåt, strö lite med expanderad lera. Förresten, endast ren keramik, utan glasyrbeläggning, får placeras.

Bild
Bild

Frigolit

Användningen av skum som dränering anses inte vara särskilt framgångsrik, men fortfarande en möjlig lösning. Lätt, billigt och poröst material kan hålla den önskade temperaturen i grytan, men tar dåligt bort överflödig vätska . Det är bättre att använda det för de grödor som ofta transplanteras eller har outvecklade rötter. Således kommer det att vara möjligt att undvika spiring av rotsystemet genom skumskiktet.

Bild
Bild

Vad ska inte användas?

Vissa material avråds starkt när man skapar ett dräneringsskikt. Till exempel kommer sand, komprimering att skapa en blockering för den fukt som används för bevattning. Du bör inte välja det organiska material som börjar ruttna med tiden. Kemiskt instabila material är inte lämpliga, liksom de partiklar som har skarpa kanter, vilket innebär att de kan skada kulturens känsliga rötter.

Material som är förbjudna för dränering inkluderar nötskal, trädbark och äggskal. Dessa organiska ämnen kommer att börja bilda plack och till och med mögel i substratet, förändra surheten i jorden och orsaka sjukdom.

Användningen av marmorflis anses vara farlig, vilket, när den utsätts för vatten, förändrar syra-baskompositionen av jordblandningen.

Rekommenderad: