Hemmagjorda Blommor Från Frön (23 Bilder): Vilka Inomhusväxter Kan Odlas Hemma I En Kruka?

Innehållsförteckning:

Video: Hemmagjorda Blommor Från Frön (23 Bilder): Vilka Inomhusväxter Kan Odlas Hemma I En Kruka?

Video: Hemmagjorda Blommor Från Frön (23 Bilder): Vilka Inomhusväxter Kan Odlas Hemma I En Kruka?
Video: Så får du blommor som trivs på balkongen - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hemmagjorda Blommor Från Frön (23 Bilder): Vilka Inomhusväxter Kan Odlas Hemma I En Kruka?
Hemmagjorda Blommor Från Frön (23 Bilder): Vilka Inomhusväxter Kan Odlas Hemma I En Kruka?
Anonim

Traditionellt gror trädgårdsmästare frön för trädgårds- och trädgårdsgrödor, men förutom de vanliga plantorna kan en krukväxt odlas från fröna, som bäst anpassas till dina förhållanden. Att odla inomhusblommor av frön är en spännande aktivitet, och trots att tillväxtprocessen för en blomma kommer att vara långsam, kommer du att få möjlighet att observera hela dess utvecklingscykel med egna ögon.

Inte bara exotiska växter kan odlas från frön, utan även inomhusblommor som vi är vana vid att se på fönsterbrädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Du kan odla hemblommor från frön med normala inomhusförhållanden. Naturligtvis är denna process mödosam, men spännande. Först gror fröna i små växthus, och sedan placeras de odlade plantorna redan i krukor. Hemma kan du odla fleråriga växter - kaktusar, ficuses, blommor med dekorativt lövverk eller de som glädjer oss med blomning. Unga exemplar kan gro från frön eller frön, som mango eller dadlar.

Växtsorter som kan odlas från frön hemma

Citrusväxter - hemma kan du odla mandarin, citron, apelsin, grapefrukt. Planteringsmaterial tas från mogna frukter, tvättas, behandlas med ett tillväxtstimulerande medel och planteras i ett växthus till ett djup av 2-3 cm. Spirade unga exemplar måste vattnas och matas varje dag, inklusive sprutas från en sprayflaska. Efter rotning börjar sticklingarna blomma och bära frukt så tidigt som 4-5 år, i vissa fall händer detta så tidigt som 3 år. Växter kräver mycket ljus och värme för att växa och utvecklas framgångsrikt. Den optimala sommartemperaturen för dem kommer att vara 23-26 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med dekorativt lövverk - oftast odlade brokiga ficuses, dracaena, japansk fatsia, jacaranda, croton, chlorophytum, flerfärgad coleus, calathea. För att prydnadsväxter ska se attraktiva ut behöver de tillräckligt med solljus och god befruktning för att utvecklas. Under vintern, när centralvärmebatterier börjar fungera i lägenheter, stressas många av dessa anläggningar av den torra luften och kan släppa ut sina lövverk. Därför överförs de för övervintring till en sval plats eller sprutas regelbundet och fuktas luften runt dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter från familjen Begonia - fröna av dessa hemblommor gror bra, men de är så små att de säljs i granulär form. Begonia är varierande: ständigt blommande "Monza Rose", "Havana Mix", storblommig apelsin, vit, röd. Det finns många sorter av hybridbegonier idag, de blommar främst på sommaren, och om så önskas kan de överföras på sommaren till en trädgård eller till en dacha, där blomman kommer att få styrka och växa sig starkare utomhus, så att på vintern det kommer att återlämnas till lägenheten fram till nästa sommarstuga. säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palmer - oftast hemma odlar exotiska älskare en dadelpalm från en dadelsten. Sådant planteringsmaterial kan alltid hittas när som helst på året. Fröet planteras vertikalt, till ett djup av 3-4 cm. Under förutsättning av regelbunden vattning visas groddarna ganska snabbt-efter 2-3 veckor. Till en början behöver en ung växt inte matas, men så snart den aktivt börjar växa kommer detta att fungera som en signal för att lägga till ett komplex av mikronäringsämnen till det.

Dadelpalmen anpassar sig snabbt till miljöförhållandena och växer till ett fantastiskt träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granat - denna värmeälskande södra växt är fullt möjlig att växa från ett frö. Uppfödare har uppfödt en dvärg dekorativ granatäpple som växer framgångsrikt under inomhusförhållanden, blommar och producerar små frukter. Frön har en egenhet - deras spiring är hög endast under det första året för insamling, och sedan minskar det snabbt. Färska frön gror inom 2 veckor efter plantering i marken. Växten behöver regelbunden vattning, värme på sommaren, liksom svalhet och riklig belysning även på vintern.

Bild
Bild

Växter av familjen Gesneriev - vanliga typer som har blivit populära bland blomsterhandlare inomhus. Dessa inkluderar Uzambara -fioler (som blommar i 10 månader om året), gloxinia (blommar med lila blommor som ser ut som stora klockor), streptocarpus (vita, rosa, röda blommor), achimenes med uttrycksfulla marmorblad, ampelös columnea och andra representanter för detta familj. Alla har ett stort utbud av sorter, men det viktigaste är att de perfekt rotar sig i förhållandena för moderna stadslägenheter.

Bild
Bild

Kaktusar - vintergröna torktoleranta växter som också kan odlas från frö. En särart när man planterar dem är att för kaktusar bör substratet huvudsakligen bestå av sand och en liten del av humus. Vid bevattning från en sprayflaska måste man vara försiktig så att jorden inte överfuktas och inte framkallar ruttning av groddarna.

Att odla en kaktus hemma är en ganska intressant aktivitet, och ett färdigt vuxenprov kostar dig mycket mindre än att köpa det i en butik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miniatyrvarianter av paprika - Växter gror snabbt och reagerar bra på vård, och deras fruktning börjar samma år när du planterade fröna. En sådan peppar ser väldigt attraktiv ut, dess frukter kan ätas, och om några av dem lämnas tills de är fullt mogna, kommer du igen att ha en stor mängd planteringsmaterial för att upprepa växande cykel igen på våren.

Växande växter från frön gör att du kan få de mest livskraftiga exemplaren som inte är infekterade med infektionssjukdomar och som är resistenta mot skadedjur.

Bild
Bild

Såförberedelse

För framgångsrik groning av frön väljs våren, eftersom den är den mest gynnsamma för någon växt. Att förbättra groning kommer att hjälpa förbehandling av plantmaterial med tillväxtstimulerande medel , till exempel kan frön blötläggas i en lösning av läkemedlet " Epin-extra ". Därefter måste du förbereda en grobar behållare som har dräneringshål. Det måste behandlas med varmt vatten och tvål och torkas. Särskilda plastväxthus, torvkoppar, små keramiska krukor är lämpliga för att gro frön. Att odla växter är en lång process, så blomkrukan ska vara liten till en början . Dess storlek måste ökas när växten växer.

Markens underlag för att plantera frön bör vara lätt och absorbera fukt väl . Du kan köpa färdig jord eller förbereda den genom att ta torv, sand och humus i lika delar. För att utesluta utvecklingen av infektion kalcineras beståndsdelarna i grytblandningen bäst i en varm ugn. När substratet har svalnat fylls behållaren för sådd av frön så att minst 1,5-2 cm återstår till kanterna, medan jorden måste komprimeras något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Efter att växthuset med jord har förberetts kan frön planteras i det. För att fördela plantmaterialet jämnt över behållarens yta, små frön blandas med lite sand . Under plantering sprinklas sådana frön inte med jord, utan pressas lätt in i den. Om fröna är stora, kan de i det här fallet strö lätt med jord. När planteringen är klar vattnas växterna med varmt och sedimenterat vatten. Detta görs med en sprayflaska. Jorden måste fuktas ordentligt så att plantorna inte upplever brist på fukt.

Efter vattning täcks växthuset med en genomskinlig film eller glas och överförs till en varm, väl upplyst plats av solens strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Dagen efter att fröna har såtts bildas kondens i växthuset. Det måste tas bort och växthuset måste öppnas något för ventilation. Varje dag bör sådan ventilation göras minst 2-3 gånger för att förhindra utveckling av mögel och mögel.

Det är absolut nödvändigt att se till att jorden fuktas; vid behov bevattnas den med varmt vatten från en sprayflaska . Groningstiden för frön är olika för varje växt. Så snart du ser unga skott betyder det att filmen eller skyddsglaset måste tas bort. Behållaren med plantor måste placeras på en solig plats, men uteslut intrång av brännande strålar på plantorna. Om dagsljuset fortfarande är kort, kompletteras växterna med en speciell fytolamp. Växter bör få tillräckligt med ljus per dag i minst 10-12 timmar.

Efter att växterna har 2-3 äkta blad, dyks de var och en i en separat behållare för ytterligare tillväxt. Plockningen utförs noggrant, eftersom de unga skotten är mycket ömtåliga. Och först efter cirka 1 år, när deras rotsystem växer, kan blommorna transplanteras till rymliga blomkrukor. För bättre tillväxt måste unga inomhusblommor matas med komplexa mineraliska eller organiska gödningsmedel. Den första blomningen börjar som regel i många växter redan i början av det andra levnadsåret.

Rekommenderad: