Maidenhair (47 Bilder): Hår- Och Fotvenus, Krukväxtvård Hemma. "Ruddy", "Doft" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Maidenhair (47 Bilder): Hår- Och Fotvenus, Krukväxtvård Hemma. "Ruddy", "Doft" Och Andra Sorter

Video: Maidenhair (47 Bilder): Hår- Och Fotvenus, Krukväxtvård Hemma.
Video: Growing Maidenhair Ferns & Moisture Loving Houseplants - Adiantum 2024, Maj
Maidenhair (47 Bilder): Hår- Och Fotvenus, Krukväxtvård Hemma. "Ruddy", "Doft" Och Andra Sorter
Maidenhair (47 Bilder): Hår- Och Fotvenus, Krukväxtvård Hemma. "Ruddy", "Doft" Och Andra Sorter
Anonim

Maidenhair är örtartade växter med vackra dekorativa löv, har ett stort antal trädgårds- och inomhusarter. Varianterna "Ruddy", "Fragrans" och stoppformade rotar väl i det öppna fältet. Hair Venus är mycket populärt bland inomhusrepresentanter. Du kan plocka upp andra intressanta sorter som kommer att glädja dig med vackert lövverk med enkel vård.

Bild
Bild

Beskrivning

Adiantum (adiant) är en flerårig ormbunksliknande växt av familjen Pteris, omfattar cirka 200 arter. De flesta ormbunkar är infödda i Sydamerika och Östasien. I det tropiska och subtropiska klimatet på dessa halvklot känns växter fantastiskt och utvecklas oberoende. I vårt lands natur finns det två typer av jungfruhår - Adiantum capillus veneris (hårvenus) och Adiantum pedatum (fotjungfru). De gemensamma egenskaperna hos alla typer av jungfruhår är:

  • tunna krypande rötter;
  • kort statur (överstiger inte 60 cm);
  • dissekerade hängande blad (fronds), belägna på mörka blanka bladblad;
  • sporer som finns på bladplattornas undersida.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant egenskap hos maidenhairbladen är att de inte absorberar vatten, utan stöter bort det . När vatten träffar bladen rinner dropparna omedelbart ner utan att väta ytan. Huvudskillnaden mellan de olika typerna är i storlek, form på dissektion av arkplattorna och deras färg. Beroende på sort kan de vara från 5 till 50 cm långa och färgintervallet varierar från ljusgrönt till rödbrunt. För bladens skönhet och nåd har blomman blivit mycket populär bland uppfödare, nya dekorativa former har erhållits.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter tillför inomhusväxterna, andra dekorerar trädgårdstomter.

Typer och sorter

Maidenhair njuter med sin prakt och charm. I regioner med ett tempererat klimat, där det inte finns några skarpa temperatursvängningar på vintern, kan de slå rot på det öppna fältet.

Sorter för trädgården

Adiantum "Venustum" (Adiantum venustum) . Det är bättre känt som det vackra jungfruhåret. Dess hängande, spetsiga gröna blad fängslar med sin charm. Med kallt väder börjar färgen på bladen bli brun. Används ofta för att dekorera lusthus, husväggar och skuggiga trädgårdar.

Bild
Bild

Fotjungfru (Adiantum Pedatum Imbricatum) . Har hög frostbeständighet, tål temperaturer ner till -35 ° С. Den finns vild i de blandade skogarna i Fjärran Östern. På grund av sin anspråkslöshet anpassar den sig bra till utomhus- och hemförhållanden. Den har blivit utbredd inom landskapsdesign, kommer bra överens och harmonierar med många örtartade och blommande växtarter. Den växer upp till 60 cm. Bladen är långa med fjädrande dissektioner, har en ljusgrön färg och liknar en fläkt.

Bild
Bild

Föredrar halvskugga och fuktig luft.

Doft jungfruhår. (Adiantum Fragrans) . Växer bra och bildar fina frodiga buskar. Vinterhärdig, motståndskraftig mot kalla temperaturer upp till -25 °. Uppnår en höjd av 40-50 cm. Bladen är ovala, små i storlek - 3 cm långa och 1,5 cm breda, har en delikat grön nyans.

Bild
Bild

Adiantum Raddianum . En krypande sort med känsliga små blad av ljusgrön färg. Ormbunken växer 25-55 cm. Arten växer bra och bildar lyxiga snår. Används för trädgårdsdekoration och blomsterbruk. Delikata kvistar ser bra ut när du dekorerar blomsterbuketter och bleknar inte på länge. Sorterna Liza och Elegance gör det bra i krukor, används ofta i landskapskompositioner och är också lämpliga för inomhusodling.

Bild
Bild

Rumspigelhår

Adiantum capillus-veneris hår (Adiantum capillus-veneris) . Fick namnet på likheten mellan mörka flödande stjälkar omgiven av lövverk med långa kvinnliga lockar. Det finns också en legend förknippad med blommans namn: kärleksgudinnan Venus kastade håret till marken och en vacker växt dök upp på denna plats. I vårt lands natur finns hårvenus i bergen i norra Kaukasus och Krim. Inom trädgårdsskötsel har den inte fått distribution, men det är den mest populära typen av inomhus ormbunkar. Små mättade gröna kilformade löv 2-3 cm långa finns på långa hängande bladblad.

Bild
Bild

Storbladig adiantum (Adiantum macrophyllum) . Längden på stora cirrusblad är cirka 30 cm. De ligger på svarta blanka bladblad och har triangulära dissektioner. De första åren efter plantering finns rödbruna fläckar i mitten av bladplattorna, men när de blir äldre försvinner de och bladen blir en enhetlig grön färg.

Bild
Bild

Tenerum adiantum (Adiantum tenerum Swartz) . Det fick sitt namn tack vare känsliga kilformade blad fästa på tunna svarta bladblad. På grund av denna funktion är den benägen för frekvent bladfall. Den har flera sorter, mycket attraktiva "Farleyens", vars blad tenderar att krulla och "Scutum Roseum" med rosa skott.

Bild
Bild

Maidenhair Hispidilum. (Adiantum hispidulum) . Bättre känd under namnen - fint pubescent och finhårig, eftersom bladstelen och bladen har beläggningar som liknar mjuka villi. Bladsegmenten är små, 1-2 cm långa och är diamantformade. Kronbladet är brunt, 30-35 cm långt. Arten har många olika former, de vanligaste är australiensiska sorter med ökad dekorativitet, där unga skott av en rosa nyans, omgiven av mörkgrönt lövverk, ser bra ut.

Bild
Bild

Njurflickor (Adiantum reniforme) . En ovanlig sort med hela, läderartade blad som får det att se ut som typiska ormbunkar. Bladplattorna är rundade, placerade på raka, korta, mörka bladblad. Höjden är 9-15 cm. Det är attraktivt under spornas mognadsperiod när bruna prickar (sporer) dyker upp på kanterna på bladen.

Bild
Bild

Transparent jungfruhår (Adiantum diaphanum Blume) . Breda ovala fjäderliknande blad har en ljusgrön nyans och ligger på tunna bladstänger av medellängd. Sporer bildas vid bladets övre kant. Fernväxt är 35-40 cm.

Bild
Bild

Tailed maidenhair (Adiantum Caudatum) . På långa rödbruna bladblad finns ljusgröna blad, som var och en har en scion i slutet. Hemma ser det vackert ut i hängande krukor, men i jämförelse med andra sorter är det mer krävande inom vården.

Bild
Bild

Landningsregler

Maidenhair planteras oftast som en krukväxt. Tänk på reglerna för plantering hemma. Det är bättre att köpa kopior i en blomsterbutik på våren och sommaren, så att du omedelbart kan transplantera i en kruka . I butiker säljs vanliga hårväxter vanligtvis i behållare med vanlig blomsterjord, men dessa växter behöver en förbättrad jordkomposition. Det är värt att ta hand om förberedelsen av substratet i förväg. Det är nödvändigt att förbereda en blandning som består av lika delar: bördig jord, humus och 1/3 sand. I avsaknad av humus kan det ersättas med torv.

Bild
Bild

Du kan köpa en speciell jord för ormbunkar, men enligt blomsterodlarnas observationer rotar jungfruträd bättre i egenberedd färsk jord.

Några timmar före plantering måste plantan vattnas för att göra det lättare att ta bort från den gamla behållaren . För plantering är det lämpligt att plocka upp en lerkruka med dräneringshål, eftersom det är bättre för luftgenomsläpplighet och tar bort överflödig fukt. Dränering bör placeras i botten av krukan och den förberedda jordblandningen ska hällas. Plantan är snyggt placerad i en ny kruka, rötterna strös med jord och tampas. Växten behöver inte vattnas i 5-6 dagar.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Trots att vissa sorter av jungfru växer bra under naturliga förhållanden rekommenderas endast vuxna exemplar att planteras i öppen mark i tempererade klimat. Det är bättre att plantera på våren, när man planterar på hösten kanske plantan inte hinner anpassa sig till en temperaturfall, vilket leder till dess död . För att plantera maidenhair bör du välja skuggiga platser eller halvskugga, eftersom direkt solljus är oönskat för blomman, de leder till gulning och snabbt lövfall.

Bild
Bild

Växter mår bra och slår rot nära vattendrag.

Den valda platsen grävs noggrant upp, ogräs tas bort och ett planteringshål grävs . Dess djup och bredd bör motsvara rötternas storlek. Vid plantering av flera plantor bör avståndet mellan planteringsgroparna vara minst 50 cm så att rotsystemet slår rot och växer bra. Trädgårdssorter behöver inte humus, det är bättre att lägga en matsked nitroammophoska eller urea i botten av gropen. Plantan vattnas rikligt i förväg, tas bort från behållaren och sänks ner i gropen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att strö på toppen med ett lager jord från skogen, tampa och vattna det måttligt.

Vårdfunktioner

Att ta hand om en blomma hemma är inte alls svårt. Han föredrar delvis skugga och fuktig luft, så krukorna ska placeras på fönsterbrädorna i de norra och östra delarna av lägenheten eller på baksidan av rummen. Ett utmärkt alternativ är att placera den nära ett akvarium, en dekorativ fontän, en luftfuktare eller annan fuktkälla.

Bild
Bild

Maidenhair är termofilt, så det bör skyddas från drag.

Vattning

Blomman behöver bra vattning, men du bör alltid se till att jorden i krukan (eller runt roten när du planterar i trädgården) alltid är något fuktig, men utan stillastående vatten. Överskott av fukt kan leda till rotröta och död. För att säkerställa den nödvändiga fuktnivån rekommenderas att placera blomkrukan i en skål med vatten i 5-7 minuter och sedan låta överflödigt vatten rinna av . Under vår-sommarperioden vattnas inomhus sorter av maidenhair 3 gånger i veckan, på hösten och vintern-1-2 gånger i veckan. Trädgårdshår på varma och torra somrar kan vattnas dagligen, vid måttliga temperaturer (högst + 23 ° C), det räcker att vattna en gång var tredje dag.

Bild
Bild

Toppdressing

Maidenhair kräver ytterligare utfodring endast under växtsäsongen. Befruktning är tillåten från början av maj till mitten av oktober och högst 2 gånger i månaden. Organiskt gödningsmedel bör inte ges företräde utan kalkhalt.

Bild
Bild

Vinterunderhåll

Inomhus sorter . Vintern är inte en mycket lätt period i livet för inomhushår. Vid luftning av rummet är det lämpligt att ta bort dem från fönsterbrädorna, eftersom utkast reflekteras dåligt på plantans löv, börjar de krypa från kylan. Intensiv uppvärmning påverkar inte blommornas hälsa på det bästa sättet; i torr luft saknar bladen fukt, och de börjar bli gula och smula.

Bild
Bild

På vintern måste du inkludera obligatorisk sprutning med varmt vatten i vården.

Trädgårdspigelhår . Adiantums som vintrar i det öppna fältet behöver inte speciella förberedelser för vinterperioden. Rötterna kan bestänkas med ett lager mulch, det kommer att fungera som ett naturligt skydd mot kallt väder och skadedjur. Det finns inget behov av att skapa ytterligare skydd, eftersom växterna har god frostbeständighet.

Bild
Bild

Överföra

Den övervuxna blomman bör planteras om efter 2-3 år. Den optimala tiden är mars-april, tills fasen med aktiv tillväxt börjar . Krukan för transplantationen måste väljas lite större än den föregående. Ormbunke före proceduren bör vattnas rikligt. De frigör rötterna från ett jordkoma och genomgår en grundlig undersökning. Skadade och ruttna områden måste skäras av. Dränering placeras i botten, och ovanpå är samma jordblandningssammansättning som vid den första planteringen.

Bild
Bild

När du transplanterar, överdriv inte det med att komprimera jorden, det är viktigt att ge luftåtkomst till rotsystemet. Efter en vecka kan du utföra ytlossning.

Fortplantning

Blommor förökas med följande metoder.

Tvister . Sporerna som bildas på insidan av bladplattorna är lämpliga för reproduktion. Sporer mognar vanligtvis i slutet av augusti och behåller sina egenskaper i flera år. De måste samlas noggrant och spridas ut på ett pappersark. När de torkar läggs de undan för förvaring. Lättare att förvara i papperskuvert. På våren kan du förbereda för deras sådd. För detta väljs en grund behållare, som är fylld med ett substrat av torv, sand och bördig jord. Jorden för desinfektion måste douneras med kokande vatten. När marken har svalnat planteras frön ytligt och behållaren är täckt med glas eller plastfolie. Spirningsperioden för frön i ett varmt rum är i genomsnitt 6-8 veckor. När små groddar dyker upp tas glaset (filmen) bort och behållaren placeras på en ljus plats som inte är tillgänglig för direkt solljus. Vuxna plantor dyker i separata koppar.

Bild
Bild

Buskens uppdelning . Kan utföras en gång vart tredje år. Ormbunken avlägsnas försiktigt ur grytan och delas noggrant i bitar av samma storlek och transplanteras i nya behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med förbehåll för alla regler för att hålla tjejer, mår de bra och glädjer ägarna med sitt vackra lövverk. Men om villkoren för kvarhållande bryts, kan växten få ett smärtsamt utseende, vilket i inomhus adiantums manifesterar sig i följande symptom.

Blekhet av löv . Orsakerna ligger oftast i det faktum att direkt solljus faller på bladen eller rötterna har växt kraftigt, vilket gör blomman trång. Flyttning och överföring till en större behållare hjälper till att lösa problemet.

Bild
Bild

Gulhet och lövfall . Inledningsvis manifesterar det sig i en förändring i bladens färg, sedan börjar växten torka och släpper lövverket. Det kan uppstå på grund av övervattning, när det finns konstant stagnation av fukt i krukan eller på grund av torr luft. Det är nödvändigt att reglera bevattningsregimen och luftfuktigheten, det är lämpligt att lägga till mer frekvent sprutning av ormbunken.

Bild
Bild

Rullande blad . Förknippas med frysning av anläggningen, särskilt med frekvent ventilation. Det är nödvändigt att ordna om blomman på en plats som är otillgänglig för drag och minska vattningsfrekvensen.

Bild
Bild

Sjukdomar hos trädgårds ormbunkar är mer förknippade med skadedjur. Följande kan utgöra ett hot.

Trips . Dessa mikroskopiska insekter (högst 2 mm) är mörka eller gulaktiga. De lägger sina ägg på löven av ormbunkar, som, efter att ha gått in i larvstadiet, livnär sig på saften och sedan sjunker ner i jorden. De kommer ut när vingarna dyker upp och fladdrar från en växt till en annan, fortsätter att mata på saften och infekterar den med sitt virus. Sjukdomen manifesterar sig i bildandet av rödbruna fläckar längs bladets kanter, som snart helt täcker bladen. Det är ganska svårt att bevara och rädda jungfrun med en sådan sjukdom. Det är nödvändigt att ta bort de drabbade bladen och behandla med en svag lösning av denaturerad alkohol. Dessa procedurer bör utföras så snart som möjligt, när de första platserna hittas.

Bild
Bild

Med ett stort antal infekterade löv måste växten kasseras så att viruset inte sprids till andra grödor.

Skydda . Små gröngula insekter fäster vid valfri del av bladet och suger ur dem saften. I de inledande stadierna av parasiter kanske du inte märker det direkt, men när klibbighet visas på blad är det värt att noga överväga växten. Skedar utsöndrar en klibbig hemlighet, som därefter leder till bildandet av gula eller ljusbruna fläckar. Jungfruhårets tillväxt minskar gradvis, bladen blir snabbt gula och faller av. Om slidar hittas måste de omedelbart avlägsnas från växten med en bomullstuss eller en mjuk borste doppad i tvålvatten. Efter rengöring utförs en insekticidbehandling. Effektiva läkemedel "Aktara", "Bankol", "Mospilan".

Bild
Bild

Spindelkvalster . Insekter fäster sig på insidan av bladen, matar på saft, vilket får dem att torka ut, krulla och falla av. Att spraya busken med tvålvatten eller karbofoslösning hjälper till att bli av med skadedjur.

Bild
Bild

Bladlus . Det är ganska vanligt. Små gröna insekter fastnar tätt vid bladens undersida, vilket stör utvecklingen av jungfrun. Det blir slö och förlorar sin dekorativa effekt. För att bekämpa bladlöss kan du göra infusioner av vitlök eller malört och spraya ormbunken.

Bild
Bild

I vissa fall kan inomhusjungfrur också vara mottagliga för dessa skadedjur, för att minska risken för skador måste förebyggande åtgärder vidtas:

  • inspektera ormbunkar varje vecka;
  • Behandla jorden med en svag lösning av mangan en gång om året;
  • transplantera endast i färsk jord;
  • placera inte växter nära ett öppet fönster och nära ytterdörren;
  • inspektera kopiorna noggrant innan du köper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Attityden till blomman gör att du kan märka de första tecknen på sjukdom eller skadedjur i tid, vilket gör att de kan elimineras i början, även utan användning av kemikalier. Från hela sorten av arter och sorter kan du plocka upp magnifika exemplar av jungfruhår, i enlighet med personlig smak och preferenser.

Bild
Bild

Med förbehåll för alla villkor för internering kommer de att vara en utmärkt dekoration för ditt hem eller din trädgård.

Rekommenderad: