Hur Man Vattnar Inomhusblommor? 26 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Krukväxter Med Vatten? Allt Om Automatiska Bevattningssystem I Frånvaro Av ägare

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar Inomhusblommor? 26 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Krukväxter Med Vatten? Allt Om Automatiska Bevattningssystem I Frånvaro Av ägare

Video: Hur Man Vattnar Inomhusblommor? 26 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Krukväxter Med Vatten? Allt Om Automatiska Bevattningssystem I Frånvaro Av ägare
Video: Petflaskan i plantan kan starta en brand – så vattnar du växterna säkert - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Hur Man Vattnar Inomhusblommor? 26 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Krukväxter Med Vatten? Allt Om Automatiska Bevattningssystem I Frånvaro Av ägare
Hur Man Vattnar Inomhusblommor? 26 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Krukväxter Med Vatten? Allt Om Automatiska Bevattningssystem I Frånvaro Av ägare
Anonim

Korrekt vattning av inomhusväxter är en av de viktigaste förutsättningarna för deras tillväxt och blomning. Vattning kräver övervakning och uppmärksamhet året runt. Det är inom detta område som nybörjare odlar ett stort antal misstag, vilket leder till katastrofala konsekvenser för växter, och för en blomsterälskare avskräcker det från alla önskemål att hantera växter ytterligare.

Vi kommer att ta reda på hur man vattnar vid olika tider på året, vad som kan tillsättas till vattnet så att växterna är starka och vackra, överväga vilka automatiska vattensystem som rekommenderas för användning i en stadslägenhet.

Bild
Bild

Vilken typ av vatten kan jag använda?

För en växt är vatten källan till tillväxt och liv i allmänhet. Hur mycket en viss växt behöver vatten beror på flera faktorer: bladens och stjälkens struktur, typen av rotsystem. Till exempel kan succulenter gå utan fukt under lång tid, och begonier kräver nästan daglig fukt (på sommaren).

Bild
Bild

Så för att ordentligt förbereda vatten för bevattning måste du överväga två huvudpunkter.

Temperatur

Sådan uppmärksamhet ägnas denna faktor av en anledning: doftande, blommande växter kommer inte att kunna överleva vattning med kallt kranvatten. Temperaturkänsliga blommor och knoppar kommer helt enkelt att dö och rotsystemet skadas allvarligt.

Därför måste vattnet försvaras innan det vattnas tills det når rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk sammansättning

I allmänhet försvaras vatten inte bara för att höja temperaturen. Nivån av klor i kranvatten överskrids vanligtvis avsevärt, vilket kan ses genom att hälla det i en behållare. Efter ett tag lägger sig det mättade vita sedimentet helt enkelt till botten. Det är också värt att notera den stora mängden kalk i sådant vatten. Därför föredrar många att använda filtrerat vatten för bevattning.

Vatten med olika tunga föroreningar skadar inte bara utseendet utan också växtens rotsystem … Deras integritet kränks och blomman vissnar i förväg. Observera att processen med kokning och ytterligare sedimentering av vatten inte kommer att lösa problemet med dess hårdhet. Detta är ett av huvudkriterierna för urval av vatten för bevattning. Hårdhetsnivån beror på hur mycket kalcium och magnesium som finns i vattnet - ju mer det finns, desto hårdare är vattnet.

Det är fullt möjligt att mjuka upp hårt vatten hemma. Till exempel kan du helt enkelt koka det och kyla det för senare användning vid vattning. Syrningsmedel används också aktivt för att mjuka upp - citronsyra eller oxalsyra.

Appliceras enligt följande: 1 tesked syra omrörs i 10 liter vatten och ställs i flera timmar. Därefter hälls vattnet i en annan behållare, resterna från botten används inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande typer av vatten anses vara mjuka:

  • akvarium;
  • destillerat;
  • kokt;
  • regn;
  • tinat.

Det är klart att regnvatten för närvarande anses vara idealiskt för bevattning endast med en sträcka. På landsbygden kan den fortfarande användas (långt från stora industristäder), men i en stor bosättning är det osannolikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland vanliga älskare av inomhusväxter och professionella blomsterodlare avtar inte debatten förrän då, vilken typ av vatten är bättre att vattna dina favoritväxter. Visst är åsikterna olika, men du kan göra en liten lista över det så kallade nyttiga vattnet.

  1. Berikad … I det här fallet talar vi om närvaron av silverjoner i den. Växter vattnas med detta vatten en gång i veckan. Du kan också vattna det med sött vatten med tillsatt glukos.
  2. Renad kran … Med förbehåll för normal hårdhet.
  3. Upptinad … I detta fall bör snön samlas bort från motorvägar och industriområden.

De listade vattentyperna är optimala för att vattna inomhusväxter under en lång tid.

Bild
Bild

Låt oss nu klargöra vilket vatten som ska användas. rekommenderas inte för vattning. Först och främst destilleras det … Även företrädare för det vetenskapliga samfundet kallar henne "död". Den är mjuk, utan föroreningar av metaller, men samtidigt finns det inga vitaminer och mineraler i den.

På andra plats - källvatten … Tvärtom är den övermättad med mineraler. Ett överflöd av dem kommer inte att gynna växter.

Tredje platsen intas av vatten från en sjö eller flod … Den innehåller en stor mängd ruttnande produkter, olika avfallsprodukter, bakterier. Oavsett hur du rengör det är det farligt för inomhusväxter.

Bild
Bild

Vattningsregler för årstiderna

Flera perioder av vegetation och aktiv tillväxt av inomhusväxter kan särskiljas. Vattningen under varje säsong bör vara annorlunda, bara i det här fallet ger växterna grönska och blommar starkt.

På vintern

För det första måste flera förhållanden beaktas för att förstå hur ofta man ska vattna växter på vintern. Från oktober-november börjar de flesta inomhusväxter att gå igenom en vilande period. Tillväxten saktar ner, metaboliska processer också. Därför skiljer sig bevattningsregimen radikalt från sommaren.

Tyvärr är det på vintern som andelen växtförlust på grund av oreglerad vattning ökar betydligt. Den höga temperaturen i rummet ger anledning att tro att jorden torkar snabbt och därför kräver maximal fuktighet. Men långt ifrån det … Rotsystemet fungerar långsamt, absorberar fukt svagare än på våren och sommaren. Om det är i överskott, jorden sur, rotsystemet utsätts för ruttnande.

Om växterna är på kalla fönsterbrädor är det hög risk att rötterna börjar ruttna vid överdriven vattning, bladen blir gula och vissnar eftersom jorden är våt.

Om det finns sådana tecken kan växterna bara räddas genom att torka det jordiska koma och ta bort skadade rötter.

Bild
Bild

Under uppvärmningssäsongen är det bättre att regelbundet spraya kronan av växter med varmt kokt vatten från en sprayflaska … Således kommer jorden att vara måttligt fuktig.

Inomhusblommor, som inte kräver en förhöjd lufttemperatur, flyttas till ett svalt rum och vattnas ungefär en gång i månaden för att förhindra att jordkoma torkar ut helt.

De flesta växter som blommar på vintern bör vattnas regelbundet, helst med ljummet vatten. Exempel inkluderar episoder, Schlumberger (Decembrists), orkidéer. Lökväxter vattnas när matjorden börjar torka ut. Succulenter vattnas försiktigt på vintern, så att jorden kan torka djupt.

Observera att den korrekta vattningsregimen på vintern gör att inomhusväxter kan vila bra och få styrka för framtida frodig blomning och god tillväxt.

Bild
Bild

Under våren

På våren ska vattning närma sig allt ansvar. Eftersom en ny växtsäsong börjar, dagsljuset ökar, bör vattningen vara mer frekvent.

Om värmen i lägenheten redan har stängts av och temperaturen ute är låg, är det korrekt att vattna blommorna med försiktighet och med måtta .… Sprutning på våren bör också vara en del av komplex blomvård. Det skapar rätt fuktnivå där växterna är bekväma.

För att bestämma behovet av vattning måste du vara uppmärksam på matjorden eller på en speciell indikator som kan köpas i specialaffärer.

Bild
Bild

Sommar

På sommaren utvecklas och växer inomhusväxter kraftigt. Följaktligen bör vattning vara mer frekvent och intensivare. Förutom, du måste se till att jorden i krukorna inte torkar helt … Vid denna tidpunkt kan vattning utföras med vatten med tillsats av olika näringsämnen: bärnstenssyra, väteperoxid, glukos.

Måttlig vattning på sommaren är nödvändig för kaktusar, succulenter, zamiokulor, tjocka kvinnor och så vidare. Riklig vattning krävs för fuktälskande balsamer, begonier, ormbunkar, spathiphyllum och liknande.

Under riklig vattning bör jorden i krukan mättas med fukt, för detta vattnas den i små portioner flera gånger med ett intervall på 15-20 minuter. Sluta vattna om vatten tränger in i sumpen.

Under svala och grumliga sommardagar bör vattningen vara mindre riklig än på varma och soliga dagar.

Bild
Bild

På hösten

Hösten är en övergångssäsong för inomhusväxter. Detta är en period med höga risker, eftersom dagsljuset minskar, uppvärmningssäsongen börjar, därför är det nödvändigt att justera vattningen av blommor.

Den viktigaste riktlinjen för vattning på hösten är vädret utanför fönstret. Om dagarna är soliga måste du se till att jorden inte torkar helt, men om det är svalt och grumligt är det bättre att hoppa över vattningen, vänta på att jorden torkar ut.

Inomhusväxter kräver mindre fukt på hösten än på sommaren och våren, så även sprutning bör tas mer allvarligt.

I vissa fall är det bättre att köpa en luftfuktare.

Bild
Bild

Sätten

Det finns tre huvudsakliga sätt att vattna dina växter. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Traditionell (övre)

Detta alternativ är det mest kända. Med sällsynta undantag vattnas de flesta växter (ljusälskande, skuggtoleranta, succulenter) på detta sätt. Vattning ska vara noggrann och vatten bör falla under roten av växten.

Om fukt kommer på knopparna kan blommans utseende påverkas allvarligt.

Bild
Bild

Botten (genom pallen)

Bottenvattning används ofta när man odlar blommor som Saintpaulia, Gloxinia, Cyclamen och ett antal andra. Kärnan i sådan vattning är följande: en kruka med en växt sänks ner i en behållare fylld med vatten under en viss tid, och överskottet av fukt tappas sedan helt enkelt.

Denna typ av vattning används främst för att förhindra att tillväxtpunkten förfaller i känsliga växter när fukt tränger in. Det finns situationer när bottenvattningen ersätts med en mycket snygg topp.

Det finns ett undantag från denna regel. Dessa är växter som tillhör familjen Bromeliad.

De flesta av dessa växter föredrar fukt inuti utloppet (särskilt på sommaren).

Bild
Bild

Doserad

Doserad bevattning inkluderar olika automatiska bevattningssystem, droppbevattning, veken, kapillärmattor, hydrogelbollar.

Hydrogeln är tillverkad av granulära polymerer och absorberar fukt väl. All fukt som har samlats inuti ger hydrogelkulorna till växternas rotsystem. I genomsnitt räcker denna fuktighet för inomhusblommor i 2-3 veckor. Experter rekommenderar att du använder redan svullna hydrogelkorn för inomhusblommor ..

Det är värt att nämna vilken tid på dagen det är bättre att vattna inomhusblommor. Oavsett vilken vattningsmetod som väljs är det mer lämpligt att utföra det på morgonen, även om omgivningstemperaturen också måste beaktas. På sommaren, om dina växter ligger på en balkong eller loggia, utförs vattning fram till kl.

Om nattemperaturen sjunker till +15 grader är vattning på kvällen farligt för rotsystemet av blommor. Det är värt att göra detsamma på vintern och hösten.

Bild
Bild

Självbevattningssystem

Det automatiska bevattningssystemet för inomhusodling gör det möjligt för lång tid att bibehålla fukten vid den önskade nivån av blommor. Det är särskilt relevant om du behöver ge luftfuktighet under en lång frånvaro av ägarna.

Låt oss analysera de mest kända alternativen för autowatersystem och börja med mikrodroppsenheter. De är anslutna till det centrala vattenförsörjningssystemet. Det finns en timer, tack vare vilken nivån på vattentillförsel och avstängning regleras. Med ett sådant system kan du lämna dina gröna husdjur hemma i 2 veckor eller mer.

Ett bra alternativ för ägaren av en samling för 20-30 krukor är ett mikrodroppbevattningssystem med en speciell behållare. Sådana anordningar är utrustade med rör genom vilka vatten strömmar till dropparna.

Bild
Bild

Droppare kan vara keramiska eller plastade och sättas i marken i en kruka. Om dropparen är plast, justeras den manuellt, medan keramiska anses vara mer moderna och är indikatorer på markfuktighet. Keramiska kottar har blivit populära bland blomsterodlare .… Men de har också sina nackdelar: de är benägna att täppa till, de levererar inte alltid vatten normalt.

På andra plats i popularitet kan placeras kolvar - "lavemang" i form av bollar … De har vattningspipetter som måste fyllas med vatten och placeras i en planter med en växt. Så snart jorden börjar torka kommer syret från kolvens stam att trycka ut vattnet. Enheten är inte dålig, men det är inte möjligt att justera vattentillförseln, vilket är full av en vika.

På tredje plats självbevattande krukor … Enheten består faktiskt av ett par behållare: en innehåller en växt, den andra är fylld med vatten. Växten absorberar fukt genom veken. Sådana mönster är utrustade med en speciell indikator som låter dig förstå hur mycket vatten som finns kvar i tanken och när det behöver fyllas på.

Bild
Bild

Vidare är det värt att nämna kapillärmattorna. Detta är en matta av tyg som kan absorbera mycket fukt. Krukor med växter placeras på mattorna och spetsarna doppas i en behållare med vatten.

När du väljer ett autowattingsystem för ett hem måste du analysera för och nackdelar. Så, om proffsen:

  • enkel användningsteknik, så att du kan organisera vattning även under semester eller affärsresor;
  • du behöver inte lämna nycklarna till lägenheten för främlingar;
  • moderna sprinklermodeller klarar ofta att vattna bättre än människor.

Å andra sidan är automatisk vattning inte så idealisk som det verkar:

  • någon mekanism kan misslyckas, och dina favoritväxter kommer att lida;
  • verkligen "smarta" enheter är dyra, inte alla har råd;
  • självtillverkade enheter kommer sannolikt inte att hålla länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutfunktioner

Då och då är sprutning eller dusch ett måste för våra favoritväxter. Sådan bearbetning kan endast utföras med vatten eller i kombination med toppdressing.

För själva proceduren behöver du först en sprayflaska. Nu är ett stort antal av deras modifieringar till salu, du måste välja en som låter dig reglera vattentrycket.

Endast mjukt vatten bör användas för bevattning, eftersom hårt vatten innehåller en enorm mängd olika salter.

Tänk på vilka växter som kan sprutas och vilka som inte gillar det. Här är faktiskt allt enkelt

  • Spraya inte blommor med pubescenta löv. Dessa är gloxinia, violer, avsnitt och liknande.
  • Sällan och mycket försiktigt kan du spraya blommor med tunt lövverk med krusiduller - pelargoniums, caladiums, streptocarpus.
  • Om växten har glansigt mörkt lövverk kan du spraya den. Ficuses, dieffenbachia, citrusfrukter, codiaums, philodendrons älskar vattenbehandlingar.
  • Och det finns blommor som helt enkelt inte kan leva utan sprutning. Dessa är azalea, cypress, caladium, ormbunke, växter av Marantovaya -familjen.
Bild
Bild

Sprutning har sina egna egenskaper, ignorerar du att du kan förlora växten. Så låt oss formulera de grundläggande reglerna:

  • löv bevattnas endast när direkt solljus inte faller på det;
  • sprutas först efter vattning;
  • om växten blommar måste du se till att det inte kommer vatten på knopparna;
  • på vintern reduceras sprutningen om plantorna placeras på kalla fönsterbrädor och ökas om de är nära värmeradiatorer;
  • kaktusar sprutas mycket sällan och noggrant.

Förutom vatten kan sprutning utföras med adaptogener, tillväxtstimulerande medel, vitaminer.

Bild
Bild

Rekommendationer

Experter rekommenderar var noga med följande faktorer när du vattnar växter.

  • Åldern för en viss växt … Unga växter har svagare rötter än vuxna. Därför bör unga växter vattnas oftare, men lite efter lite.
  • Krukstorlek … Om växten är liten och krukan är stor behöver du sällan vattna den. Om det tvärtom krävs vattning oftare.
  • Materialet ur vilket grytan är gjord … Om växten är i en keramik- eller lerkruka, vattna den oftare än en blomma som växer i en plastplanter.
  • Strukturen och typen av löv … Om växten har många stora, mjuka blad, bör den vattnas ofta. Ägare av tjocka läderaktiga löv, liksom de som är täckta med en vaxartad beläggning, tenderar att lagra fukt för framtida bruk.
  • Utseende … Om växtens löv är trögt, har en brun färg, indikerar detta ett överskott av fukt.
  • Fallande lövverk - ett direkt tecken på brist på vatten.

Sammanfattningsvis kan vi säga att rätt vattning av inomhusväxter och blommor gör att du kan beundra det friska lövverket och lyxiga blomningen av dina favoritgröna husdjur under lång tid.

Bild
Bild

Du lär dig att vattna inomhusblommor nedan.

Rekommenderad: