Venus Flytrap (47 Bilder): Hemvård. Hur Odlar Man En Rovblomma För Dionea? Hur Man Tar Hand Om Och Hur Man Matar Venus Flytrap?

Innehållsförteckning:

Video: Venus Flytrap (47 Bilder): Hemvård. Hur Odlar Man En Rovblomma För Dionea? Hur Man Tar Hand Om Och Hur Man Matar Venus Flytrap?

Video: Venus Flytrap (47 Bilder): Hemvård. Hur Odlar Man En Rovblomma För Dionea? Hur Man Tar Hand Om Och Hur Man Matar Venus Flytrap?
Video: Lowe's Venus Flytrap Purchase! 2024, Maj
Venus Flytrap (47 Bilder): Hemvård. Hur Odlar Man En Rovblomma För Dionea? Hur Man Tar Hand Om Och Hur Man Matar Venus Flytrap?
Venus Flytrap (47 Bilder): Hemvård. Hur Odlar Man En Rovblomma För Dionea? Hur Man Tar Hand Om Och Hur Man Matar Venus Flytrap?
Anonim

Venus flytrap, Dionaea muscipula (eller Dionea muscipula) är en fantastisk växt. Det anses med rätta vara en av de mest exotiska representanterna för floran, eftersom den har ett originellt utseende med aggressiva drag och en köttätande karaktär . Trots exotismen kan denna flugätare slå sig ner på alla fönsterbrädor. Men innan det måste du bekanta dig med denna fantastiska växt i detalj och i detalj studera alla finesser i innehållet hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Detta naturliga underverk växer i Amerika, främst i North och South Carolina. Här, på våta ängar och torvmossar, bildas idealiska förutsättningar för detta rovdjurs liv och utveckling. Trots den höga kärleken till kärrmarker är stillastående vatten skadligt för Dionea.

Venus flugfälla tillhör familjen soldag . Hon är örtartad, insektsätande växt . Rosetten består av 4-7 långsträckta bladplattor, vars längd inte överstiger 7 centimeter. Stammen liknar en glödlampa med en längd på upp till 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna hos en rovdjur exotisk är oansenliga: små, vita, samlade i blomställningar på en lång peduncle.

Under naturliga förhållanden föredrar Dionea att växa på fattiga jordar med ett minimalt kväveinnehåll .… Blomman får denna komponent från sitt byte, som är olika små insekter och till och med sniglar. Efter blomningen bildar flugsnapparen speciella blad som fungerar som fällor. Deras design består av två kronblad med borst längs kanten, som kan smälla.

På utsidan är kronbladen gröna och insidan röd. Fällor lockar byten inte bara med sin ursprungliga färg, utan också med nektar, som produceras av speciella körtlar. När en insekt faller i en fälla stängs den omedelbart och ett matsmältningssekret börjar produceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matsmältningen kan pågå från 5 till 12 dagar , efter det att fällan öppnats igen. I genomsnitt kan en fälla smälta upp till tre insekter, men det finns undantag från den större sidan. Efter det dör lövet av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Denna process har speciella krav som måste följas noggrant

Växten trivs på fattiga jordar . Från näringsjorden kommer flugsnapparen helt enkelt inte att kunna tillgodogöra sig mineralsalter, vilket kommer att leda till dess död. Det bästa alternativet är en blandning av kvartssand och högmyrtorv. Dessa komponenter tas i lika delar.

Bild
Bild

Tillsammans med att förbereda jorden, glöm inte att välja en behållare för plantering . Många odlare använder glasbehållare som akvarier. De behåller fukt bättre och växten är skyddad mot drag. En vanlig blomkruka kan också användas. Den bör vara upp till 12 cm bred och ca 20 cm djup. Växten kommer att trivas i en ljus kruka, eftersom rötterna inte överhettas i det här fallet. Det måste finnas dräneringshål och en sump.

Bild
Bild

Växtens markdel älskar solen, vilket inte kan sägas om dess rotsystem .… För att rötterna inte ska drabbas är det lämpligt att täcka substratet med våt mossa. Mossan kan också placeras i en pall för att bibehålla optimala fuktnivåer.

Bild
Bild

Om inga frågor uppstår med beredningsprocessen kan du gå vidare till transplantationen. En blomma som köpts från en butik måste omförpackas omedelbart. Denna procedur utförs enligt ett visst schema.

  1. Växten avlägsnas från behållaren, dess rötter rengörs noggrant från det gamla substratet … De kan också sköljas i varmt destillerat vatten.
  2. I en förberedd kruka underlaget läggs ut på botten (dränering är valfri).
  3. Det finns en blomma i mitten av krukan , dess rötter, tillsammans med stammen, är täckta med beredd jord. Inget behov av att tampa. Vi vattnar växten och lägger den på en skuggig plats.
  4. Anpassningsprocessen kommer att pågå i en månad . Vid denna tidpunkt behöver växten god vattning och skydd mot solen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Venus flugfälla behöver inte regelbundet planteras, eftersom jorden inte är utarmad och därför inte behöver uppdateras.

Dessutom tar blomman lång tid och svårt att vänja sig vid nya förhållanden, därför är det bättre att inte chocka den i avsaknad av ett akut behov av detta.

Vård i hemmet

Denna inomhusblomma är mycket nyckfull och krävande. Det är svårt att odla det, så antingen erfarna blomsterhandlare eller noggranna amatörer kan göra det. För att odla en Venus flytrap hemma måste du tydligt följa vissa regler för att hålla.

Belysning krävs intensivt, men diffust . Anläggningen kommer att trivas på östra och västra fönster. När den ligger på södra sidan måste blomman ständigt skuggas och skydda den från direkt solljus. Sommartid bör vara cirka 13 timmar, därför måste du ta hand om ytterligare belysning under våren och hösten.

Bild
Bild

Frisk luft har en fördelaktig effekt, därför är frekvent ventilation en prioritet … Men det utomlands rovdjur måste skyddas från drag. Dionea gillar inte heller att bli störd, så det finns ingen anledning att vrida krukan med växten och ofta ändra dess position.

Bild
Bild

Temperaturförhållandena är också viktiga för en utländsk besökares normala utveckling . Venus flytrap är en värmeälskande växt. Under perioden med aktiv tillväxt måste hon säkerställa en temperatur på minst +22 grader. Den övre gränsen är cirka +30 grader, men den kan ökas. Med vinterns början går blomman in i en vilande period, som sker vid en temperatur på +7 grader. En stabil hög temperatur under hela året är skadligt för växten.

Bild
Bild

Vattning är en viktig del av växtskötseln. Vattningsfel orsakar ofta växtdöd. Venus flytrap kommer bara att leva i fuktig jord. Det är viktigt här att inte överfukta jorden så att den inte är fuktig. Detta villkor måste observeras hela tiden under hela året.

Bild
Bild

Vattning bör göras uteslutande genom dräneringshål med en pall. Med toppvattning kommer jorden ovanifrån att komprimeras, vilket kommer att komplicera tillgången på syre till rotsystemet. Detta kommer att leda till plantans oundvikliga död.

Du måste använda destillerat vatten, eftersom Dionea är dåligt för salter och föreningar från kranvatten. I avsaknad av destillerat vatten kan smältvatten eller regnvatten användas, men det måste samlas upp utanför staden, bort från vägar och industrianläggningar. Vattning av Dionea är nödvändigt tills fukt bildas i pannan.

Bild
Bild

Det är också en viktig punkt temperaturen på vattnet som används för bevattning . Att använda kallt vatten på sommaren är en chock för en humörig växt. Om du på vintern till och med vattnat lite i jorden med varmt vatten, kommer Venus flytrap att vidta denna åtgärd som en signal för att vakna upp - viloläget avbryts, vilket inte kommer att ha en gynnsam effekt på blomman.

Att mata denna speciella växt är också speciellt .… Gödselmedel kan inte användas, eftersom detta kan leda till sönderfall av rotsystemet. Men du måste förse Venus flytrap med naturlig mat. Denna växt är ett rovdjur och livnär sig på olika insekter i naturen. Med tillräcklig mängd djurfoder kommer Dionea att utvecklas och växa normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte alla insekter kan erbjudas Venus flytrap. Den måste uppfylla ett antal krav:

  • bytesstorleken ska vara 2 gånger mindre än fällan, annars kommer den inte att klara en sådan matvolym, den blir svart och dör av;
  • insekter med ett hårt skal är svåra för växten att smälta.
Bild
Bild
Bild
Bild

En Dionea-insekt räcker i cirka 3-4 veckor. Om fällan inte fungerar, behöver blomman inte djurfoder. Du kan inte tvångsmata en blomma.

På vintern behöver Venus flytrap inte matas alls , för att hon befinner sig i en vilande period. Under årets varma period kan blomman tas ut till balkongen eller i trädgården helt och hållet - han kommer att fånga byten själv och mata sig själv.

Bild
Bild

Sjuka och försvagade växter kan inte matas. Efter transplantation kan insekter inte erbjudas på en månad. I något av dessa alternativ kommer bearbetningen av animalisk mat att vara svår, vilket kommer att försvaga Dionea ytterligare.

Under blomperioden, som börjar i maj eller juni, visas en peduncle från utloppet . Dess längd kan nå 50 cm. Pedunkeln slutar med en blommorblomma, som bildas av vita miniatyrblommor i form av stjärnor. Blomningsprocessen varar upp till två månader. Växten lägger mycket energi på blomning, därför försvagas den ofta. Friska, starka fällor bildas inte alltid efter full blomning. Experter rekommenderar att klippa peduncle utan att vänta på att blommorna ska bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar - detta är ett obligatoriskt steg som Venus flugfälla måste gå igenom varje år. Om växten har lyckats vila bra, kommer den att kunna utvecklas normalt. Förberedelserna för viloläge börjar i oktober - Dionea släpper inte längre nya löv och slänger gamla. Detta gör utloppet märkbart mindre. Detta beteende fungerar som en signal för att sluta mata, minska frekvensen och intensiteten av vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under vintern ska jorden hållas något fuktig. Med riklig vattning eller brist på fukt dör växten. I början av december exponeras flugsnappgrytan på en sval plats, eventuellt med lite ljus. Temperaturen måste hållas inom intervallet från +2 till +10 grader.

Sådana förhållanden kan tillhandahållas hemma genom att linda växten i en påse och placera den på en inglasad loggia eller i kylskåpets nedre låda.

Bild
Bild

I denna form kan flugfångaren förvaras i upp till 4 månader. Med ankomsten av februari kan växten redan återgå till värme, ljus och riklig vattning. Du kan också befria utloppet från gamla fällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur multipliceras det?

Reproduktion av denna exotiska representant för floran är möjlig på flera sätt.

För förökning med sticklingar måste du klippa av bladet utan en fälla … Skärplatsen bearbetas av "Kornevin", bladet planteras i en behållare med torv, till vilken du kan lägga sand. Underlaget ska vara fuktigt, men inte blött. Locket är stängt och behållaren exponeras på en varm plats med bra belysning. Sådana förhållanden måste iakttas i tre månader - tills groddar dyker upp. Från detta ögonblick kommer det att ta ytterligare tre månader för en fullfjädrad grodd att planteras på en permanent "bostad".

Bild
Bild

Glödlampsseparation är endast möjlig när växten är mogen . Venus flytrap känns bekvämt i närheten av sina barn. Varje gren av dotterlökar är påfrestande för en vuxen växt, sedan kan denna procedur utföras en gång vart tredje år. Barnen separeras noggrant från moderplantan och sitter i separata behållare. Det är bättre att skära snittet med krossat kol. Under rotperioden täcks barnen med folie och exponeras på en ljus plats utan direkt solljus.

Bild
Bild

Fröförökning är också typisk för Dionea. Denna metod är den svåraste av alla. Dessutom är det också oförutsägbart, eftersom den nya växten kan skilja sig helt från modern. Frö kan endast ges av en vuxen Dionea, som är mer än tre år gammal. För att föröka Dionea med frö måste du följa följande riktlinjer:

  • på våren, under blomningen, är det nödvändigt med en pensel eller bomullspinne samla pollen och överföra till andra blommor;
  • vid framgångsrik pollinering bildas en frökapsel , som kommer att mogna endast på hösten och ge fullvärdiga frön;
  • planteringsmaterial måste planteras omedelbart i underlaget , eftersom deras grobarhet kommer att minska i framtiden;
  • plantering av frön utförs i behållare med lock fylld med sphagnum och sand (2: 1);
  • frön behandlade med "Topaz " läggs ut på ett fuktigt underlag stängs behållaren och lämnas på en solig plats;
  • under hela månaden du måste behålla maximal luftfuktighet , temperaturen ligger inom 25 - 30 grader och belysningen är minst 12 timmar om dagen;
  • när de första bladen dyker upp behållaren måste ventileras gradvis vänja plantor till frisk luft;
  • förstärkta växter kan dyka .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Peduncle kan också sprida Venus flytrap. Vanligtvis skärs en peduncle på en ung växt, vilket kommer att ha svårt att klara det och överleva blomningen på ett säkert sätt.

För att få en växt på detta sätt måste du följa följande rekommendationer:

  • en låg, ung peduncle ca 5 cm lång är avskurna;
  • placerad i våt torv med ett djup av 1 cm;
  • växthusförhållanden skapas - behållaren är täckt med en film eller ett lock av transparent material;
  • rotprocessen kommer att ta upp till 2 månader - under denna period måste du hålla en hög luftfuktighet och glöm inte att lufta;
  • peduncle kan torka ut, men du måste vänta på den angivna tiden och ditt tålamod kommer att belönas.
Bild
Bild

Sjukdomar

Venus flytrap har utmärkt hälsa och stark immunitet, men vid grova kränkningar av villkoren för frihetsberövande kan olika sjukdomar attackera den. Tidig upptäckt av sjukdomar och vidtagande av åtgärder för att eliminera dem kommer att rädda växten.

Svamp på rötterna och gråröta på bladen - detta är ett resultat av vattensamling i marken och att temperaturen inte följs. Svampdödande medel används för behandling.

Bild
Bild

Bakteriedödande skada är resultatet av ruttnande av ett fångat byte, som växten inte kan smälta. I det här fallet blir fällorna svarta och ruttnar. Sjukdomen kan snabbt flytta till andra fällor och infektera hela växten, vilket får den att dö på kort tid. Den svärtade fällan avlägsnas och dionea behandlas med en fungicid.

Bild
Bild

Vid vattning med kranvatten ackumuleras en stor mängd kalcium och andra olämpliga ämnen i jorden … Växtens blad blir gula. I detta fall är det nödvändigt att byta ut jorden så snart som möjligt och återuppta bevattningen med destillerat vatten. Annars dör växten.

Bild
Bild

Vid oregelbunden vattning blir lövverket också gult, torkar och faller av . Problemet löses genom att återuppta regelbunden vattning.

Bild
Bild

Solbränna uppträder ofta på unga blad från direkt solljus . I det här fallet är det tillräckligt att skugga växten eller ordna om potten till en annan, mer lämplig plats.

Bild
Bild

Skadedjur

Det är extremt sällsynt att hitta skadedjur på Dionea, men ändå uppstår sådana situationer. En växt som livnär sig på insekter kan också drabbas av dem.

Bladlus kan bosätta sig inte bara på bladen, utan också i själva fällan. Skadedjuret livnär sig av växtsaft, vilket gör att fällorna deformeras och slutar utföra sina funktioner. För att rädda ditt husdjur från ett sådant grannskap måste du köpa en insekticid, helst i form av en aerosol.

Bild
Bild

Spindelkvalster den kan också sätta sig på en flugsnappare vid förhållanden med låg luftfuktighet. För att bli av med detta skadedjur är det nödvändigt att behandla växten med "Acaricide" tre gånger. Mellan behandlingarna måste du ta en paus på 7 dagar. Det är också nödvändigt att höja luftfuktigheten till den rekommenderade nivån, eftersom spindelmider inte kan leva under sådana förhållanden.

Bild
Bild

Mealybug är en annan vanlig skadedjur som kan bosätta sig på utomeuropeiska rovdjur. Vilken lämplig insekticid som helst kan användas för att bekämpa den.

Bild
Bild

Intressanta fakta

Venus flytrap har alltid lockat uppmärksamhet från kända och enastående människor, därför är många intressanta fakta förknippade med det

  1. Amerikas tredje president, Thomas Jefferson, tog ett ökat intresse för denna rovdjur .… Hon intog en speciell plats i hans samling av inomhusväxter. Han tog även personligen hand om hennes matning och litade inte på denna process för någon.
  2. Charles Darwin studerade Dionea och till och med tillägnat henne en separat bok, där utfodringsprocessen beskrivs i detalj.
  3. Flycatcher fällor lockar byte inte bara en ljus färg, en hemlighet och en behaglig lukt, utan också en blå glöd .
  4. Vissa växtsorter kan bestämma storleken på sitt byte . Fluesnapparen släpper ut stora insekter som inte kan smälta i fällan.
  5. Forskare arbetar med att utveckla nya sorter , som skiljer sig åt i färg, färg, storlek på fällor och borst. I botaniska trädgårdar kan du hitta växter med hallonflikar. Deras kostnad är mycket hög.

Rekommenderad: