Att Ta Hand Om Inomhusväxter Hemma (21 Bilder): Hur Man Planterar En Saftig Och En Annan Blomma I En Kruka? Växande Teknik

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om Inomhusväxter Hemma (21 Bilder): Hur Man Planterar En Saftig Och En Annan Blomma I En Kruka? Växande Teknik

Video: Att Ta Hand Om Inomhusväxter Hemma (21 Bilder): Hur Man Planterar En Saftig Och En Annan Blomma I En Kruka? Växande Teknik
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Att Ta Hand Om Inomhusväxter Hemma (21 Bilder): Hur Man Planterar En Saftig Och En Annan Blomma I En Kruka? Växande Teknik
Att Ta Hand Om Inomhusväxter Hemma (21 Bilder): Hur Man Planterar En Saftig Och En Annan Blomma I En Kruka? Växande Teknik
Anonim

Krukväxter finns i nästan alla hem. Detta är den bästa inredningen. För att gröna husdjur ska bli vackra och friska måste de skötas ordentligt. I den här artikeln kommer vi att lära oss att ta hand om krukväxter.

Allmänna vårdregler

Det finns många olika typer av inomhusväxter. Varje sort kännetecknas av sina yttre egenskaper och vårdfunktioner. Det finns dock allmänna regler för att odla alla krukväxter. Låt oss ta en titt på punkterna i hur de ska tas om hand.

Bild
Bild

Måtta

De flesta krukväxter är lätta att ta hand om .… Många av de gröna husdjuren är opretentiösa, så de kan odlas av nybörjare. I vilket fall som helst, när du tar hand om inomhusväxter, är det nödvändigt att observera måttlighet i allt. Den nödvändiga vattningen och utfodringen måste göras utan onödig nit. Det ska inte finnas överskott i vätska eller gödselmedel .… Och de måste läggas till i tid. Om du inte observerar måttlighet i vården av inomhusväxter kan du möta många allvarliga problem.

Till exempel innebär vattendämpning av jorden ofta ruttning av plantornas rotsystem. Som ett resultat kan blommorna börja göra mycket ont och därefter riskera att dö.

Efterlevnad av viloperioden

När man tar hand om inomhusväxter får man inte glömma viloperioden som är nödvändig för dem . På vintern går många välkända sorter av hemblommor in i ett slags "reducerad strömförbrukning" -läge. Under denna period behöver du inte göra ytterligare befruktning. Vattning och andra vårdmanipulationer bör minskas.

Bild
Bild

Bibehåller utseende

Det är lika viktigt att bibehålla ett friskt och attraktivt inomhusväxtutseende. Det är nödvändigt att omedelbart ta bort torkade knoppar, blomställningar, bladblad och skott. De listade manipulationerna kommer att bidra till bevarande och attraktivitet och hälsa hos växter.

Berövas döda komponenter, kommer blommor inte att slösa vitalitet, mata onödiga delar.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Varje blomsterhandlare vet vad inomhusväxter behöver daglig inspektion . Detta gör det lättare att hålla koll på gröna husdjurs hälsa. Med förbehåll för regelbundna undersökningar kan en person i tid märka början av sjukdomar som har påverkat växter. Oftast kan du se skador av svamp eller virus på inomhusblommor. Korrekt behandling som startas i tid kommer att få större framgång.

Bild
Bild

Uppsättning verktyg

Alla operationer som utförs för vård av växter, vare sig det är att vattna, plantera, transplantera eller gödsla, utförs med lämplig utrustning. Fundera över vad en florist behöver för att odla gröna husdjur.

  • Vattenkanna . När du köper den här enheten rekommenderas det att välja alternativ med en långsträckt pip. Att använda dessa alternativ för vattenburkar är vattning mycket bekvämare och enklare. Samtidigt kommer vatten att kunna bryta igenom även genom de täta bladen på en inomhusblomma. Med rätt vattenkanna blir vattnet komplett och säkert.
  • Flaska … Alla vet hur den här enheten ser ut. Den långsträckta spetsen på den långsträckta strukturen och den sfäriska vattenbehållaren gör kolven till ett oumbärligt föremål för automatisk vattning av inomhusblommor under ägarnas avgång. Det räcker att hälla rent vatten i behållaren och sticka ner det i marken med spetsen nedåt. Marken kommer att mättas med nödvändig fukt gradvis när den torkar.
  • Spruta … Sprayen kan användas om du inte bryr dig om alla typer av inomhusväxter. Vissa sorter behöver inte väta bladplattorna. Men man måste komma ihåg att med början av för varma dagar kan lövverket fortfarande torka ut, vilket kommer att påverka plantornas utseende negativt, så sprayen kan vara en mycket användbar enhet.
  • En bricka med vatten . Oftast används denna detalj om krukväxten växer i ett rum med mycket torr luft. Du bör inte stoppa blomkrukan direkt i vattnet. Det är lämpligt att lägga till expanderad lera eller småsten. Dessa komponenter kommer gradvis att absorbera överflödig fukt och överföra den till rhizomerna. Den beskrivna metoden att ta hand om blommor är särskilt efterfrågad och användbar om de ligger i närheten av värmeenheter. Med tillkomsten av vintersäsongen kommer de att behöva regelbunden utfodring med livgivande fukt, vilket blomsterhandlaren inte får glömma.

All utrustning du behöver för att ta hand om växter kan köpas i speciella trädgårdsbutiker. Vanligtvis är sådana enheter billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Inomhusväxter måste ge optimala levnadsförhållanden. Låt oss överväga i detalj vad blomsterhandlaren ska ta hand om.

Plats och belysning

Många inomhusväxter behöver tillräcklig belysning. Normalt ska dagsljuset vara mellan 12 och 16 timmar per dag . Ibland när växten är vilande kan denna tidsram förkortas. Eftersom klimatförhållandena i vårt land inte alltid är gynnsamma måste människor ofta ta till hjälpbelysning (speciella lampor är lämpliga). Detta gäller särskilt för termofila tropiska blommor som föredrar att växa på solsidan.

Det rekommenderas inte att exponera inomhusväxter på en fönsterbräda i de mest direkta solstrålarna . Under sådana förhållanden riskerar gröna husdjur att få brännskador. Solen ska inte vara riklig. Diffust ljus eller ljus halvskugga är perfekt - allt beror på preferenser för en viss typ av växt. Det bör komma ihåg att med otillräcklig belysning kommer fotosyntesprocesserna oundvikligen att sakta ner … Detta kommer att påverka blommans hälsa negativt.

Bild
Bild

Temperatur

Hemma odlas termofila växter oftast som inte kan överleva på gatan. Sådana planteringar behöver en varm rumstemperatur i rummet där de växer. Optimal prestanda sträcker sig från +16 till +22 grader Celsius.

Även tropiska arter av inomhusväxter "gillar inte" överdriven värme. Försök inte att skapa en djungelliknande miljö i ditt hem . Sällsynta inomhusblommor kommer att "gilla" temperaturindikatorer som överstiger +24 grader. Och det finns grödor som växer bättre i en miljö med lätt kyla (till exempel vid en temperatur på +15 grader Celsius).

Bild
Bild

Fuktighet

Huvudprocenten inomhusväxter tillhör kategorin fuktälskande. Luftfuktigheten bör vara något över genomsnittet . Samtidigt bör man inte glömma hemblommornas direkta ursprung - de flesta kommer från de fuktiga tropikerna. Indikatorer för hög luftfuktighet har en gynnsam effekt inte bara på växternas tillstånd, utan också på människor.

Försök att se till att luften runt inomhusblommorna inte är torr. Detta kommer att ha en dålig effekt på deras utseende och hälsa i allmänhet. Detta kommer att öka risken för skadedjurattacker.

Bild
Bild

Jorden

Det är viktigt att ta hand om att använda en kvalitetsprimer för blommor. Krukväxter har ingen annanstans att ta näringsämnen, förutom från jordblandningen . Marken ska inte bara innehålla alla nödvändiga näringsämnen. Marken måste också ha en lämplig struktur. Det ska inte vara alltför löst eller alltför tätt. Det är viktigt att ta hand om dräneringsskiktet i plantkrukan. Ett dräneringsskikt behövs för nästan alla hushållsblommor.

Bild
Bild

Pott

Moderna odlare kan självständigt välja i vilken tank som ska odlas inomhusväxter. Till salu finns det många lämpliga behållare av olika material: krukor, blomkrukor, lådor. Alla blomsterrätter är indelade i 2 typer:

  • för att växa - sådana krukor har redan dräneringshål;
  • för inredning - krukor avses, där det inte finns några extra hål, så att de kan placeras var som helst utan rädsla för eventuella läckor.

Krukväxter gör det bättre i växande tankar. Sådana behållare ser dock mycket enklare ut; de kommer knappast att effektivt kunna dekorera interiören med dem.

Bild
Bild

Hur vattnar man?

Odla dina favoritväxter hemma, det är viktigt att se till att de vattnas ordentligt . Alla grödor älskar fukt. I en sluten mark i en kruka har blommor ingenstans att få det, så en person bör inte glömma den snabba introduktionen av vätskan som matar plantningen. Vissa grödor överlever lätt tillfällig torka (till exempel saftiga), men det finns sorter som börjar vissna snabbt om du missar minst ett par vattningar.

Lökväxter överlever lättast torka . De har redan en viss mängd fukt som samlas i deras köttiga områden. Men blommor med tunna stjälkar riskerar att dö av brist på fukt. Vattningsfrekvensen är direkt beroende av årstiden, den specifika typen av inomhusväxter och omgivningstemperaturen. På vintern, hösten och under svala förhållanden bör du mindre ofta återfukta dina hemblommor. I alla fall Innan vattning, se till att det övre jordlagret i plantkrukorna är torrt.

Bild
Bild

Lossar

Så att en vit saltskorpa inte ackumuleras på den övre delen av substratet, och även för att öka de permeabla egenskaperna, det är nödvändigt att regelbundet lossa jorden . Men du måste vara uppmärksam på strukturen i växternas rotsystem. - om det är ytligt krävs yttersta omsorg.

Trimning och formning

Många av de nybörjare blomsterhandlare som inte har rik erfarenhet är lite rädda för proceduren för beskärning av inomhusväxter, med tanke på att det är både svårt och traumatiskt. Men det finns inget att vara rädd för. Om allt görs korrekt och blomman är omsorgsfullt formad blir det inga problem. Gröna husdjur påverkas inte på något sätt.

Om du behöver ta bort tillväxtpunkten högst upp på planteringarna kan du använda den enklaste tekniken här - garnering … Om blomman har tunna stjälkar är det tillåtet att nypa den med 2 fingrar. Om vi pratar om en köttig växt, är det bäst att använda sax - det blir mer bekvämt och lättare. Använd alltid en beskärare, kniv eller sax för att trimma. Denna procedur kan inte utföras manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

En transplantation krävs för alla typer av inomhusväxter, särskilt när det gäller unga planteringar. De växer ganska snabbt, så de behöver en transplantation varje vår under de första 3 åren av livet … För vuxna inomhusblommor behövs inte längre frekventa transplantationer. De måste transplanteras till en annan plats endast efter behov - beroende på tillväxttakt, växtstorlek och andra omständigheter.

Ibland behöver krukväxter oplanerad transplantation . Oftast måste du ta till det om det finns vissa sjukdomar eller allvarliga skador av farliga skadedjur. Om det finns för mycket vattendragning av jordblandningen är det bättre att plantera om plantorna så snart som möjligt, utan att vänta på att rotsorterna ruttnar. Om transplantationen är planerad, en färsk blomkruka väljs 2-3 cm större i diameter.

Mogna och långsamt växande grödor transplanteras ofta i samma kruka, du behöver bara byta mark i den.

Bild
Bild

Gödselmedel och tillväxtstimulerande medel

Inomhusväxter måste befruktas med mineralbalanserade kompositioner . De måste vara mättade viktiga komponenter (från kalium till fosfor). Användning av högkvalitativt gödningsmedel strikt enligt instruktionerna kommer att leda till en förbättring av plantornas allmänna tillstånd, en förbättring av rotbildning och rotning kommer att inträffa. Passa mättade produkter som "Kornevin ".

Flytande formuleringar bör användas enligt schemat: varannan vecka under perioden med aktiv tillväxt (från april till september). Gödslingsljus sätts helt enkelt in i underlaget där de matar jorden. De granulära komponenterna sprids på markblandningens yta. Användningen av komplexa förband är nödvändig för många inomhusväxter i augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Det finns olika sätt att odla krukväxter. Låt oss analysera de mest populära. Generativ reproduktion förekommer genom att plantera nya frön i ett lämpligt underlag . Vegetativa metoder inkluderar ympning . För att göra detta, klipp av toppen av växtstammen. Stjälken måste planteras i jordblandningen, vattnas i tid. Behållaren är täckt med en film.

Populär reproduktion av barn … De separeras med fingrar, planterade i förberedda behållare med jord. När unga blommor växer upp måste de planteras i separata krukor. Reproduktion av mustasch är utbredd. Handlingsalgoritmen är enkel: från ändarna av skotten tas dotterprocesserna - morrhåren - bort. De måste planteras i fuktad mark, om det var möjligt att ta dem tillsammans med rötterna. Om provet tas utan rötter rotas antennerna, som vid sticklingar.

Bild
Bild

Hemligheter för erfarna blomsterhandlare

Om du vill att dina inomhusväxter ska växa vackra och friska, det är värt att ta med sig några hemligheter för erfarna blomsterhandlare.

  • Om du har prydnadsväxter som växer hemma, och du märker det deras bladplattor har bleknat , kommer det att vara möjligt att återställa dem till sitt tidigare utseende med hjälp av ett avkok kokt på ett bananskal.
  • Om du bestämmer dig för att plantera en nyckfull växt hemma som kräver mer komplex professionell vård , den kan skyddas något mot skadedjur genom att transplantera den i jord, där det finns fyra tändstickhuvuden.
  • Om inomhusväxter lider av en insekts- eller spinnkvalster i farlig skala . "Första hjälpen" kommer att vara en tvålösning (en enkel tvätttvål gör) utspädd med några droppar gnidsprit. Efter bearbetning enligt detta schema berörs inte planteringen en annan dag.
  • Spraya en växt kommer att vara ett utmärkt förebyggande av utseendet på en röd spindelkvalster. Denna procedur ger växterna mer. Mer än att bara befukta luften.
  • Genomför beskärning inomhusväxter är det alltid nödvändigt att ta bort för långa grenar och gamla stjälkar, som inte längre har bladplattor.
  • Om du bestämmer dig för att odla ljusa tropiska växter hemma, de kommer att behöva tillhandahålla förhållanden som är så nära naturliga som möjligt . Till exempel kan du organisera en konstgjord regn- eller torksäsong för dem.
  • Rummet där blommorna växer ska inte vara för varmt . För att göra detta kan du använda en vanlig fläkt, men det rekommenderas inte att köra den med för hög hastighet.

Rekommenderad: