Eldstadsgaller (47 Foton): Smidda Eldstadslutor, Dekorativa Trådmodeller, Hur Man Gör Konvektionsvarianter Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Eldstadsgaller (47 Foton): Smidda Eldstadslutor, Dekorativa Trådmodeller, Hur Man Gör Konvektionsvarianter Med Egna Händer

Video: Eldstadsgaller (47 Foton): Smidda Eldstadslutor, Dekorativa Trådmodeller, Hur Man Gör Konvektionsvarianter Med Egna Händer
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, April
Eldstadsgaller (47 Foton): Smidda Eldstadslutor, Dekorativa Trådmodeller, Hur Man Gör Konvektionsvarianter Med Egna Händer
Eldstadsgaller (47 Foton): Smidda Eldstadslutor, Dekorativa Trådmodeller, Hur Man Gör Konvektionsvarianter Med Egna Händer
Anonim

Eldstaden har blivit ett modernt inslag i inredningen. Den kan utformas för alla interiörer - från klassisk till högteknologisk. Eldningens huvudsyfte är en dekorativ funktion, liksom att skapa en atmosfär av komfort med hjälp av en öppen eld. Uppvärmning av ett rum med öppen spis är värre än med andra värmeapparater. För att förbättra cirkulationen av varm luft som värms upp i eldstaden är det nödvändigt att installera ventilationsgaller på lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte med ventilation i eldstaden

Vanligtvis installeras ett galler under eldstaden för att ta in kall luft från utsidan. Detta är luftintaget. De andra två, installerade ovanför kamininsatsen på luftkanalen, är utformade för att suga ut varm luft.

Genom att installera sådana galler i sin öppen spis får användarna flera fördelar samtidigt:

  • Tillförseln av varm luft förbättras, vilket ökar uppvärmningen av rummet.
  • Sannolikheten för överhettning av luftkanalen, det motsatta materialet i eldstaden och eldstadsytan minskar, vilket väsentligt förlänger konstruktionens livslängd.
  • Rummet får ett attraktivt utseende på grund av gallerens yttre design för rummets stil och design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I en hörnkamin är det bättre att installera ett stort övre galler utan att dela luftflödet i två riktningar.

Gittertyper

Ventilationsgaller skiljer sig åt i form, storlek, material, installationsmetod, tillgänglighet av ytterligare element och funktioner.

Varje funktion kännetecknas på sitt eget sätt:

  • Gitter kan vara runda, fyrkantiga, rektangulära, polygonala, ovala och komplexa i formen. Det beror på preferensen för ägaren av eldstaden. Hålen i grillen har också sin egen form och beror på produktens design. Hål kan vara: slitsade, runda, fyrkantiga, rektangulära, komplexa former.
  • Storleken på gallret bestäms av rummets storlek och eldens kraft. I ett litet rum kan du installera medelstora galler. Större rum kräver mer varm luft för uppvärmning. Men för stora dimensioner av produkten kommer inte att kunna ge det erforderliga flödet av varm luft.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på hålen på grillen är också viktig att tänka på. Om de är för små, kommer varm luft inte att kunna flöda fritt från kanalen, och själva meningen med ventilationsanordningen kommer att gå förlorad. Öppningarna bör underlätta avlägsnandet av varma strömmar, ge dem tid att värma upp, men inte störa strömmarna som kommer in i rummet. Tillverkningsmaterialet måste klara höga temperaturer och ha en lång livslängd.

För ventilationsgaller som används:

  • gjutjärn;
  • stål;
  • aluminium;
  • keramik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett stort utbud av inköpta modeller sparade många av oron för vilket galler man ska välja. Om du vill, skicklighet och flit kan du göra en lämplig modell själv.

  • Gittermodeller gjutjärn har inslag av smide och gjutning. Attraktivt och snyggt utseende gör att du väljer detta material. Mönster och design är varierat och unikt. Hantverkare kan skapa ett unikt mästerverk i ett exemplar för en öppen spis.
  • Livstid gjutjärn vid höga temperaturer är högre än andra material, vilket gör det populärt. Nackdelen med detta material är dess stora vikt.

Galler av stål och aluminium svetsas från separata delar för att uppnå önskat mönster med de nödvändiga hålen. Sådana galler är belagda med värmebeständig färg eller behandlade med en galvaniseringslösning för att ge dem ett trevligt utseende och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetod . Gallren kan ha en inre låda, vara inbyggda eller ovanför. Inbyggda modeller är mer tillförlitliga, de fäster mer tätt vid ventilationsöppningarnas väggar, skapar inte luckor och tillåter inte att förbränningsavfall passerar igenom. Takgaller är enkla att installera, så de är mycket efterfrågade bland konsumenterna. Du kan också göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av ytterligare element . Funktionellt är närvaron av lameller på grillen, som kan styra och styra luftens rörelse, beroende på bredden på hålens öppning.

Bild
Bild

Öppningsflikar i form av dörrar eller en lucka hjälper till att reglera luftflödet in i rummet, liksom öppen åtkomst till insidan av eldstaden för inspektion.

Ett extra nät med små hål behövs för att skydda eldstaden från insekter från att komma in, särskilt under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett alternativ för en fast installation av gallret och ett avtagbart alternativ. I en avtagbar design är ramen vanligtvis fäst vid ventilationshålet, och själva gallret kan antingen tas bort helt eller flyttas åt sidan eller upp och ner. En sådan modell kan öppna en översikt inne i eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Gallren installeras under installationen av eldstaden eller under dess användning. Vid installation är det viktigt att beräkna den korrekta nivån på hålet från golvet och avståndet från väggarna bredvid som kaminen ligger.

Beräkningen tar hänsyn till följande punkter:

  • Luftens rörelse inuti eldstaden bör riktas mot gallren.
  • Det maximala uppvärmda luftutloppet måste vara minst 300 mm från taknivån.
  • Rosten ska inte riktas mot väggen bredvid eldstaden, utan in i det öppna rummet i rummet.
  • Öppningen till grillen ska vara så långt bort från dörröppningen som möjligt.
  • Taket av brännbart material bör inte påverkas av närheten till eldstadens ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild

För installation i en färdig eldstad skärs först ett hål på önskat avstånd, vilket bör vara 3-4 mm större än gallrets inre storlek. En spik med en tråd drivs in i lådans vägg, som lindas runt spiken. Skyddsgallret sätts in i det resulterande hålet och behandlas med värmebeständigt förseglat material runt omkretsen. Det är viktigt att lådan sitter tätt på eldstadens väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förlust av lufttäthet orsakar värmeförlust och kan skapa en situation där rök eller sot kan komma in i rummet.

Skötsel av produkten

Eldstadsgallren rengörs vid behov. Det är lämpligt att utföra det minst en gång var sjätte månad. Det är bättre att göra detta efter värmesäsongen. Gallret med små hål måste rengöras oftare än med stora hål.

Grillen är täckt med smuts och låter inte varm luft passera bra och utför sina grundläggande funktioner. Efter rengöring kan ventilationsgrillen stängas innan eldstaden används, vilket skyddar den från yttre föroreningar och insekter från att komma in i eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -tillverkning

Ett metallgaller av kvadratisk eller rektangulär storlek kan göras med dina egna händer om du har förmågan att äga en svetsmaskin, slipmaskin och låssmedverktyg.

För egen produktion behöver du:

  • metallstång med liten diameter;
  • stålhörn för ramen;
  • fixturer för svetsning;
  • låssmedverktyg.
Bild
Bild

Arbetsorder:

  • Rita en ritning med exakta mått.
  • Gör en skiss av en prydnad eller bara ett vanligt rutnät.
  • Beräkna storleken på delarna baserat på ritningen.
  • Såg av 4 hörnstycken och svetsa ramen. Ramen måste göras 3-4 mm större än hålet i eldstaden.
  • Ta stavarna i önskad mängd och såga till önskad storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Prova dem genom att fästa dem på ramen. Svetsa stavarna enligt skissen.
  • Behandla svetssömmar för att uppnå ett estetiskt utseende.
  • Svetsa det resulterande gitteret till ramen.
  • Täck den färdiga produkten med värmebeständig färg i flera lager.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installera 2-3 dagar efter tillverkning, när färgen är helt torr.

Luftriktning

För korrekt användning av den uppvärmda luften installeras en fläkt inuti eldstaden.

Det bör vara lämpligt att använda en fläkt för att förbättra luftcirkulationen inuti skorstenen. Kraften och riktningen bör främja optimal uppvärmning av luftmassor och avlägsnande av dem genom hålen i grillen. Annars kan den motsatta effekten visa sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmar

Gallren ska inte förväxlas med eldstadsskärmar, som installeras direkt framför kamininsatsen. Skärmar är utformade för att skydda rummet mot gnistor och andra produkter från vedförbränning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmen kan vara av olika typer: glas, metall, keramik eller en kombination av olika material. Modernt värmebeständigt material som brandbeständigt tyg kan användas. Metallskärmen kan vara blank, mesh eller i form av ett galler med en prydnad. Konvektionsskärmar kan göras i form av en skärm, stå fristående eller fixeras på golvet eller eldstaden. De är raka, böjda, enkelsektioner och flersektioner.

Skärmen fungerar också som en dekorativ dekoration för interiören. Dessutom hjälper det, när man är nära härden, att observera elden utan rädsla för överhettning. Det är trevligare att titta på elden genom glas eller nät, då tröttnar ögonen mindre. Gjutjärnsgallret blir också en inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation och tillförsel av uppvärmd luft till rummet krävs för drift av alla uppvärmningsanordningar. Eldstaden är inget undantag. Smidda ventilationsgaller är avgörande för korrekt användning av eldstaden. De behövs inte, om inte eldstaden används för uppvärmning, utan uppfattas bara som en inredning.

Bild
Bild

Det är bättre att anförtro utförandet av arbetet med installation av ventilationsgaller för eldstaden till en specialist som utför arbetet med installation av kaminer och andra värmeutrustningar. Han kommer att beräkna det erforderliga antalet gitter, deras storlek och höjdjustering. Kompetent och professionellt utfört arbete kommer att bidra till en lång och effektiv användning av eldstaden.

Rekommenderad: