Eldstad I En Lägenhet (80 Bilder): Hur Man Ordnar En Dekorativ Och Bärbar Version I Hallen, En Mini-öppen Spis Utan Skorsten

Innehållsförteckning:

Video: Eldstad I En Lägenhet (80 Bilder): Hur Man Ordnar En Dekorativ Och Bärbar Version I Hallen, En Mini-öppen Spis Utan Skorsten

Video: Eldstad I En Lägenhet (80 Bilder): Hur Man Ordnar En Dekorativ Och Bärbar Version I Hallen, En Mini-öppen Spis Utan Skorsten
Video: Eldstad med Skorsten | 5000 kr i paketrabatt | Contura 2024, April
Eldstad I En Lägenhet (80 Bilder): Hur Man Ordnar En Dekorativ Och Bärbar Version I Hallen, En Mini-öppen Spis Utan Skorsten
Eldstad I En Lägenhet (80 Bilder): Hur Man Ordnar En Dekorativ Och Bärbar Version I Hallen, En Mini-öppen Spis Utan Skorsten
Anonim

Närvaron av en öppen spis i det inre av lägenheten ger rummet sofistikering och chic. Beroende på ägarens preferenser kan det vara en romantisk "antik" öppen spis eller en kubisk biopeis i modern stil. Det finns många alternativ för utförande av eldstäder, så var och en av älskarna av detta gamla arkitektoniska element kan välja typ, vars syfte och funktioner är bäst lämpade för hans personliga smak och preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Det äldsta syftet med en öppen spis är att värma upp rummet där den är installerad. Det var en gång i tiden riddarslott, jaktstugor eller adelshus. Endast personer med mycket hög inkomst hade råd med en öppen spis, och därför fastställdes en stabil inställning till denna del av inredningen som ett element i lyxigt liv.

Det är därför som eldningens huvudsyfte idag har bleknat i bakgrunden, och att ge rummet en speciell atmosfär av mysighet och förmedla lyxandan och ägarens välståndsnivå har blivit dominerande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron av en öppen spis låter dig utföra de mest intressanta designlösningarna i lägenheten , vilket skulle ha varit omöjligt utan installationen av en eldstadsportal. Som ett exempel kan du komma ihåg de charmiga julgirlangerna, ljusen, som är vanliga att installeras på mantelpieces, eller dekorera ett hörn vid eldstaden för en trevlig träff med en kopp te.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är en öppen spis inte bara en hyllning till mode och inredning av rummet, utan också en källa till värme och komfort, särskilt i början av hösten, när det är svalt i lägenheterna, eftersom centralvärmen inte har ännu varit påslagen. I dessa dagar är det särskilt trevligt att tillbringa familjekvällar vid den varma eldstaden och lyssna på regnet som rusar utanför fönstret. Det är av dessa skäl som eldstäder började dyka upp allt oftare, inte bara i hus på landet, utan också i stadslägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Om det som regel inte finns några problem med att installera en öppen spis i ett privat hus, väcker installationen av en sådan enhet i ett hyreshus många frågor. Som du vet krävs en riktig eldstad som går på fast bränsle (vanligtvis ved), en eldstad, en portal av eldfast material och en skorsten. Alla dessa krav kan endast beaktas i en lägenhet på översta våningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Placeringen av en riktig vedeldad spis måste överenskommas med arkitekt- och brandmyndigheterna .för att vara säker på att dess användning inte äventyrar byggnadens integritet. Detta krav orsakas av de faktorer som innebär att installationen av eldstaden bär en extra belastning på byggnadens golv, och förbränningsprodukterna som kommer ut genom skorstenen kan fungera som en antändningskälla.

Först efter att ha skickat in skissritningar, genomfört undersökningar och kommit överens om en sådan ombyggnad kan ägaren till lägenheten påbörja installationen och sedan glädja sig med det trevliga sprakandet av ved i sin personliga eldstad.

Om det inte är möjligt att legalisera installationen av en riktig öppen spis i en lägenhet, är det värt att försöka installera ett av alternativen för en alternativ enhet, eftersom det idag finns ett stort utbud av dekorativa, elektriska och bioeldade eldstäder på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer: sorter

I det inre av alla rum spelar eldstaden alltid en dominerande roll och är kompositionens centrum. Detta gäller fullt ut både en fullvärdig struktur och en dekorativ struktur, eller, som det också kallas, en falsk eldstad.

Bild
Bild

Dekorativ

Det här elementet i inredningen är en portal fixerad på väggen, som inte har en eldstad och skorsten, men är utrustad med en kamin, och ibland en urtagning som ersätter eldstaden. Professionella arkitekter rekommenderar att tänka på att installera en falsk öppen spis även i stadiet för att skapa ett rekonstruktionsprojekt för lägenheter.

I det här fallet kan du enkelt ordna inte bara en dekorativ portal utan också en risolit - detta är namnet på kanalen som är inneboende i en riktig öppen spis, genom vilken heta gaser stiger in i skorstenen. Risolit är iögonfallande; det är mycket effektivt när det dekoreras med hyllor, speglar och målningar.

Tack vare denna teknik kommer eldstaden att se ut som en riktig och kommer att skapa en så kallad arkitektonisk symmetriaxel i rummet som harmoniserar rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är falshkaminportalen gjord av MDF, polyuretan eller gips (hemgjorda falska eldstäder), även om dyrare material för sådana strukturer också används, till exempel marmor eller konststen. För att skapa ett intryck av naturlighet är det lämpligt att utrusta en urtagning i väggen som simulerar en eldstuga och lägga den inuti och längs konturerna av keramiska eldfasta plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare beklädnaden inuti en sådan struktur kan ljus placeras utan rädsla för antändning. Flernivåalternativet för att placera stora ljus kommer att vara mycket intressant. En vedeldad spis i smidesjärn kan tjäna samma syfte, där upp till ett dussin ljus i olika höjder samtidigt kan passa, vilket naturligtvis inte kan tjäna till att värma upp rummet, utan fyller rummet med en lek av levande eld och varmt gyllene ljus.

I det fall det är osäkert att lämna brinnande ljus i eldstadsnischen, är ljuslampor, till exempel gjorda i jugendstil, ett bra fynd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den falska öppen spisportalen kan användas som ett rack eller skåp , nära det kan du hänga hyllor och lägga gamla böcker i en falsk darn. En spegel eller en samling keramik kommer att se vacker ut ovanför mantelbrickan. För att göra den falska eldstaden mer naturlig kan du lägga golvet runt eldstaden med stenplattor, som vanligtvis görs för att skydda mot att kolen faller ur en riktig öppen spis. För en fullvärdig uppfattning om den falska eldstaden kan du lägga riktiga stockar bredvid den och använda dem som ljusstakar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska eldstäder

En rökfri och låg underhålls elektrisk eldstad låter dig också skapa den nödvändiga kontemplativa atmosfären i en stadslägenhet, men i jämförelse med en falsk öppen spis har den elektriska modellen ytterligare ett plus, eftersom den också tjänar till att värma rummet.

Du kan installera en elektrisk eldstad med en 3D -effekt av verklig levande eld, med en LCD -skärm, med en ånggenerator, en fläktvärmare och till och med en infraröd spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på installationsmetod skiljer sig följande sorter ut:

  • Eldstad eldstäder, som är en bärbar enhet installerad på ett sängbord, hylla eller bord.
  • Upphängda modeller som är monterade på väggen, utåt, sådana enheter liknar en tv -panel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Inbyggda elektriska eldstäder, som är gjorda av värmebeständigt material och kan installeras i skåp, skåp eller till och med stänger.
  • Mobila produkter utrustade med en egen liten portal, som har en eldstad med en imitation av eld och hjul för enkel rörelse.
  • Eldstadssatser installerade i väggen, som är tunga och stora i storlek. För installation av sådana modeller används portaler, inbyggda i väggen, som kan vara gjorda av MDF med en fanérbeläggning, samt av gips, natur eller konststen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa typer av eldstäder klarar framgångsrikt de uppgifter som tilldelats dem . De avger värme, ljus och skapar en illusion av en verklig levande låga. Det mest realistiska är enheter med inbyggd ånggenerator. Ångan, som är kall och genereras av ultraljud på vattnet, belyses av halogenlampor, vilket skapar en mycket realistisk eld- och rökeffekt som alltid är unik.

En ytterligare fördel som ångmodeller har är befuktning av luften i rummet, vilket bidrar till en bekvämare känsla för de boende.

Bild
Bild
Bild
Bild

I realism kan sådana eldstäder konkurrera med modeller med en LCD -skärm eller med en 3D -effekt, som inte kan särskiljas från riktiga eldstäder även på mycket nära avstånd.

När det gäller väggmonterade och väggmonterade modeller har de eldstadshyllor som kan dekoreras på traditionellt sätt. Ägarna kan göra detta med egna händer. För detta kommer ljus, speglar, kransar, ramar med fotografier, det vill säga allt som vanligtvis är att placera på hyllan i en traditionell eldstad, till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bio eldstäder

Denna typ av öppen spis kombinerar till synes inkompatibla element: förekomsten av eld och frånvaron av rök och sot. Om du installerar en sådan rökfri enhet i vardagsrummet kan ägarna njuta av spelet med en levande låga utan att bry sig om att förbereda ved, rengöra kol eller samordna en skorsten.

Bio eldstäder kräver inte någon skorsten alls , de kan arbeta självständigt, ha en mängd olika former eller storlekar, deras design liknar en vas eller en minikorg, som enkelt kan bäras från plats till plats. Och samtidigt är elden som brinner i bioeldstaden den mest verkliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemligheten med arbetet med en sådan mobil härd ligger i bränslet som används i bioeldstäder. Detta är denaturerad etanol, som vid bränning sönderdelas till koldioxid och vattenånga och avger värme. Således lyser biopeisen inte bara, utan värmer också, detta bör beaktas när du skapar interiörer med dess användning.

Om du till exempel vill installera en TV över en biopeis bör du tänka på att skapa en termisk barriär mellan dessa två enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom förbränningsprocessen åtföljs av absorption av syre, rekommenderas det att hålla fönstret öppet när bioeldningen tänds. I vissa fall är det helt enkelt nödvändigt, eftersom användare märker en skarp lukt som uppstår när man bränner vissa typer av biobränslen. Arkitekter rekommenderar att designa en huva i de rum där det är planerat att installera en spishäll eller använda dem utomhus, till exempel på en loggia.

Du kan installera en biopeis i köket eller i ett annat rum utrustad med ett till- och frånluftsventilationssystem, då kommer luktar inte att vara ett hinder för att njuta av en öppen eld. Det finns också alternativa modeller av bioeldar som körs på gelbränsle, en sådan enhet avger ingen lukt, men då och då måste den rengöras från kolavlagringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de nackdelar som utmärker bioeldstaden kan den kallas en ny designtrend.

Följande sorter produceras:

  • Små bärbara modeller avsedda för stationär installation.
  • Stationära inbyggda modeller som kan ha olika storlekar och geometrier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av tändning finns det mekaniska och automatiska bio-eldstäder, vissa ultramoderna produkter kan styras även med en smartphone. Automatisering kan reglera förbränningens intensitet, slå på och stänga av enheten utan att utsätta ägaren för fara för att bli bränd.

Om du köper en biopeis med mekanisk tändning bör du noggrant använda en tändare, en poker och ett värmeblockspjäll.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du utrustar interiören med användning av en biopeis, är den antingen installerad på ett bord eller en kantsten, eller inbäddad i väggar, skiljeväggar och hyllor. I de flesta fall är det moderna interiörer, gjorda i en strikt och lakonisk stil: minimalism, industriloft, techno, gotik, hi-tech, modern stil. Ytterligare inredning för bioeldstaden tillhandahålls inte, eftersom denna enhet är självförsörjande och kan återuppliva den mest minimalistiska miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Eldstäder som drivs med bränslen som gas kräver naturligtvis obligatorisk placering av skorstenen och en källa för konstant tillförsel av frisk luft in i rummet. Allt detta tvivlar på möjligheten att installera en sådan öppen spis i en stadslägenhet om den inte ligger på översta våningen och huset inte är utrustat med separata ventilationskanaler.

Under alla omständigheter kräver installationen av en sådan eldstad tillstånd från brandmyndigheterna och gastjänster, som är engagerade i att ansluta gastillförseln till en sådan eldstad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt typ av installation kan gaseldstäder vara:

  • Klassisk (inbyggd), som har en brandsäker eldbox installerad i en tegel- eller stenportal som har anslutning till en skorsten.
  • Golvstående, som representerar en dekorativt utformad eldkammare, för installation av vilken en särskilt förberedd brandsäker bas och skorsten finns.
  • Väggmonterade, som är fixerade med fästen i ett upphängt tillstånd, sådana eldstäder har en skorsten-skorsten, samtidigt som de utför en dekorativ roll, som ser särskilt futuristisk ut i moderna industriella interiörer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla alternativ för gaseldstäder har flera förbränningslägen , som tillåter både att användas för rent dekorativa ändamål, och att användas för uppvärmning av ett rum. Klassiska modeller ser mest imponerande och realistiska ut. När du installerar en sådan öppen spis är det möjligt att hitta en balans mellan närvaron av levande eld i rummet och renheten som säkerställs genom frånvaro av trä eller kol.

Bild
Bild

Designpresentationen för den inbyggda gaspisen skiljer sig inte från designen av en klassisk vedeldad spis. Vackra inredningsidéer kan förverkligas genom att installera en soffa, ett bord och fåtöljer nära den brinnande härden och därigenom utrusta området för tedryck. Eftersom en öppen spis blir mitt i rummet, baserat på dess utseende, rekommenderas designers att välja möbler och dekorativa element.

Den allmänna stilen beror vanligtvis på portalens utformning, oftast är det den klassiska stilen eller den moderna stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vedeldning

En riktig vedeldad spis i en modern lägenhet är nästan en fantastisk bild, men det går att förverkliga. Detta kan göras om du, när du köper en lägenhet under uppbyggnad, lägger till en skorsten i byggprojektet eller köper bostäder i ett hus med en oanvänd skorsten. Dessa är ofta stalinistiskt byggda hus, men efter att ha fått tillstånd utförs en undersökning av bärkonstruktionerna för hållfasthet, eftersom eldstaden har en mycket betydande vikt och installationen kan orsaka skador på byggnaden som helhet.

En belastning på högst 150 kg per 1 kvm. m, rummets yta bör inte vara mindre än 20 kvm. m, och takhöjden är minst 3 m.

Koordinering av installationen av en sådan öppen spis är ett helt epos, som, om det lyckas, kommer att ge ojämförligt nöje från att äga en källa till levande eld i vardagsrummet, samt öka kostnaden för en lägenhet avsevärt och göra det från en standard till en lyxig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare installationen av en riktig öppen spis har lägenhetsägare många alternativ för intressanta designlösningar . När du dekorerar en portal i klassisk stil kan närvaron av stuckaturer i taket, lister på väggarna och olika gränser bli en naturlig fortsättning. Massiva trädörrar, trämöbler och kristalllampor hjälper till att understryka den lyxiga atmosfären.

Tror dock inte att en vedeldad spis bara kommer att dekorera en klassisk inredning. Det kommer att vara lämpligt i en rustik stil, i en fusionsstil, Provence, och naturligtvis i en lyxig art deco -interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man installera?

Eldstadens läge beror till stor del på dess design och utseende. Stora inbyggda eldstäder kan vara antingen väggmonterade eller hörn eldstäder, oavsett om de är funktionella eller rent dekorativa. Genom att placera en sådan öppen spis i hörnet av hallen kan du spara utrymme, samtidigt som du zoner rummet genom att tilldela en liten öppen spis, bekväm för avkoppling och kontemplation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en inbyggd öppen spis installeras i mitten av väggen är det också vanligt att ordna stoppade möbler runt den och placera ett te- eller soffbord i mitten. I de flesta fall är det detta arrangemang av eldstäder som anses vara en klassiker, men nyligen har nya trender dykt upp i presentationen av detta arkitektoniska element.

Bild
Bild

För att installera en öppen spis i en lägenhet uppförs skiljeväggar med hål , där bakom värmebeständigt glas finns en spektakulär öppen spis som går på alkoholbränsle. En sådan skiljevägg är ofta kantad med sten, tegel eller kakel och förvandlas till ett element som skiljer köket och vardagsrummet i en lägenhet. Du kan beundra ett sådant inredningselement från två rum samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I fallet när det gäller en väggmonterad elektrisk eldstad, kan den hängas inte bara på väggen i hallen, utan också placeras i sovrummet. På grund av närvaron av ett driftsläge utan uppvärmning kan denna modell också fungera som nattlampa.

En upphängd gas spis kommer att vara lämplig i en studio i loftstil, eller i den minimalistiska interiören i en ungkarlshål, och platsen i något av rummen, från ett kontor till ett sovrum eller ett badrum, kan vara framgångsrik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Levande eld är eldstadens främsta dekoration, en av dess funktioner är att skapa dekorativ belysning i rummet. Därför är det i rummet där eldstaden är installerat värt att tillhandahålla riktade ljuskällor som inte kommer att konkurrera med eldens flimrande bländning.

Närvaron av kraftfull och ljus belysning med en ljuskrona är oönskad , skulle den kombinerade belysningen av eldstaden vara ett idealiskt alternativ. Det kan vara fläckar, en golvlampa med en lampskärm, placerad på väggarna i en lampa eller en liten bordslampa. Detta tillvägagångssätt kommer att skapa bekväma förhållanden för rörelse i rummet, samtidigt som den mystiska skymningen bibehålls.

Reflektioner av en levande låga eller flimring av en elektrisk eldstad kommer i detta fall att kasta mystiska skuggor på väggarna i rummet, vilket skapar en romantisk och mystisk atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om eldstaden har en marmorportal kommer klassiskt formade lampor att se väldigt imponerande ut bredvid den. För att dekorera en ljus spis är lampor av flerfärgat Murano-glas lämpliga. För en futuristisk eldstad i form av ett långsträckt pennfodral kommer cylindrar-lampor, som är gjorda i pärlvit plast, att bli en vacker ram.

Men eftersom vardagsrummet inte bara är en öppen spis, utan också ett område för alla familjemedlemmars gemensamma tidsfördriv, sker behovet av full belysning i detta rum också. Därför skulle det vara idealiskt att utrusta kontrollerad belysning med möjligheten att växla från allmän till lokal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designidéer

Eldstaden kommer att dekorera alla lägenheter, vare sig det är rymliga lägenheter eller små rum, du behöver bara kunna välja exakt det alternativ som är lämpligt i varje fall.

När du designar en lägenhet i en gammal byggnad utrustad med skorstenar kan du planera en vedeldad spis, till exempel gjord av eldfast betong. Denna oväntade lösning kommer att vara ett idealiskt alternativ för att skapa en modern inredning och kommer inte att orsaka betydande skador på ägarnas plånbok. Eftersom betong är tung, föreslår arkitekterna att gå för tricket genom att göra toppen av strukturen av gipsfiber och sedan täcka hela eldstaden med en homogen gipsblandning.

En modern inredningslösning kan tillämpas i utformningen av lokalerna ., för att skapa ett öppet utrymme i köket-matsalen med ett stort antal modulära förvaringssystem och hushållsapparater som är nödvändiga för ett bekvämt liv. En voluminös monumental betongkamin kommer inte att se malplacerad ut i en minimalistisk inredning, tvärtom kommer det att betona lösningens lakonism, och dess strikta raka linjer kommer att fortsätta skåpens geometri.

Bild
Bild

För dem som gillar klassisk romantik kan trä, gas eller falsk eldstad dekoreras i jaktstil. Genom att lägga till en ljuskrona i smidesjärn på en kedja, en uppstoppad hjort, en antik matta och läderstolar i rummet kan eldstadsområdet förvandlas till ett hörn av viktorianskt England och förvåna gästerna med sin känsliga smak. Eldstadens ursprungliga design med en stenhärd accentueras av träpanel i väggbeklädnaden och lyxiga dörrar. För enkel underhåll kan denna inredning dekoreras med moderna material. Till exempel efterliknar träplattor effektivt sten- och massiva träpaneler, de är opretentiösa i drift och har ett rimligt pris.

Eldstadens placering som avdelare ser intressant ut mellan zonerna i lokalerna i en ettrumslägenhet. Till exempel, när du behöver separera köksutrymmet från matsalen, kan du bygga en skiljevägg i vilken en biopeis eller en elektrisk spis är monterad. Med det här alternativet kan du kombinera bekvämlighet, funktionalitet och estetik: att titta på elden och värma upp i det här fallet kommer att vara bekvämt, i båda rummen. Du kan dekorera en delande öppen spis vägg med porslin stengods, marmor eller keramiska plattor. I vissa fall används en brandsäker gardin. Detta är användbart när en öppen spis separerar till exempel ett sovrum och ett vardagsrum. För större realism kan stenar eller fragment av sten läggas ut på bastupallen för att omge elden med en anständig ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ägarna har en önskan att se en öppen spis i kunglig stil kan de beställa en portal av sten med ett stort murverk. Det är önskvärt att den angränsande väggen har en liknande design; i det här fallet kan moderna material användas som framgångsrikt kommer att ersätta natursten och skapa effekten av medeltiden. En sådan öppen spis kommer framgångsrikt att kombineras med både antika möbler och moderna mjuka "smarta" soffor, det kommer att vara lämpligt i alla interiörer.

Rekommenderad: