Eldstadens Dimensioner: Standard Dekorativa Inbyggda Eldstäder I Huset, Modeller Med öppen Eldstuga, Gör-det-själv-fundament

Innehållsförteckning:

Video: Eldstadens Dimensioner: Standard Dekorativa Inbyggda Eldstäder I Huset, Modeller Med öppen Eldstuga, Gör-det-själv-fundament

Video: Eldstadens Dimensioner: Standard Dekorativa Inbyggda Eldstäder I Huset, Modeller Med öppen Eldstuga, Gör-det-själv-fundament
Video: How to Build a Fireplace Fire | Ask This Old House 2024, Mars
Eldstadens Dimensioner: Standard Dekorativa Inbyggda Eldstäder I Huset, Modeller Med öppen Eldstuga, Gör-det-själv-fundament
Eldstadens Dimensioner: Standard Dekorativa Inbyggda Eldstäder I Huset, Modeller Med öppen Eldstuga, Gör-det-själv-fundament
Anonim

Överensstämmelse med de exakta dimensionerna på eldstaden är nyckeln till dess tillförlitlighet. Trots olika utseende har inköpta produkter standardiserade storlekar. För högkvalitativ förbränning och produktion av derivatet av processen krävs ett syreinflöde. Samtidigt bör dess mängd säkerställa att röken avlägsnas från eldstaden uteslutande in i skorstenen.

Bild
Bild

Särdrag

De klassiska egenskaperna hos en klassisk öppen spis tyder på att luft tillförs eldstaden genom eldstadsfönstret. Experter har beräknat att den optimala draghastigheten för en värmare av vilken storlek som helst bör vara mindre än 0,25 m / s. I praktiken är det svårt att mäta tryckhastigheten. Innan eldstaden tänds kan dess närvaro bestämmas av vibrationerna från flamman på ett tänt pappersark. Användaren av eldstaden kan bara vara övertygad om att dragkraften är tillräcklig i praktiken.

Dess närvaro eller frånvaro påverkas också av sådana externa parametrar som:

  • inomhus och utomhustemperaturer;
  • skorstens skick;
  • typ, volym och torrhet av bränsle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudvillkoret för eldstadens funktion är iakttagande av de grundläggande parametrarna, deras förhållanden i designen av värmeenheten. De optimala parametrarna för uppvärmningsstrukturen gör det möjligt att organisera högpresterande drift av enheten. Det idealiska resultatet kan uppnås om de grundläggande kraven följs.

För att undvika kränkningar i enheten måste eldstaden uppfylla följande uppgifter:

  • ge värme;
  • ta bort rök från rummet;
  • säkerställa rätt mängd luft i förbränningskammaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående standardisering av dimensioner leder inte till samma utseende för alla enheter. Bland alla parametrar för enheten finns det de som verkligen påverkar dess prestanda.

Vissa dimensioner måste förkroppsligas i projekt exakt. Dessa inkluderar:

  • linjära dimensioner av ugnsöppningen;
  • skorstensmått;
  • avstånd från golvet till fönsterets första kant;
  • tandens placering;
  • parametrar för rörbredden i tandens läge.
Bild
Bild

Andra parametrar påverkar inte enhetens funktion, utan bestämmer bara skillnaden mellan enheterna. Portalens dimensioner är ofta förknippade med ugnens dimensioner. De är associerade med specifika platsparametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inget absolut värde: enhetens dimensioner är nära relaterade till volymen i det uppvärmda rummet. Försök använda tabellen nedan när du genomför ditt eget projekt. Den anger villkoren för enhetens normala drift. Trollkarlar använder liknande tabeller.

Dimensionellt parameternamn Uppvärmda ytor (kvm)
12 15 20 25 30 40
Skorstensöppningshöjd, cm; 42 49 56 63 70 77
Ugnsdjup, cm; 30 32 35 38 40 42
Höjd på ugnens bakre del, cm; 36 36 36 36 36 36
Bredden på ugnens bakre del, cm; 30 40 45 50 60 70
Avstånd från början av skorstenen till skorstenen 57 60 63 66 70 80
Öppen öppningsbredd, cm 50 60 70 80 90 100

Data som presenteras i tabellen bildas utifrån vissa värden. Alltid utgångspunkten för beräkningen för att skapa en eldstad är rummets yta. I enlighet med detta värde bestäms storleken på kamininsatsen. För detta delas rummets yta med 50. Därefter bestäms ugnens dimensioner genom att beräkna förhållandet mellan bredd och höjd. Beräkningar uttrycks som ett bråkvärde av 2/3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hastigheten för avlägsnande av förbränningsprodukter hänger ihop med förbränningskammarens djup.

Med en fördjupad ugn ökar gasutvinningshastigheten . Detta är dåligt, eftersom värmen i rummet med ett sådant resultat inte kan förväntas. Med en grund ugn uppnås ingen bra dragkraft. Förbränningsprodukter börjar strömma in i rummet. Ugnens djup måste relateras till fönstrets höjd. Två tredjedelar av värdet på den senare är proportionella storlekar som har verifierats under åren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra det tydligare kommer vi att ge ett exempel på de beräknade indikatorerna för en öppen spis för ett vardagsrum med en yta på 28 kvm. meter. Till att börja med måste 28 delas med 50, vi får 0, 56. Detta är parametrarna för förbränningsfönstret. Förbränningshålets yta blir 0,61x0,92 = 0,5612 kvm. m. är bränslekammarens djup (610x2) / 3 = 406,7 mm. Den beräknade indikatorn kan avrundas: du får en bränslekammare med ett djup av 40 cm.

Förutom eldstaden innehåller en standardkamin en ventilationskanal (skorsten) . Dimensionerna på ventilationskanalöppningarna är vanligtvis 1/8, 1/15 av förbränningslådans dimensioner. Detta tar hänsyn till rökkanalens längd. Den tillåtna höjden är 10 meter. I detta fall bör strukturen inte vara för låg. Den mest optimala höjden på skorstenstrukturen är 4-5 m. Enheten kompletteras vanligtvis med knäböjningar.

För att ta bort kolmonoxid installeras en speciell enhet som kallas en tand.

Bild
Bild

Skorstenens önskade höjd uppnås med en speciellt anlagd grund. Ofta är piedestalen inte associerad med husets grund. För eldstaden fungerar den också som en säkerhetsplattform. Därför görs det ofta utskjutande utanför eldstaden med några centimeter.

Bränslekammaren är placerad på en piedestal av obrännbart material vars höjd kan vara från 30 till 40 cm. En ökning av piedestalens höjd tillåts av skorstenens konstruktionsegenskaper. I vissa fall är en plats under piedestalen organiserad för lagring av ved. Beräkningar av eldstaden, liksom själva piedestalen, inkluderar golvmaterialets egenskaper.

Dessa parametrar beaktas under eldstadens designfas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Skapandet av ett eldstadsprojekt syftar till att förkroppsligar den ursprungliga inredningen i rummet, vilket ger hemkomfort och mysighet. Den moderna marknaden erbjuder en mängd olika enheter. Eldstaden får installeras även i det minsta rummet. Den kan placeras kompakt i hörnet av rummet, eller överväga alternativet för en enhet inbyggd i en väggnisch. Trots alla olika alternativ väljs till och med dekorativa modeller i förhållande till rummets dimensioner.

Så att den elektriska eldstaden inte ser skrymmande ut bör dess dimensioner inte vara mer än 1/25 av området. Till exempel för ett rum på 20 kvm. parametrarna för den elektriska enheten är 0,8 m. Samtidigt kräver skapandet av en elektrisk modell inte en plats för lagring av stockar, liksom rör för att ta bort förbränningsprodukter. På samma sätt beräknas måtten på kaminen i en dekorativ enhet eller biopeis.

När du väljer dessa strukturer är det också nödvändigt att beräkna dimensionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För eldstaden i en biopeis kommer beräkningen av portalen att förbereda en specialritning i flera projektioner. I det här fallet måste den färdiga portalen motsvara den valda brandboxen (firebox). Ritning är tillåten med specialprogram som är installerade på en dator. Formen på sådana eldstädernas termiska öppningar kan vara annorlunda: det är ingen hemlighet att kaminens utseende i huset oroar människor i första hand.

För att beräkna värdena är det nödvändigt att lägga till sidodekorationernas bredd i brännkammarens bredd samt portalkonsoler. En eldstuga, en mantel och andra dekorativa delar läggs till höjden på eldstaden. Beräkningarna tar hänsyn till ugnens djup. Butiker erbjuder ofta alternativ för ugnar med färdiga portaler. Hemma återstår bara att installera eldosan i den färdiga portalen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom olika typer av imitationer, erbjuder marknaden många alternativ för klassiska eldstäder i metall.

Populära typer av metall eldstäder är:

  • upphängd;
  • inbyggt;
  • med en öppen eldslåda;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • på gas eller med en vedeldad spis;
  • med eller utan dörrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Parametrarna för färdiga eldstäder för ett visst rum väljs i enlighet med instruktionerna i passet för enheten. Kraft anges vanligtvis i passet, måtten bestäms av den uppvärmda volymen i rummet. Effektberäkningen är relaterad till husets yta, liksom takhöjden. Installationens minsta effekt beräknas enligt följande: byggnadens yta multipliceras med takhöjden och divideras med 20. När det gäller att välja det allmänna utseendet på eldstadenheten kan du styras av din egen preferenser.

Det är viktigt att överväga rekommendationerna om proportioner, liksom storleken på rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Du kan bedöma relevansen av parametrarna för eldstaden i olika rum genom att hänvisa till exemplen i fotogalleriet.

Vacker öppen spis för ett hörn vardagsrum. Alternativet med en stängd eldator anses vara brandsäker. Det finns dekorativa hyllor med olika figurer och dekorationer gjorda av konstgjorda grenar nära den

Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker version av den inbyggda biospisen. Modellen är gjord i en enkel stil, den är lämplig för kök och vardagsrum

Bild
Bild
  • Ett bra alternativ för en färdig uppsättning: en eldstad med en färdig hörnportal.
  • En vacker, elegant eldstad med stängd eldstuga, dekorerad med pelare och basreliefer. Ett lämpligt mönster för ett klassiskt vardagsrum.

Rekommenderad: