Eldstäder I Gjutjärn (49 Bilder): Långspis, Vedspis För Sommarstugor Och Hus På Landet

Innehållsförteckning:

Video: Eldstäder I Gjutjärn (49 Bilder): Långspis, Vedspis För Sommarstugor Och Hus På Landet

Video: Eldstäder I Gjutjärn (49 Bilder): Långspis, Vedspis För Sommarstugor Och Hus På Landet
Video: Cubic mini wood stove in Grandpa's tiny cabin 2024, April
Eldstäder I Gjutjärn (49 Bilder): Långspis, Vedspis För Sommarstugor Och Hus På Landet
Eldstäder I Gjutjärn (49 Bilder): Långspis, Vedspis För Sommarstugor Och Hus På Landet
Anonim

Idag finns det många tillverkare av eldstäder, så ofta när du väljer måste du ta hänsyn till flera kriterier. För vissa spelar en öppen spis rollen som en vacker dekorativ dekoration för hemmet i de bästa traditionerna av klassisk komfort, någon behöver en sådan produkt för ganska praktiska ändamål, som att värma sitt eget hem under den kalla årstiden. För uppgifter som den senare passar en eldstad i gjutjärn bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens funktioner

Principen för uppvärmning av gjutjärnspisar är ganska enkel. De består av en eldbox (en behållare för bränning av ved), som ligger i en gjutjärnskropp. Eldstaden är tillverkad av värmebeständiga material. För yttre dekoration används ofta material som kakel och tegel. Således bibehålls den höga temperaturen och den tekniska prestandan reduceras inte. Gjutkroppen kräver inte efterbehandling, den är täckt med olika prydnader. Det finns modeller där det inte finns någon dörr som täcker eldstaden. Stängda eldstäder är mer efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gallren, som fungerar som kylflänsar, är också gjorda av gjutjärn. Askpannor finns under dem, vars kropp kan tas bort utan onödig ansträngning för rengöring.

Eldstäder av gjutjärn, oavsett om de är pellets eller vedeldning, behöver skorstenar , som behövs för att ta bort förbränningsprodukter. Ett spjäll är ett obligatoriskt attribut för ett sådant aggregat. Rören är gjorda av rostfritt stål och är oftast inbäddade i väggar. Eldstäder i gjutjärn verkar enkla, men i verkligheten är de extremt funktionella. Förutom deras huvudfunktioner kan de anslutas till värme- och vattenförsörjningssystem och därmed tillhandahålla varmvatten. Dessutom ger de en hög temperatur som gör det möjligt att använda hällar istället för en ugn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Genom att köpa en öppen spis i gjutjärn kan du undvika att anlita en professionell spismakare, spara större delen av budgeten och rädda dig själv från olika problem som uppstår på grund av misstag under konstruktionen. Att installera färdig utrustning är inte för svårt, du behöver bara göra allt enligt instruktionerna och inte ignorera säkerhetsåtgärder.

Den låga vikten av gjutjärnsenheter gör att de kan installeras direkt på golvet utan grund . Det finns små modeller som kan placeras på två våningar i byggnader samtidigt. En annan fördel med sådana enheter är rörlighet. De kan flyttas till andra lokaler, tas till dacha och säljas också om du behöver byta ut härden med en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste fördelarna med sådana pannor kan sammanfattas i flera rymliga fraser:

  • en gjutjärnspis är den mest prisvärda värmekällan, eftersom den har en låg kostnad;
  • gjutjärn ackumuleras effektivt och avger värme, perfekt värmer alla rum;
  • gjutjärnspis kan dekoreras och dekoreras som krävs av det inre av rummet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • produkten är enkel att installera på grund av sin låga vikt, det kräver inte att en separat grund skapas;
  • lång livslängd sparar pengar;
  • moderna modeller är säkra och bekväma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med denna enhet är att gjutjärn är ett ganska skört material, så transporten av sådana eldstäder bör vara så noggrann och noggrann som möjligt. Dessutom behöver en gjutjärnskamin en ganska hög skorsten. Materialet är inte motståndskraftigt mot plötslig kylning (det kan spricka om kall vätska kommer på den heta ytan).

Visningar

Det finns flera typer av gjutjärnenheter. Alla är vedeldade, men för att få en värdig sak måste du bekanta dig med alla funktioner i varje typ.

  • Värme eldstäder kan bara värma ett rum. Dessa modeller installeras utöver huvudvärmen för att göra hemmet mer bekvämt och höja temperaturen vid fel i huvudvärmesystemet. Denna typ av enhet är utmärkt för sommarstugor och små hus på landet. Sådana foci värms upp snabbt och behåller värmen under lång tid. De körs på trä eller annat fast bränsle.
  • Värme och matlagning . Eldstadspisar med spis är ett bra alternativ för sommarkök, sommarstugor och hus på landsbygden. Dessa modeller antar en spis som tillåter matlagning och uppvärmning av vatten direkt över eldstaden.
  • Enheter med en vattenkrets är ett bra substitut för en varmvattenpanna och används när det är nödvändigt att organisera uppvärmning av två eller tre rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationens finesser

Eftersom gjutjärn är ömtåligt, omedelbart efter uppackning, inspektera eldstaden för sprickor. Om du använder en sprucken ugn kommer detta att leda till obehagliga konsekvenser, därför är användning av en produkt, även med små defekter, mycket oönskad. Vanligtvis bifogas instruktioner till enheten för att hjälpa till med installationen. Det är nödvändigt att noggrant studera det, eftersom enheter från olika tillverkare har sina egna nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är det värt att kontrollera om alla delar är på plats. Oftast finns ytterligare och bilagor i eldstaden. Om satsen innehåller löstagbara ben är det nödvändigt att vända enheten och lägga den på bakväggen och sedan fästa stöden och sätta kaminen, efter att ha kontrollerat dess stabilitet. Om det inte finns några adaptrar med motsvarande konfiguration måste du köpa dem separat. Många modeller har ett uttag på båda sidor, då bestämmer en avtagbar kontakt varifrån rök kommer ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver flytta ugnen bör du lyfta och bära den, inte dra, eftersom utrustningen har ömtåliga stöd.

Innan du väljer en plats att installera ugnen på bör du noggrant undersöka de omgivande föremålen och utvärdera vilka material de är gjorda av. Enheten ska inte placeras för nära föremål som är brandfarliga. Dessa inkluderar möbler och träväggar; textilier för alla ändamål utgör också en ökad brandrisk. Innan installationen påbörjas bör du kontrollera kvaliteten på rökrörsmaterialet. Det ska inte ha några sprickor eller sprickor. Det är nödvändigt att övervaka skorstenens öppenhet under den första branden; under testningen ska elden vara så stark som möjligt. I detta skede kan du avgöra om det finns tillräckligt med drag i eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hänsyn till att eldstaden i gjutjärnenheten fungerar effektivt, ett konstant luftflöde krävs . I frånvaro kommer syre i rummet att brännas ut, vilket kommer att leda till dåliga konsekvenser. Det rekommenderas att installera ett däck av obrännbart material över spisen. Alternativ som ett tak av järn eller ett kaklat utrymme kommer att fungera. Det lilla utrymmet framför brasan bör vara försett med en trottoarkant för att förhindra att de heta kolen som faller ut från spisen rullar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Gjutjärnskaminen av typen "grytaugn" är inte bara en uppvärmningsanordning, utan också ett attraktivt inslag i interiören. Det kan antingen dekoreras eller lämnas i sin ursprungliga form, eftersom det för närvarande finns ett stort antal intressanta och originella modeller som kan dekorera interiören. För att en viss äkthet ska kunna spåras i designen kan du köpa modeller i minimalistisk stil. Miniatyr, snygga och inte skrymmande spisar kommer utan tvekan att dekorera alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att strukturerna är gjutjärn och förmodligen fula kan enheterna användas som dekorationsverktyg. Dörrar av värmebeständigt glas kan vara en garant för brandsäkerhet, samt bidra till en trevlig och mysig atmosfär i huset. Om du lägger till en skorstennisch i spisen kommer det att bli en verklig personifiering av den engelska stilen. En eldstad inbyggd i en nisch är en bra idé för en mysig inredning. Du kan mantla kaminen med obrännbara dekorativa material för att göra den säkrare och mer estetiskt tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Om du grundligt studerar recensionerna av gjutjärnspisar kan du se många positiva recensioner. Konsumenterna tror att sådana enheter verkligen har en lång livslängd, är ganska hållbara och lätta att underhålla. Klassificeringen av de bästa eldstäderna inkluderar både utländska (Italien, Polen, Frankrike) modeller och inhemska motsvarigheter.

  • Det mest framgångsrika och efterfrågade företaget är Bayern München … Produktionen producerar enheter med spisar, ugnar samt kombinerade alternativ. Sådana enheter kan utföra flera funktioner: att värma rummet och hjälpa till med matlagning. Modellen "Prismatic" är ganska original, den har en spis för två brännare.
  • För sommarstugor och lantgårdar visade sig ett eldstad på ett ryskt företag vara ett bra alternativ. Brandenburg … Med den här modellen kan du spara bränsleförbrukning, och för större estetik hos den brinnande lågan har den ett glasrengöringssystem. Därmed skapar eldstaden en trevlig och varm atmosfär i rummet. Snygga keramiska skär på sidorna ger enheten en viss glädje. En av de positiva egenskaperna hos Brandenburg är dess höga värmekapacitet. Kaminen använder en minimal mängd bränsle, men värmer rummet perfekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Öppen spis " Meta Narva " har en ergonomisk storlek och passar perfekt in i en klassisk design. Det kommer att passa i ett litet rum som en hall, kök och andra. Det är också möjligt att värma upp och laga mat på det, vilket är extremt bekvämt. Modellen värmer upp luften i rummet på 20 minuter. Ägaren kommer att kunna reglera dragkraften och skapa den mest bekväma atmosfären för sig själva.
  • Polsk modell kallad Ambra från Eurokom kan också värma rummet och låter dig laga mat. Den har en attraktiv design, en original dörrform och ett intressant mönster. Modellen innehåller ett speciellt lock som täcker spisen efter tillagning. Högkvalitativ montering, spis, utmärkt värmeöverföring, lång bränning är bara några av listan över positiva egenskaper hos denna enhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Extremt rymliga och bekväma gjutjärnsugnar från Asti är en riktig gåva för dem som behöver en enhet som är lättskött. För att bibehålla bra drag i eldstaden har kaminen ett estetiskt vitrokeramiskt glas med luftblåsning och en skyddande kam.
  • Europeiska tillverkare Jotul och Verdo göra ett stort antal utmärkta eldstäder som är resistenta mot extremt höga temperaturer. De är också lätta att rengöra. Dessa tillverkare använder en sådan metod för tillverkning av gjutjärnsprodukter som gjutning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gruppspisar " Meta " är extremt enkla i design, men kommer att komplettera alla interiörer. Bland dem kan du se följande modeller: Baikal, Mini, Lyon, Bordeaux, etc. Sådana produkter är ganska kraftfulla, har en liten vikt och storlek, kräver inte användning av medel för att stärka.
  • För dem som behöver en spis för inredning snarare än uppvärmning finns det ett sådant alternativ som " Ambra " … Vintageform, snidad dörr, graciösa ben - detaljer som kommer att bli en utmärkt inredning i en inredd "antik".
  • " Gucha Lava " Är ett serbiskt företag som erbjuder en spis med samma namn. Den har en modern design, liten storlek och ganska hög effekt. Enheten är utrustad med en bred skorsten, som möjliggör fullständig rengöring av rummet från rök. Detta gör att ägaren inte behöver oroa sig för nivån på miljösäkerheten och befriar honom från en hel uppsättning problem.

Rekommenderad: