Eldstadsenhet: Principen Om En Skorsten I Ett Privat Hus, En Ritning Av En Spis Med En Stängd Eldstad, Hur Man Gör Det Själv I En Lantstuga

Innehållsförteckning:

Video: Eldstadsenhet: Principen Om En Skorsten I Ett Privat Hus, En Ritning Av En Spis Med En Stängd Eldstad, Hur Man Gör Det Själv I En Lantstuga

Video: Eldstadsenhet: Principen Om En Skorsten I Ett Privat Hus, En Ritning Av En Spis Med En Stängd Eldstad, Hur Man Gör Det Själv I En Lantstuga
Video: Murar-Håkan Putsar 2024, April
Eldstadsenhet: Principen Om En Skorsten I Ett Privat Hus, En Ritning Av En Spis Med En Stängd Eldstad, Hur Man Gör Det Själv I En Lantstuga
Eldstadsenhet: Principen Om En Skorsten I Ett Privat Hus, En Ritning Av En Spis Med En Stängd Eldstad, Hur Man Gör Det Själv I En Lantstuga
Anonim

Numera blir eldstäder mer och mer populära. Klassiska alternativ installeras som regel bara som ett dekorativt element eller en extra värmekälla. Faktum är att enheten inte möjliggör ackumulering av värme; rummet svalnar snabbt efter att lågan slocknar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den klassiska designen fungerar som en extra källa till rumsventilation, vilket inte är ett plus i det hårda ryska klimatet. För att undvika negativa faktorer och skapa en själslig atmosfär har utvecklarna hittat prisvärda sätt att bevara den vackra traditionen med att värma ett privat hus.

Funktioner och typer av konstruktion

En vedeldad och koleldad spis är ett av de vanligaste alternativen i hus på landet. Den är byggd av alla typer av material - tegel, betong, stålplåt eller annan metall. Ett särdrag hos alla klassiska sorter är en rak skorsten ansluten till ett stort öppet utrymme i eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga eldelens huvudelement

  • Under - den nedre strikt horisontella delen av strukturen, avsedd för lokalisering av ved. Det kan vara döv eller med galler - hål.
  • Eldstaden är ett utrymme för eld. Bakväggen lutas för att öka värmereflektionen in i rummet. I vissa klassiska versioner läggs också sidoväggarna ut.
  • Rökammare - ansluter eldstaden och skorstenen, det är nödvändigt att samla gaser under stark rökbildning.
Bild
Bild
  • Rök tand eller gas tröskel är ett utskott i kammaren som förhindrar återflöde och säkerställer uppsamling av kondensat under eldning. Elementets bredd är samma som kamerans.
  • Skorsten eller skorsten - tjänar till att avlägsna rök. Den kan vara fyrkantig, rund eller rektangulär. För att justera dragkraften längs konstruktionens längd installeras en eller två ventiler. De hindrar också naturlig ventilation när spisen är inaktiv.
  • Portalen är ingångsramen till eldstaden, fungerar som en begränsning av arbetsområdet och ett dekorativt element samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Portalformer kan vara olika beroende på designstil . U-formade är inneboende i engelska, forntyska, franska stilar, samt minimalism och högteknologi. Country och modern art nouveau drar sig mot "D" -formen. Metall låter dig skapa vilken konfiguration som helst från ett klassiskt fat till ett invecklat fågelbo eller päron.

Beklädnad med natursten, dyra träslag, tegel, eldfasta plåster eller kakel används som dekoration. Smide eller inlägg ser bra ut i dyra modeller av portaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en öppen spis för ditt hem bör du titta närmare på inte bara den yttre designen utan också på platsen för dess framtida läge.

Konstruktionstypen utmärks:

  • inbyggd (stängd) - de är anordnade i väggarnas urtag eller specialdesignade nischer, portalen sticker inte ut över väggens linje;
  • halvöppen - sticker ut delvis utöver raden av inre skiljeväggar;
  • i öppningarna - hörnalternativ som kan värma två rum samtidigt;
  • väggmonterade - baserat på namnet har de inte ett stödpunkt under sig, de är fixerade på väggen eller i hörnet; vanligtvis liten i volym;
  • öppen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Värmeväxling

Eldstadens princip är enkel. Värmespridningen i rummet utförs av strålningsenergin från eldens och värmeelementen i strukturen, vilket skapar en liten rörelse av konvektionsströmmar.

Skorstenens imponerande storlek förhindrar att koldioxid tränger in i rummet . Kraften är ganska stor, den erforderliga lufthastigheten i röret är inte mindre än 0,25 m / s.

Värmeöverföringen av en klassisk öppen spis är liten - 20%, resten kommer ut genom skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att öka intensiteten för värmeöverföring:

  • ytterligare installation av sido- och bakväggar i strukturen;
  • användning av metall som foder för väggarna i eldstaden;
  • portalens utrustning med en brandsäker dörr, som helt täcker eldstaden (för metallprodukter).

Till salu hittar du ett brett utbud av färdiga brandbeständiga stålinsatser. Professionals rekommenderar att man föredrar gjutjärnsmodeller: de är försäkrade mot deformation vid höga temperaturer. Men den viktigaste riktlinjen för färdiga produkter är överensstämmelsen mellan modellens egenskaper som anges i databladet med villkoren i ditt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrar för eldstäder i metall kan ha olika storlekar och öppningsmetoder: uppåt, åt sidan. Att begränsa luftflödet i slutna konstruktioner säkerställer att det inte brinner, utan att det luktar ved. Eldstadens väggar värms upp och förser rummet med värme. Under sådana förhållanden räcker ett bokmärke med ved hela natten.

Begränsningen av den öppna eldzonen påverkar också värmeintensiteten

  • två portalväggar på sidorna - tillräckligt med ström endast för små rum; för att öka strålningen är sidoväggarna formade som en trapets med en förlängning mot rummet.
  • en sidopanel - sådana former bidrar till ökad luftutsugning från rummet in i skorstenen, men värmestrålningen sprider sig över en större radie;
  • lågor öppna från alla håll (alpina eller schweiziska eldstäder) - ineffektivt för uppvärmning, även om värme kan utstrålas i alla riktningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare av brännbara biomaterial och pellets har också uppnått en avmattning i förbränningsprocessen på grund av särdragen i råvarans sammansättning. De försäkrar att deras produkter ökar värmeeffektiviteten till nivån för en nederländsk ugn eller en svensk spis.

Det är också möjligt att öka värmeöverföringen genom att öka skorstenens yta: dess yta värms upp och kan också fungera som värmekälla. För detta används en rekuperator - en räfflad insats i skorstenen av rostfritt stål. Dess längd sträcker sig från 0,5 till 1 m. Tvärsnittet av ett sådant rör måste matcha skorstenens diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvångsluftbyte

Kunskap om särdragen hos luftrörelser i systemet hjälper till att använda flödena för att öka dragkraften och ytterligare uppvärmning av ett privat hus. Och gör också kontrollen av värmeförsörjningens intensitet automatisk.

Naturligt luftutbyte används som regel när kaminen värms upp då och då. Konstgjord är mer effektiv när härden fungerar ofta eller när skorstenen har en komplex konfiguration. Oavsett hur de minskar antalet och längden på horisontella rörelement lyckas de spela sin negativa roll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kärnan i förbättringen är att inflödet av extern luft ökar dragkraften och säkerställer dess konstanta värde. Det tar också bort luftlås som bildas när det är stor temperaturskillnad i och utanför byggnaden. Det finns inga problem med att tända under kallt väder i ett sådant system.

För att uppnå detta mål är en och i vissa fall två eller tre fläktar installerade . De är inbyggda vid luftinloppet till eldstaden och på flödets väg i huvudkanalen bort från lokalerna där människor bor. Det bästa stället är på nivån på vinden eller tvättstugan. Gravitationssystemet överlappar inte, och mängden luft som kommer in i systemet ökar omedelbart med 30-50%, genomströmningen - upp till 600 m3 / h.

Det är möjligt att automatisera systemet med anslutning till en temperaturgivare i eldstaden. Det blir möjligt att styra dragkraften med fjärrkontrollen utan att gå upp från soffan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialutrustning krävs - centrifugalfläktar med hög temperatur. Egenskaperna väljs utifrån luftmängden de kan tillföra och trycket som de applicerar på systemet. Den senare indikatorn bestäms av tryckförlusten i vissa delar av röret.

För att utrusta behöver du:

  • luftdon med en skyddande grill;
  • värmeisolerade luftkanaler av rostfritt galvaniserat stål, adaptrar;
  • recuperator - genomströmningen av luftvärme beräknas med en marginal för vikningar;
  • fans;
  • grova filter;
  • gasventiler - behövs för att justera volymen av inkommande luft.
Bild
Bild

I vissa fall är luftväxlingssystemet utrustat med en luftvärmare, som är installerad ovanför recuperatorns position. Detta gör att du snabbt kan värma en stor mängd inkommande luft och inte minska värmen.

Det är möjligt att automatisera hela systemet med anslutning till en temperaturgivare i eldstaden. I det här fallet är det enkelt att styra dragkraften från skölden eller fjärrkontrollen utan att gå upp från soffan.

Effektiviteten ökar om rören har en absolut slät inre yta och inte har ett stort antal horisontella och lutande skarvar. Idealiska förhållanden uppnås med ett cirkulärt tvärsnitt av skorstensdelarna.

Med alla fördelar med denna lösning finns det också nackdelar:

  • ökad förbrukning av energibärare - fast bränsle och elektricitet;
  • fläktljud - speciella ljuddämpare krävs för att undertrycka;
Bild
Bild
  • buller i rör - uppstår när skorstenen är liten, felaktigt val av ugnens kraft;
  • buller och vibrationer indikerar defekter under installationen, elimineras genom reparation.

Kraft

För att ta reda på värdena finns det en standard NF D 35376, som utvecklades i Frankrike. Det låter dig ta reda på ugnens nominella effekt i kW - mängden värme som modellen kan ge på tre timmars drift.

Det är mycket viktigt att inte förväxla det med de maximala värden som vanligtvis anges i egenskaperna för färdiga produkter. Eldstaden når sin maximala uppvärmning på 45 minuter efter tändning, och dessa effektvärden är 2-3 gånger högre än dess verkliga kapacitet.

Bild
Bild

Kraften bestäms av eldstadsvolymen: ju större dess utrymme är, desto starkare är den nominella kapaciteten. Fördelningen i energimängd för eldstäder varierar i genomsnitt från 10 till 50 kW.

För en referenspunkt:

  • för ett mysigt rum på 10 m² med en takhöjd på 2,5 m krävs 1 kW för uppvärmning;
  • björkved (torr, fukt upp till 14%) - 1 kg vid utbrändhet ger 4 kW energi.

Experter rekommenderar att man väljer kraften i metallstrukturer med 10-15% mer än vad som anges i passet för den färdiga produkten, eftersom laboratorieindikatorer som regel inte sammanfaller med riktiga under normala driftförhållanden.

Eldboxens höga effekt gör att du kan värma rummet snabbare med dörren stängd och hålla temperaturen i smolningsläget under en längre tid. Det rekommenderas inte att använda ugnens maximala resurs under en lång tid, detta kommer att leda till dess snabba slitage.

Bild
Bild

Möjligheten att förse ett rum med värme tillhandahålls inte minst av modellens dimensioner.

Dimensioner

Objektets skala beror på syftet med installationen. För uteslutande dekorativa uppgifter kommer värdena att stå i direkt proportion till värdena för andra element i inredningen i ett lanthus. Uppvärmning kräver ett annat tillvägagångssätt. Det är nödvändigt att beräkna eldstadens effekt och relatera den till rummets volym.

tabell

Grundvärden för en klassisk halvöppen spis.

För att upprätthålla en harmonisk kombination av de viktigaste strukturella elementen måste följande faktorer beaktas:

Höjden på den rektangulära öppningen på eldstaden är 2/3 i stora eldstäder och 3/4 av dess bredd i små

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eldslådans djup bör ligga i intervallet från 1/2 till 2/3 av portöppningens höjd.
  • Öppningsområdet är alltid i överensstämmelse med rummets yta - från 1/45 till 1/65.
  • Rörets höjd ökar utkastet, det är mycket längre när det gäller dess värden än för en konventionell ugn. Minimimåtten för skorstenen från basen - torr härd eller galler - bör inte vara mindre än 5 m.
  • Skorstensdiametern är 8 till 15 gånger mindre än rummets yta. Ju lägre höjden på dess struktur, desto större del för ett lika stort område i rummet.

Till exempel:

  • för ett sovrum på 15 m² med en skorstenslängd på 5 m blir tvärsnittet 250x250 mm;
  • för ett rymligt vardagsrum på 70 m² med en rörlängd på upp till 10 m - 300x300 mm;
  • för ett vardagsrum på 70 m² med en rörlängd på 5 m - 350x350 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom raka rör, som installeras under byggandet av ett hus, används lutande rör. De kan monteras på befintliga skorstenar eller ventilationsbrunnar, huvar. Detta alternativ är lämpligt för installation under alla nödvändiga förhållanden i stugans redan vardagsrum.

DIY eldstad

Konstruktionen av sådana strukturer kräver mycket kunskap och färdigheter. Du kan bygga en falsk härd på egen hand, den kommer att hålla på golvplattorna utan problem. För en verklig uppvärmd struktur måste den behandlas på allvar. Designen bör börja i planeringsstadiet av huset.

Nödvändiga steg:

  • välj en modell och beräkna dess effekt;
  • beräkna grunden och kombinera den med golvöverlappningen;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • planera och visa de nödvändiga ändringarna i takkonstruktionen i diagrammet;
  • bestämma materialet och deras mängd för alla typer av arbeten, inklusive kaminens framsida;
  • skapa skisser och ritningar;
  • se till att användningen är säker, var särskilt uppmärksam på brandbekämpningsåtgärder.

Innan du vänder dig till experter för råd måste du presentera din framtida eldstad i all sin ära . De börjar med en skiss och går sedan vidare till en detaljerad studie av detaljerna i den framtida värmaren.

Ritningen görs i fyra vinklar: rak, sida, topp och snitt. Erfarna hantverkare gör detaljerade diagram för varje tegelläggningsrad och elementens exakta snittvinklar.

Bild
Bild

fundament

När det gäller arbetsmodeller av eldstaden finns det många faktorer att tänka på.

  • Fundamentet uppförs separat från andra bärande väggar och tvärbalkar, eftersom belastningarna på elementen är helt olika kan ett tryckfall på golven uppstå, vilket leder till förstörelse av byggnaden.
  • Den enda ytan bör vara större än basen av strukturen.
  • Minsta fördjupning är minst 50 cm. Det verkliga värdet beror på markens egenskaper samt mått för dess packning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gropens djup för eldstaden bör vara 20 cm under markens fryslinje.
  • Det fria utrymmet mellan byggnadens golv och fundamentet är minst 5 mm. Detta gör det möjligt att undvika sprickor, deformation av strukturelement och härdens utformning vid ett temperaturfall. Klyftan är vanligtvis fylld med sand.

Med dagens stora utbud av färdiga produkter och material för att skapa en öppen spis med egna händer är det inte svårt att göra en gammal dröm till verklighet. Modeller kan matchas till valfri plånbokstorlek.

Rekommenderad: