Eldstadsdörrar (44 Foton): Kameldörrar Med Glas, Glasdörrar, DIY -tillverkning

Innehållsförteckning:

Video: Eldstadsdörrar (44 Foton): Kameldörrar Med Glas, Glasdörrar, DIY -tillverkning

Video: Eldstadsdörrar (44 Foton): Kameldörrar Med Glas, Glasdörrar, DIY -tillverkning
Video: Celebrity Stock Door Review 2024, April
Eldstadsdörrar (44 Foton): Kameldörrar Med Glas, Glasdörrar, DIY -tillverkning
Eldstadsdörrar (44 Foton): Kameldörrar Med Glas, Glasdörrar, DIY -tillverkning
Anonim

Sedan antiken har mycket uppmärksamhet ägnats åt arrangemanget av härden. Han utförde flera funktioner samtidigt: han var en värmekälla, ljus och en assistent i matlagning. Alla försökte göra sin härd unik. Därför finns det idag ett brett utbud av alla slags eldstäder på marknaden.

För att skydda elden som flammar inuti enheten används speciella dörrar. De är installerade på framsidan av strukturen. Ökade krav ställs på detta element.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en dörr för en eldstad är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till de tekniska egenskaperna, utan också utseendet, eftersom strukturen som helhet ska se estetiskt tilltalande ut.

Särdrag

Oavsett om du köper en färdig produkt till en öppen spis eller gör den själv, det måste matcha några parametrar:

  • Dörren ska vara tillverkad av naturligt värmebeständigt material (brandbeständigt glas, natursten, stål, keramik).
  • För att säkerställa brandsäkerheten är det nödvändigt att säkerställa att dörren är tät. Ofta är det en defekt eldstad som blir orsaken till en brand. Under installationen bör därför särskild uppmärksamhet ägnas åt att kontrollera efter sprickor och sprickor.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en dörr är det också värt att överväga eldstadens typ, designfunktioner och storlek.

Det rekommenderas att köpa produkter från betrodda tillverkare för att se upp för billiga och lågkvalitativa förfalskningar.

Bild
Bild

Olika sorter

Själva dörrarna är ungefär desamma efter designtyp. De är endast indelade av de material som de är tillverkade av.

Glasdörrar har blivit mycket populära på marknaden. Detta material låter dig observera förbränningsprocessen i ugnen. Synen av en måttligt flammande eld ger estetiskt nöje, ger en känsla av lugn, värme och komfort. Samtidigt garanterar pålitligt värmebeständigt glas absolut säkerhet. Dessutom är det enkelt att styra processerna som äger rum inuti eldstaden genom transparenta dörrar.

Till exempel, om glaset snabbt mörknar med sot, finns det problem i skorstenssystemet, rengöring av enheten eller reparation är nödvändig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare en speciell behandling får glaset från vilket dörrarna är gjorda värmebeständiga egenskaper. En sådan produkt tål höga temperaturer under lång tid.

Den största nackdelen med glasprodukter är deras bräcklighet. Trots att det är tillverkat av slagtåligt glas och motståndskraftigt mot höga temperaturer är materialet mycket känsligt för mekanisk påfrestning. Därför kräver det noggrann användning och noggrant underhåll.

När det gäller design går glas bra med många material: marmor, natursten, metall. Därför kommer en sådan dörr att vara ett utmärkt komplement till en öppen spis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metaldörrar för en öppen spis är av flera typer:

  • stål;
  • smidd;
  • gjutjärn.

Dessa dörrar anses vara de säkraste. De används ofta på grund av deras relativt låga pris. Idag är de mest populära ståldörrar med glasinsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiska produkter används sällan för att dekorera värmeanordningar. Men om hela konstruktionen enligt konstruktionens projekt har en keramisk yta, ska dörrarna inte sticka ut. För att produkten ska motstå exponering för höga temperaturer avfyras den. Denna typ av dörr är ganska dyr. Dessutom är det opraktiskt att driva. Det är möjligt att göra ett val till förmån för ett sådant element endast i det enda syftet med estetisk harmoni med eldstadens utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja det lämpligaste dörralternativet måste du ta hänsyn till alla nyanser. För att uppnå säkerhet och visuell harmoni måste dörren matcha eldstadens design. Så när du väljer ett glaselement kan du köpa en modell med platt eller konvext glas. Det kan också vara en enskiktad, segmenterad eller rundad panoramavariant.

Det är nödvändigt att välja rätt tjocklek på glaset. Dess värmebeständiga egenskaper beror på detta. Det kommer också att påverka garantiperioden som deklareras av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutning och smide används för att rama in glasfönstret i dörren. Som ett resultat är dörren tung. För att underlätta öppningen utvecklas hjälpmekanismer och anordningar.

Det är också viktigt att komma ihåg att vid försäljning av glaselement till eldstäder tillhandahåller ryska tillverkare en extra uppsättning värmebeständigt glas (vid byte). Importerade tillverkare säljer endast exemplar, vilket inte är särskilt bekvämt. Om du behöver byta ut i det här fallet måste du spendera mycket tid och pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer är det värt att överväga metoden för att värma upp enheten. Om eldstaden bara värms upp med trä, används metalldörrar eller modeller med glasinsatser. Vid användning av koks eller kol måste gjutjärnsversionen installeras.

Om du tar hänsyn till alla rekommendationer kommer din eldstad att tjäna dig länge. En dörr i rätt storlek måste klara temperaturer mellan 600 ° C och 1000 ° C.

När det gäller öppningsmetoden är de mest pålitliga och säkra modellerna med två blad, giljotin och sidoöppning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Att göra en dörr till ett hem med egna händer är ett jobb som inte kräver speciella kunskaper och färdigheter. Det är nödvändigt att göra produkten innan du börjar bygga eldstaden. I det här fallet sätts den färdiga dörren helt enkelt in i murverket, det finns inga problem under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av en eldstad måste ett antal sekventiella operationer utföras:

  • Från hörnet gör du ämnen enligt måtten på dina ritningar. Montera ämnena i önskad form.
  • Kontrollera alla led i din produkt med en fyrkant.
  • Markera hörnramens inre kontur på ett metallplåt. Den yttre konturen bör göras något större än ramens storlek. Detta säkerställer att din produkt är tät under installationen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skär arbetsstycket ur stålplåten med en vinkelslip med en slipskiva.
  • Montera strukturen och ta tag i markiserna. Kontrollera markisernas korrekta läge. Om allt görs korrekt ska du skålla dem.
  • Alla svetsar ska rengöras. Montera sedan bulten och handtaget.

Om allt har markerats och gjorts korrekt kan dörren enkelt öppnas och stängas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Komplexiteten i produktinstallationen är direkt relaterad till dess design och modell. För att installera dörren själv behöver du en uppsättning specialenheter och verktyg.

Du kommer behöva:

  • vinkelslip;
  • skärskiva;
  • tätningssladd;
  • hammarborr eller hammarborr;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • uppsättning borrar;
  • skruvmejsel;
  • självgängande skruvar;
  • permanent markör;
  • värmebeständig ugnsblandning.
Bild
Bild

För att slutföra installationen måste du utföra ett antal sekventiella steg:

  • Placera dörren mot öppna spisen. Se till att produktens kropp matchar eldstadens design. Använd en permanent markör för att göra märken på eldstaden genom monteringshålen i huset. Ta bort produkten försiktigt.
  • För att göra spår i tegel behöver du en slipmaskin med ett diamanthjul. Detta arbete kräver mycket uppmärksamhet och ytterligare utrustning. Du behöver speciella skyddsglasögon för att skydda dina ögon och ett respirator för att skydda ditt andningssystem. Efter sågning av spåren är det nödvändigt att bryta av bitar av tegel med en mejsel och en hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en perforator eller en slagborr, enligt de markerade märkena, måste du göra hål för montering av produktkroppen. Prova på ramen och se till att hålen i ramen och murverket matchar.
  • Det värmebeständiga ugnsbruket måste spädas enligt tillverkarens instruktioner. Blötlägg asbesttätningssnöret i ugnsblandningen. Vik den tätt runt ramen. Sätt in den förberedda produkten i strukturen, knacka med en gummiklubba. Om luckor kvarstår måste de fyllas med en asbestkabel och jämnas med en värmebeständig ugnsblandning.
  • Skruva fast ramen på spisen med skruvarna.
  • När lösningen har torkat, sätt in glaset i dörren.
  • Kontrollbrännan kan göras på 3-4 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Om dörren väljs för en öppen spis under konstruktion undviks vanligtvis problem med val och installation. Det är mycket svårare att komplettera en färdig spis med en dörr. I sådana fall ett antal problem kan uppstå som kan undvikas genom att följa experternas råd:

  • När du väljer en modell måste du bestämma dörrens dimensioner. Mät den förberedda öppna spisen. Ramen ska matcha den eller vara något större. Detta säkerställer att produkten är tät under installationen.
  • Det är bättre att köpa strukturer i ett stycke snarare än hopfällbara. Den andra typen är svårare att montera med ojämna spisväggar. Tätheten lider också.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du installerar glas i dörren är det nödvändigt att lämna termiska luckor. Detta för att säkerställa att glaset inte spricker när det expanderar under påverkan av höga temperaturer.
  • Innan du installerar glasmodellen måste du ta bort glaset från dörren. Detta är en enkel operation. Glaset är vanligtvis säkrat med två skruvar.
  • Alla sprickor och sprickor runt ramens omkrets måste tätas med en asbesttätningssladd och smörjas med en ugnsblandning. Detta säkerställer tätheten hos dörrenheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är viktigt att komma ihåg förutsättningarna för att eldstaden ska fungera korrekt. Den installerade dörren ska inte värmas upp från utsidan mer än 40 ºС. Det är värt att välja de modeller som är gjorda av flera lager av olika material med ett luftgap.
  • Den säkraste typen av dörrar är dubbelbladig. På grund av att det finns ett mellanrum mellan fönsterluckorna kommer den optimala mängden luft in i kamininsatsen, vilket är nödvändigt för att upprätthålla förbränningsprocessen.

Rekommenderad: