Inuti Finns En öppen Spis (91 Bilder): Dekoration Av Ett Rum I En Lägenhet I Modern Stil, Vackra Mönster I Vardagsrummet, Hur Mycket Kostar Det

Innehållsförteckning:

Video: Inuti Finns En öppen Spis (91 Bilder): Dekoration Av Ett Rum I En Lägenhet I Modern Stil, Vackra Mönster I Vardagsrummet, Hur Mycket Kostar Det

Video: Inuti Finns En öppen Spis (91 Bilder): Dekoration Av Ett Rum I En Lägenhet I Modern Stil, Vackra Mönster I Vardagsrummet, Hur Mycket Kostar Det
Video: Styla vardagsrummet! - Inred med mig || Hemma hos Falk 2024, Mars
Inuti Finns En öppen Spis (91 Bilder): Dekoration Av Ett Rum I En Lägenhet I Modern Stil, Vackra Mönster I Vardagsrummet, Hur Mycket Kostar Det
Inuti Finns En öppen Spis (91 Bilder): Dekoration Av Ett Rum I En Lägenhet I Modern Stil, Vackra Mönster I Vardagsrummet, Hur Mycket Kostar Det
Anonim

Eldstaden är alltid förknippad med hemmakomfort och familjens värme. Och om detta tillbehör tidigare endast var tillgängligt för ägare av privata hus och kännetecknades av brandrisk, komplexitet i installation och underhåll, kan moderna modeller installeras i stadslägenheter, de är säkra och enkla att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Eldstaden i interiören har två funktioner - estetisk och praktisk. De flesta enheter låter dig inte bara njuta av utseendet på en flammande eld, utan fungerar också som värmekälla. Men om vi pratar om falska eldstäder, tjänar de uteslutande som en dekoration av rummet.

Moderna eldstäder måste uppfylla kraven för brandsäkerhet, ergonomi och passa rumets övergripande stilistiska design.

I den klassiska versionen består eldstaden av en eldstad (det vill säga ett utrymme där elden brinner), en portal (en struktur som inramar eldstaden) och en skorsten (tjänar till att avlägsna rök och koldioxid från rummet). Moderna modeller har ofta ingen skorsten; deras portal kan genomgå olika förbättringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om modeller där en riktig eld brinner (och inte en videobild, till exempel), ges företräde åt stängda enheter. Eldstaden stängs av en dörr av värmebeständigt glas. Tack vare detta är det möjligt att upprätthålla en hög effektivitet hos eldstaden (upp till 70-80%), för att öka dess säkerhet (risken för att brännas av lågan, risken för brand elimineras), men att behålla förmågan att se lågorna.

Rummet där detta ädla tillbehör finns kan vara av alla storlekar. I stora rum (till exempel vardagsrum i privata hus) ser klassiska modeller bra ut. För små rum kan du välja häng- eller hörnalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Eldstäder kan klassificeras enligt olika kriterier. Beroende på vilken typ av bränsle som används skiljer sig flera modeller åt gången.

Vedeldning

Energikällan i sådana enheter är stockar. Denna typ är lämplig för privata hus, eftersom det kräver installation av en skorsten. Det är naturligtvis bättre att designa enheten även i byggnadsstadiet. Installationen av eldstaden bör anförtros åt proffs, eftersom korrekta beräkningar är viktiga här.

Om skorstenen är för lång brinner veden snabbt ut . Och om du gör det för kort, kommer rök och sot att tränga in i rummet. Vid organisering av vedeldade eldstäder används brandbeständiga material och de intilliggande väggarna, golvet, vinden och takdelen där skorstenen är monterad skyddas med brandbeständigt värmeisolerande material. Fördelen med tillbehöret är förmågan att njuta av en riktig låga, känna dofterna av brinnande stockar och höra brakande brasa. Dessutom har dessa eldstäder en ganska hög värmeeffektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men deras enhet kräver mycket pengar, liksom regelbunden vård och rengöring. Innan kaminen värmer upp rummet tar det minst en och en halv timme (tiden beror på produktens effekt, rummets storlek). Slutligen måste du ta hand om beredningen av ved och stockar, organisering av lagringsutrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Eldstäder av denna typ fungerar på gas, är anslutna till huvudsystemet eller arbetar på en flytande analog från en cylinder. Deras enhet skiljer sig inte mycket från vedeldade modeller. Även om storleken kan vara mycket mindre, eftersom den inte kräver en stor eldstad.

Fördelen är en hög uppvärmningshastighet, tyst drift, användarvänlighet. Det är också bättre att anförtro installationen och anslutningen av en gaspis till proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriskt

Elektriska eldstäder är i själva verket värmeapparater med en imitation av öppen låga. De kräver inte att en skorsten organiseras, eftersom de drivs av el. Tack vare närvaron av en termostat är det möjligt att reglera temperaturen i rummet, systemen är utrustade med ett automatiskt avstängningsprogram, vilket garanterar deras höga säkerhet. Den elektroniska skärmen, som enheterna är utrustade med, visar uppvärmningstemperaturen och har olika sensorer.

Flamsimulering kan uppnås på olika sätt . Till exempel med OptiFlame -systemet, som förutsätter närvaro av speciell belysning och sidenband. De senare är uppblåsta och upplysta, vilket skapar effekten av dansande tungor. En tredimensionell videobild av branden används också, även om denna metod inte kan undvika dess cyklicitet. Moderna e -postmodeller eldstäder simulerar bränningsprocessen så nära som möjligt och kan till och med utrustas med ett ljudspår - knäckning av stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bio eldstäder

Som bränsle för dessa enheter används de alternativ som inte avger koldioxid och andra förbränningstoxiner. Deras installation kräver ingen ventilation, och därför behövs ingen skorsten. Det räcker med att rummet där eldstaden ska placeras har god ventilation.

Bio eldstäder är den enda produkten med öppen eld som kan installeras i en lägenhet. Trots närvaron av en öppen eld och frånvaron av en skorsten (som absorberar en del av värmen vid förbränning) är bioeldstäder inte lämpliga för uppvärmning av ett rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om metoden för deras installation används som grund för klassificeringen, är eldstäder också indelade i flera typer.

Inbyggt

Enheten är placerad i en väggnisch - färdig eller speciellt skapad för en öppen spis. Tack vare detta”äter” inte tillbehöret upp det användbara området i rummet och ser så organiskt ut som möjligt. Det är optimalt om beslutet att skapa en inbyggd eldstad tas under byggnadsskedet.

Bild
Bild

Väggmonterad

De ligger längs väggen, det vill säga de har utskjutande delar. En hängande öppen spis kan kallas en typ av väggmonterad. Den är monterad på specialfästen på väggen, vilket sparar utrymme. Som regel är väggmonterade modeller elektriska; utåt liknar ett sådant tillbehör en plasma-TV, inuti vilken en eld brinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trångsynt

De kallas också för dubbelsidig, eftersom du kan beundra lågan från båda sidor av eldstaden. De tjänar uteslutande för att dekorera ett rum, eftersom deras värmeöverföring är liten. För att organisera en sådan modell installeras en eldbox i mitten av rummet (eller på någon lämplig plats), som är omgiven av värmebeständigt glas eller andra material. En rökuppsamlare ansluten till skorstenen är placerad ovanför ugnsdelen.

Bild
Bild

En egenskap hos en dubbelsidig eldstad är originaliteten i dess utseende och möjligheten att använda den för zonindelning av ett rum.

Bild
Bild

Hörn eldstäder

Sådana modeller liknar väggmonterade, men de är monterade i hörnet av rummet, vilket avgör deras ergonomi. Hörnenhetens skorsten är belägen på valfri intilliggande vägg, och brandlådans väggar är gjorda i vinkel, eller en ugn med två kammare används.

Du kan också markera flera grupper av eldstäder baserat på värmeflödets riktning . De kan spridas i en riktning (framför enheten) eller flera samtidigt. Visuellt kan mängden värmeflöde bestämmas genom att titta på elden. Från hur många synvinklar lågan är synlig rör sig värmen i samma antal riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utifrån detta utmärks också flera alternativ.

Ensidig

Denna design är ganska enkel, den har en ugn med lutande väggar. På grund av detta reflekteras och släpps termisk energi ut genom eldstadsfönstret in i rummet och värmer upp det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelsidigt

Den har 2 sidor där lågan brinner, det vill säga 2 intilliggande eller motsatta eldstadsplan separeras av en transparent partition. Dubbelsidiga eldstäder inkluderar hörn och ö, samt några väggmonterade modeller.

Eftersom bränslet i sådana enheter kommer att brinna ut snabbare, måste skorstenen i strukturen också vara kraftfullare . Ytan på golvbeläggningen, som behöver värmeisolering, måste också ökas. Slutligen reduceras energieffektiviteten hos dessa modeller eftersom förbränningskammaren har färre reflekterande ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trilateral

Det är en transparent struktur som liknar ett akvarium, vars ena sida är monterad i väggen. Enheten är utrustad med en skorsten på toppen. Huvuddragen i sådana eldstäder är estetisk tilltalande och originalitet. Värme reflekteras dock bara i dem från ena sidan, och därför är strukturens effektivitet låg, dessutom ökar golvytan, som behöver termiskt skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på tillgången till ugnsdelen utmärks öppna och stängda eldstäder. De senare har en dörr som täcker eldstaden. Enhetens effektivitet kan i detta fall nå 70-80%, medan den termiska verkningsgraden för öppna modeller inte överstiger 5-10%.

För dem som vill upprätthålla en hög uppvärmningskoefficient, men inte är redo att ge upp den levande lågan, erbjuder tillverkare slutna enheter med en transparent brandbeständig glasdörr. Det blev möjligt att njuta av åsynen och hålla värmen samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller kan bäras från rum till rum (som regel är dessa elektriska och vissa modeller av gasenheter). Dessa eldstäder kallas mobila. De motsatta är stationära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Portalens framsida kan vara annorlunda - sten, tegel, metall, trä. Det finns kaklade eldstäder kantade med eldfasta kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen finns det pseudo eldstäder, som är det mest prisvärda och säkraste alternativet. Sådana falska eldstäder är en imitation av en eldstadsportal; om det behövs kan du placera tända ljus eller ett värmeelement i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Du kan uppnå maximal attraktivitet för en öppen spis i inredningen genom att välja en design i samma stil som rummets huvuddesign. Det finns flera typer av mönster när det gäller stilistiska lösningar.

Klassisk

Designen har en U-form, som regel är den utrustad med en skorsten. En sådan öppen spis har massiva konturer, stuckaturer, basreliefer och pelare som används för dekoration. Konstgjord eller natursten används vanligtvis som dekoration. Viktoriansk stil innebär närvaron av gjutjärnssmidda element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lantlig stil

Eldstäder av denna stil verkar skickas till Provence - en liten förort, en by i Frankrike, där allt andas med naturlighet och lugn. Det antas att konstruktionens form liknar bokstaven "D", vilket uppnås på grund av närvaron av ett massivt stativ på enhetens botten och närvaron av en bred träbjälke på toppen av portalen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig porös sten (kalksten, skalsten) används som efterbehandlingsmaterial. Gips används för att dekorera skorstenens yttre del.

Skandinavisk stil

Den skandinaviska stilen, full av frihet, naturlighet, ljus, hjälper till att återskapa atmosfären i ett lanthus. Eldstäder i skandinavisk stil är förkroppsligandet av naturlig harmoni. Som regel är dessa vedeldade strukturer i en enkel form; slät sten och metall används för beklädnad.

Bild
Bild

Chalet

Om du vill skapa en mysig och romantisk atmosfär i en liten jaktstuga i bergen, var uppmärksam på designen i chaletstil. Det kännetecknas av originalitet och originalitet, vilket uppnås på grund av enhetens enkelhet. Eldstäder av denna typ liknar snarare en stor spis.

Bild
Bild

För dekoration, använd naturmaterial - sten, trä. Som inredning kan du utrusta en liten vedhög, kasta äkta eller konstgjord djurhud på golvet.

Modern

Dessa eldstäder ser bra ut i en modern stil. I allmänhet liknar de de klassiska variationerna, men mindre massiva, dekorerade. Även om moderna eldstäder har stuckaturer ser hela strukturen naturlig och minimalistisk ut, lätt, tack vare vilken den passar optimalt in i moderna interiörer.

Bild
Bild

Högteknologisk

Minimalism ligger också nära denna grupp eldstäder. Konstruktionerna kännetecknas av originalitet i former och ovanlig kombination av material (till exempel glas, metall, polymerer, rostfritt stål och betong). Högteknologiska eldstäder är ett tillfälle att förverkliga dina vildaste önskningar: modeller hängande från taket, runda och sfäriska strukturer, enheter kombinerade med ett vattenfall. Allt detta kommer organiskt att passa in i det inre av denna typ.

Bild
Bild

Loft

Ovanliga kombinationer och lakoniska former är välkomna i rum i loftstil. En öppen spis med en enkel rektangulär form av metall i mörka färger kommer att bli framgångsrik här. Designers rekommenderar också ö -enheter för dessa interiörer. De blir inte bara en "funktion" i rummet, utan fungerar också som ett sätt att zonera det.

Bild
Bild

Design

Oavsett den valda modellen och dess syfte (uppvärmning och estetik eller bara ett attraktivt utseende), eldstaden ska motsvara interiörens allmänna stil, vara i harmoni med den.

I moderna stenbyggnader ser en eldstad i jugendstil ut organiskt. Och för trähus eller byggnader från en bar är ett alternativ i lantlig stil väl lämpat

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionellt finns eldstäder i vardagsrummet . Utan tvekan kommer det att bli centrum i inredningen. Beroende på rummets stil och storlek kan det vara antingen front- eller hörnvariation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare av små lägenheter kan förvandla en balkong till en mysig sittgrupp. Eldstaden hjälper till att återskapa atmosfären av värme och själfullhet. Det är bättre att välja ett hörn eller en mini-modell; bärbara enheter eller falska eldstäder är också lämpliga. Du kan slå designen med inomhusblommor, hemspunna mattor och korgmöbler. Så du uppnår stiliseringen av en balkong för en landveranda

Bild
Bild
Bild
Bild
  • En öppen spis kommer också att bidra till att betona lyxen och adeln i skåpets design. Det kommer att bli ett snyggt attribut i kombination med trähyllor och massiva möbler av naturligt trä. För moderna interiörer, välj vägg- eller hörnmodeller.
  • Eldstaden kommer att komplettera matsalen perfekt . Spisar-eldstäder kännetecknas av sin praktiska, vilket gör det möjligt att inte bara värma eller dekorera interiören, utan också att värma upp mat. Beroende på matsalens design, välj klassiska modeller, gångjärn, hörn. När det gäller dekorationen är det en sten, blekt tegel, keramiska plattor.
  • I små rum bör företräde ges till hörn- och gångjärnsmodeller, falska eldstäder. Användningen av ljusa nyanser hjälper till att visuellt förstora rummet, inklusive när du inreder en öppen spis.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Falska eldstäder ser så organiska ut som möjligt med ljus . Ett sådant hörn blir genast förkroppsligandet av komfort och värme. En spegel hjälper till att visuellt öka antalet ljus och uppnå en intressant effekt av dansande tungor. Det räcker att använda reflekterande element när du dekorerar baksidan av eldstaden eller placerar dem framför eldstaden.
  • Levande vegetation låter dig betona materialens naturlighet för beklädnad av strukturen eller äktheten hos vedeldade modeller. Ficuses, klätterväxter eller pyramidformade thuja kommer att komplettera vardagsrummet. Det viktigaste är att inte placera dem strikt symmetriskt på båda sidor om eldstaden, för vår uppgift är att skapa en avslappnad atmosfär, ett grönt hörn, så nära naturen som möjligt. Och i naturen, som du vet, finns det ingen symmetri.
  • I hus med öppen planlösning kan dubbelsidiga modeller användas. De låter dig skilja till exempel en matsal och ett vardagsrum. Samtidigt ser eldstaden självförsörjande ut, så när du dekorerar interiören, föredra minimalism.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När det gäller efterbehandling av strukturen är natursten lämplig om du vill göra eldstaden till mitten av interiören. Kombinationen av naturlig råsten i beklädnaden och vita väggar ser ovanlig och hemtrevlig ut.
  • Ovanliga stilistiska lösningar, till exempel en kombination av moderna och rustika stilar, uppnås genom att kombinera en öppen spis i sten och naturligt trä i dekorationen av väggar, golv eller tak i rummet. Det är optimalt om enhetens struktur också innehåller träelement (mantelpiece, balkar).
  • Marmorspisar kan se ganska grova och tunga ut .ge dock inte upp detta ädla material. Det kan förkroppsligas i utformningen av en mantel. Tillbehöret i sig kan vara tegel, sten, vitkalkat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Festlig inredning

När det gäller den festliga utsmyckningen av eldstaden är det första man tänker på nyårsdekorationen. På den magiska nyårsafton blir kaminen verkligen förkroppsligandet av vänlighet, värme och familjefred.

  • I det här fallet är det bättre att placera det festliga trädet nära eldstaden. Men i avsaknad av sådana kan enheten enkelt ersätta den. På mantelbrickan kan du lägga ut kvistar av nålar, komplettera dem med spridda mandariner, juldekorationer, ljus. Den traditionella färgpaletten anses vara röd-vit, guld-röd. Vi får inte glömma att det blir möjligt att skapa en festlig atmosfär bara om en liknande design fortsätter i resten av rummet.
  • Eldstaden kommer att bli ett intimt hörn för att fira alla hjärtans dag, för bredvid den, direkt på golvet eller på ett lågt bord, kan du ordna en romantisk middag. De traditionella färgerna på semestern är rosa och röda, och för att få inredningen att se mer luftig och ljusare ut "späd" den med vita, silver, gyllene detaljer. Hjärtans kransar, små buketter och kransar, ljus och temafigurer hjälper till att skapa en festlig atmosfär.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan helgdag som samlar hela familjen vid härden är påsk. På denna dag kan tema girlander, färgade ägg, godis läggas på kaminens bricka. Eftersom påsken också är en högtid på våren, är primros (tulpaner, påskliljor) lämpliga.

Bild
Bild

Naturligtvis är temadesign av en öppen spis ett bra sätt att göra varje firande ljusare och mer intressant, vare sig det är ett bröllop, födelsedag eller 8 mars.

Applikationsområde

Traditionellt installeras eldstäder i vardagsrummet. Som regel är detta det största rummet i en lägenhet eller ett hus, vilket innebär att det finns tillräckligt med luftflöden här. Dessutom är det i vardagsrummet som släkt och vänner samlas

Bild
Bild

I hallen och kontoret är klassiska väggmonterade eller inbyggda modeller lämpliga; för mindre rum kan du välja hörnalternativ. Om vardagsrummet kombineras med en matsal, kontor eller hall, ge företräde åt ömodeller, som bland annat hjälper till att dela in rummet i funktionella zoner. I de flesta fall är rektangulära modeller lämpliga här

Bild
Bild
Bild
Bild

Runda strukturer ser harmoniska ut i moderna interiörer. Och om en sådan öppen spis också är utrustad med en bänkskiva, så är den perfekt för användning i matsalen. Förresten, i det senare är det mycket bekvämt att använda spisar, eftersom du till och med kan laga eller värma upp mat i dem

Bild
Bild
Bild
Bild
  • I ett hus eller på landet ser en cylindrisk struktur organiskt ut, liksom kaklade modeller och enheter som imiterar spisar.
  • Eldstadens läge på loggian kräver högkvalitativ värmeisolering av den senare. Men med detta tillvägagångssätt kommer du att kunna återskapa atmosfären på en landveranda i en stadslägenhet. Det är optimalt att använda elektriska modeller eller falska eldstäder. Balkongen rekommenderas att vara mantlad med trä, du kan använda ljusa korgmöbler där, komplettera interiören med färska blommor, ljusa rätter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

  • Oavsett typ av öppen spis är det viktigt att den är certifierad och har kvalitetsgarantier. Bristen på sådan dokumentation, liksom den för låga kostnaden för tillbehöret, bör varna och bli en anledning till att vägra att köpa. Installation av enheten bör endast lita på av specialister.
  • När du väljer platsen för den framtida eldstaden, se till att den inte blåses igenom av drag, och det är mycket luft i själva rummet. Väggarna intill måste ha tillförlitlig värmeisolering, liksom golv i omedelbar närhet.
Bild
Bild
  • Om du bestämmer dig för att lägga ut en vedeldad struktur, var beredd att regelbundet rengöra eldstaden och skorstenen. Annars kommer eldstaden inte att kunna skryta med långsiktig drift och oklanderligt dragkraft.
  • För att bibehålla ett attraktivt utseende måste portalen rengöras regelbundet. Om du fick idén att lägga den ur sten, tegel eller marmor, kom ihåg att du inte kan använda slipmedel för att rengöra dem, det är bättre att köpa ett specialverktyg.
  • De flesta vedeldade eldstäder består av en eldstad och värmebeständigt glas. För att upprätthålla insynen i det senare måste du se till att träet som används är torrt. Preferens bör ges till lövträ, eftersom mjuka röker och barrträd ger mycket gnistor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

En öppen spis är alltid mysig, vacker och praktisk. Det viktigaste är att hitta exakt den modell som verkligen kommer att förändra ditt rum. Strukturens storlek och form måste motsvara de allmänna parametrarna i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens färgdesign ska vara i perfekt harmoni med nyanserna i det inre av rummet. En 100% säker satsning, särskilt för rustika interiörer, är en kombination av sten och trä.

Rekommenderad: