Eldstadskamin Med Glasdörr: En Gjutjärnspis Med Brandsäkert Glas, Hur Man Rensar Sot Från Värmebeständiga Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Eldstadskamin Med Glasdörr: En Gjutjärnspis Med Brandsäkert Glas, Hur Man Rensar Sot Från Värmebeständiga Alternativ

Video: Eldstadskamin Med Glasdörr: En Gjutjärnspis Med Brandsäkert Glas, Hur Man Rensar Sot Från Värmebeständiga Alternativ
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, April
Eldstadskamin Med Glasdörr: En Gjutjärnspis Med Brandsäkert Glas, Hur Man Rensar Sot Från Värmebeständiga Alternativ
Eldstadskamin Med Glasdörr: En Gjutjärnspis Med Brandsäkert Glas, Hur Man Rensar Sot Från Värmebeständiga Alternativ
Anonim

Eldstaden skapar en unik atmosfär i rummet. Nyligen började han utföra inte bara uppvärmning, utan också en dekorativ funktion. I moderna hus installeras eldstäder med glas oftast. De ser snygga ut och låter dig beundra elden i säkerhet, vilket skapar ett dämpare för gnistor och syreflöde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kaminen är tillverkad av värmebeständiga material: värmebeständigt glas och en metallram. De senaste modellerna är helt tillverkade av glas. På grund av detta kan du beundra elden från alla sidor av eldstaden och installera den i mitten av rummet. De viktigaste kraven för det är överensstämmelse med nödvändiga säkerhetsstandarder och funktionalitet. Glasdörrar har ett antal funktioner.

Låt oss överväga huvudparametrarna

  • Säker observation av elden (ett transparent spjäll skyddar rummet på ett tillförlitligt sätt från gnistor och glöd).
  • Blockering av luktens spridning som avges som ett resultat av bränsleförbränning (det inbyggda systemet för att blåsa fönstren inifrån bidrar till funktionen).
  • Isolering av buller från bränsleförbränning (denna funktion är relevant i rum där du behöver hålla tyst, till exempel i ett sovrum).
  • Ökad värmeöverföring (på grund av öppna dörrar blir dragkraften starkare, värmemängden ökar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Arbetsschemat för eldstäder med glas har fördelar och nackdelar. Tänk på det positiva.

  • Ekonomi och kompakthet. En liten eldstad kan ge tillräcklig uppvärmning och förbrukar en minimal mängd bränsle.
  • Miljövänlighet. Glaspissystemet ger kontroll över bränningen av ved, samt återförbränning av oanvänt bränsle. Utsläpp av giftig gas är minimal.
  • Små dimensioner av värmeenheten, vilket inte påverkar kvaliteten på skyddet mot kyla.
  • Enkel hantering. Du behöver inte ha speciella kunskaper och färdigheter för att använda en eldstad i glas (systemet förenklas så mycket som möjligt).
  • Fint utseende. Denna eldstad ser imponerande ut i vilken inredning som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstäder med glas har nackdelar

  • En eldstad i glas är en dyr konstruktion. För att utrusta och ansluta det krävs ytterligare kostnader.
  • Konstant vård av glas är nödvändigt, vilket kan täckas med ett lager damm eller sot. Många moderna modeller är dock utrustade med ett glasblåsningssystem från insidan, vilket förhindrar sot att ackumuleras och sätta sig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Eldstaden kan tillverkas av olika material i olika utföranden. Glasdörren kan ha ytterligare dekorationer. Huvudsaken är att den uppfyller sina huvudfunktioner. Dess standardkonstruktion inkluderar en metallram och en glasenhet. För att ansluta dem, använd speciella gångjärn och en hermetisk tätning.

En slutarmekanism används som ytterligare element ., ett handtag, ventilationshål för syre och gardiner som styr dess flöde. Dörrstorleken kan variera. Det beror på hela kaminugnen. Dess maximala bredd är 20 cm, minimum är 15 cm, höjden kan variera från 80 till 120 cm. Öppningsmekanismen kan vara lyft eller glidning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldfast glas kan också installeras på en vedeldad spis. Under installationen måste alla säkerhetsåtgärder följas. Under driften av en sådan struktur kommer sot och aska ständigt att bildas på glaset, därför är en sådan struktur ganska sällsynt.

En eldstad i glas kan vara av tre typer:

  • med förtjockade dörrar (3 glas);
  • med platta dörrar (1 glas);
  • cirkulär (glas omger strukturen på alla sidor, vilket gör att den kan installeras i mitten av rummet).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns kombinerade modeller, till exempel en gjutjärnspis med värmebeständigt glas. Kaminen kan kompletteras med smide eller gjutning, glas kan tonas, lamineras, målat glas eller mosaik. En glaskamin kan fungera på olika bränslen. Beroende på detta särskiljs två konstruktionstyper: gas och bioeldstäder.

För driften av gassorten används gas (propan-butan) . Det är arrangerat på ett sådant sätt att behållaren för bränsle är inuti, bara en keramisk imitation av förkolnat trä är synligt för andra. En sådan eldstad slås på och av på distans. Med en speciell fjärrkontroll kan du styra styrkan på lågan. På grund av sitt växtursprung, vid bränning, avger bränslet inte skadliga ämnen i luften, vilket gör det möjligt att installera en sådan struktur i alla lokaler. Huven behövs inte i detta fall. Biopeis kan vara av tre typer, överväga nyanser av varje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägg

För den här modellen måste du tillhandahålla en nisch i väggen i förväg. Det spelar ingen roll om det är en transportör eller inte. Vikten av en sådan eldstad är liten, dess ram värms inte upp, så en eld är utesluten. Suspenderade strukturer sticker ut som en separat underart. De kan endast installeras på en bärande vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Det kan installeras i golvet eller det kan vara en bärbar struktur. Den stationära modellen är installerad i en nisch. Det andra alternativet kan överföras efter behov. Det kan till exempel användas för att dela upp ett rum i separata funktionsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skrivbord

Denna kategori inkluderar små eldstäder som kan bäras från plats till plats. En eldstad som denna ger tillräckligt med värme och ljus för att läsa en bok i närheten eller hålla sig varm. Den är lämplig för alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glastyper

Numera är glaseldstäder ganska populära. Endast dörrar kan vara gjorda av glas, eller nästan hela strukturen kan göras. Glas måste vara brandsäkert och utföra de funktioner som stål brukade utföra. Den viktigaste är att skydda lokalerna från brand.

Termiskt glas

Ugnsglaset har avancerade funktioner. Denna effekt uppnås genom att värma materialet till höga temperaturer och sedan släcka det. Härdat glas är mycket hållbart, det har namnet "stalinit"

Bild
Bild

Tempererad

Härdat glas kan vara av olika typer beroende på dess egenskaper.

Låt oss notera de viktigaste

  • Termisk expansion vid uppvärmning. Vid kontakt med höga temperaturer expanderar den 30 gånger mindre än andra typer av glas. Expansionstakten kan variera.
  • Glaset måste vara värmebeständigt, högtemperaturbeständigt. Värmebeständighetsvärdena varierar inom 500 - 1000 grader C, beroende på eldstadens modell.
  • För ugnar måste glas med en viss tjocklek (från 4 mm) användas. För tyngre och större ugnar används tjockare glas.

Hållbarhet är också viktigt. Denna indikator bestäms av temperaturen som hålls i härden. Vid 500 kan livslängden för härdat glas vara flera tusen timmar, vid 700 grader C - högst 100 timmar. För att öka antalet timmar bör härden inte överbelastas med ved; förutsättningar måste skapas för maximal möjlig dragkraft. Dessutom har värmebeständigt glas flera varianter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerad

När det bryts sönderfaller ett sådant skyddsglas inte i små fragment utan hänger på filmen. Detta gör det särskilt säkert att använda och relevant i hem med små barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tonad

Det är trevligare att titta på elden genom dörrar med sådant termiskt glas, det irriterar inte ögonen, ser dyrt ut och passar nästan alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad

Den har en exklusivt dekorativ funktion. Eldstaden med färgat glas ser original ut och kan göra interiören intressant och minnesvärd. Strukturer med panoramaglas ser särskilt vackra ut. Förutom färg kan glas ha en lättnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandbeständig

Detta glas ackumuleras inte sot och sot. Den senaste utvecklingen går ut på att belägga glaset inifrån med en speciell substans (metalloxid). På grund av detta brinner sotet ut spårlöst.

Bild
Bild

Design

Glaspisar i inredningen har ofta ett uteslutande dekorativt syfte. De har ingen skorsten, avger inte rök, därför är de lämpliga för installation i alla rum. Utformningen av en öppen spis beror direkt på rummet där den ska installeras, liksom stilen och tillgängligheten av ledigt utrymme. Vanligtvis är det valt att komplettera högteknologiska, grunge, loftriktningar. En glaskamin anses vara ett neutralt föremål; det kommer att se lika bra ut i vilken rumsstil som helst.

Eldstaden kan utrustas med ytterligare dekorationer: smide, snidning . Glasögon kan ha olika färger och reliefer. Vanligtvis görs en glaskamin i form av en geometrisk figur. Det kan vara enkelt (fyrkantigt, rektangulärt) eller komplext (mångfacetterat). Samtidigt kan en glaskamin vara helt transparent på en, två, tre eller fyra sidor. Den runda modellen med panoramaglas är mycket populär.

Bild
Bild

En av de ursprungliga lösningarna är ett spisbord. Använd det som ett matbord med ett eldhål i mitten. Eldstaden är inhägnad med glas på alla sidor. Eldstaden kan täckas med ett speciellt lock ovanpå: elden kommer att brinna inuti strukturen.

Nyligen har det blivit populärt att installera glasdörrar på bastuugnen. På grund av detta kommer rök inte in i rummet, och uppvärmning tar mindre tid. Eldstaden kan vara stor eller mini, som kan placeras på golvet eller bordet efter behov. Den ursprungliga lösningen är tilldelning av en hel vägg under en stor härd. Det ser särskilt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

En glaskamin är enkel att underhålla. Den moderna designen av biomodeller är utrustad med ett system för att bränna allt bränsle utan rester. Det räcker med att damma av ytan då och då. Gaseldstäder eller vedeldade eldstäder med glasdörrar kommer att kräva mer underhåll. Huvudproblemet under drift är att tvätta av sot och sot.

Det bildas av flera skäl

  • Om eldstaden eldas med gas kan orsaken vara fel mängd bränsle i förhållande till den inkommande luften. Det är nödvändigt att kontrollera om brännaren är igensatt, om munstyckena (gastillförselhål) är i rätt läge.
  • Om modellen körs på propan-butan kan gasförsörjningen till luften störas, själva gasen kan vara av dålig kvalitet. Det är nödvändigt att se till att munstyckena, brännaren, bränsletanken är i gott skick och vid behov byta ut dem.
  • Om det är nödvändigt att installera glasdörrar på en vedeldad spis, kan sot inte undvikas. För att minimera detta måste du hålla ventilerna öppna, regelbundet rengöra utloppsröret. Det är bättre att inte använda barrträ som bränsle: under förbränningen bildas en stor mängd sot, närvaron av harts gör det svårt att rengöra glaset.
Bild
Bild

Det är enkelt att rengöra glasskärmen. För att göra detta kan du använda speciella tvättmedel för rengöring av glaseldar. Butikerna erbjuder ett brett utbud av olika produkter. Oftast produceras det i form av sprayer eller pastor som appliceras på glas och sedan avlägsnas med en svamp. Senare poleras rent glas med en torr trasa.

Om du behöver rengöra eldstaden, men du inte kan köpa den i butiken, kan du använda aska. Det måste fuktas, sedan med hjälp av en tidning, behandla de kontaminerade skärmarna med det och skölj sedan med vatten. Du kan göra en speciell vätska för rengöring av kolavlagringar med egna händer. Detta kräver vatten och ättika i ett förhållande 1: 1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasdörrar måste tas bort från eldstaden och läggas ut på golvet . Med hjälp av en sprayflaska sprutas lösningen generöst på dem. När vätskan är torr måste glaset torkas med torra tidningar. Om din eldstad är utrustad med fasta gångjärn, behandlas dörrarna med servetter som blötläggs i lösning.

Det är bättre att rengöra eldstaden efter varje användning. Detta förhindrar att sot ackumuleras. För att förhindra att glaset röker i en vedeldad spis är det bättre att använda ett torrt och rent virke för belysning. Under drift kan du använda en speciell teknik: lämna en smal spalt ovanpå glaset. Luftflödet skapar en sotbarriär. För att hålla glaset transparent kan du applicera fast tvål på eldstaden efter användning och rengöring. Effekten kommer att visas med dess senare användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Glaspisen är en unik dekoration av interiören.

  • Det kan harmoniskt integreras i en ultramodern interiör och en klassisk.
  • En annan stil kan skapas tack vare dekorationer och ytterligare element (till exempel på grund av ett smittat galler, stuckaturer, skär från olika material).
  • Den ursprungliga skärmen kommer att skapa en extra säkerhetsflik och göra designen unik.

Rekommenderad: