Smidd Ved (25 Bilder): Hur Väljer Man En Gatuved För Ved? Funktioner För Kalla Smidda Produkter Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Smidd Ved (25 Bilder): Hur Väljer Man En Gatuved För Ved? Funktioner För Kalla Smidda Produkter Och Andra Modeller

Video: Smidd Ved (25 Bilder): Hur Väljer Man En Gatuved För Ved? Funktioner För Kalla Smidda Produkter Och Andra Modeller
Video: svartbränning 2024, April
Smidd Ved (25 Bilder): Hur Väljer Man En Gatuved För Ved? Funktioner För Kalla Smidda Produkter Och Andra Modeller
Smidd Ved (25 Bilder): Hur Väljer Man En Gatuved För Ved? Funktioner För Kalla Smidda Produkter Och Andra Modeller
Anonim

En eldstuga är en slags behållare där ved placeras, förberedd för bränning. Objektet är inte bara praktiskt, utan också en inredning. Används i kombination med eldstäder, spisar, masugnar. Underlättar leverans av stockar till härden, installerad nära den. Den är gjord av trä, trästavar, slagfast härdat glas, smidd metall. Smidda modeller av vedeldningslådor är de mest praktiska och hållbara.

Särdrag

En eldbox i smidesjärn är tillverkad av hållbar metall. Egenskaperna i produktionen gör att du kan välja eller hitta en individuell design som är lämplig för ett visst rum och öppen spis. Modern smide teknik gör det möjligt att skapa en eldbox som uppfyller de dagliga kraven för användning och som faller under kategorin konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

På smidesmarknaderna kan du hitta modifieringar för bad, korridorer, vardagsrum, pannrum och andra lokaler. Alla kommer att utrustas med tillägg som kännetecknar deras syfte.

Vedhögen kan kombineras i en enda design med en plattform för installation av en hink med vatten och andra lämpliga redskap . En instans för ett gästrum blir vackrare än praktiskt. Samtidigt kan den kompletteras med en dekorativ poker, en askskopa och fästelement för dem. Ibland finns det modeller som kombinerar sektioner för lagring av flis och stockar. En vedhög i ett pannrum är ofta stillastående eller utrustad med hjul. Dess dimensioner överstiger dimensionerna för en konventionell eldstad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den obestridliga fördelen med en smidd vedeldningslåda är dess hållbarhet. Den härdade metallen tål höga deformationsbelastningar och stötar. Dess uppenbara nackdel är mycket vikt. Om braskaminen är bärbar skapar metallen och vedens vikt en outhärdlig vikt.

Olika sorter

Smidd ved har ett antal vanliga modifieringar:

  • stängd / öppen typ;
  • stationär;
  • mobil;
  • med handtag;
  • utan handtag.

En stationär eldstad är installerad i det inre av rummet. Ved levereras till det med hjälp av improviserade medel. Platsen väljs med hänsyn till brandbestämmelser och användbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mobilen är utrustad med roterande hjul , så att du kan flytta den från vedkällan till härden utan mycket ansträngning. Denna vedhög kan endast användas i de rum, vars designegenskaper bidrar till detta.

Med handtag - liten i storlek . Den lilla lastvolymen beror på svårigheten att flytta vedstapeln manuellt.

Utan handtag - en stationär rörlig variant av behållaren för stockar . Den har inga handtag eftersom den inte är avsedd att flyttas med trä inuti. Den kan dock flyttas till önskad plats för vidare stationär användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus vedpålar används ofta för ved . Deras distinkta designfunktion är deras ökade storlek. Utrustad nära huvudbyggnaden, utrustad med tak, väggar. De kan fungera som ett organiskt komplement till landskapsarkitekturen på en innergård eller trädgård. De lagrar i sig huvudbeståndet med hackad ved, som skördats för uppvärmningssäsongen.

Den korrekta utformningen av en gatuved bör ge deformationsbelastning och luftningsfaktor. Denna vedhög, även tillverkad av smidd metall, kan deformeras eller kollapsa under vikten av hela volymen ved om material med otillräcklig hållfasthet användes.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Modern teknik för smide och bearbetning av metallprodukter gör det möjligt att skapa mästerverk av konst i form av en behållare för lagring av stockar. Bland de många namnen på smidda vedpålar kan man notera produkter av helt olika stilar - från gotiska till Hi -Tech. Designen använder dekorativa metallelement: vinstockar, blommor, bilder av djur, fåglar och många andra. Designtillägg, liksom element i den allmänna strukturen i eldstaden, kan göras med två tekniker - kallt och varmt smide.

Den första typen av metallbearbetning utförs genom kontrollerad deformation av arbetsstycket och ger det önskad form . Ett annat namn för denna metod är stämpling. Kallteknologiska element tillverkas i industriell skala med transportteknik. De används som komplement till andra metallprodukter. Kallsmidda dekorer inkluderar växtblad, blommor, bärknippen, spiral, böjda element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Het smide innebär att man värmer metallen till höga temperaturer för att forma den till önskad form. Denna teknik används för att producera exklusiva produkter. Befälhavaren arbetar enligt sina egna ritningar eller skisser av kunden. I processen med het smide kan delar användas, även tillverkade av kallbearbetning.

I vissa modifieringar kan vedhögkonstruktionen kombinera användningen av flera radikalt olika material. Tillsammans med metall används glas eller trä - i form av dekorativa skär. Sådana installationer är sällan praktiska - oftare dekorativa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Val av smidd ved olika faktorer kan påverka:

  • rumsdesign;
  • speciell anledning;
  • som kommer att utnyttja;
  • prislista och andra.

För att välja en lämplig smidd metalleldningslåda måste du ta hänsyn till kombinationen av dess utseende och form med uttalade inredningsdetaljer. Övervägande av raka vinklade linjer och former i rummet kommer att vara i harmoni med en vedhög gjord i samma stil. Förekomsten av blommiga dekorativa element i inredningen och härdens design kommer att betonas av närvaron av en eldstuga, smidd i släta rundade former. Valet och skapandet av denna möbel bör lita på av en professionell med god smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på produktens kvalitet. Alla anslutningar måste vara starka och väl avslutade. Det ska inte finnas några sprickor i svetsar eller lösa delar. Designlösningens korrespondens och praktiska faktorer beaktas - mitten väljs. Utvärdera form och design när det gäller ergonomi och motståndskraft mot stress. Optimala dimensioner, tillräcklig hållfasthet hos materialet och strukturen kommer att ha en positiv effekt på driftsprocessen.

Valet och installationen av en eldstad på gatan kräver ett separat tillvägagångssätt . I de flesta fall monteras gatuversionen på plats istället för att säljas på hyllan. Det är nödvändigt att utföra bedömningsarbete i förhållande till platsen, dimensionerna, egenskaperna hos utseendet och utformningen av den framtida vedstapeln.

Det är bäst att placera det på en plats där det inte bara inte stör, utan också kommer att utföra ytterligare funktioner. Till exempel kan den komplettera / förlänga en gatukåpa eller representera en av dess väggar. Dess dimensioner bör organiskt passa in i gården / trädgården, samtidigt som de är tillräckliga för att rymma den nödvändiga mängden ved. I vissa fall kan en väl vald design av ett gatuved dekorera marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Driften av en smidd ved har en rad funktioner. Överensstämmelse med säkerhetsåtgärder är av yttersta vikt. Ved är en fast bränslecell, så risken för oavsiktlig brand är motiverad. Efter att ha fyllt vedhögen med trä måste du installera den på ett tillräckligt avstånd från eldkällan. Det är värt att installera en behållare med vatten eller andra brandsläckningsmedel i närheten.

När du installerar en stationär vedhög i ett rum är det nödvändigt att beräkna punkten för dess framtida läge, med hänsyn till temperaturbelastningar som uppstår i den värmeackumulerande delen av rummet - vägg eller fält. Om väggen bakom den stationära vedstapeln värms upp till höga temperaturer kommer det att skapas förutsättningar för starten av vedens ulmningsprocess och efterföljande brand.

En eldstuga, smidd av metall med hjälp av dekorativa element, bör användas utan överdriven belastning. Sådana föremål är gjorda med hänsyn till yttre egenskaper, utan användning av strukturella förstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överbelastning av vedstapeln med vedbränsle kan orsaka deformationsförändringar. Hela strukturen kommer sannolikt att välta. För ansvarsfull efterlevnad av säkerhetsåtgärder är detta ett olämpligt resultat.

När stockar laddas i eldstaden är det värt att följa reglerna för manuell lyftning och transport av gods:

  • håll ryggen rak;
  • lyft lasten med benmusklerna, men inte på bekostnad av dorsalen;
  • håll den inte på fritt utsträckta armar, utan på lätt böjda armar, vilket minskar belastningen på kroppens ledled;
  • flytta bagaget utan hast, beräkna rörelsebanan i förväg;
  • sänk belastningen på benens bekostnad, inte ryggen.

Rekommenderad: