Pumpar I Pannrummet: Installation Och Driftsprincip, Nätmakeup Och Vattenpumpar, Andra Typer Och Deras Syfte

Innehållsförteckning:

Video: Pumpar I Pannrummet: Installation Och Driftsprincip, Nätmakeup Och Vattenpumpar, Andra Typer Och Deras Syfte

Video: Pumpar I Pannrummet: Installation Och Driftsprincip, Nätmakeup Och Vattenpumpar, Andra Typer Och Deras Syfte
Video: Насосная станция LEO LKJ 601IA 2024, April
Pumpar I Pannrummet: Installation Och Driftsprincip, Nätmakeup Och Vattenpumpar, Andra Typer Och Deras Syfte
Pumpar I Pannrummet: Installation Och Driftsprincip, Nätmakeup Och Vattenpumpar, Andra Typer Och Deras Syfte
Anonim

Pumpar används ofta för att säkerställa en stabil drift av pannrummet. De är nödvändiga för att pumpa varmvatten i värmenätet. Den största fördelen med sådana enheter är att de har en enkel design, som gör att du enkelt kan installera eller byta ut dem om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Driften av ett modernt pannhus är nästan omöjligt att föreställa sig utan pumputrustning. Bland huvuddragen kan ett antal egenskaper noteras.

  • Volymen som pumpen kan pumpa ut över en tidsperiod mäts i kubikmeter. meter i timmen.
  • Den begränsande temperaturen för vätskan som pumpas. För varje pump sätter tillverkaren en viss gräns, vid vilken enheten helt enkelt kan gå sönder.
  • Kraften på huvudet som genereras av pumpen. Även här beror allt på en specifik modell. Det finns många typer på marknaden, så du kan välja den bästa för alla pannrum.

De flesta experter rekommenderar att du använder 2 pumpar samtidigt i stora pannhus, eftersom detta kommer att säkerställa större tillförlitlighet under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kännetecken för pumpar för pannrum är enkel installation och enkel underhåll. Under tillverkningen av sådana element används högkvalitativt stål och gjutjärn, vilket garanterar utmärkt hållfasthet och hållbarhet hos produkten.

På grund av sina tekniska egenskaper kan sådana enheter endast arbeta med rent vatten, därför krävs ofta filter. För de flesta modellerna på marknaden bör mängden föroreningar i vattnet inte överstiga 0,2 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Idag är det svårt att föreställa sig ett pannrum utan pump, eftersom det är han som säkerställer en stabil och oavbruten drift. I de flesta fall används dessa enheter för att skapa vattencirkulation, liksom vid service av ett pannrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Appliceringsmetoden beror på hur pumpen tillverkades: med en eller två växlar . Det bör noteras att pumparna inte bara kan användas för pannrum. Denna typ av utrustning används aktivt för att leverera bränsle och smörjmedel till baserna, liksom för att pumpa olika reagenser och andra liknande vätskor.

När det gäller pannrum använder de vanligtvis nätverkspumpar, som skryter med närvaron av en elektrisk motor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

På den moderna marknaden finns det många sorter av pumputrustning för pannrum, som skiljer sig åt i sina designfunktioner. Dessa enheter är nätverk, cirkulation och vatten. Förutom, smink-, centrifugal- eller ångversionen är mycket efterfrågad idag.

Nätverk

Nätverkspumpar är mycket populära och används för att garantera den idealiska hastigheten för vattenrörelse inuti pannrummet. Med andra ord är en sådan pumps huvuduppgift att säkerställa en stabil drift av pannhuset genom att arbeta med en värmebärare. Det är därför sådana enheter kan ses i hälften av pannhusen.

Den största nackdelen med sådan utrustning är att den kan pumpa vatten som inte är varmare än 180 grader Celsius . Annars misslyckas pumpdelarna omedelbart. Genom att installera ett par enheter skapas ett kraftfullt nätverk som räcker även för industriella behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de viktigaste fördelarna med nätverkspumpen är hög hållfasthet och utmärkt effektivitet . Styrka uppnåddes tack vare den höga kvaliteten på konstruktionselementen, som har slitstyrka. Under tillverkningen används främst gjutjärnlegeringar, vilket gör delarna så hållbara.

Förutom, nätverkspumpar kännetecknas av sitt opretentiösa underhåll, och kräver inte heller allvarligt underhåll . Vem som helst kan ansluta dem till systemet, och om de används korrekt kommer de att hålla i många år.

Bild
Bild

Under drift måste de aktuella restriktionerna beaktas . Den högsta tillåtna temperaturen är inte det enda som kan skada enheten. Kvaliteten på den vätska som används bör också beaktas. Om det är vatten bör det inte innehålla ytterligare föroreningar och föroreningar.

För de flesta modeller bör den maximala partikelstorleken inte överstiga 0,2 mm. Sådana alternativ är bra om pannhus är oljebaserade eller drivs med fasta bränslen.

Bild
Bild

Vatten

Vattenpumpar är också mycket efterfrågade idag. De används för pannrummet för att säkerställa ett stabilt råvattenhuvud . Dessutom används sådana enheter aktivt idag för att leverera vatten behandlat med speciella ämnen till kärl med varmt vatten.

Med andra ord är huvuduppgiften för denna typ av pump att se till att den nödvändiga vattennivån finns i varmvattentanken . För att denna typ av pumputrustning fullt ut ska uppfylla de skyldigheter som åläggs den måste noggrann uppmärksamhet i urvalsprocessen ägnas åt kapacitet.

Det bör väljas utifrån de faktiska förhållandena under vilka pumpen ska fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkulerande

Om pumpens primära uppgift är att säkerställa en hög rörelsehastighet för kylvätskan genom rören, är det bäst att välja cirkulationsalternativ för sådana uppgifter. Vanligtvis installeras flera enheter samtidigt, som samtidigt skiljer sig åt i olika kapacitet . Tack vare detta är det möjligt att bilda ett pålitligt nätverk som kan fungera smidigt och säkerställa pumpning av kylvätskan.

Ett utmärkande drag för cirkulationspumpen är dess konstruktionsegenskaper . Närvaron av ett grenrör möjliggör fastsättning direkt på ledningen, vilket förenklar installationen och driften mycket.

Bild
Bild

Denna typ av pumpenhet fungerar också endast med rena vätskor . Det är därför rengöringsprocessen bör ägnas stor uppmärksamhet så att det inte finns några mekaniska partiklar. Tekniska egenskaper gör det möjligt att installera sådana enheter på både privata och stora system.

Det viktigaste i det här fallet är att korrekt välja enhetens effekt så att det räcker med att pumpa den nödvändiga vätskevolymen.

Bild
Bild

Märkning

Innan du väljer den lämpligaste pumpen för pannrummet måste du noggrant studera och dechiffrera de alfanumeriska beteckningarna på etiketten. Oavsett pumptyp finns det vanligtvis viktig information där.

  • UPP - visar vilken typ av pump som används.
  • S / E - indikerar en kontrollmetod. Tack vare dessa markeringar är det möjligt att förstå hur växlingarna sker.
  • Nu kommer de numeriska pekarna. Först indikeras uppgifterna för pumpdiametern från insidan och sedan det högsta tillåtna huvudet.
  • De sista siffrorna visar installationslängden, som vanligtvis anges i millimeter. Denna indikator är viktig i händelse av att en anslutning av enheten utförs.
Bild
Bild

Det ska noteras att vissa tillverkare kan ge ytterligare information . Detta kan vara data om de material som användes vid tillverkningen av fodralet, anslutningsmetoden med rör, samt klassen av elförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beräkning av tryck

För att pumputrustningen ska klara sina uppgifter perfekt, du måste vara mycket uppmärksam på urvalsprocessen, med hänsyn till följande punkter:

  • längden på värmesystemet som den köpta enheten kommer att anslutas till;
  • antalet våningar som systemet ska anslutas till;
  • egenskaper hos lättnaden i regionen där motorvägen passerar.

Vid valet av det optimala alternativet är kraven från tillverkaren också viktiga. Detta kan vara den högsta tillåtna temperaturen för vätskan i rören, trycket i systemet eller mängden vätska som pumpen kan pumpa ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pumpar för pannrum måste väljas utifrån de krav som finns i själva värmesystemet. Först och främst talar vi om tryck. För att bestämma det erforderliga trycket måste du använda en formel speciellt skapad för detta, som ser ut så här:

H = (L summa * R -slag + r) / (Pt * g).

Inledningsvis kan det visa att allt är ganska komplicerat, men i praktiken behöver du bara förstå dekrypteringen

  • H är den önskade storleken på huvudet.
  • L summa - längden på konturerna. Allt bör övervägas här. Till exempel, om ett varmt golv är installerat, måste vi ta hänsyn till längden på alla installerade rör under golvet.
  • R -slag - rörmotståndsnivå.
  • r är motståndet i systemrörledningen.
  • Pt är densiteten för vätskan som används i värmesystemet.
  • G är ett konstant värde, som är 9,8 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om beräkningar görs för ett konventionellt system, bör närvaron av standardventilbeslag beaktas, därför tas en korrigeringsfaktor på 1, 3.

Kompetent utförda beräkningar gör att du kan skapa det nödvändiga vätsketrycket i rörledningen så att den klarar det hydrauliska motståndet . Dessutom gör detta det möjligt att vara säker på att vätskans rörelse kommer att vara konstant och kunna nå alla element i värmesystemet.

Beräkningen av huvudet är viktigt för att bestämma platsen där pumpen ska användas: för uppvärmning av en bostad eller en industriell version.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Att installera pumpen, även om det är en ganska enkel uppgift, bör vara extremt försiktig. Om installationen utförs felaktigt kommer enheten att fungera fel och förr eller senare kommer den helt att misslyckas.

Under installationen är det värt att följa rekommendationer från specialister

  • För att göra installationen så bekväm som möjligt är det bäst att fästa kulventiler på alla sidor av pumpen.
  • Pumpar går sönder på grund av förekomsten av mekaniska föroreningar i vattnet. Därför är det bäst att installera ett speciellt filter som gör att du kan installera dem.
  • Att installera en automatisk eller manuell luftventil underlättar avlägsnandet av syre, som ofta samlas inuti röret.
  • Varje modell har sina egna egenskaper, som måste beaktas under installationsarbetet. Det är därför du måste noggrant studera enhetens kropp och tillverkarens rekommendationer.
  • Det är nödvändigt att bädda in pumpar i värmesystem horisontellt för att inte skada elmotorns funktion.
  • Alla fogar bearbetas med specialtätningsmedel och förseglas med brickor och mellanrum.
Bild
Bild

Innan installationen påbörjas är det absolut nödvändigt att studera diagrammet, upprätta en plan för tillverkning av ett styrskåp och dess installation.

Således, pannrumspumpar är unika enheter som är utformade för att pumpa vätska genom värmesystemet . I urvalsprocessen bör man ägna stor uppmärksamhet åt driftsprincipen och enhetens kraft, eftersom det är på dem som enhetens förmåga att utföra sina funktioner beror på.

Bild
Bild

Pumpen för pannrummet presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: