Pannrumsbelysning: LED -lampor Och Nödbelysning I Pannrummet I Ett Privat Hus, Krav Och Belysningsstandarder

Innehållsförteckning:

Video: Pannrumsbelysning: LED -lampor Och Nödbelysning I Pannrummet I Ett Privat Hus, Krav Och Belysningsstandarder

Video: Pannrumsbelysning: LED -lampor Och Nödbelysning I Pannrummet I Ett Privat Hus, Krav Och Belysningsstandarder
Video: Smartway Lighting | 3W Spiral Led Decorative Wall lamp with Remote, White, Warm White & Multicolour. 2024, April
Pannrumsbelysning: LED -lampor Och Nödbelysning I Pannrummet I Ett Privat Hus, Krav Och Belysningsstandarder
Pannrumsbelysning: LED -lampor Och Nödbelysning I Pannrummet I Ett Privat Hus, Krav Och Belysningsstandarder
Anonim

Pannrum har sällan stora fönster, och därför kräver de ofta ytterligare belysning. En liten dagsljus begränsar också ägarna till pannrummet i naturligt ljus. För att göra vistelsen i rummet bekväm och säker är det nödvändigt att installera ytterligare källor till artificiellt ljus. Det finns två typer av bakgrundsbelysning: fungerande och icke-standard.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Innan du köper lampor måste du överväga alla egenskaper hos rummet. Ett vanligt pannrum är ett rum med en värmepanna placerad i det, som går på fasta eller gasformiga bränslen. Huvudmålet är att generera värme, med hjälp av vilket ett komplex av bostadshus eller industrilokaler värms upp.

Små pannrum anslutna till ett privat hus eller stuga värmer det också med fast bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Produktionsområdet och vardagsrummet kräver olika typer av belysningsarmaturer. Utmärkt belysning tillhandahålls av LED -ljuskällor. Deras fördelar inkluderar effektivitet och hög koncentration av ljusstrålning.

Armaturer i pannrummet, enligt PUE, måste ha en hög grad av fuktbeständighet . Denna siffra bör inte vara lägre än IP-68. I rum med uppvärmningsanordningar sker ofta vätskedunstning i form av ånga, som sätter sig på lampor och ledningar. Det kan orsaka kortslutning. För att förhindra detta bör du vara uppmärksam på skyddsklassen när du köper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrum måste ha en naturlig ljuskälla . Under dagen belyses rummet av öppna fönsteröppningar och på kvällen - av lampor. Artificiellt ljus behövs så att alla objekt i arbetsytan och på kontrollpanelen är synliga.

Sanitära standarder för belysning reglerar närheten till pannrummet i andra lokaler: hushåll eller industri . Dessutom är luftfuktigheten över den inställda tröskeln oacceptabel. Förutsättningarna för ett rum med uppvärmningsanordningar är avlägsnande av ånga, gaser och damm samt efterlevnad av de fastställda temperaturreglerna.

När ett pannrum värmer ett bostadskomplex på gas och det ligger på första eller källarvåningen i ett bostadshus eller är anslutet till det, bestäms hastigheten för naturligt ljus genom glasning med en hastighet av 0,03 m² per 1 m³ rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödbelysning

Pannrummet fungerar ofta med olyckor som kan uppstå på grund av funktionsstörningar i utrustningen. Som en följd av brand eller skada på ledningarna kan strömavbrott uppstå - standardlamporna i rummet slocknar omedelbart . Och för att återställa utrustning efter en olycka, eller åtminstone kontrollera den, behövs ytterligare ljuskällor.

För att förhindra att värmeutrustningen lämnas utan ljus monteras nödlampor . Det rekommenderas att placera dem i omedelbar närhet av pannan och kontrollpanelen. Ljusstyrkan ska vara ganska mättad, annars kommer reparatörer att behöva bärbara ficklampor vid en olycka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödljuskällor bör placeras på följande platser:

  • pannans bakvägg;
  • utrymmet mellan pannan och väggen;
  • Utrustningskontrollpaneler;
  • ventilationssystem;
  • rökutsugningsområde;
  • mätinstrument;
  • pumpstationer;
  • zon med fast bränsle.

Lysrör används som nödbelysning. De är små i storlek, ekonomiska att använda och har en hög effektivitet. Dessa lampor är laddningsbara, så de lyser även i nödsituationer.

Armaturernas effekt måste motsvara arbetsljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -lampor är pålitliga, de kan inte explodera vid överspänningar. De behöver väldigt lite el för att fungera. Många köper dem på grund av budgetkostnaden, eftersom tillverkare ständigt förbättrar teknik och sänker priserna.

Nödlampor måste märkas på ett speciellt sätt för att inte förväxla dem med vanliga lampor . För att göra detta, gör märken med färg eller en markör. Om dessa inte finns till hands kan du skriva ut nödljusskyltar och placera dem bredvid armaturen.

Nödarmaturer placeras mellan standardlampor . Den optimala mängden är 12 stycken. Detta räcker för att pannhusarbetarna kan se hela arbetsprocessen. Ljusflödet riktas identiskt mot arbetslampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrummet i ett bostadshus ser ut som en förlängning med en gas- eller fastbränslepanna. Det måste finnas ett fönsteröppning i rummet.

För det första ger det naturligt dagsljus. För det andra, i händelse av en explosion eller skada på rörledningen, kommer fönstret att fungera som en öppning för explosionsvågen att lämna.

Ett sådant pannrum måste vara försett med konstgjord belysning . Du kan köpa sparlampor: de har ett högt utnyttjande av ljusflödet och sparar samtidigt energi. Det andra alternativet är LED -lampor, som placeras bredvid pannans kontrollpanel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kriterier för val av bakgrundsbelysning

LED -lampor kommer fullt ut att utföra de funktioner som tilldelats dem endast om om de placeras i enlighet med rummets arkitektoniska särdrag och dess funktionella syfte.

  • I ett stort rum är det bättre att välja ett bagagerumsbelysningssystem. Då kommer ljuset att fördelas jämnt utan att skapa stora blindande balkar.
  • Rektangulära armaturer används ofta i industriella miljöer. Anledningen till detta är mångsidigheten i deras placering. De klarar sina plikter på samma sätt, de är både upphängda från taket och placerade på väggen.
  • När en koncentrerad ljusstråle behövs är det bäst att välja en klockformad armatur.
  • Nödbelysningssystemet bör baseras på batteridrivna armaturer. LED -lampor passar bäst för detta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nyans när du väljer lampor är behovet av regelbunden rengöring, särskilt i rum där det finns en fast bränslepanna . I det här fallet är det bättre att köpa modeller som kan tvättas med en direkt ström av vatten.

Rekommenderad: