Blockpannahus: Gas- Och ånginstallationer På Fasta Bränslen, Produktionsteknik, Varmvatten Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Blockpannahus: Gas- Och ånginstallationer På Fasta Bränslen, Produktionsteknik, Varmvatten Och Andra Typer

Video: Blockpannahus: Gas- Och ånginstallationer På Fasta Bränslen, Produktionsteknik, Varmvatten Och Andra Typer
Video: Solid-Fuel Boiler Presentation CGI animation 2024, Mars
Blockpannahus: Gas- Och ånginstallationer På Fasta Bränslen, Produktionsteknik, Varmvatten Och Andra Typer
Blockpannahus: Gas- Och ånginstallationer På Fasta Bränslen, Produktionsteknik, Varmvatten Och Andra Typer
Anonim

CHPP: s kommunikation är inte alltid ansluten till föremålen och olika rum, sedan utförs tillförsel av varmvatten och uppvärmning med hjälp av ett autonomt blockpannrum. Eftersom strukturen vanligtvis ligger nära byggnaden minskar värmeförlusten märkbart. Det kräver inte närvaro av en operatör som övervakar arbetet, allt sker automatiskt.

En av de främsta bekvämligheterna är rörligheten i det modulära pannrummet, det kommer inte att finnas några svårigheter när du ansluter till ett annat rum eller när du byter plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Block eller modulära pannrum är ång- eller vattenuppvärmningsstationer konstruerade av ett eller flera block (moduler). Hela uppsättningen kan vara annorlunda, allt beror på kundens önskemål. Även om modulära pannrum är bärbara, likställs de fortfarande med kapitalbyggnadsprojekt. Utvecklaren, för att undvika böter, måste få tillstånd att tillverka och installera strukturen.

De främsta fördelarna med modulära pannhus:

  • installation i områden med konstant seismisk aktivitet;
  • snabb installation;
  • möjligheten att återställa, lägga till eller ersätta block;
  • möjligheten att transportera och installera på en annan plats;
  • ingen underhållspersonal behövs, designen är automatiserad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar:

  • byggkostnaderna ökar om stationen ligger inomhus;
  • värmeeffekten är begränsad;
  • en separat plats för installation krävs;
  • det finns väldigt lite utrymme inuti det blockmodulära pannrummet, därför återstår mycket lite utrymme för underhåll av utrustning.

Funktionsprincipen för en modulinstallation är identisk med den för ett konventionellt stationärt pannhus - bränsle brinner i pannor och värmer kylvätskan som sedan kommer in i anläggningen. Genom returledningen återgår kylvätskan till pannrummet och värms upp igen. Kontinuerlig cirkulation sker med hjälp av pumpar.

Trots användarvänligheten är modulär teknik farlig och komplex utrustning, särskilt när gas används som bränsle. Endast proffs behöver anförtro design, installation, underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning

Valet av blockmodulär teknik är alltid ett individuellt projekt som utvecklas under vissa förutsättningar. Det beror på vilken effekt pannorna kommer att ha, typ av bränsle, automatisering och så vidare. Pannrumsanordningen kan innehålla ytterligare utrustning, till exempel lagringstankar, en teknisk avluftare för vätskerening, vattenvärmepannor och mer.

Standardutrustningen är följande:

  • pumputrustning;
  • pannrum - en byggnad gjord av icke brännbart byggmaterial;
  • pannanläggningar - ånga, vattenuppvärmning eller kombinerade pannor;
  • gasinstallationer och skorstensrör;
  • värmeväxlingsstrukturer;
  • anordningar för vattenberedning och rening;
  • automatiseringssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Beroende på enhet och design är pannrummen indelade i 2 typer

  • Stationär - produktiviteten är högre eftersom den anslutna värmegeneratorn kan ha valfri effekt. Här är det tillåtet att ansluta pannor till ett nätverk. Vilket bränsle som helst kan användas. Lätt att montera om för en annan typ av kylvätska. Färdiga automatiserade stationära installationer förs till platsen och lossas med en lastbilskran. Installation utförs på fundamentet.
  • Mobil - transportabla modulära minipannrum är lämpliga för rum upp till 5000 kvadratmeter. Det är omöjligt att slutföra en sådan struktur med ytterligare system, eftersom dess kapacitet inte är högre än 500 kW. Installationen är ganska enkel och ytterligare förberedelser krävs inte.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt graden av automatisering är blockpannahusen indelade i flera typer. Följande alternativ utmärks:

  • automatiserad - används oftast, i det här fallet är arbetarnas ingripande praktiskt taget inte nödvändigt;
  • mekaniserad - ytterligare mekanismer är installerade i dem som gör det möjligt att underlätta arbetet för människor, till exempel transportband, kolkrossar;
  • manuell - i sådana pannrum finns alla moduler för manuellt arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Gas - de körs på naturligt bränsle, vilket gör sådana mekanismer mycket miljövänliga och sparar också resurser. Den enda nackdelen är den höga kostnaden för installationen, men det finns inget behov av utrustning av stora storlekar för bränsleförsörjning och slaggborttagning. I vissa typer av gaspannahus används dessutom dieselbränsle - det går som en backup.

Bild
Bild

Flytande bränsle - de fungerar tack vare resurser som olja, diesel, eldningsolja eller spillolja. Inget tillstånd krävs för att påbörja arbetet, vilket skiljer dem från alla andra typer.

Bild
Bild

Fast bränsle - den största fördelen anses vara låga arbetskostnader. Det finns dock också nackdelar - ytterligare bränsleförsörjningssystem, aska och slaggborttagning krävs. Dessa pannor använder material som kol, torv, ved samt komprimerat vedavfall.

Bild
Bild

Elektrisk - kännetecknas av ökad effektivitet - mer än 90%. De är mycket enkla att installera, men har en ganska hög driftskostnad.

Bild
Bild

Efter arrangemang av element

Alla modulinstallationer är indelade i 2 kategorier:

  • det måste finnas två pannor som drivs som en enda energikälla;
  • det finns pannhus med en värmekälla, detta inkluderar alla andra pannhus som inte faller under den första kategorin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrum kan placeras på de mest ovanliga platserna, detta gör det också möjligt att dela dem i vissa typer.

Oftast särskiljer man följande

Taket . Takmonterad för att spara utrymme. De främsta fördelarna är att det inte finns något behov av att bygga en hög skorsten, välja en separat mark eller bygga en uppvärmningsnät. Den största nackdelen med taksystem är byggnadens och pannrummets olika "hållbarhet". Byte av utrustning i framtiden kommer att vara problematiskt.

Bild
Bild

Bifogad . Som regel är det installerat nära det uppvärmda föremålets yttervägg. Den har ett stort antal begränsningar - den kan inte installeras för rum där mer än 50 personer är samtidigt; värmeeffekten bör inte vara högre än de standarder som fastställts för en viss byggnad; det måste finnas en separat utgång till gatan.

Bild
Bild

Inbyggt . Den installeras direkt i byggnaden, men har också många restriktioner, som ett bifogat blockpannrum.

Bild
Bild

Fristående . Det bästa alternativet för uppvärmning av flera byggnader. Ett sådant pannrum gör att du kan spara det användbara utrymmet i själva byggnaden. Det är oönskat att placera enheten för långt från föremålet, eftersom värmesystemet kan frysa under vintersäsongen. Och även en långtgående struktur kommer att ha en stor värmeförlust.

Bild
Bild

Efter typ av kylvätska

  • Ånga . Ånga används som värmebärare, vanligtvis använder industriföretag sådana installationer.
  • Varmt vatten . Kylvätskan i sådana stationer är vatten som värms upp till 95-115 ° C. De används för uppvärmning och tillförsel av varmvatten till bostäder och industrilokaler.
  • Kombinerad . Både ång- och vattenvärmepannor används i dessa utföranden.
  • Termisk olja . Sådana system använder diatermisk olja uppvärmd till 300 ° C.
Bild
Bild

Design

Utformningen av en blockmodulär struktur börjar med utveckling av skisser, konstruktion av diagram och ritningar. Det tar hänsyn till köparens önskemål och krav, liksom värmeförsörjningen av byggnaden som helhet. Var uppmärksam på antalet rum där radiatorerna och själva pannrummet finns.

Detta kallas ett preliminärt utkast som kommer att ändras och korrigeras ytterligare.

I nästa steg beräknas pannans erforderliga effekt. För att välja den optimala designen beaktas klimatförhållandena i en viss region, hur många som använder varmvatten dagligen.

En plats väljs där konstruktionen av blockmodulen kommer att ske . För enkelt underhåll bör platsen vara placerad på en tillgänglig plats. Många byggnader har ett stort och bekvämt tak som systemet också kan placeras på. I detta skede beaktas styrkan i fundamentet och hur värme och varmt vatten kommer att cirkulera från pannrummet till rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest avgörande skedet är utvecklingen av systemet, det är här som de flesta nyanser löses . Redan enligt översiktsplanen kommer kostnaderna att beräknas och planer för smala profiler kommer att utarbetas. För utveckling av projekt används sådana program som "Avtodesk" och "ZVSOFT" - de låter dig ta hänsyn till lokaler med hög noggrannhet, det finns också möjlighet att kombinera tekniska strukturer i ett enda schema. Dessa program har en 3D -funktion för att skapa solida modeller.

Den sista punkten är säkerhetskontrollen. Detta görs av särskilda uppdrag av experter, de utfärdar ett tillstånd, utan vilket arbete inte kan påbörjas.

Bild
Bild

Ansökan

Blockmodulära pannanläggningar används för att värma och förse industri- och bostadshus med varmvatten. En modulinstallation kan betjäna både en och flera byggnader samtidigt, och ibland ett litet område eller en bebyggelse.

Ångmoduler används för att generera teknisk ånga, vilket är nödvändigt för bearbetning av metaller eller betong , för ångning av olika behållare, vid tillverkning av plast och produkter. Ett modulsystem kan inte användas om pannan har hög effekt, men installation av flera block är omöjlig - pannan passar helt enkelt inte in i modulen.

Bild
Bild

Med förbehåll för att alla regler och normer för drift följs, samt att periodiskt underhåll garanteras, kommer det modulära pannhuset att hålla i cirka 30 år. För en översikt över det blockmodulära pannhuset Altep, se följande video.

Rekommenderad: