Mansardtak (156 Bilder): Privata Hus Med Vind, Typer Och Struktur Av Strukturer, Alternativ För Vindtak

Innehållsförteckning:

Video: Mansardtak (156 Bilder): Privata Hus Med Vind, Typer Och Struktur Av Strukturer, Alternativ För Vindtak

Video: Mansardtak (156 Bilder): Privata Hus Med Vind, Typer Och Struktur Av Strukturer, Alternativ För Vindtak
Video: trygghetsvakten installation vind mögel 2024, April
Mansardtak (156 Bilder): Privata Hus Med Vind, Typer Och Struktur Av Strukturer, Alternativ För Vindtak
Mansardtak (156 Bilder): Privata Hus Med Vind, Typer Och Struktur Av Strukturer, Alternativ För Vindtak
Anonim

Förr eller senare kommer säkert alla ägare till ett privat hus på idén att ordna ett vindtak - det så kallade vinden. Det låter dig utöka byggnadsytan och därigenom bevara de omhuldade mätarna på själva platsen. Dessutom, om du visar lite fantasi under konstruktionen och dekorationen av denna del av huset, kommer den icke-standardiserade och attraktiva utsikten att glädja inte bara gäster, utan också vanliga förbipasserande. Du kan lära dig hur du på ett kompetent sätt kan kombinera alla säkerhetskrav för konstruktion och en individuell designidé från den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Många förknippar bilden av vinden med det bohemiska kreativa livet i Paris, vars representanter - författare, musiker och konstnärer, bodde på de översta svagt upplysta och ouppvärmda golven. I bokstavlig mening var detta brukslokaler som bara de fattiga hade råd med.

Idag talar närvaron och utformningen av ett mansardtak om ägarens välbefinnande och smakkänsla . Takets arkitektoniska geometri, ovanliga kombinationer av fönsteröppningar och balkonger kommer inte bara att skilja ett privat hus från andra, utan också funktionellt öka bostadsutrymmet, exklusive kostnaden för ytterligare en våning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummet kan också påverka minskningen av byggnadens värmeförlust. Officiellt, enligt alla föreskrifter, måste vinden ha en höjd av minst 2,5 m från golvnivån, annars anses det vara en vind.

När man bygger ett vindtak i Ryssland, bör man komma ihåg om särdragen i naturliga förhållanden - ganska frostiga vintrar med frekventa temperaturfall kräver särskild uppmärksamhet på kvaliteten på isoleringen i vindrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens funktioner

Designfunktionerna på vinden tvingar dig att följa vissa regler:

  • ljudisolering;
  • pålitlig isolering och ångspärr;
  • brist på bristningar och fasningar;
  • ventilationsgap;
  • funktionell och estetisk kombination med husets allmänna exteriör.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt begränsar inte efterlevnaden av alla regler valet av alternativet för alla typer av konstruktioner av själva strukturen: enfasad, gavel, trasig, två-nivå, koniska tak, med eller utan balkong, mitten-sväng eller balkong takfönster. Det finns många variationer. För tillförlitlighet och säkerhet är det viktigt att välja taktyp, beräkna måtten, mängden isolering och takmaterial.

Bild
Bild

Bekvämt boende på vinden beror direkt på värmeisolering vilket gör att du kan njuta av den svala kyla på sommaren och hålla värmen på vintern. Tänk på metoden för att lägga "paj" på vindstaket, som inte bara kommer att fungera som en värmare och takets bas, utan också som skydd mot rummets isolering, alla ytor inuti vindsgolvet - tak, golv och väggar - utsätts för isolering. Det är viktigt att preliminärt upprätta en plan för vinden med all kommunikation och en indikation på värmeledningsförmågan hos de material från vilka byggnaden och bärande beläggningar uppfördes. Först därefter görs valet och beräkningen av isoleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt den oumbärliga närvaron och den exakta sekvensen för varje lager av "pajen" på vindisoleringen:

  1. ångspärrskikt;
  2. isolering;
  3. ventilationsgap;
  4. vattentätningsmaterial;
  5. takbeklädnad.

I denna lista är lagret av isolering och ventilation särskilt viktigt. Följande material kan användas som isolering.

Frigolit

Ett modernt, efterfrågat material med låg densitet, men samtidigt hög hållfasthet. Skiljer sig i ljudisolering, ger inte efter för korrosion och lockar inte damm. En betydande nackdel är dock den höga brandfarligheten och frisättningen av giftiga ämnen. Om du bor på denna isolering, bör skumlagret vara inhägnat med minst 3 cm av en flamskyddsstruktur, till exempel med en tvåskiktsgips. Dessutom är skummet känsligt för gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull

Det vanligaste materialet för vindisolering. Bland dess karakteristiska egenskaper är motståndskraft mot extrema temperaturer, brandsäkerhet, högt ljud och värmeisolering och miljövänlighet. Den kan köpas i form av en rulle, tallrik eller matta. Det senare rekommenderas som värmare för vinden. Materialet behöver verkligen god ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskum

De främsta fördelarna är styrka, långvarig användning, inte känslig för fukt, mögel, lämplig för alla ytor, giftfri. Men bakom alla fördelar finns det en hög kostnad och arbetet av enbart specialister med utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att tjockleken på isoleringsskiktet bestäms beroende på klimatzonen.

För att isolera vinden behöver du:

  • tätskikt film;
  • isoleringsmaterial;
  • ångspärr;
  • monteringstejp;
  • sladd (nylon);
  • naglar;
  • en hammare;
  • tång;
  • vass kniv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeisolering av ett rum är direkt relaterat till takfönstrenas kvalitet, typ och storlek; deras strukturer placeras vanligtvis mellan takbjälkarna för att undvika kostsamma renoveringar. Därför är det viktigt att fokusera på tillgängliga dimensioner när man väljer. Bland annat måste du ta hänsyn till backarnas höjd, totalytan och syftet med rummet.

Standardmåtten på takfönster anses vara 78x118, 78x140, 78x160 cm och mer förstorade - 94x140, 114x118 och 114x140 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om spärren installeras närmare de fastställda ramstandarderna är det troligt att ett skräddarsytt fönster kommer att krävas, vilket naturligtvis kommer att påverka kostnaderna.

För att öppna, takfönster är indelade i:

  • mellan svängbara strukturer;
  • med lateral axel;
  • upphöjd rotationsaxel;
  • med en nedre axel;
  • en kombinerad axel som gör att skärmen kan rotera 180º.

Det mest populära alternativet bland ryska sommarinvånare är med en central svängaxel. Fördelarna är användarvänlighet (sådana fönster är lätta att rengöra).

Bild
Bild
Bild
Bild

En separat typ representeras av fjärrstyrda fönster, vilket är bekvämt om platsen inte tillåter dig att nå dem på egen hand. De är ofta utrustade med regnsensorer.

Bild
Bild

Flera typer av fönster kan väljas beroende på modell

  • Vertikal . De är monterade på en speciell så kallad "häckbox" vind, på grund av vilken det är nödvändigt att något ändra takets struktur. Däremot garanteras en stor mängd ljus.
  • Balkong vind . De är två dörrar, när de öppnas stiger en, den nedre rör sig framåt och bildar en miniatyrbygel. Förutom den tidigare modellen är de dyra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att om de bärande väggarna är möjliga kan en hängande balkong också göras, som antingen kan placeras på pelarna som fungerar som dekoration framför entrén, eller flytta fronten (del av ändväggen mellan taklutningarna och gesimsen) på vindsgolvet från den bärande väggen och taket på avsatsen genom att förlänga taket till ytterväggens nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillägg . Dekorativa övre fönsterelement. De passar perfekt in i designen och har oftast en rund, halvcirkelformad eller triangulär form.

Bild
Bild
  • Lätt tunnel . Den kombinerar en reflekterande tunnel in i rummet och en taklampa direkt i rummet, vilket sprider ljuset jämnt.
  • Cornice -modeller . Placeras i rät vinkel mellan väggen och taket.
  • Glaserat burspråk . Ganska exotisk och dyr glasglasmodell. Strukturen sträcker sig bortom väggens plan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ledande ryska tillverkare av takfönster av hög kvalitet - Velux, Fakro, Roto. Velux -modeller är något dyrare. Till exempel kommer ett fönster med en storlek på 78 cm att kosta 21-24 tusen rubel, bredare - från 26 tusen.

Bild
Bild

Glöm inte bort några ytterligare användbara tillbehör:

  • mörkläggningsgardiner;
  • rullgardiner, persienner;
  • värmeabsorberande nät;
  • myggnät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt de fastställda standarderna måste den inglasade ytan vara minst 10% av golvytan.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med vindsgolvet kan med rätta övervägas:

  • Lönsamhet . På vinden kan du minska kostnaden för uppvärmning av rummet. Luftutrymmet mellan golvet och taket på vinden hindrar den alstrade värmen från att släppa ut genom taket. Luftens låga värmeledningsförmåga gör att mer värme kan lagras på bottenvåningen.
  • Besparingar genom att komplettera ytterligare ett golv eller öka bostadsytan genom att bygga ut grunden är också uppenbara. På vinden kan du få ytterligare konstruktivt utrymme till minimal kostnad.
  • Estetiskt tilltalande . Utan tvekan ger vinden med takets komplexitet och uttrycksfullhet byggnaden ett harmoniskt, arkitektoniskt och färdigt utseende.
  • Bygghastighet . En sådan förlängning kommer inte att pågå i flera år, vilket ofta är fallet med grundens utbyggnad. Installationen kan slutföras inom en vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom proffsen finns det också nackdelar

  • Att spara på uppvärmning och ersätta andra våningen med en vind kommer därefter att resultera i en vacker slant. Rummet möjliggör installation av specialiserade fönster, som är mycket dyrare än konventionella fönster.
  • Snedtak reducerar väggarnas höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Strukturens sårbarhet beror på det faktum att vinden intar alla huvud "slag" i naturen och därför kräver ökad uppmärksamhet och regelbunden inspektion. Om det är nödvändigt att reparera eller byta ut isoleringen kan skador på ytan tillsammans med ångspärren inte undvikas.
  • Ett komplext koltak resulterar i svårventilerade områden, vilket påverkar takets kvalitet negativt.
  • Individuella krav på vatten- och värmeisolering.
Bild
Bild

Problem som kan uppstå när man bygger en vind:

  • användning av virke obehandlat med brandskyddsmedel och antiseptika kan leda till att trädet ruttnar och parasiter uppträder;
  • läckage av ett lager av "pajen" innan nästa läggs;
  • för lätt och olämplig överlappning;
  • utrustning på vinden med ett redan installerat tak;
  • ånga och vattentätning av dålig kvalitet kan orsaka ruttning av fönstersluttningar eller vindens inre foder.

Varianter av mönster

Utan tvekan skulle det idealiska alternativet för en vind vara att inkludera det i projektritningen redan innan byggnadsarbetet på huset startar. Men ofta kommer tanken på en vind med behovet av att utöka ett användbart bostadsutrymme efter en viss användningstid. I det här fallet måste man hantera valet av konstruktionstyp. Det finns sådana typer av vindtak.

Bild
Bild

Mono-pitched

En vanlig okomplicerad vind med ett takhörn och en fullfjädrad vägg, som gör att du kan utöka området. Den mest framgångsrika lutningsvinkeln i denna variant är i området 35 ° -45 °. Annars kan det leda till ansamling av en stor mängd snö. Lutningen är placerad på den blåsiga sidan. I detta fall kan fönsterkarmar placeras både på en lutande takyta och på den vertikala huvudväggen. Denna design används dock inte så ofta, eftersom på grund av normerna för väghöjder på mer än 2,5 m visar sig lutningen vara mycket brant. Och detta kräver förstärkning av takbjälkens ram och därmed extra kostnader. Ett sådant tak ser dock ganska ovanligt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel

Ett mer rationellt och optimalt alternativ på grund av den enhetliga takhöjningen, till skillnad från modellen med en lutning. De två taklutningarna är i samma vinkel mot väggarna. För en rationell fördelning av rymden räcker det med 45 °. Det är också indelat i underarter: symmetrisk med en ås över mitten av huset och asymmetrisk med en förskjutning från mitten. Gavlarna i denna version är raka, och rummet har formen av en trapets. En sådan vind kan vara utrustad med en balkong i slutet, och själva konstruktionen av strukturen gör att du kan bli av med den typiska "kubismen" för ett hus. Detta verkar emellertid också vara en betydande nackdel, som begränsar arean på vindrummet på sidorna. Som utgång kan detta utrymme tillhandahållas för skafferier eller skåp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avbruten linje

Den vanligaste typen vid konstruktion av en vind utan inblandning av specialister. Faktiskt samma gavelkonstruktion, men byggd av två delar som ligger vid olika sluttningar. Fördelen med en trasig form kan betraktas som förmågan att undvika bildandet av olämpliga för bostäder "döda" zoner vid korsningen av väggar och tak, som i en gavelkonstruktion. Genom att minska lutningsvinkeln ökar väggarnas höjd. Och närvaron av två sluttningar gör att du kan minska belastningen på taket.

Bild
Bild

När du väljer det här alternativet är det viktigt att vara uppmärksam på det speciella brytningssystemet.

Med utombordare

Denna design möjliggör förskjutning av vindens vertikala vägg till kanten av husets fasad eller bortom. Med den här funktionen kan du betydligt utöka rummet i rummet. Spärren är förstärkta med stöttor och vilar på golvbjälkar som sticker ut bortom de bärande väggarna. Den vertikala väggen ger fantasiflyg i valet av fönstermönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två nivåer

Denna typ av vind är designad uteslutande tillsammans med bostaden och anses vara den mest komplexa strukturen. Det representerar flera rum på olika nivåer och är inte någon isolerad del av strukturen, utan ett fullvärdigt rum i hela husets struktur. Med en sådan struktur visar det sig inte en envånings vind, utan ytterligare två minigolv. En preliminär beräkning av belastningen på väggarna och taksystemet kräver särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak med flera gavlar

Konstruktionens inveckling uttrycks i ett helt komplex av vinkelförskjutningar. Det icke-standardiserade utseendet, spärkonstruktionens hållfasthet och frånvaron av nederbördsmängder har företräde framför svårigheterna att utforma och öka beräkningarna. Sådana egenskaper kräver emellertid arbete av enbart specialiserad personal. Och kostnaden för ett sådant mansardtak överstiger avsevärt priserna för andra typer av strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chetyrekhskatnaya

Denna takkonstruktion anses vara den mest attraktiva. Dessutom är det mycket lätt att underhålla - nederbörd ackumuleras knappast på det, och på grund av den lutande strukturen bär vinden inte en stor belastning, vilket resulterar i att ett sådant tak kommer att hålla längre. Under konstruktionen måste du dock avsevärt spendera pengar på isolering av en sådan vind. Men det blir inte mycket användbart bostadsutrymme på grund av det sluttande taket på alla fyra sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höft

De är en typisk version av typen med fyrtak. Ett bekvämt och rymligt utrymme uppnås genom att öka ytan på två fasadlutningar i huset, gjorda i form av en trapets. Höfter är sluttningarna från byggnadens ände i form av trianglar. Den halvhöftiga designen är gjord av sluttningar som inte sträcker sig från åsen till gesimsen. Denna typ av tak används sällan, eftersom taksystemet är ett av de dyraste och komplexa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tält

Lämpligt alternativ för ett fyrkantigt hus. Taket i en sådan struktur är sluttningar med samma parametrar och kräver arrangemang av specialister. Bland alternativen finns 4 eller fler backar, i form av en kupol eller pyramid.

Bild
Bild

Asymmetrisk

Det erhålls som ett resultat av förlängning av en av takytorna. Denna vind ser både ute och inne mycket ovanlig ut. Den till synes enkla takförskjutningen döljer en detaljerad beräkning av lastparametrarna på varje vägg. Boytan i ett sådant rum kommer att vara ojämnt fördelat beroende på takets sida och vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en "gök"

"Gökar" kallas i detta fall små utskjutande delar i form av en triangel, där fönster oftast finns. Dessutom kan det på en sluttning finnas flera sådana strukturer med individuella takspärrsystem. Formen på strukturen kan vara helt annorlunda, både en- och fyrbacke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

L-formad

Ganska billigt takalternativ med ett icke-standardiskt utseende. Oftast används två gaveltak för detta, dockning med varandra i rät vinkel, vilket är den svåraste konstruktionsenheten. Naturligtvis används sådana modeller främst i byggnader med samma form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha listat huvudformerna för vindkonstruktioner bör det läggas till att kombinationer av sådana tak också är möjliga. Till exempel kan en lean-to byggas som en trasig linje. Det viktigaste här är att följa alla drifts- och konstruktionskrav under konstruktionen.

Former och storlekar

Konstruktionen av vindsgolvet har också variationer när det gäller utförandet av olika arkitektoniska former av rummet. Vindrumets geometri kan antingen vara triangulär eller trasig, kubisk eller L-formad, symmetrisk eller asymmetrisk, en våning eller två våningar, upptar hela husets utrymme, bara en del av det, eller till och med med tillbyggnaden utanför lagerväggarna, stödda av pelare. Det finns många alternativ. En komplex struktur kräver korrekta beräkningar av dimensioner och en konstruktionsplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att beräkna de exakta parametrarna för vindsytan omfattar ett antal preliminära beräkningar . För att utarbeta ett projekt krävs det att schematiskt dela upp utrymmet i enkla geometriska former: trapets, rektanglar, parallellogram, kvadrater, trianglar och, efter att ha beräknat ytan på var och en av dem, lägg till de erhållna resultaten. Denna princip gäller för nästan alla vindsstrukturer. Och om alla normer för vindens höjd (minst 2,5 m) är uppfyllda, bör golvytan vara minst 16 m².

Bild
Bild

Det bör noteras att förutom de fastställda parametrarna för höjden, där sådana beräkningar är möjliga, finns vindar av andra storlekar:

  • vind från 0,8 till 1,5 m;
  • halvloft mindre än 0,8 m.

I sådana fall, eller när takets lutning är ganska betydande, gäller följande formel:

P = AxL + 2Bx0.7L

P = L (A + 1, 4B), där P är området;

L är vindplanets längd;

A - golvbredd för väggar över 1,1 m;

B - golvbredd för väggar över 0,8 m.

Den användbara bostadsytan beräknas utifrån takpunkterna 90 cm vinkelrätt mot golvet. Resten anses vara en "död" zon.

Bild
Bild

Sådana formler låter dig både beräkna strukturens styrka och vikt och bestämma mängden och typen av material som används.

Tack vare modern teknik är det idag fullt möjligt att utföra beräkningar av vindtakstakets parametrar online. För att göra detta måste du ange data om typen av vind, schemat för takramen, takets material och isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rafter -system

Det transformerade spärrsystemet är nyckeldifferentieraren för taktak från andra. Denna redan tunga struktur tål takets vikt, golvbjälkar, vindsgolvets belastning och nederbörd. Därför kan endast en som tillverkas i enlighet med alla krav betraktas som ett pålitligt och hållbart system.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de grundläggande reglerna är att systemet måste ge en jämn tryckfördelning på basen och bärande väggar.

Endast högkvalitativt, väl torkat och behandlat med ett antiseptiskt virke används. De optimala parametrarna för spärren är 100 × 100 mm i tvärsnitt, de kommer att skapa en struktur som är resistent mot väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att sätta in ett träd i den nedre kronan är strängt förbjudet . Spärrens lutning ligger i intervallet från 30 ° –60 °. För att säkra dem används uteslutande styva metallmaterial (hörn, häftklamrar, spikar).

Särskilt noggrant beräkna takbjälkens steg, eftersom valet av isoleringens bredd och storleken på fönstren mellan de två spärren beror på detta. Det bör tilläggas att bredden på steget mellan dem bör vara mindre än bredden på isoleringen med 3 cm för att minska avfall.

Alla ovanstående krav är uppfyllda oberoende av valet av en av konstruktionstyperna för spärrsystemet, som är av följande typer.

Hängande

Skiljer sig i ekonomi och praktik. En sådan struktur vilar på strukturens sidoväggar, och takbjälkarna är fastsatta med horisontella broar för styvhet - tvärstänger, som också fungerar som grund för taket. Fördelen är placeringen av systemets huvudelement utanför den använda delen av rummet, vilket gör att du kan utöka det användbara utrymmet.

Bild
Bild

När du installerar ett sådant system bör du vara uppmärksam på att:

  • taköverhängets stöd bör inte falla på botten, föras ut från de bärande väggarna, takbjälkar;
  • för takets styvhet bör en vindskiva spikas mellan åsen och Mauerlat;
  • takhalternas fukthalt bör inte vara mer än 15%. Annars kan systemet bli instabilt. Om ändå sådant material används, är det bättre att ansluta det med hjälp av bultar, som vid behov kan dra åt.

Naslonnaya

Den används på vindar med en bärande skiljevägg i mitten av rummet, vilket är ett extra stöd. Oftast används ett sådant system för stora delar av huset och tunga takmaterial. Byggprincipen består i golvbeläggningen på sängens innerväggar, som sticker ut istället för Mauerlat, och installationen av ett speciellt ställ för att stödja åsbalk.

Bild
Bild

Funktioner i arrangemanget av det skiktade systemet:

  • tjocklek på varje element - från 5 cm;
  • alla noder är släta och placerade uteslutande på rätt platser enligt designen;
  • anslutningen av Mauerlat och takbenet är strikt horisontell;
  • symmetri i stället för fjäderbenen och fjäderbenen;
  • tillförlitlig och högkvalitativ ventilation;
  • vattentätning vid korsningen av noder och murverk;
  • takbjälkens längd utan stöd - upp till 4,5 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den oberoende konstruktionen av spärrsystemet möjliggör uppfyllelse av en viss order och krav:

  • Fästning av Mauerlat (basen av spärrsystemet över husets yta). Fästets styrka med de nedre selarna skyddar mot att "bryta taket" i bokstavlig mening av detta uttryck. Materialet som används är torrbearbetade balkar med en sektion på 150x100 mm. Mauerlat överför en del av spärrsystemet till väggarna.
  • Strålarnas bas läggs horisontellt, alltid med en nivå. Fästs på väggar med bultar eller fästen.
  • Vattentätningsskiktet ligger på kronorna, pelarna i rambyggnaden eller på tegelverket. Du kan använda takpapp, takpapp, bitumen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ramställ. Perfekt platta vertikala och horisontella ställningar fästs med konsoler eller spikar på långa balkar, isolering läggs mellan de vertikala. Innan arbetet påbörjas är det absolut nödvändigt att kontrollera ställen för rörlighet - de ska inte lossna. Annars förstärks de med hängslen eller slipsar.
  • Bjälkarna håller spärrbenen ihop. Ovan är en åsbacke, på sidorna. Om spärrbenens längd är mindre än 8 m är det inte nödvändigt att installera åsen. Elementet som utför sina funktioner kan fungera som sträckmärken som håller taket på vinden.
  • Det sista steget i konstruktionen av systemet är fastsättning av svarven.

Lådan är utan tvekan viktig för taksystemet, som tar på sig hela sin belastning.

Det representerar staplarna som ligger vinkelrätt på spärrens ben. Dessutom används olika material här, beroende på beläggningstyp: brädor, virke, plywood, tes. Även om det vanligtvis används för detta kantade bräda 40-50 mm. Mjuka typer av lock tyder på en kontinuerlig låda, och med hårdare material tillhandahålls ett avstånd mellan brädorna på 25-40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla spärrar är anslutna på takets högsta punkt - åsen. Åsen ger hela strukturen styvhet och stabilitet. Därför är det uppenbart att varaktigheten för hela taket beror på tillförlitligheten för denna del av systemet.

Spärrens anslutning och därmed bildandet av åsen sker med hjälp av följande fästelement:

  • en överlappning bildas genom att lägga spärren ovanpå varandra och ansluta genom fästelement;
  • ett snitt i ett halvt träd till följd av överlappande takbjälkar, där hälften av tjockleken och fastsättningen väljs vid kanterna;
  • trimning av balkarnas ändsidor innebär överlappande takbjälkar och trimning i en spegelbild i en vinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I området med åsen fästs spärren med överlägg av plattor av trä eller metall, metallhörn, häftklamrar, häftklamrar, träkilar, spikplattor. Under konstruktionen av fackverkssystemet installeras en så viktig del av huset som gesimsen. För att göra detta ökas antingen takbjälkens längd eller så används en föl.

Bland hans främsta uppgifter:

  • skydd av väggar mot fukt och smuts;
  • eliminerar delvis inträngning av vatten och snö från taket på byggnadens grund, vilket förhindrar suddighet;
  • harmoniskt och komplett utseende av husets övergripande struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggkrav

Utformningen av vindsgolvet förutsätter att följande krav uppfylls:

  • sammankopplingen av kommunikation mellan vinden och hela huset;
  • det valda materialet för vinden måste vara tekniskt och harmoniskt kombinerat med byggmaterialet;
Bild
Bild
  • överensstämmelse med den extra planlösningen med byggprojektet;
  • överensstämmelse med säkerhetsreglerna vid arbete med närvaro av personer i ett bostadsområde;
  • strikt efterlevnad av brandsäkerhetsregler;
  • överensstämmelse med det ljusgenomskinliga staketet med det allmänna konceptet om byggnadsstil.

Installationsteknik

Monteringen av alla element i vindrummet sker i denna ordning:

  • det är bättre att beräkna styrkan i en byggnad med deltagande av specialister;
  • förberedelse av vind- och takprojektet kan också ske med deltagande av kvalificerade personer eller på grundval av en färdig version;
  • demontering av det gamla taket om det inte är en ny byggnad som byggs om;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • tillverkningen av en takbjälkar i trä är en av de svåraste punkterna i konstruktionen av en vind;
  • det är nödvändigt att se till att erektionen är korrekt med hjälp av en sladd sträckt mellan bågarna, som helst ska vara i horisontellt läge;
  • fixering av bågar med varandra med spikplattor eller stämpelhörn;
  • ångspärrmaterial på insidan av spärrsystemet, säkrat med konstruktionsfästen;
  • ett lager isolering tätt fäst vid spärren;
  • installationen av svarven på isoleringsmaterialet utförs med hjälp av träblock;
Bild
Bild

vattentätning läggs på utsidan av spärrsystemet - ofta används polyetenfilm för detta, och ett annat lager av brädor fylls ovanpå detta lager

Bild
Bild
Bild
Bild
  • för naturlig ventilation av utrymmet under taket är speciella hålrum anordnade mellan de vatten- och värmeisolerande skikten i gesimsen, som visas i den övre delen av åsen;
  • överlappar ramen med takmaterial, beroende på preferenserna för husets ägare.

Bland alternativen för ytbeläggningen kan du överväga följande alternativ:

Metallplattor används inte bara på grund av deras attraktiva utseende. Detta material är utmärkt valuta för pengarna. Hållbar, lätt att installera och lätt. Det överför pålitligt slag, men samtidigt överför det alla ljud bra, vilket är den största nackdelen

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tak täckta med wellpapp är ganska hållbara. Ett sådant tak har ytterligare polymerskydd och är billigt. Trots sin flexibilitet är materialet ganska hållbart, men precis som metallplattor lider det av buller.
  • Ondulin är lätt, miljövänlig, motståndskraftig mot fukt, tyst, kan bära mer än 900 kg och är inte tillräckligt dyrt, men utsätts för solljus - det bleknar snabbt och avger en obehaglig lukt. Det är också brandfarligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skiffer är ett ekonomiskt och hållbart alternativ. Ej brandfarligt och lätt att hantera. Bakom dessa fördelar ligger bräcklighet och förekomsten av asbest som är skadligt för människor.
  • Flexibel bältros - livslängd upp till 70 år, ser rik ut och står inom rimlig tid, är tyst och tillåter inte korrosion att utvecklas. Men den är känslig för väderförhållanden: i kylan är den ömtålig, i värmen smälter den och avger en skarp lukt. Mycket brandfarligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Många betraktar vinden som ett andra klassrum och tänker seriöst på hur det kommer att se ut bara utifrån, men moderna lösningar gör att du kan skapa ett stämningsfullt och färgstarkt rum inuti rummet, vilket kommer att vara i smak för alla boende i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemanget av detta rum är inte en lätt fråga. När du väljer möbler är det värt att komma ihåg vindens lutande väggar. För det rationella arrangemanget av vindrummet rekommenderar designers:

du kan visuellt öka det låga taket på grund av låga möbler - låga bord, piedestaler, ottomaner, sängar utan ben

Bild
Bild
Bild
Bild

Sänghuvudet är installerat mot en låg vägg mittemot eller bredvid fönstret; om utrymmet är helt begränsat, är det bättre att placera det längs väggen;

oavsett vindens funktionella syfte måste det finnas en plats för förvaring av saker, vare sig det är skåp eller skåp, som vanligtvis är belägna i det "döda" området på vinden för att spara utrymme och fri rörlighet

Bild
Bild
Bild
Bild

det är viktigt att uppmärksamma kvaliteten på belysningen

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • fundera över vilka saker som verkligen behövs i det här rummet, och strö inte över det med någonting;
  • vinden kan fungera som både sovrum och vardagsrum, ett kontor, en plantskola, ett omklädningsrum, ett biljardrum, en biograf eller ett gym, och till och med ett badrum kan placeras inuti det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är vindens inredning dekorerad med naturmaterial och följer en viss stil.

Vinden i skandinavisk stil är rymlig, diskret och mysig. Dämpade mjuka toner fokuserar på minimala dekorationer. På väggarna - antingen ljus tapet eller färg eller trä. Golvet är uteslutande täckt med parkettbrädor, mörkare än väggarnas skugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ecostyle antar skog, hav, blommor eller bergsteman. Möbler väljs endast från naturmaterial. För en fullständig återförening med naturen erbjuder designers transparenta takinsatser. Fina och ljusa färger används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva namnet på stilen - chalet, tyder på att vindens design kommer att presenteras i form av ett slags jaktstuga med massiva takbjälkar och lädermöbler. En attraktiv öppen spis och jaktsouvenirer passar in i en sådan inredning. Färgschemat är i dämpade toner.

Bild
Bild

En av de mest populära stilarna idag, både för vinden och för andra lokaler, är loftet. Dess särdrag är betong- eller tegelbearbetning, visning av kommunikation för show, massiva fönster från golv till tak utan gardiner och gardiner, en minimal mängd möbler. Ovanliga sällsynta föremål kan användas som attribut.

Bild
Bild

Provence -stilen kännetecknas av ett överflöd av textilier, blommiga, rutiga eller randiga mönster. Möblerna är vanligtvis lite daterade och ganska stora. Till exempel kan en säng vara gjord av smidesjärn eller trä, och för volym har den ett stort antal överkast och kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vind med koniskt tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taknivåer på flera nivåer ger vinden ett originellt utseende.

Bild
Bild

Konstruktionen av ett sådant tak gör att du kan bygga en täckt terrass.

Bild
Bild

Trendig europeisk vindsarkitekturdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vindskåp interiör.

Bild
Bild

En vindsvåningsdesign på ett resorthotell.

Bild
Bild

Projektet med ett barnrum som ligger på vinden i huset.

Rekommenderad: