Vindtak (53 Bilder): Gipsskivor På Vindsgolvet Och Andra Designalternativ, Val Av Taksockel

Innehållsförteckning:

Video: Vindtak (53 Bilder): Gipsskivor På Vindsgolvet Och Andra Designalternativ, Val Av Taksockel

Video: Vindtak (53 Bilder): Gipsskivor På Vindsgolvet Och Andra Designalternativ, Val Av Taksockel
Video: Finishing a Drywall Joint STEP 1 2024, April
Vindtak (53 Bilder): Gipsskivor På Vindsgolvet Och Andra Designalternativ, Val Av Taksockel
Vindtak (53 Bilder): Gipsskivor På Vindsgolvet Och Andra Designalternativ, Val Av Taksockel
Anonim

När det gäller vinden, återkallar de omedelbart vindrummen som ligger på de sista våningarna med ett lutande tak. Ibland används de som garderober, där onödiga saker lagras i flera år. Men du kan hitta en mer framgångsrik applikation för detta rum och göra ett vardagsrum av det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Vindrum användes första gången 1630 i Frankrike, då François Mansart anpassade utrymmet för bostäder. För att hedra arkitekten Mansar började vindsgolven under de trasiga taken kallas vinden, där de fattiga bodde. Nyligen har ökad uppmärksamhet ägnats åt arrangemang av vindar.

Ägarna till sådana lokaler är ofta förvirrade eftersom de inte vet hur de ska användas korrekt och funktionellt.

Lösningen på en sådan fråga bör hanteras ansvarsfullt, eftersom vinden har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinden kan varieras i form - triangulär eller trasig, symmetrisk eller asymmetrisk. Med hjälp av denna särdrag bör du ordna vinden på golvet korrekt. Här kan du ordna ett separat kontor för arbete eller skapa ett plantskola eller omklädningsrum med hjälp av pyramider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När taket avslutas bör kvaliteten på dess isolering beaktas. Det är viktigt att omedelbart isolera taket, först efter det börjar de dekorera det. Du kan behöva möta svårigheter på grund av takets trasiga geometri, men du bör inte vara rädd för fasningar, moderna material gör att du kan arbeta under olika förhållanden.

När du väljer en efterbehandlingsmetod för vinden bör du ta hänsyn till vad rummet kommer att vara avsett för, dess stil, takets form och höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på lokalerna

Börja, du bör studera kraven i SNiP 2.08.01-89, med särskild uppmärksamhet på de punkter som talar om säkerhet, efterlevnad av sanitära och hygieniska standarder.

Vinden kan placeras i vilken byggnad som helst , även om det finns invändningar mot att ordna det i ett trähus. Vid användning av en speciell impregnering för träkonstruktioner och med korrekt skydd, om byggnadens höjd inte överstiger 75 meter, är det tillåtet att använda träkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man arbetar i vindsrum bör man komma ihåg att väggarna i rummet kan ha en höjd av 1,5 meter. För ett vanligt rum bör den optimala takhöjden vara minst 2,5 meter; på vinden kan taket ha en lägre höjd. Taket på vindsgolven har en komplex struktur, men med vissa metoder kan du självständigt utrusta ett bekvämt hem.

Drag och blåsning är vanligt i vindsrum, och för att undvika dem bör man arbeta med att täta sömmarna, värma rummet, installera fönster med en beläggning som håller värmen i rummet.

Bild
Bild

Material och design

Vindsgolv är olika i höjd, dekoration, arrangemang av fönster, dessa kan vara rum med ett tak sluttande till en eller båda sidor. För vart och ett av dessa rum bör du välja lämpliga alternativ och mantla rummet med de valda materialen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används följande traditionella material för takmantel:

  • foder;
  • imitation av en bar;
  • blockhus;
  • gipsvägg;
  • slipning av plywood;
  • korkpanel;
  • dekorativt gips;
  • sträcktak.

Valet kan bero på fastighetsägarens preferenser, ekonomiska förmågor och stilen i vilken inredningen av lokalerna kommer att utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionella material för beklädnad används bäst när du väljer klassisk stil, Provence eller land. När du inreder ett rum i en mer modern högteknologisk stil kommer andra material att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsskivor

Ett av huvudmaterialen för inredning bör kallas gips. Vindrummet kan också mantlas med material. Om du väljer att arbeta med taket bör du ta hänsyn till att du behöver ett fuktbeständigt material.

Gipsskivans takanordning utförs oberoende eller använd hjälp av specialister. Med gips är det möjligt att göra tak i flera nivåer, dela rummet i zoner. Materialet har bra ljudisolering, brandbeständighet och är lätt att arbeta med. Med detta efterbehandlingsalternativ kan du dölja olika oegentligheter och isolering.

Gips har en betydande nackdel - om en stor mängd vatten kommer på det kan tryckavlastning uppstå och taket måste göras om. Om du använder den i arbetet bör du se till att vattentätningen är bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arken ska fästas i takets svarv.

Efter arbete med gips bör efterbehandling utföras:

  • rikta in lederna;
  • måla ytan;
  • stick tapeter;
  • använda andra typer av inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en taksockel

Efter avslutat arbete bör du välja en taksockel, det kommer att ge linjerna klarhet och taket kommer att se vackrare ut.

Det enklaste och billigaste alternativet att använda är en skumsockel . Det kan enkelt skäras med en kniv, men man bör komma ihåg att materialet har låg mekanisk hållfasthet.

Du kan välja expanderad polystyren, den blir starkare än en skumplatta, men priset på ett sådant material är högre, även om du inte kan ranka det som för dyrt. Frigolit och expanderad polystyren fixeras med lim eller kitt. Dessa material gör att du snabbt kan göra taket utan att spendera betydande belopp på material.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer trälister bör du veta hur du korrekt fäster dem på ytan. Att arbeta med träbaguetter är inte så lätt som det kan tyckas vid första anblicken. Materialet är svårare att hantera och justera hörnen, eventuella felaktigheter eller fläckar kommer att synas. Dessutom kan trädet utsättas för ruttnings-, mögel- och insektsattacker. Efter applicering av en antiseptisk behandling och ett par lackskikt kan råtta och mögel undvikas.

För att fixa golvlister i trä måste du arbeta med en stansare och fästa dem på fästelementen. Det bör noteras att trälister är det dyraste alternativet för golvlister och används vanligtvis i utrymmen med lämplig inramning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vassduk

Du kan dekorera taket på vinden med vasslinne. Väggar och tak är trimmade med detta material, det kan bli grunden för tillverkning av olika gardiner och persienner.

Detta material är mångsidigt, vilket gör att det kan läggas på vilken yta som helst. Vassdukar kan användas i rum med hög luftfuktighet. Materialet absorberar överskott av fukt väl, vilket bidrar till ett bra inomhusklimat.

Flytande naglar och lim används för att montera vassduken. Produkten kan enkelt skäras med en vass kniv eller bågfil. En sådan duk kan hålla mycket länge om du rengör den med en dammsugare eller torkar den med fuktig färg.

Bild
Bild

Spånskivor

Som ett alternativ till gips används spånskivor för att avsluta taket. Den används om ytterligare ytmålning planeras eller tapeter ska limmas. Med hjälp av spånskivor under reparationsarbetet kan du slutföra arbetet så snart som möjligt.

Bild
Bild

Öppna balkar

Med hjälp av öppna balkar kan du ge vinden en viss stil. Arbetet kommer att kräva ekonomiska investeringar från ägaren av lokalen, därför är det bättre att studera funktionerna i arbetet med materialet innan arbetet påbörjas.

Barrträ används för tak ., som rengörs och bearbetas med speciella medel, vilket säkerställer deras hållbarhet och ger produkten ett vackert utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan täcka hela taket med öppna balkar eller kombinera dem med olika material med hjälp av textilier, sten, keramik, vilket gör att du kan designa takkonstruktioner i olika stilar.

För vinden är det värt att använda falska balkar, de är tomma inuti, därför väger de lite, det är mycket lättare att arbeta med dem än med vanliga balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminera

Ursprungligen användes laminat för golv, men kom gradvis att användas för inredning. Även en nybyggare kan dekorera taket med laminat, du behöver bara förbereda en hammare och hitta en assistent själv.

För att avsluta taket med laminat bör förberedande arbete utföras och taket rengöras från resterna av gips. Markera sedan taket, med hänsyn till laminatets storlek. Lathingen börjar med att lägga lags, sedan läggs tvärstängerna. En metallprofil eller en träram placeras under laminattak. För vindsrum är det lämpligt att använda en träram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder

För beklädning av taket på vinden kan foder vara lämpligt. Materialet är prisvärt och har utmärkta egenskaper; det rekommenderas för användning i bostadslokaler. Med foder kan du uppnå en imitation av naturligt trä, vilket gör att du kan göra vinden elegant och vacker till lägsta kostnad.

Använd vanligt foder för att avsluta taket , som är förslipat eller polerat eurofoder. Du bör välja ljusa färger, då blir vindsrummet omedelbart visuellt större, rymligare och ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virkeimitation

Du kan dekorera väggar och tak med en imitation av en bar. Detta är ett efterbehandlingsmaterial som består av trä.

För att avsluta taket med träimitation bör du:

  • utföra förarbeten och göra lådan;
  • fixera imitationsträet i taket med självgängande skruvar eller klämmor;
  • i slutskedet av arbetet appliceras en speciell beläggning, impregnering, färg, lack, vax.
Bild
Bild

Stretchdukar: fördelar och nackdelar

När du installerar sträcktak på vinden bör du studera alla deras positiva och negativa sidor. Med stretchdukar kan du göra en intressant design av rummet, göra det i ett visst färgschema, sträcka det i olika vinklar, göra olika former och ställa det på olika nivåer. Tack vare denna beläggning blir rummet omedelbart rikare och ljusare.

Positiva sidor vid installation av sträcktak:

  • materialet är säkert, har ingen obehaglig lukt;
  • brinner inte;
  • lång livslängd - upp till 15 år;
  • sträcktak installeras mycket snabbt, utan smuts och damm.
Bild
Bild

Negativa sidor vid installation av sträcktak:

  • materialet är rädd för vassa föremål; när du hanterar dem bör du vara försiktig så att du inte förstör ytan;
  • med temperaturfall är materialdeformation möjlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Korrekt belysning av vinden beror på hur bekväm den kommer att vara. Med lampor kan du inte bara uppnå optimal belysning av rummet, utan också betona den valda stilen.

För lågt i tak är originallampor, lampor och golvlampor det bästa valet . En ljuskrona i ett sådant rum skulle vara på sin plats. På vinden kan du överge allmän belysning och fokusera på lokal belysning, samtidigt som du fokuserar på en specifik plats i rummet.

Bild
Bild

För att uppnå bästa effekt bör punktlampor riktas mot väggen, så att rummet visuellt blir rymligare. Samma effekt kan uppnås genom att placera armaturerna runt omkretsen. En stor spegel på vinden hjälper till att maximera rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

  • När du dekorerar taket bör du bestämma för vilka ändamål rummet är avsett. På vindsgolven kan ett omklädningsrum med många garderober, hyllor och lådor vara ett bra alternativ. Här kan du lagra saker som ska snyggt vikas och hängas i ordning.
  • Tack vare modern teknik och material kan du göra vinden till ett vanligt vardagsrum. Ett barnrum på vinden ger barnet möjlighet att umgås med sina vänner utan att störa de vuxna. Här kan du skapa en speciell sagovärld för barn. Varje dag i barnrummet kommer att vara intressant och fantastisk.

Rekommenderad: