Rum På Vinden (96 Bilder): Arrangemang Av Ett Bostadsutrymme Under Taket Och Designalternativ För Ett Sovrum Med Vindsfönster

Innehållsförteckning:

Video: Rum På Vinden (96 Bilder): Arrangemang Av Ett Bostadsutrymme Under Taket Och Designalternativ För Ett Sovrum Med Vindsfönster

Video: Rum På Vinden (96 Bilder): Arrangemang Av Ett Bostadsutrymme Under Taket Och Designalternativ För Ett Sovrum Med Vindsfönster
Video: Råspont på Vinden! del 1/2 2024, April
Rum På Vinden (96 Bilder): Arrangemang Av Ett Bostadsutrymme Under Taket Och Designalternativ För Ett Sovrum Med Vindsfönster
Rum På Vinden (96 Bilder): Arrangemang Av Ett Bostadsutrymme Under Taket Och Designalternativ För Ett Sovrum Med Vindsfönster
Anonim

Om huset har en vind och det finns tillräckligt med utrymme för att utrusta rummet, är det viktigt att ta frågan på allvar så att rummet blir lämpligt för varje persons liv. För att allt ska fungera är det viktigt att följa vissa regler för reparation och arrangemang av detta rum. Ett rum kan få ett intressant utseende tack vare intressanta stil- och designidéer i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Varje privat hus, vars tak inte är plant, har ett utrymme som, om så önskas, kan fungera som andra våningen. Ofta kommer vinden inte ihåg förrän hela huset är översynat. Ofta efter det finns det en känsla av begränsat utrymme, och invånarna i ett sådant hus vill utöka sitt hem och komma ihåg rummet ovanför deras huvuden.

För att göra ett rum ur ett bostadsutrymme lämpligt för någon persons bostad måste du ta hänsyn till många aspekter, utan vilka reparationen kommer att vara ofullständig och problem kommer att påminna om sig själv då och då.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första som är viktigt att uppmärksamma är syftet med utrymmet . Oftast är ett sovrum, omklädningsrum, vardagsrum eller barnkammare organiserat på vinden, sällan dusch och toalett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När valet har gjorts kan du gå vidare till att planera utrymmet.

Det är värt att komma ihåg inledningsvis att det varken finns el eller värme på vinden, därför måste dessa frågor hanteras först. Så snart ramen för det framtida rummet är klar placeras ledningarna i den, platser för uttag och strömbrytare bestäms och typen av uppvärmning för hela bostadsutrymmet är genomtänkt. Först efter slutförandet av dessa arbeten är det möjligt att mantla kroppen med gipsskivor och fortsätta arbetet tills de är färdiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av arrangemang

För att göra verkliga herrgårdar av ett livlöst utrymme, där det kommer att vara trevligt att vara, måste du anstränga dig mycket, och viktigast av allt - ekonomi. Ett viktigt steg blir beslutet om vad som exakt kommer att ligga på andra våningen i huset. Att bestämma syftet med rummet hjälper dig att välja alla efterföljande element.

Om det är planerat att placera ett barn- eller ett vuxenrum ovanpå, är det viktigt att ta hand om god belysning av rummet . För ett vardagsrum eller en hall kan du använda olika designalternativ.

Interiören i alla rum kommer att skapas enligt de förutsättningar som utrymmet har eller dess ändrade konfigurationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningen av alla rum utförs först efter att alla förberedande åtgärder har gjorts. Om det från början inte finns ett enda fönster på vinden måste du börja installera dem. Om det inte finns någon bekväm trappa att gå från första våningen till andra, förtjänar denna punkt också särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta hänsyn till alla stunder när reparationsarbete utförs kallas planering. Det hjälper till att göra allt snabbt, exakt och korrekt, så att alla moment för genomförandet av huvuduppgiften är klara.

Uppvärmning

För att trivas i ett nytt rum är det viktigt att isolera det. En bekväm vistelse på andra våningen kommer att tillhandahållas så att inte bara taket och väggarna utan även golvet isoleras. Det är ett komplext arbete som hjälper till att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild

Alternativ för materialet från vilket du kan skapa ett lager isolering kan vara följande:

Mineralull - för sådana verk används dess basaltversion. Den har låg värmeledningsförmåga, är resistent mot biologiska påverkan, ruttnar inte, är inte ett brännbart material och dess kostnad är låg.

Bland bristerna kan man notera förmågan hos en sådan värmare att ackumulera fukt. I detta fall blir värmeisoleringen minimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit när det gäller egenskaper är det mycket likt det första alternativet, men är inte rädd för fukt.

Med alla fördelar har det ett antal viktiga nackdelar - det är brandfarligt, och när det värms till ett visst temperaturindex börjar det avge skadliga och giftiga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan - den mest moderna versionen av isolering. Skiljer de bästa indikatorerna för värmeledningsförmåga i jämförelse med allt ovan. Följaktligen kan den läggas i ett mycket tunnare lager.

Bland bristerna kan man notera den dyra kostnaden för själva materialet och behovet av att kalla anställda för installation, för i detta fall behövs särskild utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolationsarbeten utförs också i en viss ordning. Det första som ska bearbetas är golvet, på vilket ångspärrfilmen initialt läggs. Därefter läggs det värmeisolerande materialet, som valdes för arbetet. Bomull eller skum måste skäras i bitar som något överstiger avståndet mellan balkarna, där det ska läggas. Detta är viktigt för fullständig täckning av golvet och avsaknaden av ihåliga utrymmen. Materialet passar helt in i de fack som är avsedda för det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först efter dessa arbeten kan ytterligare ett tätskikt läggas, varefter ytan kan täckas med ett ytbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart detta arbete är klart kan du gå vidare till taklutningarna. Här går installationen i omvänd ordning - den första är isoleringen, som skärs i vissa bitar och sedan ångspärrmaterialet. Därefter är lådan för ventilationslåset monterad, på vilken efterbehandlingsmaterial redan är monterade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart arbetet med isoleringen av rummet har slutförts är organisationen av rummet redo för nya steg för att förvandlas från en enkel vind till ett nytt rum. Vad exakt det kommer att vara, en studio eller en plantskola, avgörs av ägaren själv, huvudsaken är att bostadslokalerna har blivit delvis lämpliga för människor att vara där länge.

Andra våningen kan vara en riktig räddning för en stor familj, där föräldrar längtar efter vila och integritet åtminstone ibland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion av skiljeväggar

För dem som tillbringar hela sommaren på dacha, eller till och med bor permanent, kommer det att vara relevant att ha ett starkt och pålitligt hus där du kan bo och inte oroa dig för vissa aspekter. För dem som bestämde sig för att göra om vinden till ett rum för att skapa trivsel och komfort för sig själva och sina nära och kära, måste du planera arbetets gång ordentligt och köpa nödvändigt material för detta.

Du kan göra ett elegant rum från en vanlig vind .där hela familjen kommer att spendera tid. Ett mysigt vardagsrum kommer att kunna samla alla hushållsmedlemmar för utsökt te med mormors pajer, och ett vackert sovrum gör att dess invånare kan få en full och viktigast av allt trevlig vila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns för många invånare i ett lanthus och alla vill ha ett personligt utrymme, är det vettigt att dela rummet på vinden i flera zoner. Det enklaste sättet att göra detta är genom att bygga partitioner. De kan vara partiella och endast visuellt skilja en del av vinden från en annan, eller döva, ha dörrar och helt skilja en invånare i rummet från en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Partiella skiljeväggar kan vara gjorda av gipsskivor, glasfiber, mobila, skjutbara eller stationära. Alla har rätt att välja vad de vill se i sitt utrymme. En vanlig bokhylla eller rack kan fungera som en partition, som, förutom funktionen att avgränsa utrymme, också kommer att ha funktionen att lagra dina favoritböcker.

Om ett gemensamt utrymme är planerat på vinden är det inte nödvändigt att zonera det, och närvaron av partitioner är inte alls nödvändig.

Bild
Bild

Valet av uppvärmning för vinden

För att göra det bekvämt att bo i ett hus med vindsvåning när som helst på året är det viktigt att tillhandahålla ett värmesystem under renoveringen.

Det kan finnas flera alternativ för hur man exakt värmer andra våningen:

Att bygga en riktig öppen spis

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av elektriska apparater för uppvärmning

Bild
Bild

Använd det autonoma värmesystemet på andra våningen

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslut vinden till ett stationärt värmesystem

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja vart och ett av alternativen har sina egna fördelar och nackdelar . Eldstaden väljs av dem som vill se ytterligare mys och komfort i rummet. Uppvärmningsanordningar är praktiska i fall där det inte kommer att vara så ofta att bo i ett sådant rum. Användningen av ett autonomt värmesystem kräver stora ekonomiska investeringar. Men att ansluta till ett befintligt värmesystem är det mest logiska alternativet.

För att göra detta behöver du inte göra komplicerat arbete, det räcker med att bara leda röret till andra våningen och ansluta ett batteri eller en radiator till det. Vindens storlek bestämmer dess storlek för att kunna värma upp alla delar av rummet.

För hus på landet, där de uteslutande bor på sommaren, krävs ingen uppvärmning; det är bättre att tänka efter ett ventilationssystem för att fly från sommarvärmen.

Bild
Bild

Hur gör man fönster?

Så snart beslutet togs att omvandla vinden till ett rum, är det första du måste uppmärksamma bristen på dagsljus. På grund av närvaron av fönster av optimal storlek i varje hus är det tillräckligt ljust och bekvämt under dagtid. Loftet har ofta inga fönster alls, så denna situation måste ändras.

Beroende på typ av vindkonstruktion kommer platsen för framtida fönster att bestämmas . Om bara taket skiljer första våningen från andra, måste du designa fönsteröppningar precis i det. Om andra våningen har tillräckligt höga tegelväggar med ett nästan plant tak kan fönstren göras i väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna är lite lättare att arbeta med. Du måste klippa ett hål med lämplig form och installera en fönsterram i den. I slutet av arbetet är det viktigt att arbeta så mycket som möjligt med sömmarna mellan fönstret och väggen så att rummet inte tappar värme. Om fönsterhålet är på taket måste du ta bort några av skiffer eller kakel och göra öppningen i önskad storlek. En extra ram skapas i denna öppning, som kommer att fungera som en strukturell förstärkning. Först då kan själva fönstret monteras, och så snart arbetet är klart återförs resterna av takbeklädnaden till sin plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och från nästa video kommer du att se rekommendationer från experter om hur man förbereder en fönsteröppning för efterföljande fönstermontering.

Avslutande arbete

När allt huvudarbete på vinden har slutförts och det har fått utseende som ett bostadsutrymme, kan du säkert byta namn på det till vinden. Det är detta rum som måste fyllas i så att du kan börja använda det. För att utrusta rummet måste du utföra efterbehandling.

För detta kan du använda en mängd olika material:

Foder

Bild
Bild

Plywood

Bild
Bild

Plast

Bild
Bild

Gipsvägg

Bild
Bild

För älskare av naturligt trä är foder mest lämpligt, för dem som inte har speciella stilistiska ramar är plywood också ganska lämplig, som kan klistras vackert över med tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast används för dekoration av vissa områden , för att skapa partitioner, nischer och andra funktionella strukturer med ett intressant utseende. Från gips kan du skapa ett rum av valfri stil och inredning, vars gränser väljs av ägaren själv och anpassar rummet för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av gips kan du också göra skiljeväggar som framgångsrikt passar in på vinden. Den kan användas för att bygga vilken struktur som helst som kompletterar interiören och har en viss funktionell belastning. Så snart allt är installerat jämnas ytan ut, kittas och sedan antingen målas eller klistras över med tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med klaffbrädan behöver du inte utföra sådana åtgärder, om du vill kan du bara färga den med lättare färg. Detta är särskilt viktigt i ett litet rum, eftersom vitt visuellt kommer att expandera utrymmet och mörkt kommer att minska det. Det är värt att välja möbler av samma färg för fodrets naturliga färg, och rent vita möbler skulle vara det bästa valet för den målade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvfinish kommer att utföras beroende på täckning. Om mattan läggs på golvet, måste du lägga ett lager skyddande golv på golvet och lägga mattan ovanpå. I hörnen är det fixerat med spikar, och ovanifrån stängs det med en sockel. Om golven på vinden är kaklade, måste du jämna ut ytan, vänta tills allt torkar och sedan arbeta med själva plattorna. En speciell lösning appliceras på den och läggs på golvet, varefter murets jämnhet kontrolleras av nivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att lägga ett laminat på golvet måste du välja lämplig färg, beräkna den erforderliga mängden material och köpa ett underlag som det läggs på. Att arbeta med laminat är enkelt och snabbt, och golvet är klart på en dag. Du måste installera fler golvlister runt kanterna på rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en stege

Med en vind på ett lanthus och vill förvandla den till en vind, måste du se till att du enkelt och bekvämt kan komma dit, för vilken en trappa helt enkelt är nödvändig.

Bild
Bild

Det finns flera alternativ för materialet från vilket det kan tillverkas, detta är främst trä och metall. Du kan göra en trätrappa med dina egna händer, och överflödet av designalternativ låter dig välja exakt vad som är lämpligt för ett specifikt rum. En metaltrappa kommer att vara ett ganska obehagligt, kallt alternativ för att klättra uppför trappan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stegdesign kan vara annorlunda . Dessa kan vara vikningsstrukturer om den sällsynta användningen av andra våningen är planerad, eller stationär och fast, om vinden är en integrerad del av rummet.

När du planerar denna del av interiören är det viktigt att ta hänsyn till det faktum som exakt kommer att stiga, och utifrån detta justera trappstorleken, räckenas höjd och svängarnas branthet, om någon.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att vinden ska vara ett autonomt rum måste dess gränser avgränsas av dörren. När du bygger en trappa måste du placera den så att den leder in i en liten korridor med en dörr, öppning som du kan komma till andra våningen, in i ett rum som en gång var en vind.

Hur avgränsar man utrymmet?

Bostäder under taket innebär vissa förändringar i rummets arrangemang. Om vinden tillåter dig att rymma flera rum, kan du passa in flera rum i ramarna på en gång, till exempel ett sovrum, ett vardagsrum, en plantskola. Antalet rum beror på storleken på det bostadsutrymme som faktiskt finns på vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekvämt arrangemang av varje zon innebär dess separering från den föregående . I ett privat hus kan detta uppnås genom att dela med möbler eller använda färgscheman, men partitioner kan också uppföras. Sovrummet kan separeras från resten med en garderob, barnområdet kan delas med en våningssäng och en stor soffa kan placeras i vardagsrummet. Med hjälp av färg är det enklast att dela upp ett rum genom att måla utrymmet i varje zon med olika nyanser. Skiljeväggar kan vara antingen gips, plast eller enkel materia som separerar rummen med vanliga gardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilket alternativ som väljs är det viktigaste att det matchar rummets stil, är bekvämt och enkelt kan tas bort om så önskas eller behövs.

Design och inredning

Ett rum som organiserades på vinden kan ha vilken design som helst, det finns inga specifika trender eller inredningsalternativ för det, varje ägare väljer det utifrån sina preferenser och syftet med rummet. Det är bättre att designa ett sovrum i ljusa färger, medan väggarna kan målas vita eller klistras över i ljus tapet med blommigtryck, och dessa alternativ kan också kombineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett rum anpassat för ett vardagsrum är bäst inrett med olika färger ., markera arbetsområdet och skugga det, och lämna resten av utrymmet ljus. Vindrutan kan dekoreras med automatiska rullgardiner som stiger och faller genom att trycka på en knapp på fjärrkontrollen.

Du kan installera samma fönsteröppningssystem om det är högt och du inte kan nå det medan du står på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbler bör väljas för det lämpliga rummet och den stil som har valts för det. För högteknologiska reparationer är det bättre att köpa futuristiska möbler med rundade former, för en rustik stil är det bättre att ta massiva garderober, kistor, en säng, barnkammaren måste dekoreras med ljusa, miljövänliga inredningsartiklar.

Det är viktigt att skapa ett vackert och holistiskt utrymme där du vill leva.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Vid ombyggnad av vind är det viktigt att tänka igenom allt material som kommer att användas. För att avsluta taket är det bäst att ta gips, det är lätt och pålitligt, det kommer att se bra ut på väggarna. Det är också viktigt att ta hand om uppvärmningen av rummet. En stor vind behöver radiatorer, och för en liten kan du göra ett varmt golv, det kommer att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att välja vindens design kan du välja vilken stil och riktning som helst , men ändå är det bättre att hålla sig till den riktning som redan finns på första våningen i lanthuset, och fortsätta den i en ny, mer förbättrad riktning. När du utför stora reparationer i ett lanthus måste du bli av med allt gammalt och onödigt, eftersom det kommer att förstöra intrycket av det färdiga utseendet på rummet.

Vackra exempel i inredningen

För att skapa din egen unika vindsdesign måste du dra nytta av andra människors erfarenhet, då kommer resultatet att överträffa alla förväntningar.

När du planerar ett vardagsrum i form av något ovanligt kan du göra ett runt tak medan du gör det luftigt och fyller lamellerna inte sida vid sida utan efter ett visst avstånd. Rummets design är mycket lakonisk, träets färgschema späds ut med färg accenter i textilier. Vardagsrummet separeras enkelt från det intilliggande rummet med en ljusbräda.

Bild
Bild

Älskare av ljus och de som har en vacker utsikt från vinden kan ersätta en del av väggarna med fönster och kunna njuta av soluppgången, solnedgången och släcka lamporna under större delen av dagen. Om det finns hus i närheten är det lämpligt att tänka över ett system med rullgardiner eller gardiner för att kunna gå i pension. Att fylla med möbler under dessa förhållanden bör vara minimal, eftersom all uppmärksamhet ägnas åt landskapet utanför fönstret.

Bild
Bild

Du kan organisera ett litet men mysigt sovrum i ljusa färger. Väggarna och taket är klädda med spånskiva, det finns ett fönster både i taket och på en vanlig plats. Den rustika stilen betonas av valet av möbler: gamla träsängar, en enkel trästol och en ovanlig byrå. Användningen av mjuka blommotryck i textilier ger mys i hela rummet.

Rekommenderad: