Gör-det-själv Vindstrappa Med En Lucka (46 Bilder): Ritningar Av Fällbara Konstruktioner, Installation Och Installation Av Trappor Till Vinden

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Vindstrappa Med En Lucka (46 Bilder): Ritningar Av Fällbara Konstruktioner, Installation Och Installation Av Trappor Till Vinden

Video: Gör-det-själv Vindstrappa Med En Lucka (46 Bilder): Ritningar Av Fällbara Konstruktioner, Installation Och Installation Av Trappor Till Vinden
Video: Provmontering av L trappa med sättsteg 2024, April
Gör-det-själv Vindstrappa Med En Lucka (46 Bilder): Ritningar Av Fällbara Konstruktioner, Installation Och Installation Av Trappor Till Vinden
Gör-det-själv Vindstrappa Med En Lucka (46 Bilder): Ritningar Av Fällbara Konstruktioner, Installation Och Installation Av Trappor Till Vinden
Anonim

Med ett privat hus med vind är det ofta nödvändigt att installera en extra struktur, med hjälp av vilken det skulle vara lätt att klättra upp för att arbeta på andra våningen i huset. Att göra en vindstrappa blir det enklaste och mest framgångsrika sättet att göra detta. Med hjälp av luckan kan du dölja strukturen när den inte behövs, och att göra trappan själv med dina egna händer kommer inte att tvivla på konstruktionens kvalitet och tillförlitlighet.

Utnämning

I ett bra privat hus, under designprocessen, läggs oftast en vind. Detta är en lokal för icke-bostäder, där alla onödiga saker ofta läggs till, för vilka det inte finns tillräckligt med utrymme i huset. Om du vill kan du göra en fullvärdig andra våning av den. Oavsett hur det här rummet används måste du kunna komma in i det. Det enklaste och mest pålitliga alternativet är en stege.

Ursprungligen byggdes privata hus med externa järnstrukturer på sidan ., varigenom det var möjligt i bra väder att bekvämt komma till vinden. Om trappan från början inte gjordes, användes en enkel bifogad träkonstruktion på gården, som endast installerades i nödvändigt ögonblick. Nackdelen med någon av ovanstående metoder är säsongsmässighet - bara på sommaren, vid bra väder och dagsljus, kan du säkert komma in på vinden och göra alla nödvändiga manipulationer på den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på dessa funktioner bygger många ägare av sommarstugor och egna hus en vindstrappa inomhus. För att den ska ta lite plats och inte störa hyresgästerna har designen oftast en vikande karaktär. Vindtrappan kan vara antingen metall eller trä, du kan köpa eller göra den själv. Varje ägare bestämmer själv detta ögonblick. Så att ett drag inte blåser från vinden, damm inte faller och det helt enkelt inte finns något hål i taket, det stängs med en lucka.

Om vinden är utrustad för ett bostadsutrymme, då är oftast en stationär trappa uppförd så att du snabbt kan gå upp och ner. För ett bostadsområde skulle det mest logiska vara en hopfällbar struktur, som är gömd bakom en lucka under taket och kan nås när som helst. Med möjlighet att gå på övervåningen inne i huset behöver du inte oroa dig för väderförhållandena eller den mörka tiden på dagen, om det är nödvändigt att ta något från vinden eller ta bort något onödigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Om du undrar över köp eller tillverkning av trappor till vinden, måste du först och främst förstå vilken typ av konstruktion som är rätt för dig. Efter att ha bestämt platsen där du ska installera stegen kan du förstå hur stor den kan vara, hur mycket utrymme den kommer att ta, vilken typ den kommer att vara, och först efter det kan du ta några mer allvarliga steg.

De viktigaste alternativen för vindstrappor är:

  • hopfällbar;
  • hopfällbar;
  • infällbar;
  • vår;
  • teleskopisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikstegar är oftast gjorda av metall, eftersom det här materialet låter dig skapa en liten och lätt vikbar struktur. Huvudmaterialet för detta är aluminium på grund av dess lätthet och goda styrkaindikatorer. Fördelen med denna typ är enhetens mångsidighet, som är lämplig för nästan alla typer av huskonstruktioner med en mängd olika takhöjder.

Om det här alternativet är vikt är designen liten , och går inte utöver rutan för det. Av nackdelarna kan endast komplexiteten i att fälla och lägga ut mekanismen särskiljas, eftersom dessa åtgärder kräver en viss fysisk styrka. Dessutom är det väldigt svårt att göra en sådan trappa hemma. Här måste varje del ha en viss längd och fixeras med de nödvändiga gångjärnsmekanismerna, därför blir det lättare att köpa den i butiken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också göra en vikstege av trä, men det kommer att se helt annorlunda ut. Du kan göra det själv utan stora svårigheter. Den kommer att bestå av två delar. Under vikningen kommer den att fästas på den längre delen, och hela stegen gömmer sig inte någonstans, utan är fäst eller fäst på väggen. När det gäller ett fästelement måste du göra fästelement på väggen.

Om det finns ett behov av att ha en bärbar stege, kan en mycket enkel men pålitlig mekanism göras med hjälp av stänger och en kabel. Två stänger väljs baserat på takets höjd, steg förbereds - det bör inte vara mer än fyra av dem, mellan de två träet kommer det att finnas ett steg av en kabel, som spänner hela strukturen under drift. Genom att lossa kabeln kan du helt demontera allt och placera det i en garderob eller annan förvaringsplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vikta typen av vindstrappa skiljer sig i typen av enhet . Alla delar av strukturen viks in i varandra och dras uppåt. Samma princip används vid uppläggning - varje sektion öppnas i tur och ordning och stegen är klar att användas. Denna typ av operation uppnås med hjälp av en gångjärnsmekanism som är installerad på båda sidor i varje spann. Den översta delen är fäst vid luckan; när den öppnas visas ytterligare räcken som gör stege strukturen mer pålitlig och bidrar till en enkel och snabb klättring upp.

Bekvämligheten med det här alternativet är att när den är hopfälld har stegen samma dimensioner som lådan där den placeras, vilket innebär att den inte tar mer plats än nödvändigt. Om du vill kan du gå upp på övervåningen och ta bort den för att inte störa andra invånare i huset om luckans läge är i en gång.

För säkerhets skull görs spår på trappstegen, som inte tillåter foten att resa och personen håller sig tryggt, går upp eller ner till husets första våning. I köpta mönster tillhandahålls detta först, och när du planerar din egen produktion får du inte glömma den här nyansen. Typen av fastsättning av steg i färdiga strukturer kallas "svansvans".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den infällbara trappan kan bestå av två eller tre delar, vilket regleras av takhöjden i huset. Funktionsprincipen för en sådan anordning är enkel - varje sektion sträcker sig efter varandra, som om det är på skenor. Den övre sektionen måste fästas på helljuset på vinden för att hålla strukturen stark. När du planerar installationen av ett sådant lyftmedel måste du göra en speciell låda i taket, i vilken trappan ska monteras. Det är viktigt att ha en gedigen och pålitlig struktur, annars finns det risk för att ett tak kollapsar med någon som kommer att klättra till vinden.

Ett lucklucka är fäst på den övre delen, som ska vara mindre än de andra i längd ., och under vikningen av hela strukturen stängs fönstret till vinden automatiskt. Det är inte nödvändigt att fästa luckan, du kan också stänga den själv efter att trappan har skickats upp.

En annan infällbar design har två sektioner. Den lilla är fäst vid luckan, och när du öppnar den kan du fritt komma åt den. När du har tagit bort de speciella fästelementen kan du släppa den andra delen och sänka den till golvnivån, fast och säkert vila mot den. Oftast används trä för detta alternativ, inte metall. Lucken höjs och sänks på speciella fällbara metallstyrningar, som är placerade på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en sådan stege köps, är luckan redan inkluderad, och den är dessutom utrustad med värmeisolering för att inte släppa in varm luft på vinden och kall luft kommer inte in i rummet. Om denna struktur byggs för hand, bör dessa nyanser inte heller glömmas bort.

Fjäderstegar har speciella fjädermekanismer, med hjälp av vilka varje sektion av strukturen är fixerad, vilket inte tillåter dem att spontant vika. På grund av dem uppnås tillförlitligheten och säkerheten för enheten för att lyfta till vinden.

Teleskopstegen är gjord av metall och har formen av runda styrningar som fälls in i varandra som ett teleskop. Stegen rör sig tätt mot varandra, och hela strukturen tar minst ett utrymme. Det är väldigt bekvämt och enkelt att använda det, vilket hushåll som helst klarar detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Loftsteglyftsystem är bekvämare än de produktalternativ som finns kvar i rummet . Den glidande designen gör att du snabbt kan få och vika produkten, vilket är viktigt för dem som är vana vid att arbeta snabbt. Det automatiska luckans slagsystem undviker det obekväma förfarandet att lyfta till en höjd till takets nivå, för att dessutom fixa det när stegen har dragits tillbaka. Om du vill ha en stationär stege, men så att den tar minst ett utrymme, är det bästa alternativet en spiralstruktur, som gör att du kan klättra upp till vinden och göra cirkulära rörelser under stigning och nedstigning.

Var ska man placera?

I ett hus med vind, uppstår förr eller senare frågan om att skaffa en trappa, längs vilken det kommer att vara möjligt att komma till det utan hinder. Konstruktionen av en sådan struktur för gatan kommer inte att orsaka några speciella problem, även om det kommer att bli lite tröst av att använda en sådan enhet. För att snabbt komma åt vinden måste du placera en lyftmekanism precis i huset.

Det första du ska ta hand om är att välja rätt plats för detta . Om huset är stort, kommer det inte att vara svårt att hitta ett ofarligt hörn i det, men i ett litet hus kommer det att vara nödvändigt att komma ur positionen när ett utrymme fungerar som både kök, sovrum och vardagsrum rum. I det här fallet väljs det längsta hörnet från ingången till huset. Om det finns en korridor kan du också tänka på en lucka i den, där trappan gömmer sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett rymligt kök kan du tillhandahålla en utgång till vinden från det, särskilt om något användbart för matlagning lagras där. Om du behöver dölja en stationär trappa kan du stänga av den från det allmänna rummet i rummet genom att göra en liten korridor som kommer att ha en dörr, vilket skapar en illusion av ett rum.

Trappan kan också användas som inredningsartikel, men det är bäst att göra detta när vinden är ett bostadsutrymme och används ganska ofta. Den fällbara strukturen kommer bara att komplicera användningen, och den stationära kommer att tillåta människor i alla åldrar och fysiska förmågor att bekvämt klättra och sjunka.

Material (redigera)

När du planerar tillverkning av trappor till vinden på egen hand är det viktigt att köpa alla nödvändiga material. Det första allt börjar med är installationen av luckan. Detta är en träram där strukturen kommer att döljas. För tillverkning måste du ha en balk på 50 till 50 i tvärsnitt och plywood med tio millimeter. När du gör en trappa av trä måste du förbereda brädor 20-25 millimeter tjocka och 120-150 millimeter breda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma brädans längd behöver du redan veta vilken typ av struktur som kommer att vara - glidande, vikande, hur många sektioner det kommer att finnas i den. Materialet för stegen beräknas, avståndet mellan dem och materialets tjocklek är genomtänkt. När det gäller luckan är en viktig del av dess goda arbete de komponenter som är ansvariga för stötdämpningsegenskaperna vid öppning och stängning. Gångjärn krävs för att säkra luckan till lådan. De måste vara tillräckligt kraftfulla för att göra sitt jobb många gånger om.

Mekanismer som hjälper till att hålla luckan ihop med stegen är också viktiga komponenter. Denna typ av stötdämpare kan köpas eller tillverkas för hand om rätt verktyg finns tillgängligt. Ett annat viktigt element är gångjärnen som hjälper till att fälla och fälla ut stegen. Dessa beslag säljs i alla möbelbutiker, så det borde inte vara några problem att köpa dem. Metallbasen för alla viktiga element låter dig inte tvivla på tillförlitligheten och kvaliteten på den färdiga produkten och säkert använda den i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en stege med en lucka själv måste du ha följande verktyg:

  • bågsåg för metall;
  • pistol för arbete med polyuretanskum;
  • skruvmejsel med bitar eller en uppsättning skruvmejslar;
  • självgängande skruvar av olika längder och bredd;
  • måttband med tillräcklig längd;
  • kortöglor;
  • stänger med en tjocklek på 20 till 30 millimeter.

Dimensioner

Beräkningen av standarder för tillverkning av trappor till vinden har länge dragits tillbaka, därför behöver du bara använda den för ditt rum. Marschens bredd bör bibehållas på nivån 650-1100 millimeter, och höjden bör inte göras mer än 350 centimeter. Om du gör strukturen högre blir dess tillförlitlighet mycket lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar antalet steg bör du inte göra mer än femton av dem. Om situationen kräver det kan du öka antalet, men först förstärks hela strukturen. Det optimala avståndet mellan stegen är femton eller tjugo centimeter. Själva steget måste vara minst två centimeter tjockt.

Den mest korrekta vinkeln för inställning av vindsstrukturen är sextio eller åttio grader . En större vinkel minskar avsevärt säkerheten vid användning av stegen. Ett litet hörn kräver väldigt lite utrymme, vilket är en betydande fördel.

När man överväger konstruktionen är det viktigt att ta hänsyn till vikten som kommer att ligga på stegen under användning. Det här är inte bara kilogram av husets ägare och hans släktingar, utan också alla föremål som måste placeras på vinden eller tas ner. Det är värt att se till att stegen inte glider, annars kan du flyga av dem och bli skadad.

Bild
Bild

Öppningen i gardinen är gjord enligt måtten på den färdiga trappan och luckan, som är fäst vid den. Det är viktigt att beräkna varje millimeter så exakt som möjligt och isolera ingången till vinden så att kall luft inte kommer in i huset från den.

Steg för steg tillverkning

Om du bestämmer dig för att göra en trappa till vinden med egna händer, är det första du bör ta hand om ritningarna och skapandet av projektet. En självtillverkad design är inte svår om du närmar dig implementeringsprocessen korrekt.

Det första steget är att välja alla nödvändiga verktyg och köpa material som definitivt kommer att behövas i arbetet. Efter det kommer en enkel stege att installeras, med vilken det är möjligt att arbeta med taket och göra en nisch för luckan i den.

När platsen för att klättra på vinden har bestämts måste ett rektangulärt fönster klippas ut i taket . och börja bygga brunnslocket. För att göra detta måste du använda en 5 x 5 centimeter bar, som skärs utifrån måtten på det färdiga hålet i taket. När konstruktionen är fastsatt stoppas tio millimeter tjock plywood ovanpå. När allt är klart måste du prova det resulterande locket, och om du passar måste du fästa det med gångjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När installationen av luckan är klar kan du börja göra trappan. Det är enkelt att göra det själv, speciellt om det valbara designalternativet valdes. För att göra detta måste du använda en förlängningsstege, till vilken balkarna är skruvade på båda sidor. Längst ner måste du fixa dem säkert, och längst upp går fixeringen till gångjärnen. Dessutom är hela trappan sågad i två delar - den övre är stor, den nedre är hälften så mycket.

För att en sådan trappa inte ska leda måste du göra ytterligare förstyvningsremsor som är fyllda diagonalt.

De två delarna av vikningsstrukturen måste anslutas med gångjärn. Övre delen av hela stegen är förankrad i luckan, och den nedre fällbara delen är krokad för att förhindra att den öppnar sig. Den färdiga lyftmekanismen pressas mot väggen och fixeras.

Du kan göra en tredelad vindstrappa som fälls ner och gömmer sig i en lucka. För att göra detta är den bifogade stegen uppdelad i tre delar, varav den första har en luckans dimensioner, den andra är mindre än den första, och den tredje har en längd som är tillräckligt för att lägga den på golvet. Alla delar måste fixeras med gångjärn, vars funktion måste kontrolleras noggrant. Stegen måste slipas väl och lackeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

För att göra en vindstrappa är det inte nödvändigt att ha unika färdigheter och vara en riktig mästare, du behöver bara närma dig arbetet korrekt och göra allt korrekt och effektivt. Att skapa en lyftmekanism tar inte mycket tid och ansträngning om du utvecklar en tydlig handlingsplan och får stöd från familjemedlemmar.

Du kan bara installera stegen när alla element är klara . Det är nödvändigt att förstärka luckan väl så att den inte faller ihop till golvet under konstruktionens vikt efter en tid. Så snart huvudarbetet är klart kommer tiden för lika viktiga arbeten. Det är absolut nödvändigt att isolera brunnslocket om huset används året runt.

Rekommenderad: