Vindlucka: Gör-det-själv Isolerad Brandutgång Till Vinden, Hur Man Gör Ritningar Och Diagram, Dimensioner Av Strukturer

Innehållsförteckning:

Video: Vindlucka: Gör-det-själv Isolerad Brandutgång Till Vinden, Hur Man Gör Ritningar Och Diagram, Dimensioner Av Strukturer

Video: Vindlucka: Gör-det-själv Isolerad Brandutgång Till Vinden, Hur Man Gör Ritningar Och Diagram, Dimensioner Av Strukturer
Video: I regret that I did not do it earlier! Very useful thing! 2024, Mars
Vindlucka: Gör-det-själv Isolerad Brandutgång Till Vinden, Hur Man Gör Ritningar Och Diagram, Dimensioner Av Strukturer
Vindlucka: Gör-det-själv Isolerad Brandutgång Till Vinden, Hur Man Gör Ritningar Och Diagram, Dimensioner Av Strukturer
Anonim

I ett lanthus kan du inte klara dig utan vindsutrymme. En välutrustad vind kan fungera som ett utmärkt skafferi för förvaring av förnödenheter och konservering, torkning av örter och bär, eller som ersättning för en hangar för förvaring av hushållsverktyg. Och om du närmar dig frågan om att värma rummet klokt, kan denna plats förvandlas till ett extra fullvärdigt rum för vila och avkoppling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I gamla husdesigner var ingången till vinden vanligtvis placerad utanför huset, och det var möjligt att komma till dörren endast med hjälp av en stationär stege eller en bifogad trappstege. Men i modern verklighet är denna metod inte särskilt bekväm, den kräver betydande investeringar i byggandet av en pålitlig och säker trappa som är lämplig för utomhusbruk, och dessutom kan den förvandla saker som lagras på vinden till ett lätt byte för tjuvar och vandaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet skulle vara att organisera bekväm åtkomst till vinden från själva byggnaden . Moderna lösningar erbjuder arrangemang av en lucka med en speciell trappa för snabb och estetisk tillgång till vinden på ett lanthus. Men frågan om att installera luckan måste hanteras med noggrann förberedelse och viss kunskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel i installationen av luckan kan leda till drag och överdriven kylning av angränsande rum, eller till och med sönderdelning av en felaktigt installerad struktur.

Och fel design, i kombination med frånvaron av ett ångspärrskikt, kommer att leda till ackumulering av kondens och hög luftfuktighet, och som ett resultat uppträder en obehaglig smaklös lukt.

Under konstruktionen måste alla krav och standarder beaktas.

Bild
Bild

Olika sorter

Lyftluckor för vinden skiljer sig åt i designfunktioner och i typen av material för tillverkning. De enklaste designerna är enkeldörr. En sofistikerad version är en kombination av två lock, varav det ena är gjort som en "smörgås". Lucken kan utformas som en dold eller öppen design.

Det är möjligt att utrusta åtkomst till vinden med en fäst eller hopfällbar stege . Dessutom blir teleskopiska eller infällbara trappmodeller för vindluckor allt populärare.

Bild
Bild

Installation av en isolerad struktur anses vara att föredra .eftersom det kommer att undvika utkast. Brandskyddsmodeller som finns på marknaden förhindrar spridning av brand och rök i händelse av brand på grund av värmeisoleringsegenskaperna och värmebeständigheten hos de använda materialen. Sidodelarna av sådana strukturer är mantlade med metallplåtar. I detta fall kan det värmebeständiga skiktet vara antingen på ena sidan av locket eller dubbelsidigt.

Den enda uppenbara nackdelen med att använda en sådan luckan är dess allvarliga vikt, därför är det nödvändigt att göra ett bekvämt handtag för denna design för enkel öppning.

Bild
Bild

Men närvaron av denna design gör det möjligt att begränsa spridningen av lågan i upp till 40 minuter.

En relativ nyhet på marknaden för byggmaterial är ett dammtätt hölje med en inbyggd stege med ökad värmeisolering. Den speciella beläggningen ger minskad dammansamling och låter dig inte "drunkna" i ett dammigt moln när du drar ut en lång oanvänd struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller höjden på konstruktionen av dolda luckor skiljer de sig beroende på måtten på trappan som är monterad med dem. Satsen kan dessutom innehålla ett skyddande staket som underlättar åtkomst till vinden. Om det inte finns, måste du köpa ett sådant staket eller göra det själv för att öka säkerheten när du går uppför trappan.

Hela skjuttaket komplett med lock och stege kan köpas i en färdig version , men det är inte alltid möjligt att hitta en lämplig nyans. För att säkerställa en unik design av lokalerna är det lämpligt att köpa en omålad uppsättning strukturer och måla den själv, helt passa vindluckan och trappan i det integrerade projektet i ett bostadshus.

Bild
Bild

Ritningar och diagram

På ritningen nedan kan du se standardmåtten för de populära färdiga versionerna av vindluckan utrustad med en stege

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar tillverkning av en ram för att installera dörren, glöm inte bort tillåtelser: öppningen måste göras på ett sådant sätt att den överskrider ramens dimensioner med cirka 50 mm.

Glöm inte att lägga ett värme- och ångspärrskikt på luckan till den framtida luckan enligt schemat nedan

Följande bild visar den färdiga produkten med isolering i sektion

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

De mest använda materialen för tillverkning av vindluckor är trä, metall och olika plaster. Det finns också exotiska versioner, till exempel helt tillverkade av vakuumexpanderad polystyren.

Metallluckor

Dörrar av metall är pålitliga, starka och hållbara, men samtidigt är de ganska tunga strukturer. Installation av en sådan lucka bör möjliggöra fastsättning med fjädermekanismer och hydraulcylindrar för att underlätta att öppna dörren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallluckan behöver också ett bekvämt och långt manipulatorhandtag. Om du inte vidtar nödvändiga åtgärder kommer inte varje familjemedlem att kunna öppna ett sådant omslag. Dessutom ökar risken för blåmärken och oavsiktlig skada. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till styrkan hos själva takplattorna själva och deras förmåga att motstå installationen av en skrymmande multikilogramstruktur.

Träluckor

Träluckor är mycket mindre hållbara, men deras vikt är betydligt mindre, de är lättare att montera tillsammans och de kräver inte ytterligare förstärkning av stödet som de är installerade på. Trälocket kan lyftas utan större ansträngning, och det ser vackert och presentabelt ut i interiören. Det mest populära är tillverkning av lärklock, men björk, asp och ek används också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland för omslaget används själva fragmentet av golvgolvet, erhållet genom att klippa ut vindsöppningen. Lådan för montering av en trälucka är som regel gjord av en stång, som säkerställer korrekt geometri i strukturen och låg restfuktighet, och kräver inte mycket snickeri och yrkeskompetens. När man föredrar trä är det nödvändigt att komma ihåg behovet av att förbättra träets brandbekämpningsegenskaper med en specialiserad impregnering.

Plast

Plastluckor är mindre populära, men mycket bekväma. Som regel används samma polyvinylklorid i sådana alternativ som vid installation av plastfönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Relaterat material

Som värmare är det bästa alternativet att använda ekologisk mineralull. Mindre vanligt använt polystyrenskum - ett material bestående av styrengranuler fyllda med naturlig eller koldioxid. För att tillhandahålla ångspärr skulle en bra modern lösning vara en ångspärr av polyeten, som är en perforerad tunn film av polyeten i form av ett membran. Filmen placeras på båda sidor av isoleringsskiktet med den grova sidan utåt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar man det själv?

Först och främst måste du välja rätt plats för hålet.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att locket på den framtida vindluckan ska öppnas enkelt och utan hinder. Placera inte heller luckan under spärren för att inte störa utgången till vinden. Du måste välja en plats där det inte finns några golvbalkar för att inte minska takets styrka, och om golven är gjorda av betong är det vettigt att montera en lucka i korsningen av två plattor.

Den framtida trappan, om den är planerad för installation, bör inte blockera passager till andra rum. Om det är en infällbar struktur är det dessutom nödvändigt att reservera ytterligare utrymme för det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensionerna för den framtida öppningen väljs utifrån ägarens behov ., men om du planerar att köpa färdiga standardsatser eller köpa en del av strukturerna, kan du fokusera på standardparametrarna - 120x60 cm. Om regelbunden förflyttning av stora föremål inte är planerad till vinden, är dessa dimensioner vanligtvis tillräckliga för normal drift.

Det första steget beror på golvets material. Om golven är betong behöver du en borrhammare, en slipmaskin och en slägga.

Du måste börja med att markera platsen för den framtida öppningen med en penna.

Bild
Bild

I hörnen av den avsedda rektangeln är det nödvändigt att placera en perforator med en borr, som garanterat överstiger tjockleken på överlappningen i dess längd. Därefter bör du borra 4 genomgående hål i hörnen och sedan, med en slipmaskin med en skiva på betongen, gå längs alla sidor av den planerade luckan och undvika att verktyget träffar golvförstärkningen. Det är värt att undersöka öppningen för tomrum och svaga punkter, sedan måste du borra igenom dem och slå ut resterna av betong med en slägga. I slutet av processen är det nödvändigt att ta bort resterna av armeringen och släta ut öppningens kanter med en diamantbelagd skiva.

Om taket är av trä blir processen mycket enklare . Hålet skärs i träet med en grovskuret sticksåg och skärs sedan rent med en cirkelsåg. Ännu bättre, om du kan få en oscillatorkniv, tar förberedelsen av öppningen en minimal tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter görs en rektangulär låda av trästycken med en storlek på cirka 30 mm med avsättning för framtida mantel av öppningen på 4-5 cm på varje sida.

Lådan kan sys med plywood eller fiberboard. Ramen i öppningen är fixerad på speciella ankare. Skyddet är tillverkat av en träbit med önskad tjocklek och förstärker det med en diagonal distans, säkrad med självgängande skruvar.

En ångspärr, ett lager isolering och ytterligare ett lager av polyeten ovanpå placeras på själva lockets botten. Isoleringsmaterial limmas eller fixeras med en träplanka. Det översta lagret sys upp med plywood eller speciella frontplattor och paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga luckan till basen är fäst vid gångjärnen från vilken sida som helst som är bekväm för ägarna och läggs runt omkretsen med ett tätningsmedel. Öppningen kan dessutom mantlas med ett hölje, och själva luckan kan utrustas med ett bekvämt handtag och dörrstängare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det inte en alltför svår uppgift att göra din egen lucka med vissa färdigheter och verktyg.

Du kan köpa och installera ett färdigt byggpaket, som har ett antal betydande fördelar:

  • Färdiga kit innehåller detaljerade installationsanvisningar.
  • Två personer räcker för att installera satsen
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Färdiga stegar finns i olika modifikationer som passar olika behov och lokaler, kännetecknas av en hög grad av tillförlitlighet och säkerhet som garanteras av leverantören. Alternativ med steg som har en halkskyddande beläggning är populära.
  • Köpta luckor är estetiska och ergonomiska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Tänk på följande när du väljer och installerar en lucka:

  • om golven är av trä kan du göra en öppning till vinden och isolera den direkt i golvträdet utan att använda en extra ram;
  • gångjärn kan monteras från vilken bekväm sida som helst, men taksystemets struktur måste beaktas;
  • en självtillverkad dörr måste förstärkas med ett trästag för att hålla den vikt som krävs;
Bild
Bild
  • om vindrummet redan är isolerat är det inte nödvändigt att isolera dörren med ett tjockt lager mineralull;
  • mekanismerna för att öppna och stänga luckan bör väljas så enkelt och bekvämt som möjligt - det är mindre risk för sammanbrott och, som ett resultat, brist på snabb åtkomst till rummet;
  • för att fixera luckan i öppningen kan du använda konventionella dörrgångjärn som är lämpliga i designen;
Bild
Bild
  • den moderna marknaden erbjuder färdiga brandluckor som inte är gjorda av metall, utan av trä som redan är behandlade med en antiseptisk och värmebeständig impregnering (brandskyddsmedel);
  • installation av stängare och hydraulcylindrar kommer att underlätta öppning och stängning av luckan;
  • Om en eldlucka föredras, måste dörren öppnas strikt och uteslutande på vinden av skäl för korrekt funktion och säkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan välja en fällbar taklucka, som drivs elektriskt.

Ett sådant hemlagat alternativ bör ha en högkvalitativ finish och pålitliga beslag. Det kommer inte att krävas mycket för att lyfta. Laz kan vara kall och varm.

Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Du kan hämta en designermodell av vindluckan. Dess pris blir därför något högre, men det passar många inredningsstilar och passar harmoniskt in i dem.

Om det inte tilldelas för mycket pengar för köpet, kan du välja en standardmodell bland kvalitetsmaterial.

Den fällbara takluckan är mycket kompakt. Detta alternativ är ganska funktionellt.

Rekommenderad: