Vindstrappa (72 Bilder): Sorter Och Storlekar Av Metallviknings- Och Glidkonstruktioner Till Vinden I Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Vindstrappa (72 Bilder): Sorter Och Storlekar Av Metallviknings- Och Glidkonstruktioner Till Vinden I Ett Privat Hus

Video: Vindstrappa (72 Bilder): Sorter Och Storlekar Av Metallviknings- Och Glidkonstruktioner Till Vinden I Ett Privat Hus
Video: How to Install an Attic Ladder 2024, Mars
Vindstrappa (72 Bilder): Sorter Och Storlekar Av Metallviknings- Och Glidkonstruktioner Till Vinden I Ett Privat Hus
Vindstrappa (72 Bilder): Sorter Och Storlekar Av Metallviknings- Och Glidkonstruktioner Till Vinden I Ett Privat Hus
Anonim

I privata hus, där det alltid finns en vind, spelar en vindstrappa en viktig roll. Det är nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt valet av denna design.

Moderna butiker kan hjälpa till med detta genom att erbjuda ett rikt sortiment av olika färdiga produkter. Men det är ofta svårt att bestämma vilken trappa som är bättre att installera i huset. Därför är det viktigt att lära sig i förväg om funktionerna, typerna och egenskaperna hos vindsstrukturer.

Särdrag

Loftet är ett fack som upptar det övre territoriet i ett privat hus och är anslutet till resten av territoriet med hjälp av trappor. Trappan installeras direkt till entrén till vinden. En tät anslutning är nödvändig så att inga hål bildas där benet kan fastna.

Trappan kan placeras i ett rum som är anslutet till vinden och utanför och bildar en "kall" ingång till vinden. Den inre strukturen kan göras i olika variationer, men en förutsättning är trappans harmoni med det inre av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten ska inte sticka ut från det allmänna konceptet eller blekna mot bakgrund av en iögonfallande design. Utomhusvariationen bör kombineras med utformningen av byggnadens fasad. Det är nödvändigt att välja lämpligt material som är resistent mot olika väderförhållanden … En viktig egenskap hos vindstrappor är graden av deras tillförlitlighet. Oavsett vilken fixeringsmetod strukturerna har, de måste hålla fast vid vindöppningen och bära mycket vikt.

Material, typer och storlekar

Det finns många sorter av trappkonstruktioner för vinden. Var och en av dem skiljer sig åt i ett antal karakteristiska drag, men de innebär alla obligatorisk närvaro av en lucka - en vindöppning genom vilken åtkomst till vinden sker. Luckan är ofta också innehavaren av vindstrappan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller valet av trappor överväger köpare vanligtvis flera sorter, enligt designen.

Monolitisk

Denna design kallas standard. Den presenteras i form av en komplex ram med steg som upptar hela området från golv till luckan. Ett särdrag hos en sådan produkt är dess soliditet: stegen kan inte flyttas eller tas bort om det behövs.

Sådana mönster är typiska för klassiska gamla hus. De har ofta en komplex form och design, de skruvar eller marscherar. Ibland kan utrymmet under en sådan struktur utföra en separat funktion (används till exempel som förråd).

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva

Spiraltrappan är en smal spiralstruktur. Ofta är en sådan struktur utrustad med ett räcke av ett annat material än det som användes för att skapa själva ramen.

Spiraltrappor är gjorda av olika material och förkroppsligas i en mängd olika stilar. Denna design kräver att rummet som leder till vinden har tillräckligt högt i tak ., annars kommer trappböjarna att se löjliga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikbar

Denna typ av loftkonstruktion med en dörr har varit mycket populär på sistone. Den innehåller många typer av trappkonstruktioner.

Själva trappan är en mobil struktur som fälls på olika sätt och inte stökar upp utrymmet. Vikningsalternativen är utrustade med många intressanta mekanismer som gör att du kan maskera trappan på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hopfällbar

Sådana modeller har en ganska komplicerad design. De är inte beroende av fastsättning på luckan, eftersom de fälls fast på väggen när de är vikta.

Med hjälp av speciella kortöglor fixas stegen. En sådan trappa låter dig spara utrymme så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande

Vindtrappans glidmekanismer är inte mindre populära. Trappan är uppdelad i sektioner, som är anslutna till varandra med hjälp av metallrör. Särskilt populär är den tredelade designen … När de är monterade är det svårt att märka det tydliga arrangemanget av stegen i en sådan trappa; när de demonteras är de exakt fixerade, medan varje steg är tydligt på sin plats.

En sådan stege är inte bland de mest stabila, den har vissa viktbegränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med teleskopmekanism

Bland glidstegen ägnas särskild uppmärksamhet åt konstruktioner med teleskopmekanism. Kärnan i en sådan struktur ligger i det faktum att sektionerna i det vikta läget är varandra i varandra.

När stegen måste demonteras förlängs sektionerna en i taget (som en teleskopmekanism). De tjockaste delarna är de lägre, det är i dem som resten av sektionerna placeras under montering (ju högre sektion, desto tunnare är ramen). När den är monterad tar stegen upp lite plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Infällbar

På ett annat sätt kallas en sådan stege för dragspel eller sax. Dess sektioner presenteras i form av rhombuses eller ovaler, fästa ihop på ett speciellt sätt. Komprimeringsmetoden för denna design liknar en harmoniumkompressionsmekanism.

Oftast är en sådan lätt struktur gjord av metall, den behöver noggrant underhåll så att trappan inte gnisslar när den demonteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bifogad

Denna typ av stege innehåller raka bärbara strukturer eller trappstegar. De placeras i en viss vinkel under vindluckan och tas vid behov bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Demonteringstyp

Stegar till vinden klassificeras efter hur de demonteras. Låt oss överväga de viktigaste mekanismerna.

Manuell

Med hjälp av en speciell käpp monterad i taket hakas den monterade strukturen på en speciell krok och dras mot sig själv. Ofta krävs det inte att man utövar stor kraft för att få stegen till arbetsläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med drivning

Elektriskt drivna takprodukter möjliggör automatisk förlängning av stegen med fjärrkontroll.

Denna metod är särskilt bekväm om ditt hem har högt i tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material

Förutom de grundläggande alternativen för trappanordningen är en viktig egenskap för att dela produkter i grupper materialet från vilket produkten är tillverkad. Det finns flera typer av råvaror för tillverkning av vindstrappor.

Trä

Trä är det mest populära materialet för att göra trappor. Komplexa strukturer som spiraltrappor och kompakta vikningsmodeller är gjorda av den. Det mest prisvärda alternativet är tall, ibland används lönn eller ek i produktionen ..

Strukturerna är ganska starka och solida, men under vissa förhållanden kan trappan ruttna. För att undvika detta, det är nödvändigt att regelbundet bearbeta stegen med speciella föreningar eller applicera en skyddande beläggning på den … Glöm inte bort medlen mot träparasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Det näst mest populära materialet är metall. Det används främst för att skapa trappor som leder till vinden från gatan. Inuti huset kommer en sådan design att vara lämplig om den kombineras med en viss interiörstil. Metallens obestridliga fördel är dess styrka, men under förhållanden med hög luftfuktighet kan rost och korrosion uppträda på trappan (vid användning av en speciell järnmetall).

Det är nödvändigt att täcka strukturer med speciella korrosionsskyddande föreningar … Till skillnad från ett träsystem är en metaltrappa inte så lätt att göra själv. Metalltrappan lider inte av brand, vid brand kommer det inte att hindra utgången från vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på relevansen av olika material:

  • Rostfritt stål populär för fällbara stegar. Det är lätt och mycket motståndskraftigt mot fukt. Sådana strukturer måste smörjas regelbundet så att mekanismerna fungerar tyst.
  • Aluminium kan ses i teleskopiska vindkonstruktioner. Detta material används på grund av sin låga vikt. Detta skapar ytterligare bekvämlighet vid drift av stegen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För enskilda delar av strukturen (steg eller räcken) används ytterligare material: gummi och PVC … De hjälper till att undvika onödig glidning på metallkonstruktioner. Genom att skapa ett starkare grepp om olika skosulor och händer förhindrar dessa skyddsmekanismer att de glider i trappor och skadas.
  • Kombinationstrappan är populär i utformningen av utrymmet mellan rummet och vinden. En sådan stege kan bestå tillverkad av en kombination av trä och metall, ibland ser trä lämpligt ut med glas , det finns en kombination av trä och rostfritt stål. Alla dessa kombinationer öppnar ett stort utrymme för fantasi. Genom att kombinera material kan trappan bli en ljus accent i interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild

Storleksval

Ett annat viktigt tecken på vindstrappor som du bör vara uppmärksam på är produktens storlek.

För att inte misstas med måtten måste du, utöver den möjliga viktbelastningen på produkten, ta hänsyn till ett antal nyanser.

Takhöjd i rummet

Om strukturen är för stor, kränks dess styvhet, det blir osäkert att gå på en sådan struktur. Det minsta antalet steg är vanligtvis 13 stycken, och det högsta är upp till 16 stycken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trappans lutningsvinkel

Han får inte gå utöver intervallgränser från 65 till 75 grader … Med ett högre värde reduceras enhetens säkerhetsgrad avsevärt, med ett lägre värde ser själva designen oförutsägbar ut.

Hushållens tillväxt och stegbredd

Denna indikator påverkar höjden och bredden på stegen. Avståndet mellan stegen bestäms av standarden, med hänsyn till den genomsnittliga längden på ett mänskligt steg, den är vanligtvis drygt 19 cm.

Bara med hänsyn till alla ovanstående parametrar kommer du att kunna ta hand om det vackra utseendet på trappan till vinden och din säkerhet under driften.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Var och en av trappmodellerna som leder till vinden har sina fördelar och nackdelar som du behöver veta innan du köper ett visst alternativ.

Bild
Bild

Monolitiska strukturer har ett antal fördelar. Låt oss notera de viktigaste:

  • Eftersom produkterna består av hållbara material och har en ganska tät ram är det svårt att deformera dem under drift. Med rätt vård behåller dessa typer sin form, storlek och presentabilitet mycket längre än vikningsstrukturer.
  • Med ett ovanligt utseende gör monolitiska produkter ett starkt intryck på gästerna och ger estetiskt nöje. På grund av sådana strukturer är det möjligt att betona statusen för husets ägare och ge hemmet ett lyxigt utseende.
  • Vid tillverkning av sådana trappor är den största variationen av material tillåten. Om strukturen i andra fall huvudsakligen är stål eller trä, i fallet med en monolitisk produkt, används olika dekorativa material, inklusive metall och glas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Icke-standardalternativ har också nackdelar:

  • De tar extra plats. Sådana strukturer kräver mycket utrymme, lokalerna måste vara tillräckligt stora. Detta är särskilt nödvändigt om du vill installera en spiraltrappa till vinden.
  • Sådana stora föremål är ofta mycket dyra, särskilt om högkvalitativa och dyra material används för tillverkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bifogade strukturer, även om de används tillfälligt för reparationsarbete, har ett antal fördelar och nackdelar.

Låt oss markera de positiva egenskaperna:

  • Rörlighet … Dessa stegar kan tas bort efter användning i ett särskilt avsett förvaringsutrymme, vilket sparar utrymme.
  • Billighet … Bifogade modeller är gjorda av enkla material. De är inte utrustade med ytterligare efterbehandling och inredning, så deras priser är ganska låga.
  • Användningsprincip sådana strukturer är optimalt enkla. Det räcker att fästa produkten i önskad vinkel mot vindöppningen eller demontera själva strukturen till ett stabilt läge (i fallet med en trappstege).
  • Om produkten är skadad, lätt att reparera eftersom det inte är nödvändigt att koppla bort stegen från fästmekanismen, kan arbetet utföras på valfri plats för dig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bifogade strukturer har också nackdelar:

  • Stege är inte alltid lätt … Vissa träprodukter har en mycket imponerande vikt, inte varje hushållsmedlem kan självständigt flytta produkten till vindluckan.
  • Säkerhetsnivån för tillhörande strukturer är låg … Vid otydlig fixering med ett stöd kan stegen ändra lutningsvinkeln, bli instabil eller helt kollapsa. Sådana strukturer har inte alltid en tydlig infästning med en lucka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fällbara stegar, som blir allt mer populära, har också sina positiva och negativa egenskaper:

  • Sådana produkter sparar utrymme så mycket som möjligt. När de är vikta kan de förvaras i luckan och skapa ett perfekt plant tak. Denna förmåga låter dig inte störa rummet.
  • På grund av möjligheten att utrusta konstruktionerna med en elektrisk drivenhet är de enkla att använda. Även med en mekanisk demonteringsmetod tar trappans layout inte mycket tid.
  • Eftersom stegen är ordentligt fäst vid öppningen av själva luckan, garanteras större säkerhet under driften.
  • De flesta vikningsstrukturerna är lätta i jämförelse med de bifogade motsvarigheterna. Mekanisk demontering kräver inte mycket ansträngning för att få produkten att fungera.
Bild
Bild
  • Fällbara stegar är lämpliga för en mängd olika stilar (från land till högteknologisk). Detta gör att du kan välja en design som passar perfekt in i interiörkonceptet.
  • I jämförelse med monolitiska modeller kan det noteras att priset på en vikbar produkt är demokratiskt. Mycket material spenderas inte på tillverkning av en trappa; sådana produkter kräver inte stora ekonomiska utgifter.
  • Med hjälp av en speciell lucka kan du skapa en isolerad zon i taket. Samtidigt är trappan kompakt infälld, vilket skapar ett estetiskt utseende i rummet och håller rummet varmt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också negativa funktioner:

  • För att installera mekanismen måste du i de flesta fall söka hjälp från specialister.
  • Om en stege går sönder (särskilt om konstruktionen är utrustad med en elektrisk drivenhet) blir det problematiskt att reparera den.

Urvalstips

För att välja en färdig vindtrappa av vilken typ som helst måste du lyssna på rekommendationer från specialister som har härlett vissa kriterier för att välja trappor som leder till vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss notera de viktigaste landmärkena:

Säkerhet

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt det om din familj har små barn eller äldre hushållsmedlemmar. I det här fallet är det absolut nödvändigt att föreskriva sådana faktorer som närvaro av räcken och den möjliga risken för glidning på en yta av ett visst material.

Kompakthet

Detta kriterium beror på hur viktigt det är för dig att dölja vindöppningen. Denna prioritet kommer att avgöra om strukturen kommer att vara synlig från rummet, eller om den kommer att vara helt dold bakom en lucka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarvänligheten

Ge valet av en sådan mekanism så att alla familjemedlemmar, oavsett höjd och byggnad, kan använda enheten på egen hand. Var uppmärksam på lätta aluminiumprodukter.

Montering

Alla modeller är inte lätta att installera i öppningen. Beräkna din styrka mer noggrant. Tänk på alla funktioner i rummet som kan störa installationen av vissa strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Se till att trappans utformning matchar konceptet med det inre av rummet där den ska placeras.

Pris

Kostnaden är en viktig faktor. Den definierar antalet produktvarianter som du kan betrakta som ett potentiellt köp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i luckan

Det är bättre att välja en isolerande låda som inte släpper in kall luft i rummet som gränsar till vinden. Om du bor på platser med ett varmt klimat kan du ignorera denna rekommendation.

Beräkning av parametrar

Oavsett om du väljer en struktur från trä eller metall, är det viktigt att överväga ett antal parametrar för att skapa den perfekta ingången till vinden.

  • Maximal tillåten höjd produkterna får inte överstiga 350 cm.
  • Standardmått för öppningar för luckan är 80 x 70.
  • Minsta tillåtna vinkel lutningen är 55 grader.
  • Tänk på vilken typ av vindöppning , som kan vara tak, vägg eller hörn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till alla nödvändiga indikatorer kan du välja den perfekta trappan till vinden eller vinden. Även med en minimal avvikelse från vissa parametrar kan andra indikatorer förändras.

Hur ska man ordna?

Det finns olika alternativ för placering av strukturer som leder till vinden. De beror på placeringsfaktorn för själva strukturen. Gatortrappor är vanligtvis placerade längs husets vägg för att inte korsa fönsteröppningar. Detta kräver ett betydande område, därför görs i de flesta fall en sådan struktur på sidan av huset där det finns ett minimum av fönster. Det är viktigt att utrusta ett litet område framför ingången till vinden, se till att förse det med ett räcke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en spiraltrappa ser skrymmande ut hemma, är en sådan struktur mycket mer lämplig för gatan. Stegen är inte så övergripande lång, därför kan den installeras på sidan där det finns fönster, det kan mycket väl ta avståndet mellan dem.

När du installerar trappor till vinden, bör du komma ihåg det det bör inte störa rörelsen i rummet … En monolitisk trappa installeras vanligtvis i ett hörn eller längs en vägg utan fönster. Placeringen av de mobila strukturerna påverkas avsevärt av platsen för luckan.

Om trappan är kompakt kan den installeras i nästan vilken del av rummet som helst. Placera inte en fällbar stege direkt framför en dörröppning : så att du kommer in i rummet kan du slå den demonterade enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Genom att sammanfatta alla rekommendationer från experter och erfarna användare kan du göra en lista med universella tips för att välja och installera trappor till vinden:

  • Tänk på funktionerna i husets layout.
  • Ta hänsyn till hur ofta trappan till vinden används.
  • Kontrollera produktens kompatibilitet med det inre av rummet innan du köper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Använd endast produkter från betrodda tillverkare, som tidigare har studerat företagens recensioner.
  • Ta hand om din egen säkerhet när du väljer design.

Med hänsyn till alla listade tips, krav och egenskaper kan du välja den perfekta modellen för trappor till vinden, som kommer att vara en funktionell detalj i interiören och intressant komplettera inredningen i rummet.

Rekommenderad: