Isolering Av Vindsgolv: Hur Man Isolerar En Kall Vind Och Hur Man Väljer Den Bästa Isoleringen För En Armerad Betongplatta Och Träbjälkar

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Vindsgolv: Hur Man Isolerar En Kall Vind Och Hur Man Väljer Den Bästa Isoleringen För En Armerad Betongplatta Och Träbjälkar

Video: Isolering Av Vindsgolv: Hur Man Isolerar En Kall Vind Och Hur Man Väljer Den Bästa Isoleringen För En Armerad Betongplatta Och Träbjälkar
Video: How To Insulate Your Attic Easily - ISOVER Attic Insulation 2024, April
Isolering Av Vindsgolv: Hur Man Isolerar En Kall Vind Och Hur Man Väljer Den Bästa Isoleringen För En Armerad Betongplatta Och Träbjälkar
Isolering Av Vindsgolv: Hur Man Isolerar En Kall Vind Och Hur Man Väljer Den Bästa Isoleringen För En Armerad Betongplatta Och Träbjälkar
Anonim

Taket skyddar olika byggnader och strukturer från nederbörd och vind. En vind under taket fungerar som gränsen mellan den varma luften från huset och den kalla miljön. För att minska utflödet av värme från det uppvärmda rummet till utsidan används värmeisolering av vinden.

Varför isolera?

För bekväma levnadsförhållanden på vintern värms husen upp, vilket förbrukar en enorm mängd värmebärare. Kostnaden för uppvärmning ökar bara för varje år. För att spara kostnader och minska värmeförluster installeras energibesparande tvåglasfönster och väggar, golv och tak isoleras med värmeisolerande material.

Mer än en tredjedel av värmen från huset kommer ut genom taket när den varma luften stiger uppåt. Genom det oisolerade taket lämnar varma strömmar vardagsrummen och rusar in på vinden, där de i kontakt med takbeläggningen bildar kondens på golvbjälkarna och taksystemet. Hög luftfuktighet leder till försämring av materialet och tillväxt av svampar, vilket minskar takkonstruktionens hållbarhet.

Bild
Bild

Om vindrummet används aktivt eller fungerar som vind, är själva taket isolerat. När vinden inte används är vindsgolvet isolerat. Installation utförs på balkarna på en kall vind.

I det här fallet kan du uppnå isoleringens multifunktionalitet:

  • skydd mot varm varm luft på vinden under sommarperioden gör att bostadsutrymmet förblir svalt;
  • ljudabsorberingsfunktion: buller från ylande vind och nederbörd minskar;
  • kvarhållning av varm luft inomhus under uppvärmningssäsongen uppnås genom skapandet av en isolerande barriär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av olika typer av isolering kommer att minska värmeförlusten med 20%, vilket förlänger takets livslängd utan att reparera och byta ut träelement.

Typer av vindsgolv

Beroende på plats är golven uppdelade i mellangolv, vind, källare eller källare. För att skapa tak och golv i byggnader konstrueras bärande element bestående av balkar och plattor. Armerade betongplattor, stål- och träbjälkar används som vindsgolv. Vid uppförande av höghus i tegel och panel används armerade betonggolv. Balkgolv används i lågkonstruktion. På träbjälkar finns en balk, stockar och brädor av en stor sektion, som läggs på de bärande väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av golv, trä eller betong, har sina egna fördelar och nackdelar . Armerade betongplattor är hållbara och brandbeständiga, men svåra att installera och kräver ökad väggstyrka under konstruktionen. Trägolv har en lägre belastning på bärande väggar, är lämpliga för konstruktion med alla typer av byggmaterial, de monteras utan inblandning av anläggningsutrustning. Nackdelen med trä är dess brandrisk, därför behöver träkonstruktioner ytterligare bearbetning med flamskyddsimpregnering.

Oavsett vilket material vinden på golvet är är det nödvändigt att utföra värmeisoleringsarbete, eftersom betongens och träets värmeledningsförmåga är hög. Isoleringsschemat består av en ångspärr, själva isoleringsmaterialet och vattentätning, som bildar en skiktkaka som hjälper till att utföra en skyddande funktion för taket och uppvärmda rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vindsgolv, som tjänar till en lokalindelning på flera nivåer, måste uppfylla vissa egenskaper:

  • Styrka. Överlappningar måste tåla tung belastning.
  • Brandmotstånd. Brandmotståndsgränsen regleras av tekniska krav. Det är olika för alla material: betong tål 1 timme och obehandlat trä - 5 minuter.

Olika material

Innan du väljer ett isoleringsmaterial måste du förstå de olika värmeisolatorerna som produceras, med hänsyn till deras grundläggande egenskaper och egenskaper. Efter typ av installation är värmeisoleringsprodukter indelade i: rull, bulk och platta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rulla

Mineralull produceras i form av mjuka rullar. Detta fibrösa material finns i tre varianter - stenull, glasull och slaggull. För råvaror vid tillverkning av stenull används berglegeringar. Glasull tillverkas av sand, dolomit och glasavfall. För slaggull används metallurgiavfall - slagg. Vindar är isolerade med basaltull och glasull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull har följande fördelar:

  • bränn inte, smält vid höga temperaturer;
  • gnagare startar inte;
  • tillgängligt;
  • bekvämt för läggning;
  • är lätta.
Bild
Bild

Den negativa punkten vid användning av bomull är dess hygroskopicitet och låga miljövänlighet. Bomull absorberar vatten väl, vilket minskar dess värmeisoleringsegenskaper. När du lägger glasull måste du följa säkerhetsregler och använda personlig skyddsutrustning. Materialets miljövänlighet är låg, eftersom fenol-formaldehyder, som är skadliga för människors hälsa, används vid produktion av mineralull.

Bild
Bild

För att fukt inte ska tränga in i bomullen är det nödvändigt att noggrant följa installationstekniken med ångspärrfilmer och ett vattentätande lager, vilket lämnar luckor för ventilation. Med rätt isolering med mineralull och efterlevnad av alla tekniska krav kan du uppnå ett ekonomiskt värmeisolerande skikt av hög kvalitet.

Valsat polyetenskum, eller izolon, används för komplex värmeisolering och som en vattenånga-isolator. Det är en skummad polyeten med en tjocklek på 0,3-2,5 cm med ett ensidigt folielager. Izolon har värmeavledande, brandsäkra och hydrofoba egenskaper.

Bild
Bild

Bulk

I form av fraktioner av olika storlekar används följande typer av bulkisolering:

  • sågspån;
  • sugrör;
  • slagg;
  • vermikulit;
  • expanderad lera;
  • skumglas;
  • ecowool;
  • polyuretanskum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Husen var länge isolerade med sågspån tills moderna värmare lanserades för massproduktion. De främsta fördelarna med sågspån är hög miljövänlighet som orsakas av råvarornas naturlighet, låg vikt och materialtillgänglighet för en slant. Den största nackdelen med sågspån är materialets brandfarlighet. Vid absorption av fukt kan sågspån också bli mögligt. Spånskiktet skadas lätt av möss.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halmisolering är en traditionell rustik metod för att hålla ditt hem varmt. Det är lätt och prisvärt material. På grund av den höga värmeledningsförmågan bör halmskiktet vara stort - upp till en halv meter.

De negativa sidorna är uppenbara:

  • halm fungerar som en bra livsmiljö för gnagare;
  • tänds snabbt och brinner bra;
  • blir våt och ruttnar;
  • kakor, vilket minskar isoleringsskiktet.
Bild
Bild

Slagg är en råvara från metallurgiskt avfall. Slagpimpsten och masugnsslagg har länge använts som en billig återfyllningsisolator. Det är obrännbart, hållbart och billigt material.

Som ett resultat av svullnad av glimmer bildas vermikulit - en naturlig, lätt och hållbar isolering. Värmekonduktivitetskoefficienten är jämförbar med mineralullens. Dess absorberande egenskaper gör det möjligt att inte installera vattenskydd. Vermikulit påverkas inte av brand.

Bild
Bild

Expanderad lera är ett ljust granulat. Naturligt mineralmaterial är miljövänligt, hållbart och obrännbart. Bland fördelarna med uppvärmning med expanderad lera är det värt att notera enkel installation - granulerna är helt enkelt utspridda på vinden med den önskade skikttjockleken. För att uppnå tillförlitligt termiskt skydd i olika regioner läggs expanderad lera med en tjocklek på 20-40 cm. Ett stort lager av expanderad lera är tungt, därför beaktas möjligheten att ladda på trägolv.

Bild
Bild

Skumglas tillhör den fyllande lågvärmeisoleringen. I produktionen skummas avfallet från glasindustrin och får en isolator av hög kvalitet. Skumglas kännetecknas av fuktbeständighet, styrka, miljövänlighet och hållbarhet. Den höga kostnaden för skumglas är en begränsning för utbredd användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ecowool är en modern cellulosaisolering.

Fördelar med att använda ecowool:

  • naturlig antiallergen komposition;
  • flamskyddsmedel ger brandmotstånd;
  • tappar inte värmeledningsförmågan när den är våt.

Polyuretanskum tillhör kategorin bulkisolering. Polyuretanskum är en flytande plast som inte behöver ångspärr och vattentätning. Den har den lägsta värmeledningsförmågan, vilket ger en liten isoleringstjocklek höga värmeisoleringsegenskaper. Beläggningen appliceras i ett kontinuerligt lager utan sömmar, som täcker alla sprickor. Vattenavvisande egenskaper hindrar svampar och bakterier från att föröka sig på vinden. Styrka under stelning ger inte gnagare en chans att starta. Kompositionen innehåller ämnen som ger polyuretan brandbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan har bara en nackdel - det höga priset. Detta beror på användningen av professionell kompressionsutrustning för sprutning av skum. Vi måste ta hjälp av specialiserade företag.

I plattor

Tallrikar och mattor i olika storlekar tillverkas:

  • Frigolit;
  • extruderat polystyrenskum;
  • mineralull;
  • vass;
  • tång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolitskivor består av polystyrenkorn.

Polyfoam har följande funktioner:

  • låg värmeledningsförmåga gör den till en effektiv värmeisolator;
  • mycket lätt, enkel att installera;
  • mycket brandfarligt, avger giftiga ämnen när temperaturen stiger;
  • vattentät;
  • inte resistent mot mekanisk påfrestning;
  • populariteten av skum beror på dess billighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Extruderat polystyrenskum är samma skum som produceras genom extrudering. Detta gör att du kan bevara alla fördelar med skum, förvärva en ökad densitet som tål tung belastning. I de expanderade polystyrenplattorna finns spår, vilket underlättar installationen utan luckor och skapar en kontinuerlig beläggning.

Ett av alternativen för produktion av mineralull är plattor, ofta ensidiga belagda med reflekterande aluminiumfolie. Folie fungerar som en ångspärr och reflekterar värme från huset. Miniplattan är bekväm att använda för självmontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vassmattor och algstegar produceras i form av komprimerade briketter. Naturliga, naturliga, lätta material - vass och alger - används som råvaror. Höga ekologiska och ånggenomsläppliga egenskaper gör dem lämpliga för träbyggnader. Problemet med brandsäkerhet underlättas av bearbetning av råvaror med brandsäkra föreningar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Vid val av värmeisoleringsmaterial beaktas typen av överlappning och egenskaperna hos isoleringen. De karakteristiska egenskaperna hos en värmeisolator blir ett avgörande kriterium.

Ett antal faktorer beaktas:

  • Värmeledningsförmåga. Den bästa isoleringen har låg värmeledningsförmåga med en liten skikttjocklek.
  • Vikt. Belastningen på golven beror på vikten.
  • Brandbeständighet och frostbeständighet. Materialet får inte ta eld.
  • Enkel installation.
  • Varaktighet. Isoleringen måste vara hållbar, inte kollapsa under påverkan av ogynnsamma förhållanden.
  • Ekologisk renlighet. Ju naturligare materialets sammansättning, desto säkrare är det för människors hälsa.
  • Pris. I privat konstruktion blir pris ofta huvudkriteriet.
Bild
Bild

Med hänsyn till alla materialets egenskaper kan du välja rätt isolering för ditt hem. Mineralullsisolering är ofta det bästa valet. Efterlevnad av installationsanvisningarna gör att du kan utföra värmeisoleringsarbete av hög kvalitet.

Beräkning av isoleringens tjocklek

I enlighet med SNiP -kraven för att bygga isoleringsmaterial beror isoleringens tjocklek på typ av isolering, uppvärmningens varaktighet och medeltemperaturen på vintern i en viss region.

Bild
Bild

Isoleringens tjocklek beräknas baserat på värmeledningskapacitetskoefficienten för ett visst material. Denna indikator anges på förpackningen för den köpta isoleringen. Dessutom väljs normens övre gräns för en fuktig miljö.

Värmekonduktivitetskoefficient för material Isoleringstjocklek
0, 03 12 cm
0, 04 16 cm
0, 05 19 cm
0, 06 24 cm
0, 07 29 cm

Funktioner i arbetet

Typen av överlappning bestämmer det särdrag hos värmeisoleringsarbetet. Installationsmetoder för värmeisolering skiljer sig åt beroende på typ av isolering.

På armerade betongplattor

Det är lätt att isolera en vind med en överlappning av armerad betong, eftersom vindsgolvet är plant. Som värmare är rullar av mineralull, en plattversion och eventuella bulkvarianter lämpliga. Materialets vikt kan ignoreras eftersom armerade betongplattor tål tunga belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan installera isoleringen genom att sprida materialet över ytan . I detta fall är expanderad lera, skumglas, vermikulit och slagg lämpliga. Vindrummet är preliminärt täckt med en ångspärrfilm. Strö sedan granulaten på det beräknade skiktet. Det översta lagret kan vara en cementbeläggning. Om vinden används som vind, ska ett betonggolv installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra läggningsmetoden innebär användning av svarv. Träblock är belägna på avståndet från bredden på rullen eller plattan på den isolering som används. Virkens storlek bör motsvara tjockleken på isoleringsskiktet. Det korrekta arrangemanget av vindrummet innefattar golv på undergolvet på svarvbjälkarna. Om skum eller skumplattor användes, görs en betongbeläggning. Vid användning av rullar av mineralull läggs plywood eller plankgolv.

På träbjälkar

I privata hus är det lämpligt att göra ett bjälklag. På balkarnas undersida görs ett nedfälld tak mellan första våningen. Från vinden på vinden återstår balkar, mellan vilka isolering placeras. För ett trähus är den bästa isoleringen ekowool, basaltull, vassmattor, skumglas och polyuretanskum.

Bild
Bild

En ångspärr läggs ovanpå balkarna med ett genomgående lock . Isolering läggs därefter. Om balkarnas höjd inte räcker för materialets tjocklek, byggs de upp med lameller. En förutsättning är isoleringen av själva balkarna. Detta hjälper till att förhindra frysning av strukturen. En isoleringsfilm läggs på isoleringen. Ett grovt golv av träbaserade paneler eller brädor läggs på stockarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Tjockleken på rulle- och plattvärmeisolatorn väljs med hänsyn till installationen i två eller tre lager. Detta hjälper till att undvika kalla broar. Varje efterföljande lager läggs med överlappande skarvar av det föregående. Flerlagermontering minskar värmeavledningen.

När man lägger isoleringsskivor är det nödvändigt att uppnå soliditet. För att göra detta skärs materialet noggrant, skenornas placering beräknas, alla sömmar och leder mellan mineliten och lådan förseglas.

Bild
Bild

När du bestämmer dig för att isolera vinden på egen hand får du inte glömma vattentätning och ångspärr, samt använda material som absorberar vatten. Detta kommer att leda till en minskning av isoleringens egenskaper och snabb försämring av isoleringen. Hållbarheten minskar vid felaktig installation, det kommer att vara nödvändigt att byta ut det värmeisolerande skiktet, vilket kommer att medföra onödiga kostnader.

Under installationen av ångspärren måste det kontrolleras att ångspärrfilmen eller membranet är installerat på rätt sida. När du använder isolering med ett folielager, kom ihåg att den reflekterande sidan är nedlagd. Folie minskar värmeförlust.

Rekommenderad: