Vindgolv: Ett Exempel På En Värmeteknisk Beräkning, Värmeisolering Av Träbalkonger Och Vattentätning

Innehållsförteckning:

Video: Vindgolv: Ett Exempel På En Värmeteknisk Beräkning, Värmeisolering Av Träbalkonger Och Vattentätning

Video: Vindgolv: Ett Exempel På En Värmeteknisk Beräkning, Värmeisolering Av Träbalkonger Och Vattentätning
Video: ISOLERARE 2 TEKNIK 5 ISOLERA MELLANBJÄLKLAG 2024, April
Vindgolv: Ett Exempel På En Värmeteknisk Beräkning, Värmeisolering Av Träbalkonger Och Vattentätning
Vindgolv: Ett Exempel På En Värmeteknisk Beräkning, Värmeisolering Av Träbalkonger Och Vattentätning
Anonim

En vind är ett mörkt eller halvmörkt utrymme som tjänar till att lagra onödiga saker och besöks endast ibland. Men för att en sådan del av huset inte ska orsaka besvär är det absolut nödvändigt att göra vindsgolven så tillförlitliga som möjligt - de måste vara både mekaniskt starka och garanterade att hålla värmen.

Vad det är?

Traditionellt anses vinden som det tekniska området som slutför strukturen, eftersom endast taket och taket, som är yttre strukturer, ligger ovanför det. I denna del av huset är det extremt sällsynt att ha bostäder, eftersom det vanligtvis används för livsstödssystem och gemensam infrastruktur. Men eftersom temperaturen i bostadens och det tekniska området i byggnaden inte kan skilja sig mer än 4 grader, är isolering av detta utrymme absolut nödvändigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Vinden, så att du kan utöka det utvecklade utrymmet på bekostnad av vinden, byggs fortfarande ganska länge och dyrt. Konstruktion kräver mycket ansträngning, dessutom måste du noggrant känna till arbetsmetoden och det är lämpligt att studera minst ett exempel på ett sådant arrangemang. Det är mycket lättare att helt enkelt isolera den övre delen av hemmet - detta kommer också att spara pengar.

Överlappning över träbjälkar görs oftast i form av en paj, som inkluderar:

  • rullning eller strandpromenad;
  • ett lager som stoppar utbredningen av ånga;
  • ventilationsgap;
  • isoleringsmaterial;
  • ytterligare ångspärr;
  • golv och ibland golv om vinden ofta besöks.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även på en kall vind är en dolk ett användbart element. Sådana strukturer kan ha en triangulär konfiguration eller göras i form av en oval. Vanligtvis placeras de på en meters höjd från golvet, utrustade med galler och persienner. Installationen av ett tak som kompenserar för värmeförluster genom detta fönster bör endast göras efter installationen av stödkonstruktionerna har slutförts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvalternativ

I de flesta fall är vindsgolvet av träbjälkar.

De karakteristiska egenskaperna hos detta alternativ är:

  • Begränsad överlappningslängd. Spännvidden från det ena stödet till det andra bör vara maximalt 450 cm.
  • Lätt konstruktion, vilket säkerställer minimal belastning på väggarna och följaktligen på fundamentet.
  • Bekväm installation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tillgängligheten av trästrukturer jämfört med andra material.
  • Hög förberedelseshastighet, liksom möjligheten att slutföra allt arbete på en dag, även utan användning av lyftmekanismer.
  • Kompatibilitet med alla ljudisoleringsalternativ.

Det är nödvändigt att omedelbart beräkna det optimala tvärsnittet av strålen, vilket ska motsvara belastningen på det, och det är också värt att ta hänsyn till rummets klimat och termiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Oavsett vilken design som valts är det att föredra att använda barrträ för huvudenheten, som är mest resistent mot hög luftfuktighet, svamp och ruttnande. Tillräcklig värmeisolering tillhandahålls av balkar med dimensioner på 15x20 cm, men tunnare (5x10 cm) är helt opraktiska. I intervallet mellan rullarna placeras lager av vattentätning, ångspärr och isolering. Det är bättre att fästa inte brädor på stöden, utan plywood med en tjocklek på 1,5-2 cm.

För att säkra det nedre golvet stoppas träklossar 5x5 cm , utsprånget som gör att du kan placera brädor eller ark. Rullen fästs på stängerna med självgängande skruvar. För mycket värmeisolering i en tegelbyggnad kan en mängd olika material användas. När balken sätts in i väggen hälls den med cementmurbruk (om murverkets tjocklek är två tegelstenar) eller lämnas fri om väggen är kantad med 2, 5 tegelstenar.

Bild
Bild

De flesta privata hus är utrustade med träbjälkar. Detta är ett ganska hållbart material, dessutom har det ett demokratiskt pris. En vind med träbjälkar kan dock endast göras när husets bredd och längd inte är mer än 10 meter, eftersom längre timmer inte produceras någonstans.

En metallbalk (I-balk) är starkare än en träkonstruktion - den tål en betydande belastning utan skador. Baksidan av sådana fördelar är konstruktionens tunga vikt, vilket inte tillåter användning i ett trähus. Armerade betongbalkar, erhållna på basis av armerad betong, som har gjorts noggrant, är endast tillämpliga i flerbostadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur isolerar man?

Betonghuset är ganska varmt - när det gäller frostskyddet är det tre gånger högre än strukturer gjorda av ihåliga keramiska tegelstenar med jämförbar tjocklek. I detta fall är det lämpligt att använda ett extra lager av vattentätning, eftersom sannolikheten för fuktinträngning och skada på materialet av det är mycket hög. Det är möjligt att isolera luftbetongbyggnader först efter 2-3 månader från konstruktionsdatumet.

Oftast förbättras deras termiska egenskaper med:

  • Frigolit;
  • extruderat polystyrenskum;
  • mineralull;
  • komprimerade blandningar för puts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera, vermikulit, perlit, glasull, polyuretanskum och torvplattor kan också användas för vindsgolvet. Men oavsett vilket material som väljs bör standardtekniken iakttas strikt.

Arbetsordning

Först och främst utförs en värmeteknisk beräkning. Oavsett resultatet kommer det att vara nödvändigt att skapa ett isolerande skikt med en tjocklek på 0,3 m. I fall där det av någon anledning blir mindre, måste du stå ut med otillräckligt värmeskydd. En del av isoleringsmaterialet placeras i mellanrummen mellan balkarna, och cirka 1/3 av det placeras ovanpå - detta tillvägagångssätt hjälper till att undvika utseende av kalla broar, vilket även balkarna själva visar sig vara.

Antag att någon form av teknisk bomull är vald . Fördelarna med en sådan produkt förnekar inte dess nackdel: en fin suspension vid kontakt med hud och slemhinnor, inklusive vid inandning, framkallar irritation. Det är bättre att lägga plattor ovanpå trägolvet, som är placerade i två lager i ett rutmönster.

Bild
Bild

Mineralullen ska klippas med en sax eller en kniv, skarven på kanterna ska vara tätt för att undvika värmeläckage. Du måste ta på dig speciella kläder i förväg: andningsskydd, handskar och skyddsglasögon. Vattentätning av en kall vind krävs om spärrensystemet inte skyddas mot fuktinträngning. Men även om den är skyddad är det osannolikt att en sådan åtgärd är överflödig.

Installation av takisolering

Installationen av ett isolerande lager på träbjälkar baserade på mineralull börjar med installationen av en ångspärr. Filmen placeras i enlighet med tekniken och uppnår en överlappning på 10 cm. Varje del som sticker ut utanför huvudblockets kant bör böjas runt. Fästpunkterna för folien på väggen kräver att materialet höjs med minst 5 cm, och mineralullens tjocklek beaktas också.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det andra steget kommer själva isoleringsmaterialet. Den skärs med konstruktionsknivar och ser till att bomullen inte klämmer och inte har sprickor, eftersom båda dessa faktorer kommer att försämra kvaliteten avsevärt. Bomull bör inte lyftas högre än balkarna. Om du måste skapa ett mycket tjockt lager, är huvudstrukturerna uppbyggda med ytterligare lameller eller en bar. Ovanpå isoleringen placeras ytterligare ett lager ångspärr, och först då utförs en grov finish.

Golvisolering

Många människor, för att öka bostadsutrymmet i huset, gör vinden till andra våningen. I detta fall har golvets isolering sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagersekvensen i ett trähus är följande:

  • taket på första våningen;
  • byggpapper;
  • bärande balkar av bra virke;
  • mineralull, den placeras i cellerna som bildas av strålarna själva;
  • ytterligare ett lager papper;
  • golvbeläggning.
Bild
Bild

Det är kategoriskt oacceptabelt att avvika från den här listan eller bryta ordningen på artiklarna i den, eftersom detta i hög grad försämrar skyddet mot värmeläckage och vatteninträngning. Ett par lager plywood läggs till isoleringen i "pajen" - det hjälper till att öka skyddet mot höga ljud. Och om, i stället för mineralull, expanderad lera används, läggs ett betonggolv över det på ett torrt sätt.

Golvet ska isoleras genom att lägga materialet i cellerna bildas av taksystemet. Tillverkare har tagit hand om att omvandla enkel teknisk ull till plattor som är mycket enklare och bekvämare att installera. För att kunna trycka plattan direkt in i cellerna bör dess tjocklek vara minst 20 cm. Professionella älskar denna metod, men amatörer är bättre på att överge den på grund av överdriven materialförbrukning. Det bästa alternativet är att placera plattorna under spärren och i mellanrummen mellan dem; om det behövs görs extra ramdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga panelmaterial endast under spärren i sig kommer att kräva skapande av ytterligare svarv, absorberande del av vindsvolymen. Därför är ett sådant beslut endast tillåtet i de fall där inga andra åtgärder alls hjälper. Om taket på andra våningen ligger under vinden, och inte under själva taket, är det nödvändigt att öka takets termiska skydd både underifrån och uppifrån.

För att isolera golvet på andra våningen för att ge ett optimalt resultat måste du inte bara arbeta med det. Även väggarna måste förberedas: stäng sprickorna med släp, blötlägg dem med antiseptika. Endast under detta villkor kan det garanteras att det vid alla förändringar i den yttre miljön blir varmt i alla delar av huset.

Bild
Bild

Då behöver du:

  • fixa horisontella lameller för ventilationssystemet;
  • installera ett membran som ökar skyddet mot ånga;
  • installera vertikala stolpar, så att plattorna kan fixeras;
  • placera isolering i luckorna i ställningar av trä- eller aluminiumprofiler;
  • fixa det andra ångspärrskiktet;
  • avsluta ytan med spånskiva, gipsskivor, spånskiva eller annan beläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Det är möjligt att öka skyddet för den övre delen av huset från värmeförlust inte bara på grund av värmeisoleringsmaterial. En mycket viktig faktor är arrangemanget av god ventilation. Den totala ytan av hålen för den ska vara lika med 0,5% av den totala överlappningsytan. Det rekommenderas att föredra icke -brännbar isolering - detta är särskilt viktigt i trähus.

Det är bättre att vägra från polystyren och expanderad polystyren helt och hållet, eftersom det lätt antänds, lockar uppmärksamhet hos möss och insekter, och skumlagret kan inte demonteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför som inte ens materialets utmärkta värmeskyddande egenskaper tillåter oss att betrakta det som en acceptabel lösning.

Dessutom bör du överväga:

  • det bör finnas stegar för att underlätta tillgången till olika platser, de är skapade av brädor;
  • alla trädelar som isoleringsmaterialet kommer i kontakt med måste impregneras med fungicider och hydrofoba föreningar;
  • med folieisolering måste den läggas med den blanka sidan nedåt.

Rekommenderad: