Fällbar Loftstege: Fällbar Och Utdragbar Loftstege, Modell Av Trä Och Aluminium Med Lucka

Innehållsförteckning:

Video: Fällbar Loftstege: Fällbar Och Utdragbar Loftstege, Modell Av Trä Och Aluminium Med Lucka

Video: Fällbar Loftstege: Fällbar Och Utdragbar Loftstege, Modell Av Trä Och Aluminium Med Lucka
Video: How to install the Youngman Eco S Line Timber Loft Ladder 2024, April
Fällbar Loftstege: Fällbar Och Utdragbar Loftstege, Modell Av Trä Och Aluminium Med Lucka
Fällbar Loftstege: Fällbar Och Utdragbar Loftstege, Modell Av Trä Och Aluminium Med Lucka
Anonim

Vinden används sällan, men trappan som leder till detta rum ska vara bekväm, kompakt och säker. Vanligtvis använder husets ägare en bifogad eller stationär trappa installerad på gatan. För att spara plats i huset, bekväm användning och säkra lyft, är ett fällsystem installerat.

Funktioner och Fördelar

En hopfällbar stege i huset är utformad för att användas efter behov på vinden. Det är bekvämt att använda, eftersom det kan tas i fungerande skick utan mycket ansträngning, och behovet av att frigöra ett stort område är uteslutet. Huvuddragen i detta system är att principen för dess användning liknar den för stegar. Det är viktigt att inte bara ta hänsyn till ett stort antal fördelar, utan också några funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

  • Säkerhet . Fällstegen är stabil och robust. När som helst, oavsett väderförhållanden, finns det möjlighet till en säker uppstigning till vinden. Vissa typer av fällsystem är utrustade med steg och räcken.
  • Kompakthet . Det små konstruktionssystemet gör att du kan spara användbart utrymme i rummet och på vinden. Trappans utfällda tillstånd kräver lite utrymme.
  • Användarvänligheten . Denna typ av produkt fälls snabbt och enkelt. Det finns färdiga elektriska drivmodeller.
  • Enkel installation . Den hopfällbara stegen innehåller enkla instruktioner. Efter det kommer även en person utan erfarenhet att ha några svårigheter att skapa en modell. Systemet kräver inte ytterligare förstärkning av väggar, golv och tak. Designens lätthet gör att du enkelt kan flytta och installera produkten på ett annat ställe.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lönsamhet . Det färdiga systemet är billigare än en fast stege. Den vikbara modellen kan göras hemma.
  • Estetik . Stegen är placerad på luckans lock i takytan, och en kvalitetsfinish kommer att behålla utseendet. Designen är helt dold, så det förstör inte interiören.
  • Fällbart system vinden städas, det är bekvämt när det finns barn i huset eller området i rummet är litet. Designen är endast synlig när den används, så det finns ingen anledning att välja en design för interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

  • Vissa typer av modeller är inte alltid bekväma att använda enligt följande kriterier: stigningens branthet, storlek och antal steg. Om stigningen är för brant är det obehagligt att röra sig med skrymmande föremål i händerna.
  • Närvaron av en lucka kommer att bryta tätheten i rummet. Vinden måste isoleras, vilket leder till merkostnader. I vissa fabriksmodeller av konstruktioner är luckan utrustad med en tätning.
  • Behovet av exakta beräkningar och färdigheter för självgjorda trappor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Stegens funktionsprincip består av flera enkla steg: öppna luckan, dra den vikta enheten mot dig. Alla komponenter fixas och blir orörliga. Om du trycker upp den nedre delen lite, fälls stegen i sig till sitt ursprungliga läge. I slutet måste du stänga luckan.

Ett enklare sätt att använda är med elektriska trappor . För att få dem att fungera måste du trycka på knappen på fjärrkontrollen.

Trappan som leder till vinden har ett antal fördelar: funktionalitet, kompakthet och användarvänlighet. Utbudet av mönster låter dig välja en specifik typ som är idealisk för husets parametrar. Vikinstallationer på vinden är av olika slag. De skiljer sig åt i sin design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de vanliga sorterna är "dragspel ". Denna typ av produkt har en liten storlek, vikningsprincipen fungerar som ett dragspel. Stegen är tillverkad av lättmetall, eftersom dess delar är rörliga, så det är viktigt att ta hänsyn till dess maximala belastning under användning. Efter ett tag rekommenderas att smörja fästelementen. "Dragspel" är universellt genom att det kan dras till en viss storlek beroende på takets höjd.

Den infällbara stegen är teleskopisk . Denna produkt kännetecknas av sin användarvänlighet. När den är hopfälld är den den minsta i jämförelse med andra fällbara stegar. Strukturen är sammansatt av ihåliga metallrör (aluminium), som utgör sektioner med steg, när de viks in i varandra och kläms fast med klämmor. Modellen kan bestå av två, tre eller flera sektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fällbar sektionstrappa . Det är populärt med hemlagad design. Modellen viker antingen som en bok eller ett häfte, eller så överlappar sektionerna. Vanligtvis är längden på den första sektionen densamma som storleken på brunnsskyddet. Designen är mer övergripande, men den mest pålitliga och säkra.

Det finns en trappa i två sektioner . Den första korta delen är fixerad på luckan, och den andra - den långa - fälls ut på golvet. Denna typ av system kallas också en trapptransformator.

Det infällbara stegen är det mest komplexa . En hopfällbar stege till vinden består av steg som är fästa vid en bågsträng. Stegen är så stor som möjligt och pålitlig. Det är det mest bekväma att använda, eftersom lutningsvinkeln inte är mer än 45 grader. För att skapa det själv behöver du utrustning och färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att vara uppmärksam på förberedelsen av rummet med luckan. Det område som eventuellt är upptaget av trappan frigörs. För säkerhet på vinden installerar de ett staket runt luckan eller ramar in den vikta modellen med en låda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Materialvalet beror på vikningstekniken. Stegar kan skapas av metall (aluminium, rostfritt stål), trä eller en kombination.

Trappfällbar loftstege miljövänlig och har ett attraktivt utseende. Det kommer att se bra ut i ett hus med en träliknande inredning. De positiva egenskaperna hos installationen är god tolerans mot temperaturförändringar och exponering för fukt. De negativa egenskaperna inkluderar produktens brandrisk och insekter kan också börja i träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fällstegen är tillverkad av massivt trä. Detaljer kopplas ihop med en speciell teknik. Vid kanterna på trappstegen finns utsprång som sätts in i spåren på guiderna, anslutningen fixeras med lim. För tillverkning av sträckor väljs balkar från en rad barrträd, bok eller ask, för trappsteg - från ek. Bärförmågan hos träfällningsinstallationen är cirka 100 kilo.

Metallvikningsstegen till vinden är gjord av metall som inte korroderar. För tillverkning av komplexa konstruktioner väljs aluminium eller stål. Den största fördelen med aluminiumsystemet är enkelheten i konstruktionen, en sådan lätt och hållbar metall kommer att hålla i många år. Stålprodukter erbjuds med en korrosionsbeständig beläggning. Metallkonstruktionens bärförmåga är 200 kilo, denna siffra är mycket högre än för en trätrappa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med en fällbar stege i metall inkluderar komplexiteten att göra den hemma. För att skapa det måste du ha speciella färdigheter, erfarenhet av svetsning och utrustning.

Styrka och lätthet är de viktigaste egenskaperna hos en hopfällbar loftstege . Det bästa alternativet är en kombinerad trappa. Denna struktur består av trästeg och metallstöd. Denna typ av system är kostnadseffektiv och pålitlig. Vissa modeller använder steggummi för att minska halk.

Bild
Bild

Hur bestämmer man mått?

För att göra användningen av trappan bekväm, är det nödvändigt att bestämma strukturens grundläggande dimensioner och göra beräkningar. Det är viktigt att ta hänsyn till parametrarna i rummet där ingången till vinden kommer att vara: takhöjden, området där trappan kommer att utspelas, trappans sluttning. Vanligtvis installeras en modell som består av 3 eller 4 sektioner för tak med en höjd av 3 meter.

Grundläggande dimensioner som ska bestämmas

Takhöjd och trapplängd. Ju högre takhöjd, desto mer pålitlig och stark bör strukturen vara. Vid mätning av takhöjden bestäms längden, typen av fällsystem och antalet sektioner. På en höjd av 3,5 meter rekommenderas att installera en stationär version av stegen

Bild
Bild
  • Trappans öppning och bredd. Öppningens storlek kan vara från 0,5-0,6 till 0,7-0,8 meter. Den optimala storleken anses vara 0,8 x 1,20 m. Stegens bredd beror på luckans bredd. Det kommer att vara bekvämt att gå i trappor 60-70 cm breda.
  • Partiskhet. En säker och bekväm lutningsvinkel är 30-55 grader.
  • Steg, antal och bredd på steg. Genomsnittliga egenskaper för ett steg och ett steg som kommer att vara säkert och enkelt att använda: 15-17 steg 20 cm breda och 2 cm tjocka, ett steg på 18-23 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt alla ovanstående parametrar kan du gå vidare till valet av en hopfällbar stege. Produktens säkerhet och tillförlitlighet kännetecknas inte bara av materialet och korrekt beräknade parametrar, utan också av en kompetent installation av systemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Av säkerhetsskäl bör du tänka på följande begränsningar:

  • använd inte produkten för golv av gipsskivor;
  • demontera inte konstruktionens beståndsdelar under installationen;
  • lossa inte fästelementen som förbinder stegen och luckan;
  • använd inte vikstegen förrän arbetet är klart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Heminstallation av ett komplett hopfällbart stegar system startar på vinden , för detta höjs satsen till vinden. Först placeras strukturen med luckan stängd, sedan fästs stegen på det öppna luckans lock i utfällt tillstånd. Systemet måste vila på golvet och vara stilla vid installationen. När den "grova" installationen har utförts är det nödvändigt att kontrollera hur systemet fungerar: öppna luckan från rummet flera gånger, demontera och montera trappan. Om inga problem med driften av installationen hittas fortsätter installationen.

Innan du påbörjar arbetet måste du noggrant läsa de bifogade instruktionerna och kontrollera strukturen med avseende på användbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du placera en låda på öppningens botten och fästa den med skruvar, gapet mellan lådan och öppningen är fyllt med skum. Sedan installeras den övre delen. Vik ut stegen och se till att den är stabil, den bildar en rak linje. Det kan korrigeras genom att skära ner benen i det sista avsnittet. Båda sidor av strukturen måste passa tätt mot ytorna.

I den färdiga satsen finns ett räcke för luckan från vindsidan. Den består av stolpar och tvärstänger. För att skapa en mer tillförlitlig och styv struktur fixeras ställningarna med metallstag. De kopplar de vertikala stavarna till golvet.

Bild
Bild

Kontrollera dörren för läckage . Locket måste passa tätt in i öppningen. Med dålig täthet kommer värme att lämna rummet. Sedan utförs en kosmetisk reparation på luckans lock. När installationen är klar kan du utföra en kontrollkontroll.

Utrustningen med modern design och funktioner hos en hopfällbar stege kan varieras. Detta inkluderar ledstänger, skyddskåpor, elektroniskt system och fjärrkontroll. Det enklaste alternativet är att konstruera ett fällbart träsystem. Trä är det lättast tillgängliga materialet och är lätt att arbeta med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbetet utförs skapas en ritning av den projicerade trappan. Höjden från golvet till platsen där luckan befinner sig mäts, beräkningar utförs. Det enklaste sättet är att skapa en sektionstrappa som utspelar sig som en bok.

För konstruktionen av trappens bågsträng behöver du tjocka balkar , brädor med erforderlig tjocklek för tillverkning av steg och metallfästen. Alla delar av den framtida vindstrappan är förberedda i förväg. Sektioner från luckans lock monteras ihop och fästs med metallgångjärn. Alla element i vikningsstrukturen och luckan förstärks och en testkontroll utförs. Det bör komma ihåg att ta hand om trappans rörliga delar, de måste smörjas i tid.

Bild
Bild

Användbara tips

Om du behöver köpa en budgetversion av trappan bör du välja en 16 mm tjock lucka. Lådan i denna modell är inte förseglad. Detta är ett bra alternativ för sommarstugor utan uppvärmning.

Det är bättre att organisera platsen för att skapa en öppning till vinden i hörnet av rummet och så långt som möjligt från ingången till rummet. Denna plats är den mest praktiska. Området runt rampen ska vara fritt från små icke-statiska föremål (t.ex. stolar).

En hopfällbar stege är säker att använda om den uppfyller följande grundläggande kriterier

Styrkan och kvaliteten på materialet i alla delar och element. Mekanismen måste vara så tillförlitlig som möjligt

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trots att strukturen har styva element bör den själv vara lätt i vikt. Detta kriterium beror på användarvänlighet. Dessutom skapar det lätta materialet inte ytterligare spänning på luckan.
  • Enkel användning. Varje vuxen bör klara av att få strukturen att fungera och montera den. Varje slags mekanism ska vara lätt att fälla ut och vika för hand.
  • Alla armaturer ska fungera utan problem. Funktionen hos elementen i viksystemet ska vara smidig. För att sätta igång mekanismen bör det inte krävas ansträngningar och ryck.
  • Om vindutrymmet ständigt används kommer stegen också att användas ofta. Ett filmrum kan ordnas på vinden. I det här fallet är det bättre att göra en vikningsstruktur med egna händer eller att beställa från en mästare. En stege utformad för en specifik storlek garanterar tillförlitlighet, säkerhet och förtroende.

Rekommenderad: