Blindt Område Runt Huset: Hur Gör Man Det Rätt Med Egna Händer? Enhet, Bearbetningsteknik. Typer Och Storlekar. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Blindt Område Runt Huset: Hur Gör Man Det Rätt Med Egna Händer? Enhet, Bearbetningsteknik. Typer Och Storlekar. Vad Det är?

Video: Blindt Område Runt Huset: Hur Gör Man Det Rätt Med Egna Händer? Enhet, Bearbetningsteknik. Typer Och Storlekar. Vad Det är?
Video: The New PS5 is Worse 😬 2024, Maj
Blindt Område Runt Huset: Hur Gör Man Det Rätt Med Egna Händer? Enhet, Bearbetningsteknik. Typer Och Storlekar. Vad Det är?
Blindt Område Runt Huset: Hur Gör Man Det Rätt Med Egna Händer? Enhet, Bearbetningsteknik. Typer Och Storlekar. Vad Det är?
Anonim

Det blinda området runt huset är inte bara en sorts dekoration som låter dig visuellt komplettera utseendet på en bostadshus . Och i allmänhet används det som ett extra attribut, inte bara i bostadshus, utan också i industri- och kontorsbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det blinda området som omger huset ligger i omedelbar närhet av grunden . Trots att själva fundamentet har ett tätskikt av anständig kvalitet, kan det senare endast delvis skydda fundamentet från de konstanta destruktiva effekterna av fukt. Men vatten efter regn eller snösmältning fortsätter att samlas nära fundamentet och sväller jorden vid den första frosten, varför det pressar på strukturens bas och försöker kränka dess integritet. Det blinda området består tekniskt av flera lager av olika byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att utföra olika funktioner hjälper dessa lager till att uppnå ett enda gemensamt mål - ta bort vatten från fundamentet, låt det inte komma nära på kort tid, blötlägg all jord i närheten … Först och främst skulle den expanderade jorden påverka vattentätningen - till exempel när takmaterial används som det skulle det snabbt rivas i fragment. Och genom rasterna skulle vattnet komma till grunden vid den första tiningen och med efterföljande frost, blötläggning, skulle det börja förstöra det.

Det blinda området tillåter inte att vatten tränger in nära huset i stora mängder - även när jorden nära huset blir något fuktig blir dess destruktiva effekt mycket mindre intensiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Enligt GOST ska de tekniska skikten i det blinda området inte tillåta att jorden runt huset blir våt … Fukt, även om det har trängt in i de övre skikten, måste avlägsnas helt från det nedre lagret av det blinda området. Ännu bättre, använd vattentäta och frostbeständiga lager. Enligt SNiP ska det blinda området inte vara fast bundet till fundamentet .… Vissa hantverkare förbinder ramen med stommen, men detta görs endast i undantagsfall, redan i början av det och inte alltid.

Fullständig överensstämmelse med kraven i SNiP tillåter inte konstruktion det år huset byggdes … Det är nödvändigt att låta huset lösa sig - krympning är typisk för alla typer och sorter av byggnader och strukturer. Om huset är starkt anslutet vid basen till det blinda området, kan han dra ner det och försöka trycka in det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta händer inte - det blinda området kommer helt enkelt att brytas av och skifta, eftersom husets vikt är minst 20 gånger mer än massan av det blinda området. Resultatet blir en förvrängd struktur som måste repareras (för att eliminera sprickor och fel), men i de flesta fall kommer det blinda området helt enkelt att gå för att "röta upp". Det blinda området görs inte närmare än 80 cm från fundamentets yttre omkrets i bredd. Dess höjd bör stiga med minst 10 cm över resten (intilliggande) jord, och den yttre ytan bör placeras under en liten lutning, till exempel lutas utåt (inte inåt) med minst 2 grader.

Det senare villkoret kommer att ge ett mycket effektivt utflöde, vattenrullning, kommer inte att låta det stagnera i form av pölar i närheten, vilket så småningom skulle leda till bildning av mossa, ankand och mögel på ytan av det blinda området och fundamentet sig.

Det är opraktiskt att göra måtten på det vägblinda området mer än 120 cm, då kan det blinda området förvandlas till ett brett trottoar framför huset eller bli en fullfjädrad plattform.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typöversikt

Beroende på beläggningens hårdhet är typerna av blinda områden indelade i hårda, halvhårda och mjuka . Men det blinda området har också sorter: rent betong, betongplatta, grus, sten (till exempel från vild sten), tegelsten (brutet tegel, alla typer av spillror) och några andra. Det sista av listorna betraktas som ett tillfälligt alternativ, som senare kommer att ersättas av ett mer grundligt genomförande. Det är bättre att lägga det blinda området omedelbart på det mest kapitalistiska sättet - det är absolut nödvändigt att använda armerad betong, som är garant för hållbarhet (inte mindre än 35 år). Pebble -området är mer ett tillfälligt alternativ: stenen kan enkelt tas bort, och i stället för det placeras formen runt den yttre omkretsen, armeringsburen sträcks och det fria utrymmet hälls med betong.

Bild
Bild

Det blinda området för ett hus som står på styltor är en del av grunden . Det börjar någonstans i mitten av territoriet under själva huset och bildar en sluttning med en lutning på 1 grad, vilket förhindrar eventuell ansamling av fukt under byggnaden och dess ytterligare frysning. Men huset på styltor har också en nackdel - snön som sopas under det av stormvinden, fastnar och fryser, förstör husets grund. Det spelar ingen roll vad husets väggar är gjorda av. En universell lösning kommer att vara en bandmonolitisk grund med en platta som hälls i omkretsen och upprepar husets bostadsyta (enligt planen) . Detta innebär att för ett träpanelhus utförs huvudstadsområdet enligt det allmänna schemat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hård

Det stela blindområdet innehåller traditionellt följande lager:

  • krossat lager;
  • armerat betongskikt;
  • kakel på en cementbeläggning (i det här fallet är det inte alltid installerat).
Bild
Bild

Krossad sten, grundligt rullad, förblir komprimerad. Dess hårdhet och densitet störs inte på många år. Armerad betong (armerad betong) med nät eller armering är den första allvarliga vattentäta beläggningen. Det är oerhört svårt att skada det - eftersom det är en förstärkt, faktiskt en monolit, håller det det blinda området på sin plats så styvt som enkel betong (slaggbetong, sandbetong) inte skulle göra.

Även närvaron av mjukningsmedel som ökar frostmotståndet (mindre vatten tränger in i, tenderar att frysa vid första frosten, medan betongmaterialet rivs), förnekar inte betongens förmåga att reagera på sprickans expansion. Sandbetongbeläggningen som plattorna läggs på är också en solid bas. Denna lista kompletteras med gatsten eller andra beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halvstyv

Det finns inga förstärkande lager på ett halvstyvt blindområde. Ingen betong används . Istället läggs enkel varm asfalt på spillrorna, som används vid vägbyggande och reparationer. I stället för asfalt kan till exempel betong med smulgummi användas.

Om det inte var möjligt att få en smula, och en sådan beläggning, på grund av dess slitstyrka, skulle bli för dyr som ett resultat, då kan vi råda dig att lägga kakel direkt på den krossade stenen.

Nackdelen med denna lösning är att brickan måste justeras (om den inte är tillräckligt monterad kan den börja smula ihop).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mjuk

Mjukblindområdet utförs enligt följande:

  • ren lera hälls på en tidigare fördjupad gräv;
  • sand läggs ovanpå;
  • en kakel placeras på den.

Krossad sten behövs inte alltid här. Glöm inte att lägga ett lager tätskikt under sanden så att sandskiktet inte blandas med leran .… I vissa fall hälls krossad sten istället för kakel. Under driften trampas den gradvis ner till ett tillstånd där dess maximala möjliga komprimering uppnås. Det mjuka blindområdet refererar till tillfälligt - för revision kan det demonteras delvis.

Men det blinda området, vars översta lager är av vild sten, är inte mjukt. Men i mjuka beläggningar kan gummimulla användas istället för kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Steg för steg för att korrekt göra ett hållbart blindområde innebär att använda systemet för dess läggning, vilket garanterar denna hållbarhet. Kapitalblindområdet kan läggas enligt det klassiska schemat, utförandet av steg-för-steg-instruktionerna är som följer.

  • Frigör området runt huset på platser där det blinda området kommer att passera, från onödiga föremål, ta bort allt skräp och ogräs, om sådana finns.
  • Gräva runt fundamentet en gräv med ett djup av ca 30 cm .
  • Du kan sätta den nära väggen vattentätning (rullmaterial används) och isolering till exempel ett extra lager av takmaterial och skum (eller polyeten) med en höjd av cirka 35-40 cm. Detta lager kommer att skydda basen från att frysa, och kommer också att fungera som en expansionsfog vid en liten rörelse av jorden under perioder av höjning. Lägg vattentätning under det första lerlagret.
  • Fyll i ett 10 cm lager lera, tampa ner det . För att påskynda processen kan du hälla vatten så att lerpartiklarna kombineras, och det sjunker så mycket som möjligt.
  • Lägg på nedtrampad och jämn lera geotextil .
  • Fyll i ett lager sand på minst 10 cm , komprimera den ordentligt. Oskyddad sand (stenbrott, orenad) kan användas.
  • Fyll i ett 10 cm lager av spillror , tryck ner den.
  • Installera formen på platsen för betonggjutning … Höjden är cirka 15 cm från marknivån på platsen. Den löper längs gränsen till diket, som ligger intill platsen. Grävningen är i sin tur fylld med de underliggande lagren av byggmaterial som du precis fyllt i och tampat ner.
  • Montera nätet (armeringsnät) . Höj den med hjälp av tegelstenar eller stenar ovanför det komprimerade spillroret med 5 cm.
  • Lös upp och häll betong av en kvalitet som inte är lägre än M-300 … För större hållbarhet kan betong tillverkas med sammansättningen av märket M-400 och lägga till en mjukgörare för dess mindre förmåga att absorbera fukt.
  • Under hällningsprocessen, med en bred spatel eller murslev, det är viktigt att skapa en liten lutning - minst 1 grad .
  • Efter hällning, säg, 6 timmar har gått och betongen stelnar, härdar, vattna det hällda blindområdet i 31 dagar - detta ger betongen sin maximala hållfasthet.
  • Efter att ha väntat på att betongen ska få full styrka, lägg plattorna på en cement-sandbruk eller ett lager av sandbetong upp till 3-5 cm tjockt … Använd en murslev eller en spatel för att ytterligare ge det blinda området en liten lutning, kontrollera hydrolivån och vinkelmätaren (vinkelmätaren): skiktet av ett slags golv bör vara något tjockare mot väggen och något mindre tjockt bort från det. För att jämna ut brickorna i nedförsbacke, använd också en gummiklubba och en meter (eller en och en halv meter) regel. Istället för en regel kommer alla delar, till exempel professionella rör, att göra.

Jämnhet, liksom lutningen, är inte mindre viktigt - detta tillåter inte pölar att stagnera på plattan (blindområdet), ger vatten ett snabbt och effektivt avlopp på platser där avloppsrör faller ner till det blinda området längs väggarna, liksom vid sneda duschar som faller under taköverhänget (regnvatten rinner till exempel ner sidosidan).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas mot förstörelse?

Det är vettigt att självständigt täcka det blinda området från ytterligare förstörelse i fallet när dekorativa plattor inte läggs till ytterligare … Trots närvaron av en mjukgörare i betong behövs verkligen lite beläggning. Om det ofta inte finns någon att gå på det blinda området (till exempel bor husägaren ensam), och ingen påverkan förväntas, kan du agera enkelt och opretentiöst - måla betongen med färg, täck den med bitumen (i det här fallet liknar det asfalt, som behåller sin struktur och skyddande funktion upp till ett halvt sekel från det datum då arbetet med det blinda området slutfördes).

Emellertid är impregnering med bitumen inte bra för hälsan: som uppvärmd asfalt, under sommarvärmen avdunstar den och bryts ner till lättare flyktiga kolväteföreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ efterbehandling

Förutom målning, beläggning med bitumen används alla dekorativa plattor. Gatstenar är dyrare, men mer hållbara, ser respektabla ut, talar om soliditeten och välståndet för ägaren av en lantstuga eller ett privat hus i staden. En enklare beläggningsplatta - vibrerad eller vibropressad - är tillverkad i en symmetrisk och / eller lättmonterad form: ett element - ett enda eller prefabricerat block, från vilket trottoaren läggs ut. Ett fullfjädrat blindområde är kantat i form av en trottoar, som i en park eller på någon av gatorna i stadens centrum. Ett alternativ till kakel är en gummibeläggning. Med hjälp av smulgummi blir det blinda området det mest hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att använda smula, som om möjligt består av högkvalitativt syntetiskt eller naturgummi, med tillsatser som stärker dess struktur . Det förekommer ofta när smulan som krossas till flodsandens konsistens införs i den gjutna betongen som mjukgörare. Om du inte är nöjd med gummibeläggningen av vägen runt (längs omkretsen) av huset, som är huvudstadsblindområdet, kan ett konstgräs användas för skydd. Naturligt, med tillväxt av gräsmatta, kan i sin tur genomgå stagnation av fukt, utspolning av regnskurar - liksom förstörelse av betong med rötter. Därför kan alternativet att ordna en gräsmatta inte övervägas på allvar - använd andra platser på platsen för gräsmattan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fel under skapandet

Det vanligaste misstaget är att försöka svetsa den blinda ramen till grundramen . Men ett sådant beslut är meningslöst: ingen avbröt markhöjningen under dess frysning. I norra Ryssland, liksom bortom Ural, där djupet av dess frysning når 2, 2 m, och på vissa ställen smälter det till och med ett lager permafrost, tvingar erfarenheterna från privata och flerbostadsutvecklare dem att bygga ett fullvärdigt källargolv. Men detta räddar inte det intilliggande territoriet från att frysa: långvarig frost kommer att frysa allt under det blinda området, inklusive sig själv. Särskilda tekniska undersökningar kommer att krävas. I vilket fall som helst bör det blinda området inte vara starkt anslutet till fundamentet - för att stänga expansionsfogen, använd material baserat på plast, gummi, alla typer av sammansatta lager: expansionsfogen måste vara närvarande, det fungerar som en teknisk lucka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Försumma inte vattentätning och geotextiler … Vattenskyddet stänger av den "under-dränering" jorden, som ligger nedanför, från fuktsvettning, skapar en barriär för det och berövar också rötterna av ogräs, som plötsligt kravlade under huset, luft för andning. Som ett exempel, alla byggmaterial som täcker tätt någon plats på platsen, till exempel galvaniserat järn: där det inte finns ljus och luft är jorden ren från ogräs. Geotextiler, som tillåter fukt att passera, underlättar avlägsnandet från lera. Det rekommenderas inte att använda asfalt i ett privat bostadsområde: som en bituminös beläggning förångar den alla samma oljeprodukter som bryts ner i solen. Frekvent inandning är full av hälsoproblem efter några år.

Det idealiska alternativet är att använda material av natur- och konststen som inte innehåller konstgjorda tillsatser. Undantaget är geotextil och takpapp, men de skyddas från ångor från flyktiga ämnen genom att de faktiskt är begravda i det blinda området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Som exempel finns det flera alternativ

Den kaklade persiennen är dekorerad med en kant längs den yttre omkretsen . Grunden för det läggs även i skedet av fyllning av sand och grus. Kantstenar (kantsten) förstärks med hjälp av en speciell hällning, som utförs före huvudsteget med att hälla det blinda området med en ram.

Bild
Bild

Om blanka plattor används, fujta in skarvarna med en vit dekorativ injekteringsblandning . Eller, med en tunn pensel, måla över enkla cement-sandfogar med vit färg. Oavsiktligt spill av färg och cement avlägsnas genom injektering och målning. Mörka plattor skapar en skarp kontrast till vita eller ljusa sömmar. Ett dräneringssystem byggs i närheten - till exempel ett stormavlopp med ett dekorativt galler.

Bild
Bild

För kakel som är specialtillverkade för att lägga ut blinda ytor är vissa kanter rundade och massiva . De liknar en gräns - som i sin tur inte behöver läggas ut ytterligare.

Bild
Bild

Det blinda området intill gräsmattan kräver inte heller en trottoarkomponent … Som regel har de flesta ägare av privata hus sin gräsmatta nästan på samma nivå, bara ett par centimeter under stigens nivå. Det finns ingen skarp höjdskillnad här, vilket innebär att brickan inte kommer att röra sig: den läggs på en pålitlig bas. Efter montering av plattorna är glidning av spåret åt sidan helt uteslutet.

Bild
Bild

Att välja rätt inredning är en smaksak för alla. Men huvudstadsblindområdet måste följa alla statliga normer och byggregler, som har testats i årtionden och miljontals framgångsrika (och inte särskilt) specifika projekt, förkroppsligade i verkligheten.

Med förbehåll för all tillverkningsteknik kan enheten i ett högkvalitativt blindområde tillverkas oberoende.

Rekommenderad: