Alabaster (39 Foton): Vad är Det? Reparera Ansökan. Var Annars Används Bygga Alabaster? Materialets Sammansättning För Tätning Av Luckor. Hur Jobbar Man Med Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Alabaster (39 Foton): Vad är Det? Reparera Ansökan. Var Annars Används Bygga Alabaster? Materialets Sammansättning För Tätning Av Luckor. Hur Jobbar Man Med Det Hemma?

Video: Alabaster (39 Foton): Vad är Det? Reparera Ansökan. Var Annars Används Bygga Alabaster? Materialets Sammansättning För Tätning Av Luckor. Hur Jobbar Man Med Det Hemma?
Video: Hur använder man en överhandsfräs? 2024, Mars
Alabaster (39 Foton): Vad är Det? Reparera Ansökan. Var Annars Används Bygga Alabaster? Materialets Sammansättning För Tätning Av Luckor. Hur Jobbar Man Med Det Hemma?
Alabaster (39 Foton): Vad är Det? Reparera Ansökan. Var Annars Används Bygga Alabaster? Materialets Sammansättning För Tätning Av Luckor. Hur Jobbar Man Med Det Hemma?
Anonim

Under reparations- och efterbehandlingsarbete putsas väggar ofta och sprickor repareras. Den optimala lösningen i detta fall skulle vara användningen av snabbtorkande byggblandningar. Alabaster är erkänt som ett av de mest populära materialen - vi kommer att prata om dess prestandaegenskaper och applikationer i den här översynen.

Bild
Bild

Vad det är?

Alabaster är en torr byggnadsblandning med en finkornig struktur . Det är efterfrågat när det utförs ett brett utbud av efterbehandlingsarbeten . Människor har varit bekanta med detta material sedan antiken. Men om den i förra eran huvudsakligen bestod av kalcit, är dess bas idag kalciumdiaquasulfat, med andra ord gips. Pulvret framställs genom att krossa gipssten och därefter bränna vid en temperatur på 150-200 grader. Vid utgången erhålls en torr finkornig blandning, före användning måste den spädas i vatten.

Bild
Bild

Materialet är mycket populärt. Detta är inte förvånande, med tanke på dess otvivelaktiga fördelar.

Efter härdning blir alabasterblandningen särskilt stark , därför kan den användas för att forma ytor som inte utsätts för höga viktbelastningar.

Om alabaster har fötts upp enligt tekniken blir det väldigt lätt att arbeta med. Det är snabbt utjämnat med den enklaste spateln och kräver inte stora fysiska ansträngningar av befälhavaren.

Bild
Bild

I härdningsprocessen minskar arbetslösningen inte i volym och krymper inte.

Det lätta alabastspacklet kan enkelt kombineras med alla typer av bärande skiljeväggar.

Alabaster kännetecknas av sina ökade ljudisoleringsegenskaper och vattenbeständighet

Materialet är inte täckt av sprickor även under påverkan av temperaturer under noll.

Dessutom är denna byggnadskomposition miljövänlig och brandbeständig, varför dess användning i bostäder och arbetslokaler är motiverad ur brandsäkerhetssynpunkt.

Alabaster, till skillnad från cement och andra blandningar, stelnar ganska snabbt och får styrka . Denna egenskap betraktas både som en fördel och en nackdel med blandningen. Tack vare den här fastigheten bibehålls en ökad takten i arbetet. Det leder emellertid också till en minskning av parametrarna för böjhållfasthet (2 MPa) och kompression (4 MPa).

Bild
Bild

Detta skapar begränsningar för användning av stuckatur. Till exempel kan den inte användas som tegelverk, liksom för att ordna en golvbeläggning. Alabaster tål inte ett underskott eller fuktöverskott. Om du arbetar i ett kök eller ett rum med en spis, där luften är för torr, eller i bad med hög luftfuktighet, förlorar alabaster omedelbart sina fysiska och mekaniska egenskaper och börjar smula.

Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Nybörjare slutförvirrar ibland alabaster och gipspulver. De är säkra på att detta är samma ämne, eftersom alabaster är gjord av gipssten och de ser likadana ut. I praktiken är detta inte alls fallet - det finns ett antal faktorer som avgör skillnaden mellan dessa ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alabaster är bara en av typerna av gipspulver, medan det endast kan användas i reparations- och byggbranschen . Medan gips har funnits utbredd användning både i kreativitet och i medicin. Gips utgör grunden för alabastpulver, men på grund av införandet av speciella tillsatser ökar dess styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ren gips lätt kan plockas ut och repas även med en nagel, krävs vassa metallverktyg för att deformera alabasterbeläggningen.

En annan skillnad är att alabastmassa blandad med vatten är hårdare än gipsdeg … Det är därför ett material inte kan fungera där ett annat efterfrågas, och vice versa. Samtidigt är gipsblandningen mycket säkrare för människor och husdjur - den producerar inte skadliga ångor som alabaster kan syntetisera om blandningstekniken inte följs. Dessutom har det märkts att gipsbeläggningar är mycket mindre benägna att utveckla svamp.

Bild
Bild

Specifikationer

Alabaster har följande tekniska egenskaper:

  • inställningstid - från 6 till 30 minuter;
  • tryckhållfasthet - 4-7 MPa;
  • böjhållfasthet - 2,0 MPa;
  • nyans - vit eller ljusgrå;
  • vattenförbrukning - 0, 6-0, 7 liter per 1 kg torr blandning.

Bild
Bild

De allmänna driftsparametrarna för alabastgips inkluderar:

  • byggnadsblandningen passar enkelt på alla underlag - trä, putsade, stenar;
  • ökad vidhäftning;
  • förmågan att ge beläggningen ett perfekt inriktat tillstånd på en tid som inte överstiger 5 minuter;
  • inga sprickor och volymförändringar under torkning;
  • ett lager av stelnad lösning absorberar ljud, därför kan det användas som ett ljudisoleringsmedel;
  • alabasterbeläggning är varm vid beröring och hjälper till att upprätthålla ett gynnsamt inomhusklimat;
  • har en lång hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera typer av stuckaturer. Deras särdrag bestämmer användningsområdet för alabaster.

Med stelningens hastighet

Härdningstiden för kompositionen och hållfasthetsparametrarna för den färdiga beläggningen beror direkt på storleken på fraktionen av byggnadsgipspulvret. Ju större korn, desto högre vidhäftning och desto kortare härdningsperiod. Alla alabaster på marknaden skiljer sig åt i härdningshastigheten. De kan vara långsamma, medellånga och snabba härdningar.

Långsam härdning - ställ in bara 20 minuter efter att lösningen har blandats och få slutligen hårdhet efter 40 minuter.

Bild
Bild

Medium härdning - stelnar efter 7 minuter efter blandning, den optimala hårdheten uppnås på 35 minuter.

Bild
Bild

Snabb härdning - stelna inom 3-5 minuter efter blandning och stelna helt på en kvart.

Bild
Bild

Efter märke

I överväldigande majoritet av fallen är blandningar efterfrågade inom reparation och konstruktion, märkt G5 och G6 . Denna alabaster används som plåster. Det är efterfrågat när man skapar gipsskivor, gipsfiberark och gipsskivor av olika slag. Bland användningsområdena för sådan asbest är det nödvändigt att lyfta fram tillverkningen av paneler för installation av inre skiljeväggar och produktion av kittblandningar enligt specifika formuleringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att möta behoven hos stora industrisektorer efterfrågas alabastklasserna G13-G25. De låter dig skapa element med ökad styrka. Sådana lösningar uppfyller alla grundläggande konstruktionssäkerhetsstandarder.

Ansökningar

Oftast används alabaster för byggnadsarbete och reparationer. Den är uteslutande avsedd för inomhusarbete, den används inte i utomhusarbete .:

  • används vid skapande av gipsskivor;
  • efterfrågad för puts av väggytor och tak, samt anpassning av dem under tapeter;
  • de kan täta fördjupningar för uttag, spår, spån, hål samt sprickor och sprickor;
  • alabaster är relevant som fixerare för taksocklar, samt stuckaturer och rosetter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alabaster gips är efterfrågat när man skapar konstföremål, skapar kreativt hantverk och inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på egenskaperna hos naturliga råvaror utmärks gipsalabaster av ren vit färg och kalcit, som har en uttalad gråaktig nyans. Gips är mindre, mer motståndskraftigt mot kemiska angrepp, har ökade estetiska egenskaper och bred funktionalitet. Användningsområdet för alabaster avgör till stor del valet av material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alabasterblandningen säljs i pappersförpackningar som väger från 5 till 50 kg. Vid arbete i betydande volymer är det mer praktiskt att köpa en rymlig behållare. Ju större paketet är, desto lägre blir kostnaden för 1 kg.

Bild
Bild

För att kittla mindre brister och fixa dekorativa element är det bättre att föredra snabbhärdande föreningar. Deras inställningstid är 2 minuter och fullständig torkning sker på 15 minuter.

Bild
Bild

När du arbetar på en stor yta är det bättre att använda en medelhärdande förening. Du kan arbeta med dem i 6 minuter - den här tiden räcker för att rätta till beläggningsfel.

Långsamt härdande blandningar används för gjutning av dekorativa element. De fryser i minst en halvtimme, men vid utgången ger de ökad styrka.

Hur man odlar?

Varje mästare som arbetar med att bygga alabaster bör följa de grundläggande reglerna:

  • behåll proportionerna exakt;
  • välj rätt behållare för blandning av blandningen;
  • blanda murbruk korrekt;
  • producera blandningen så snabbt som möjligt.
Bild
Bild

Innan du börjar arbeta med alabaster måste du hitta rätt kärl . Det rekommenderas inte att ta hinkar och skålar av plast, eftersom den utspädda lösningen torkar ut snabbt och du ständigt måste skrapa bort de frusna fragmenten från behållarens väggar, detta kommer att kräva fysisk ansträngning och leda till att damm. Det är därför de flesta mästarna föredrar gummerade behållare, där en liten mängd pulver knådas åt gången. Du kan ta bort resterna av den torkade blandningen från dem genom att lätt pressa behållaren. Samtidigt kan du göra ett fartyg själv, en gammal boll eller ett däck från en bil kommer att göra detta.

Om du behöver späda mycket pulver kan du ta en plasthink och lägga ut botten och väggarna med plastfolie. Se till att behållaren inte skadas under arbetet. Annars kommer fukt snabbt att rinna ut ur det och du kommer att förstöra den färdiga blandningen. För att arbeta med efterbehandlingslösningen för att ge önskad effekt, det är nödvändigt att strikt följa de rekommenderade proportionerna . Nybörjarbyggare ignorerar ibland detta krav och utför en sats "för ögat".

Bild
Bild

Oftast hårdnar en sådan komposition för snabbt eller fryser inte alls.

För att förhindra att sådana problem uppstår är det nödvändigt att förbereda en fungerande lösning enligt följande

Till att börja med, häll 500 ml vatten i det beredda kärlet och häll långsamt 1 kg alabastpulver i vattnet under konstant omrörning. Den beredda blandningen ska ha en enhetlig konsistens. Inkludering av klumpar av vidhäftande gips är inte tillåtet.

Bild
Bild

I det här fallet är det mycket viktigt att inte överdriva det med att blanda kompositionen . Om du rör om alabasten för länge, kan den färdiga murbruk förlora sina styrkaegenskaper. Vanligtvis börjar blandningen tjockna 5 minuter efter blandning, med hänsyn till typen av alabaster, fullständig härdning sker efter 15-40 minuter. Följaktligen bör du för varje sats bereda så mycket av blandningen som du kan spendera på 5-6 minuter.

Mörteln tillverkad enligt denna instruktion är lämplig för fixering av kommunikation, tätning av sprickor och enkla efterbehandlingsmanipulationer. Om det behövs alabaster för puts av väggar, så är receptet något annorlunda. Innan du går direkt till platsen bör du blanda den torra kompositionen, som därefter kommer att fyllas med vatten med introduktionen av alabaster.

Bild
Bild

Som behållare kan du ta en godtycklig behållare med hård botten eller ett gammalt däck, väggarnas höjd bör vara 10 cm eller mer. Först måste flod- eller byggsand hällas i kärlet, sedan hälls kalk där med 5 delar per 1 del sand. De torra komponenterna blandas noggrant tills en homogen konsistens, varefter du kan hälla vätskan under konstant omrörning.

Det färdiga ämnet ska likna gräddfil.

Därefter måste du knåda alabasterdegen enligt det första receptet. Därefter måste den beredda blandningen överföras till ett kärl med kalk med en hastighet av 1 till 4 och omröras snabbt. Ämnet ska användas omedelbart efter beredning.

Bild
Bild

Hur applicerar man rätt?

I början av arbetet är det nödvändigt att sprida beläggningen, för detta behöver du en speciell spade med ett krökt handtag. En liten volym av blandningen skopa upp med en murslev och kastas snabbt på väggytan. Det viktigaste är att inte överdriva det, annars överför du helt enkelt hela utbildad arbetskraft.

Sedan måste du jämna ut blandningen med en spatel och applicera ytterligare ett lager alabaster, den ska vara tunn. I det här fallet måste det appliceras innan föregående lager är helt torrt. Om du missade det här ögonblicket ska ytan sprutas noggrant med vatten.

Bild
Bild

När slutskiktet av alabaster är helt torrt, måste du gå över det med en konstruktionsflotta - det är bäst att ta en plast. Bearbetningen utförs med rotationsrörelser moturs.

Bild
Bild

Under arbetets gång måste du pressa rivjärnet så tätt som möjligt mot basen som ska behandlas.

Faktum är att beredningen av knådning, direkt knådning och applicering av gips av parislösning hemma inte är en stor sak. Det enda du ska tänka på är den lilla tid du kommer att ha till ditt förfogande . Det är osannolikt att du kan bromsa denna process, så applicering och utjämning bör ske så snabbt som möjligt.

Rekommenderad: