Asbestplåt: Asbestcementplattor För Spisar I Bad Och Tak, Platta Och Wellpapp. Deras Storlekar. GOST. Vikt På 1 M2 Cement-asbestskivor Vid Demontering

Innehållsförteckning:

Video: Asbestplåt: Asbestcementplattor För Spisar I Bad Och Tak, Platta Och Wellpapp. Deras Storlekar. GOST. Vikt På 1 M2 Cement-asbestskivor Vid Demontering

Video: Asbestplåt: Asbestcementplattor För Spisar I Bad Och Tak, Platta Och Wellpapp. Deras Storlekar. GOST. Vikt På 1 M2 Cement-asbestskivor Vid Demontering
Video: Spis Cylinda. 2024, Mars
Asbestplåt: Asbestcementplattor För Spisar I Bad Och Tak, Platta Och Wellpapp. Deras Storlekar. GOST. Vikt På 1 M2 Cement-asbestskivor Vid Demontering
Asbestplåt: Asbestcementplattor För Spisar I Bad Och Tak, Platta Och Wellpapp. Deras Storlekar. GOST. Vikt På 1 M2 Cement-asbestskivor Vid Demontering
Anonim

Nu på marknaden för moderna bygg- och efterbehandlingsmaterial finns det mer än ett brett utbud av produkter. Och en av de mest efterfrågade och populära kategorierna är asbestskivor. För närvarande kan du enkelt ta reda på allt om sådana produkter, inklusive deras huvudsakliga prestandaegenskaper, applikationsområden och funktioner, samt kostnad.

Bild
Bild

Detta material har länge använts i konstruktion. Sådan rekordpopularitet beror bland annat på eldfasthet och värmeledningsförmåga.

Specifikationer

Med hänsyn till efterfrågan på asbestskivor av olika typer är det nödvändigt att uppmärksamma de viktigaste prestandaindikatorerna för detta material, liksom de viktigaste fördelarna och lika betydande nackdelarna. Först och främst bör det noteras att vi pratar om ark tillverkade av en blandning som innehåller:

  • asbest;
  • kvartssand;
  • cement;
  • vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det stora tillämpningsområdet för asbestcementplattor med slät yta och wellpapp beror på deras huvudsakliga egenskaper. Listan över de viktigaste punkterna innehåller följande.

  1. Mått och vikt , som kommer att beskrivas mer i detalj nedan.
  2. Plåttjocklek , som sträcker sig från 5, 2 till 12 mm. Det är viktigt att notera att vågskiffern har en standardtjocklek på 6 mm.
  3. Böjhållfasthet , som bestäms av tekniken för tillverkning av materialet. I detta fall är poängen att de angivna indikatorerna för pressade och opressade ark skiljer sig markant. De är 18 respektive 23 MPa. I situationen med vågmaterial är detta värde 16-18 MPa.
  4. Slagstyrka - en parameter som också beror på tillverkningsmetoden. För pressade ark och gjorda utan stor ansträngning är indikatorer på nivå 2 och 2, 5 kJ / m2 karakteristiska.
  5. Materialets specifika vikt , bestäms av dess densitet.
  6. Motståndskraftig mot låga temperaturer . Enligt standarderna måste alla beskrivna material, oavsett konfiguration, klara minst 25 frysnings- och tincykler. Förresten, ark med en plan yta gynnas i detta avseende, eftersom de klarar upp till 50 av de nämnda cyklerna.
  7. Fuktmotstånd … I enlighet med gällande standarder måste platta och vågiga asbestcementprodukter behålla sina grundkvaliteter under direkt och kontinuerlig exponering för fukt i minst 24 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att analysera funktionerna i ADS är det nödvändigt att fokusera på deras främsta konkurrensfördelar

  1. Ökad mekanisk hållfasthet … Som bevisats av många års praktik klarar takkonstruktioner av asbestcementplåtar belastningar på upp till 120 kg. Med andra ord kan en vuxen och ganska tung person enkelt röra sig längs dem. Dessutom kännetecknas skiffertak av god motståndskraft mot vindbyar och ogynnsamma väderförhållanden.
  2. Maximal motståndskraft mot direkta UV -strålar . Det är känt att skiffer värmer upp sig dåligt även i det hetaste vädret, vilket i sig gör att du kan skapa ett bekvämt inomhusklimat.
  3. Lång livslängd (upp till 50 år) utan att kompromissa med prestanda.
  4. Ökat brandmotstånd . En av de unika egenskaperna hos ADSL är dess förmåga att klara ganska höga temperaturer under lång tid. Det är också viktigt att notera att skiffer inte är brännbart och därför inte stöder förbränning.
  5. Lätt att bearbeta .
  6. Korrosionsbeständighet .
  7. Minsta indikator för elektrisk konduktivitet , vilket i sig minimerar risken för bränder, liksom elektriska stötar för en person.
  8. Bra ljudisoleringsegenskaper … Naturligtvis är skiffer i detta fall sämre än basaltpapp och ett antal andra effektiva isolatorer, men det visar fortfarande bra prestanda.
  9. Motståndskraft mot aggressiv miljö , inklusive alkalier och andra kemiska föreningar.
  10. Hög underhållbarhet … Byte av skadade konstruktionselement, oavsett komplexitet, orsakar som regel inga svårigheter. Alla operationer kan utföras med minimal tid, fysiska och ekonomiska kostnader.
  11. Minimal vård … Det betyder att det inte finns något behov av att regelbundet utföra specialarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna imponerande lista över tydliga fördelar med det beskrivna materialet förklarar fullt ut dess förekomst. Men som ni vet är ingenting perfekt, och därför har platt och vågskiffer också vissa nackdelar.

  1. Låg motståndskraft mot kemisk attack i frånvaro av antiseptisk behandling … Som praktiken visar, spirar mossa ofta i skifferna i sådana situationer, och andra svampformationer bildas också.
  2. Ganska stor vikt på produkter jämfört med många andra moderna takmaterial . Det är ingen hemlighet att lyfta skifferblad till en höjd kräver avsevärd ansträngning och tid.
  3. Skörhet som gör det svårt att transportera, bära och samma lyft av produkter … I detta fall bör alla manipulationer utföras med största försiktighet och uppmärksamhet för att förhindra skador på arken.
  4. Förekomsten av asbest i råvaruformeln , som utgör en fara för människors hälsa och kan orsaka allvarlig sjukdom vid förtäring.
Bild
Bild

Det är värt att notera, trots de markerade bristerna fortsätter detta arkmaterial att njuta av en riktigt rekordstor popularitet, särskilt bland privata utvecklare . Och nyckelrollen i detta fall spelas av överkomliga kostnader, optimalt pris-kvalitet-förhållande.

Bild
Bild

Visningar

Alla tillverkade cement-asbestplåtar kan delas in i två stora kategorier: platt och vågigt . Det är värt att notera att de flesta känner till den andra typen av detta byggmaterial. En sådan - man kan säga klassisk - skiffer är tillverkad i enlighet med GOST 30340-95 . Dessa ark är i sin tur indelade i flera sorter, som alla har sina egna skillnader när det gäller nyckelparametrar och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frisläppandet av plattarkmaterial utförs med hänsyn till de normer som föreskrivs i GOST 18124-95 . Det är viktigt att ta hänsyn till att sådana blad också är olika. De största skillnaderna i detta fall är i styrkan och densiteten hos den platta skiffern.

I samband med utseendet bör det noteras att de beskrivna produkterna oftast produceras i grått utan ytterligare beläggningar. Men färgalternativ finns också på rea. Pigment tillsätts under produktionsprocessen i stadiet för framställning av cementpastan.

Bild
Bild

Platt

Sådana asbestcementplåtar ser ut som plattor, och deras tillverkningsteknik möjliggör både användning av pressmetoden och produktion av material utan kraft .… I det här fallet blir det visuellt mycket svårt att skilja ett pressat ark från ett opressat. Det är värt att notera att oavsett produktspecifikationer är materialets dimensioner standardiserade.

Bild
Bild

Dessa två typer av råvaror har vissa prestandaegenskaper . Pressade ark överträffar betydligt sina "motsvarigheter" i täthet och mekanisk hållfasthet. Med hänsyn till dessa parametrar kommer sådana plattor också att ha en högre specifik vikt jämfört med opressad platt skiffer.

Det senare i denna mening kan kallas ett lätt alternativ.

Bild
Bild

Vågig

Asbestcementplåt med vågig profil uppfattas oftast som ett material för takkonstruktion . Under många decennier har tak av olika strukturer monterats av sådana ark: från bostadshus till industribyggnader. Men det är värt att notera att materialet ofta framgångsrikt används för konstruktion av staket av olika konfigurationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skifferprover av denna kategori som produceras idag skiljer sig från varandra i storlek, liksom i antalet samma vågor. Så som takmaterial används 6-, 7- och 8-vågiga ark av olika storlekar. Dessutom är det viktigt att notera att de kan vara:

  • standard;
  • genomsnittlig och central europeisk;
  • enhetlig;
  • förstärkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att analysera egenskaperna och nyckelegenskaperna för dessa typer av wellpapperskiffer kan det förstås att den största skillnaden mellan dem ligger i profilens form.

Den ökade efterfrågan och populariteten för dessa blad beror bland annat på deras överkomliga kostnad . Som ett resultat ges en verklig möjlighet för konstruktion av starka och hållbara takkonstruktioner till relativt låga finansiella kostnader. De nämnda förstärkta modellerna är ett av de rationella alternativen för konstruktion av tillförlitliga industri- och jordbruksbyggnader. Dessutom används de framgångsrikt för att bygga kuvert.

Bild
Bild

Mått och vikt

Dimensionerna på asbestplåtar med en slät yta, det vill säga platt, är standardiserade. Beroende på version kan olika modeller ha följande parametrar:

  • längd - 2500–3600 mm;
  • bredd - 1200-1500 mm;
  • tjocklek - 6–10 mm.
Bild
Bild

Dimensionerna på vågskiffer, liksom platt skiffer, regleras av nuvarande GOST och är:

  • arklängd för alla befintliga standardstorlekar - 1750 mm;
  • bredd - 980 och 1130 mm;
  • tjocklek, med hänsyn till profilens form - 5, 8–7, 5 mm;
  • våghöjd - 40–54 mm.
Bild
Bild

Det bör noteras att i praktiken är det tillåtet att avvika från ovanstående standarder vid tillverkning av plåtmaterial . I detta fall måste alla ark som säljs, oavsett typ och egenskaper, märkas. Från dessa symboler kan du snabbt bestämma materialets viktiga parametrar. Om till exempel 3000x1500x10 anges på ett ark, betyder det att dess längd, bredd och tjocklek är 3000, 1500 respektive 10 mm. På materialet med en längd av 1, 5, en bredd på 1 och en tjocklek på 0,01 meter kommer det att finnas en inskription 1500x1000x10.

En annan viktig parameter är arkens vikt. Den kan vara från 35 till 115 kg. Massan av vågig ACL är alltså 35 kg, beroende på måtten. Samtidigt når den specifika vikten (per 1 m2) 17, 9 kg.

Bild
Bild

Dessa parametrar beaktas av arbetare både under installationen av nya strukturer och vid demontering av gamla.

Ansökningar

Som redan nämnts, på grund av det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet, samt hållbarhet och andra högpresterande indikatorer, är de beskrivna arkmaterialen nu mer än utbredda. På grund av sin mångsidighet används de nu nästan universellt i konstruktionen.

Bild
Bild

Användningen av platta asbestcementplattor och wellpapp gör det möjligt att effektivt och till konkurrenskraftiga ekonomiska kostnader lösa ett stort antal problem av varierande komplexitet, nämligen:

  • uppförande av takkonstruktioner av nästan vilken komplexitet som helst över bostäder, industri och offentliga byggnader;
  • skapandet av ganska starka staket, bland annat som en del av industribygget vid olika anläggningar;
  • installation av skyddande och dekorativ beklädnad av olika arkitektoniska element i form av loggior, balkonger och andra;
  • ytterväggdekoration;
  • användas tillsammans med värmare, inklusive extrudering, för bad, spisar, pannor och fasader;
  • konstruktion av tryckväggar, liksom interna skiljeväggar;
  • installation som fönsterbrädespannor;
  • screed formation;
  • tillverkning av sandwichpaneler (ytterväggar);
  • formkonstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Vi bör också fokusera på de eldfasta egenskaperna hos de beskrivna arken: de klarar höga temperaturer . Det är värmebeständigheten som gör att de kan användas för ugnar, värmepannor, samt skorstenssystem och luftkanaler. En annan, inte mindre viktig punkt är att platta material framgångsrikt används när man formar fast form som en del av hällfundament. Ett så brett och varierat tillämpningsområde för ark beror främst på deras styrka och hållbarhet mot bakgrund av en överkomlig kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men trots allt ovanstående är det traditionella tillämpningsområdet för skiffer fortfarande skapandet av takkonstruktioner. Det är värt att notera att korrugerade ark av hög kvalitet garanterar, förutom styrka, ett estetiskt utseende på taket.

Bild
Bild

Förresten, små platta prover utför också takmaterialets funktioner.

Hur arbetar man med ark?

Installation av det beskrivna materialet är en ganska enkel process . Det gäller både tak- och fasadarbete. De senare påminner på många sätt om skapandet av gipskonstruktioner. I detta fall används ofta en L-formad profil och fogmaterial. Fästvåg och platta ark har naturligtvis vissa nyanser. Särskild uppmärksamhet bör dock ägnas åt reglerna för skärning och borrning av asbestmaterial, med beaktande av dess grundläggande egenskaper och egenskaper.

Bild
Bild

Tunn skiffer kan brytas snyggt enligt preliminära markeringar. Detta kommer att kräva:

  • markera brytlinjen;
  • utföra längs markeringen med en spik eller någon välslipad skär så att i slutändan ett spår uppnås;
  • lägg en platt skena eller en liten stång under arket;
  • Tryck jämnt ned på delen som ska separeras.
Bild
Bild

Ett klart plus med denna metod är den fullständiga frånvaron av damm som kan vara farligt för människor.

Den andra metoden innebär att man använder en speciell skifferspik och utför följande åtgärder:

  • markera ADSL;
  • rita längs markeringen med ett vasst föremål;
  • gör hål längs den markerade linjen med en spik med ett steg på 15-20 mm;
  • som i föregående fall, sätt en skena under brytlinjen och bryt arket.
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att resultatet direkt beror på antalet hål som stansas.

Förutom de beskrivna metoderna kan skiffer helt enkelt sågas med en bågfil. I detta fall kommer algoritmen att inkludera följande steg:

  • pålägg;
  • placeringen av ATsL på ett sådant sätt att dess mindre del är i en fribärande position; detta segment av arket måste stödjas med något för att förhindra frakturer;
  • skär materialet längs de skisserade linjerna.
Bild
Bild

Som praktik och erfarenhet av mästare visar, för dessa ändamål är en bågfil bäst lämpad, som används för att arbeta med skumbetong.

Bild
Bild

Den fjärde metoden är att skära asbestcementplåtar med en kvarn med en diamant eller skärskiva installerad på den på en sten . Under arbetets gång rekommenderas det att vattna skärområdet med vatten. Detta för att minska mängden skadligt damm som oundvikligen och i stora mängder genereras när du använder detta elverktyg. Liknande åtgärder bör vidtas vid arbete med parkett- och cirkelsågar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta, när man bygger olika konstruktioner från det byggmaterial som övervägs, blir det nödvändigt att borra hål. I detta fall kommer den ovannämnda bräckligheten för ADSL att vara nyckelpunkten. Med tanke på denna funktion är det viktigt att välja rätt kvalitetsverktyg och arbetsmetod. För dessa ändamål behöver du en elektrisk borr och en bra borr med en segerbit. Under borrningsprocessen måste vissa regler följas.

  1. Diametern på borrmaskinen som används ska vara något större än måtten på de fästelement som hålen är gjorda för.
  2. Under arbetets gång ska skifferarket vila tätt, helst på en mjuk yta. I annat fall ökar risken för skada på materialet avsevärt, med tanke på dess bräcklighet.
  3. Om det krävs för att göra ett hål med stor diameter, är det tillåtet att använda fjädrar, såväl som segrande och diamantkronor.
  4. Det rekommenderas inte att slå stora hål med skifferspikar.
  5. Vid borrning av tjocka ark är det bättre att göra flera tillvägagångssätt, väta borren och borrområdet under pauser.
  6. Innan du börjar borra är det nödvändigt att göra en markering och skruva fast platsen under borrmaskinen för att förhindra att den glider, med en skifferspik eller något annat verktyg.
  7. Det är extremt oönskat att aktivera hammarläget på borren.
Bild
Bild

Om du följer de listade rekommendationerna kan du snabbt och enkelt göra ett snyggt hål med önskad diameter i både platt och vågig skiffer.

Med hänsyn till särdragen i materialets sammansättning måste särskild uppmärksamhet ägnas åt säkerhetsåtgärder vid arbete med skiffer . I sig utgör ACL inte ett hot mot människors hälsa. Damm som följer med utförandet av vissa operationer (skärning, borrning) är giftigt. Asbest i denna form, som tränger in i luftvägarna och lägger sig i dem, med stor sannolikhet, kan provocera utvecklingen av farliga sjukdomar. Det är därför det rekommenderas att ha följande viktiga punkter i åtanke när du arbetar med asbestmaterial.

  • Arbete med det beskrivna materialet, särskilt dess skärning och borrning, måste utföras i välventilerade och ventilerade rum . Det är viktigt att koncentrationen av asbestdamm inte överstiger 2 mg per m3.
  • En förutsättning är användning av andningsskydd , som först måste kontrolleras noggrant med avseende på integritet och användbarhet.
  • I listan över obligatoriska åtgärder ingår också glasögon och overaller , som så mycket som möjligt ska förhindra inträngande av skadligt damm på huden.
  • Asbestcementprodukter ska förvaras separat och samtidigt säkert skyddad mot överflödig fukt i ett rum .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående är det värt att uppmärksamma transporten av bearbetad ACL, som endast måste utföras i en sluten behållare. Om detta inte är möjligt bör arken vattnas med mycket vatten för att förhindra spridning av damm.

Rekommenderad: