Skumlådor: Med Lock För Lagring Av Fisk Och Grönsaker. Hur Man Gör En Termolåda Av Polystyren Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Skumlådor: Med Lock För Lagring Av Fisk Och Grönsaker. Hur Man Gör En Termolåda Av Polystyren Med Egna Händer?

Video: Skumlådor: Med Lock För Lagring Av Fisk Och Grönsaker. Hur Man Gör En Termolåda Av Polystyren Med Egna Händer?
Video: FoodSaver® vakuumlådor 2024, April
Skumlådor: Med Lock För Lagring Av Fisk Och Grönsaker. Hur Man Gör En Termolåda Av Polystyren Med Egna Händer?
Skumlådor: Med Lock För Lagring Av Fisk Och Grönsaker. Hur Man Gör En Termolåda Av Polystyren Med Egna Händer?
Anonim

Skummat polystyrenskum (skum) har använts aktivt i byggbranschen i många år. På senare tid har emellertid detta material alltmer använts för tillverkning av speciella behållare där olika varor lagras och transporteras, inklusive mat.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Sådana utbredda skumlådor har fått på grund av den imponerande listan över deras fördelar

  • Åtdragning … Expanderad polystyren tillåter inte damm, ånga och fukt att passera, vilket gör att lådans innehåll förblir torrt och rent, eller omvänt inte torkar ut i ett varmt rum.
  • Värmeisolering … I behållare med lock förblir kall mat färsk under lång tid, medan varm mat behåller sin temperatur i ungefär ett dygn.
  • Styrofoam interagerar inte med innehållet , har ingen egen lukt och absorberar inte lukten av föremål som ligger i den.
  • Till ett mycket överkomligt pris sådana behållare tjänar under mycket lång tid.
  • De är ganska robusta att stapla dem ovanpå varandra för transport, samtidigt som de håller sin egen vikt till ett minimum.
  • Expanderad polystyren ruttnar inte, rostar inte och är lätt att rengöra med vanligt vatten … Den innehåller inte ämnen som är skadliga för människor. Det speciella skummet av livsmedelskvalitet kan kontakta alla livsmedel på ett säkert sätt.
Bild
Bild

Bland nackdelarna med skumlådor finns det bara tre

  • De är inte resistenta mot mekaniska skador … De är lätta att repa, sticka igenom med vassa föremål eller hörn av metallbehållare.
  • Material börjar smula under långvarig exponering för direkt solljus.
  • Skumbehållarnas främsta fiende är gnagare . Om möss finns i källaren eller garderoben kommer de att börja gnaga hörnen och väggarna i en sådan låda.
Bild
Bild

Visningar

Tillverkare erbjuder flera typer av skumbehållare till salu

  1. Sådana lådor kan skilja sig från varandra i volym .… Det finns mycket små behållare - från 1 till 3 liter. Det finns rymligare lådor med en volym på 5 eller 10 liter. Och även stora behållare, som oftast används i industrin, från 20 till 100 liter.
  2. Behållare kan variera i form … Dessa kan vara runda eller rektangulära lådor, liksom lådor med andra former, på beställning. Till salu finns det hela uppsättningar skumlådor i olika storlekar och former som kan köpas för hemmabruk.
  3. Och slutligen kan skumbehållare variera beroende på syftet .… Till exempel finns lådor för transport, lagring och temperaturunderhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Först och främst används skummet av fraktföretag. Oftast för transport av glasprodukter, läkemedel, växter, komplex utrustning eller andra ömtåliga varor. Dessa lådor används ofta för förvaring av grönsaker, frukt eller till och med skaldjur.

Den största fördelen vid lagring av kyld fisk är att skummet inte absorberar dess specifika smak.

Bild
Bild

De är mycket praktiska för att förvara potatis på balkongen på vintern och hösten . Dessutom används skumlådor ofta som fiskelådor för vinterfiske och som små hemlagade kylskåp i landet. För att göra detta måste de vara utrustade med ett tättslutande lock.

Hur gör man det själv?

Det är inte alls svårt att göra en termolåda av polystyren med egen hand. Huvudsaken – skaffa en plastlåda med grönsaker eller frukt i förväg för att använda som bas . Sådana lådor kan ges bort gratis eller för ett symboliskt pris i närmaste mataffär eller marknad.

Bild
Bild

Förutom en sådan plastram behöver du:

  • isolering;
  • Frigolit;
  • limkomposition;
  • vass kniv eller sax;
  • skumgummi;
  • Maskeringstejp.
Bild
Bild

Styrofoam tas bäst i platta ark, så det är bekvämare att skära det. Som lim är ett speciellt lim bäst lämpad för limning av polystyrenskumpaneler i taket eller väggarna.

Steg för steg är hela processen med att montera ett skumminikylskåp enligt följande

  • Lådans insida är fodrad med isolering … Ju tätare isoleringsdelarna är monterade vid skarvarna och i hörnen, desto bättre blir värmeisoleringsegenskaperna hos behållaren.
  • Lådans yttre yta är täckt med skum, från hörnen . Om mängden material är begränsad kan du sluta med att skapa en skumram, klistra in bara kanterna på plastbehållaren och fylla alla hålrummen mellan isoleringen och skummet med bitar av skumgummi.
  • Utanför är den resulterande skumlådan också insvept med isolering , som fixeras med maskeringstejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den öppna lådan är klar, men utan ett tätt lock håller den inte temperaturen. Locket är också enkelt att göra.

  • Två rektanglar skärs av skumplattorna , varav en är samma storlek som den inre storleken på den resulterande lådan, och den andra överskrider den med 5 cm på varje sida.
  • Två rektanglar limmas ihop , och deras nedre och övre ytor klistras över med isolering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturen på maten i en sådan låda bibehålls i cirka 18-20 timmar. Detta gör att du kan använda den inte bara för att förvara grönsaker i skafferiet, utan också att ta den med dig på en resa som en stor termopåse för en varm lunch eller läsk.

Rekommenderad: