Slipbetong (42 Bilder): Vilken Slipskiva Används? Beskrivning Av Polerade Betongväggar. Slipmaskiner. Hur Man Slipar Betong Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Slipbetong (42 Bilder): Vilken Slipskiva Används? Beskrivning Av Polerade Betongväggar. Slipmaskiner. Hur Man Slipar Betong Med Egna Händer?

Video: Slipbetong (42 Bilder): Vilken Slipskiva Används? Beskrivning Av Polerade Betongväggar. Slipmaskiner. Hur Man Slipar Betong Med Egna Händer?
Video: Dewalt Concrete Grinder Review 2024, April
Slipbetong (42 Bilder): Vilken Slipskiva Används? Beskrivning Av Polerade Betongväggar. Slipmaskiner. Hur Man Slipar Betong Med Egna Händer?
Slipbetong (42 Bilder): Vilken Slipskiva Används? Beskrivning Av Polerade Betongväggar. Slipmaskiner. Hur Man Slipar Betong Med Egna Händer?
Anonim

Betongslipning används för yttre (utomhus eller på gården) och interna (inomhus) ytor på det nygjutna (applicerade) betongskiktet . Både golvet eller plattformen som helhet och specifika områden, till exempel trappor i armerad betong, inklusive steg och övergångar, utsätts för slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Slipning av betong förbättrar inte bara dess utseende, samtidigt som den förädlar hela interiören som helhet, utan ökar också beläggningens parametrar avsevärt. Denna teknik har många positiva egenskaper:

  • enkelt underhåll, applicering av andra beläggningar på en betongbas;
  • ökning av driftstiden;
  • förstör inte den externa och interna utformningen av kommersiella byggnader, byggnader och platser;
  • betong slits ut på grund av mekanisk påfrestning (till exempel glider människor inte på grov betong och hjulfordon glider inte);
  • öka basens mekaniska hållfasthet, dölja sömmarna och bromsa lagrets sprickbildning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det slipade golvet är motståndskraftigt mot alla typer av vattenrelaterade skador. Det överliggande betongskiktet blir märkbart starkare. Aggressiva kemikalier som syror, alkoholer, alkalier och salter påverkar inte slipad betong lika destruktivt som opolerade underlag.

Betydelsen av betongslipning är att ta bort ett lager med liten tjocklek, som har mindre hållfasthet … Nära ytan ackumuleras en murbruk med högt kalkinnehåll på betongen, vilket minskar hållfastheten hos de första millimeterna av grundtjockleken. I genomsnitt, på den fjärde dagen, slipa av ett tunt ytskikt av basen.

Den sista slipningen utförs en månad efter att basen hällts: betongen får maximal styrka, vilket innebär att slipning av beläggningen inte kommer att skada den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den slipade ytan, även om den har en slät kant, har en hög förmåga att absorbera färg, bituminösa föreningar och mer … När beläggningen har åldrats (över tiotals år), under hela driftstiden, har många mikrosprickor och flisar dykt upp i den, som inte kan elimineras, även om de är noggrant fyllda med ett lager färg. Slipning av betongen gör att detta lager kan avlägsnas och den totala tjockleken på substratet minskar naturligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipning av den gamla beläggningen utförs förutsatt att den inte har böljande förändringar. Avvikelser från basens strikta horisontalitet elimineras endast när man häller en ny screed.

Bild
Bild

Om det inte är golvet, utan väggen som bearbetas, är arbetets uppgift att säkerställa strikt vertikalitet. Efter utjämning av väggar, tak eller golv skapar slipning av ytan en perfekt platt monolit.

Visningar

Beroende på syfte och metod för utförande utförs slipning torr och våt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr

Torrslipning anses vara den minst produktiva metoden för rengöring av golv eller väggar . Den tar inte bort mer än 2 mm betong. Torrslipning används för golv med standardhållfasthet, utan särskilda krav för att stärka grunden. Nackdelen är damm som lägger sig länge på grund av den naturliga tyngdkraften, vilket kommer att kräva användning av andningsskydd och en konstruktion (teknisk) dammsugare. Torrslipning - grov ytbehandling: ett golv eller en vägg, behandlad med en torr metod, blir mer grov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våt

Våtslipning används för behandling av extremt slitstarka golv, till exempel fyllda med betong av märket M450 . Fördelen med metoden är att en dammig plym inte stiger i luften, vilket försämrar sikten flera gånger under drift. Basen av extra stark och hård dekorativ sten kan också slipas. Våt slipning, trots vattenkylning, komplicerar arbetet på grund av den resulterande smutsen, som förvandlas till damm i kombination med vatten. Renheten vid slipning av basen försämras; du kan visuellt styra behandlingen endast genom att hela tiden tvätta hela ytan med en riklig mängd vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våtborttagning gör att du kan rengöra ytskiktet upp till en halv centimeter djupt. Efter bearbetning och rengöring måste golvet torkas.

Vad behöver du för slipning?

För slipning av golvet är det absolut nödvändigt att du behöver en slipdiamantskiva som drivs av en maskin (enhet) … Som regel används elektriska drivenheter, i det enklaste fallet är maskinen en kvarn. I andra fall används ett elverktyg med ökad produktivitet, som arbetar med sliphjul och stålborstar. Vinkelslipfästet kan användas både på en slipmaskin och en borrmaskin. Skruvmejslar är dock olämpliga för detta ändamål-deras varv, även på moderna 2-3-stegade modeller, räcker inte: för smidig slipning krävs minst 3000 varv på växelaxeln per minut. Ju mer hållbar beläggningen - till exempel när den är gjord av sten - desto kraftigare och snabbare ska utrustningen vara.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda konventionella stålskärare och kronor för slipning av betong. Maskinen är nödvändigtvis utrustad med ett skyddshölje som förhindrar att de minsta partiklarna sprids i alla riktningar med en hastighet av tiotals meter per sekund.

Bearbetning av sten, tegel, betong utförs med munstycken som innehåller en diamantbeläggning … Så snart det avtar exponeras lagret av stödstål, en krona, cirkel eller skiva anses olämplig för arbete på sten och betong.

En dammsugare måste anslutas till torrslipmaskinen. Höljet tillåter inte att en överflödig mängd smulor och damm flyger ut ur den under tiden dammsugarröret hinner suga in de flesta av de minsta partiklarna av rengjord betong eller sten. Dammsugaren startar lite tidigare än slipmaskinen.

Bild
Bild

Redskapen är fästa på axeln på växellådan eller motorn; ett hölje är fäst i arbetsområdet. Om torrslipning används, använd sedan en konstruktionsdammsugare - för honom i arbetsluftkammaren, där cirkeln eller skivan roterar, finns ett avgasrör. Mekanismen för exekutiv (slipning) drivning är skyddad från damm, och stegluftfilter är installerade i dammsugaren.

Bild
Bild

Vid användning av den våta metoden, i stället för avgasröret, tillförs vatten till arbetskammaren från sprutan. Vattenmaskinen (pumpen) har en tillräcklig driftstrycksgräns - upp till 10 atmosfärer. I det enklaste fallet används en högtryckstvätt, ansluten till en behållare (plaströr) med vatten eller direkt till vattenförsörjningen (eller brunnen). Själva drivenheten, vars kraft används för slipning, kan utrustas med ett motorvarvtalsreglersystem.

Bild
Bild

På svåråtkomliga platser, där mosaiken eller tvärkvarnen inte nådde, används en kvarn . Den används för polering av små ytor, relativt små ytor och rum (upp till 15 m2). Slipskivor används i form av en skålformad skiva - skivans centrala zon är infälld. De använder också fyrkantiga kuddar - de används för grov bearbetning av oegentligheter som är märkbart höjda ovanför skivans huvuddel. Det dubbla segmentet på disken används för att ta bort det överliggande lagret. Boomerangformade onlays producerar det sista slipsteget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivans yttre ytbeläggning är diamantkorn. Ju finare dess fraktion, desto mer exakt blir slipningen .… Grovflis används för grovslipning, små för polering.

För betongpolering används den så kallade Frankfurt -typen av munstycken - i speciella fall. De har liknande form som en trapets; fraktionen av diamantflis är inte den viktigaste avgörande faktorn för den grundläggande utformningen av sådana munstycken.

Bild
Bild

På vissa maskiner, till exempel ett antal CO -modeller, används ett stenslipmedel, vars element har en triangulär form. Ju mindre stenens granularitet, desto mer exakt och mjukare rengörs betongen. "Stones" används på mosaikslipmaskiner. En brist i detta slipmedel är en stor mängd krossat avfall. Motorns varvtal är lågt - betongytan som rengörs på detta sätt ser grov ut. För att minska förbrukningen av rengöringsmaterial, för att öka effektiviteten i utförandet av beställningar för betongslipning används en separat impregnering - en poleringsförstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa ämnen fungerar uteslutande på vattenbasis, och deras hjälpverkan liknar den effekt som betong ger när den hälls med en mjukgörare.

Minska konsumtionen av slipmedel, öka produktiviteten i arbetet tillhandahålls genom polering av intensifierare. De ser ut som speciella impregneringar. De tillsätts i vattnet när de matas till bearbetningsområdet.

Träning

Efter hällning, var noga med att vänta tills betongen får det mesta av sin styrka. För att göra detta fuktas det regelbundet med vatten - cirka 6 timmar efter att hällningsproceduren är slut: det ska härda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredningen av en gammal betongbeläggning, som av någon anledning inte slipades i tid, är följande

  1. All utrustning och möbler tas ut ur rummet (eller från platsen) . Människors arbete på platsen upphör, alla ansikten som stör reparationen av beläggningen tas ut från territoriet.
  2. Rengöring pågår: sopa, eventuellt tvätta golvet eller området … Det ska vara rent runt - det här gör att hantverkarna kan märka när alla oegentligheter slipas, fasningar för att ta bort dem, för att göra golvet horisontellt (eller vertikalt). Om golvet eller området har tvättats kan du torka det med en fläkt, en hårtork eller för att påskynda torkningen (om det finns en). Torkning av golvet tar inte mer än en timme på sommaren än under lågsäsong på grund av det varma vädret.
Bild
Bild

Efter att du har sett till att rummet och golvet (eller området utanför) är redo, förbereda kvarnen och skrubba tillbehör. För en borr kan en stans, en adapter för borstar och skivor som är fastspända med hjälp av en chuck vara användbara, vilka fixeras på ett flänsgängat sätt.

Om sprickor hittas på golvet eller på väggen utförs deras "underskärning", följt av att fyllas med färskt cementbruk. Det rekommenderas att förbereda en lösning på minst M-300 för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utför följande arbete för att förbereda ett gammalt golv som inte innehåller en monolitisk screed på ytan

  1. Ta bort det gamla golvbeläggningen.
  2. Sprid ett lager jord som är svårt att komprimera. Granitkrossad sten och slagg från masugnsproduktion används som fyllnadsmedel.
  3. Häll ett 10 cm lager av lågbetong (M-100, M-150, men inte den så kallade magra betongen).
  4. Efter härdning installerar du fyrarna - de använder profilböjt järn.
  5. Mätt betongskiktet med bindemedel.
  6. Fyll med en yta med massiva fyllmedel. Styrkan på detta underlag når en betonggrad på minst M-300.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slät bas förberedd. Dess krav uppfyller alla moderna standarder.

Ett betydande bidrag till slipning av betong utan obehagliga konsekvenser görs genom att hälla basen med fint grus, sandbetong (betong utan stora partiklar). Bra och snabb bearbetning ger efter för marmorflis. För att maximera effekten av det utförda arbetet, följ ett stegvis steg.

Bild
Bild

Tillståndet för den nygjutna eller redan befintliga beläggningen bedöms. En lasernivåmätare installerad på en horisontell, helst jämn yta kan användas för att bestämma märkbart utskjutande platser. Den slås på till det horisontella”mätningsläget” och roteras i en cirkel (360 grader). Enskilda områden kan kontrolleras med en bubbelvätskenivåmätare.

Bild
Bild

Betong kan tappas för tomrum: dessa platser avger ett högt och tråkigt ljud, en sammanhängande zon utan tomma utrymmen låter nästan inte alls. Om tomrum hittas skärs betongbeläggningen och området hälls igen med ny (sand) armerad betong. Klyftor och tekniska sömmar stängs ordentligt. Närvaron av utskjutande armering kommer att krävas avlägsnande med hjälp av en slipmaskin - en skiva, en cirkel, en skärare som fångas på en förstärkningsdel kommer att brytas omedelbart, en kraftig påverkan av skivan kan skada växellådan.

Bild
Bild

Ojämnheterna i betongbeläggningen under slipning avlägsnas med en smidesskiva (40 konventionella enheter av kornstorlek för diamantbeläggningen). Små luckor kan fyllas med epoxi.

Hur gör man för att slipa korrekt?

Att slipa en betongyta med egna händer hemma eller i ett garage är inte så svårt ett jobb som att ringa specialister . Om golvet är stort - till exempel en produktions- eller butiksyta poleras, är det osannolikt att konsumenten (ägaren till byggnaden, området) klarar sig utan en mosaikkvarn. Det är bara vettigt att bearbeta för hand när ett vardagsrum i en lägenhet eller i ett litet hus på landet utsätts för slipning. Behandlingen utförs med ökade hastigheter - cirka flera tusen (upp till 10 000) varv per minut. Denna rotationshastighet tillhandahålls endast av en elmotor. Bensinenheter eller dieselinstallationer används inte för bearbetning - hantverkarna skulle andas in detta avgaser, vilket dramatiskt skulle öka skadligheten av sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda skivor med annan kornstorlek än 40 konventionella enheter . Krossad sten ska inte dras ut ur betongkompositionen som basen hälldes med. För att förbättra arbetskvaliteten appliceras en komposition på beläggningen som ökar betongens hållfasthet genom att fylla porerna och mikrosprickorna i dess ytskikt. Om det efter bearbetning uppstår en defekt på ytan, fylls de upptäckta defekta punkterna och platserna med en cementbruk som innehåller kvartssand.

En stor mängd skador tvingar fram ett helt nytt golv från en cement-kvarts sandkomposition i två eller tre lager. Detta är det enda sättet att bli av med sprickor på ytan på den gamla beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att få en polerad yta garanteras genom att använda en skiva under arbetet, vars kornstorlek inte är mindre än 400. Den ideala effekten av tekniken uppnås med en skiva med en kornstorlek på cirka 3000 . För att ge ytan en nästan blank glans är den impregnerad med syntetiska lacker och färger som innehåller polymerer.

Manuell slipning med en slipmaskin används med samma slipskivor som valdes för industrimaskiner konstruerade för en betydande mängd arbete. Överhettning av kvarnen är inte tillåten: var 10-15: e driftstund stoppas enheten så att den svalnar.

Bild
Bild

Ett försök att använda en lågeffekts kvarn, samtidigt som dess hastighet minskar, kommer att leda till dess snabba överhettning (på mindre än ett par minuters drift) och utbrändhet av statorlindningen.

Den noggrant polerade ytan på golvet eller väggarna glädjer fastighetsägaren länge med sitt nästan perfekta skick. Den är redo för kosmetiska reparationer, som en följd av dess ändring behövs ingen förbättring. Golvet i ett lanthus eller i en lägenhet, jämnt på detta sätt, är lämpligt för att installera laminat eller linoleum, medan inga ojämna neoplasmer är synliga efter att ha lagt en sådan beläggning.

Rekommenderad: