Primrose (67 Foton): Plantering Och Vård Av En Flerårig Trädgårdsblomma, Sorter Av Vårljus Och Stamlösa. Hur Odlar Man Vanlig Primula Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Primrose (67 Foton): Plantering Och Vård Av En Flerårig Trädgårdsblomma, Sorter Av Vårljus Och Stamlösa. Hur Odlar Man Vanlig Primula Utomhus?

Video: Primrose (67 Foton): Plantering Och Vård Av En Flerårig Trädgårdsblomma, Sorter Av Vårljus Och Stamlösa. Hur Odlar Man Vanlig Primula Utomhus?
Video: SOLROSOR - En utvärdering av 2020 års solrosor och tips på sorter att odla 2021 2024, April
Primrose (67 Foton): Plantering Och Vård Av En Flerårig Trädgårdsblomma, Sorter Av Vårljus Och Stamlösa. Hur Odlar Man Vanlig Primula Utomhus?
Primrose (67 Foton): Plantering Och Vård Av En Flerårig Trädgårdsblomma, Sorter Av Vårljus Och Stamlösa. Hur Odlar Man Vanlig Primula Utomhus?
Anonim

Primroses sticker ut bland de populära blommorna för sitt utseende. De är indelade i ett antal arter, och trädgårdsmästare måste känna till detaljerna för varje specifik sort. Låt oss försöka förstå detta mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Primrose fick (och välförtjänt det) epitetet "det gröna rikets gyllene nyckel." Guld - för färgen och nyckeln - eftersom denna växt är nästan den första som dyker upp under snön. Inte konstigt att namnet "primrose" också nämndes i traditionella botaniska beskrivningar. Gula blomknoppar, grupperade i blomställningar, ser väldigt eleganta och attraktiva ut.

Botaniker tillskriver primrose till familjen primrose . Före andra delar av växten stiger lövverket över snön. Det är krympt och mycket pubescent. Primrose greener kallas ofta "lamm" för sitt karakteristiska utseende. Lövverket utvecklas nästan från själva roten och bildar en rosett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primrose har stjälkar, men de är alltid nakna. Endast skottens spetsar blir smidigt till knoppar. Det finns några sorter av primula där knopparna inte är grupperade i blomställningar. Knopparnas form är själva geometriskt korrekt. Kanten på kronbladen i den första delen av blomman skarvas, och närmare kanten på den är de redan separerade.

Både inhemska och vilda primros sorter är relativt låga. Endast ett fåtal av dem överstiger 0,3 m i höjd. Detta hindrar inte växten från att bilda frodiga "lock" av blommor med en rik färg. I kombination med färgglada knoppar erhålls en växt som är mycket populär bland trädgårdsmästare.

I de flesta fall används en flerårig art, men både ettåriga och tvååriga örtodlingar kan odlas utan några speciella problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men fördelarna med primros är inte begränsade till deras attraktiva utseende. Denna växt kan även användas i folkmedicin . Om du väljer knopparna och lägger dem i te kan du få en drink med en uttalad lugnande effekt. Med hjälp av oljan som utvinns från rötter och blad bekämpar de framgångsrikt mot tuberkulos.

Men en sådan åtgärd kan endast användas "tillsammans" med standardbehandling och med godkännande från den behandlande läkaren.

Primrose används som läkemedelsråvara och i industriell skala. På grundval av detta är kapslar och salvor beredda för att hjälpa till med eksem. Unga blad kan läggas i en sallad. Det kaukasiska köket har ett antal recept för att använda primrosblad i soppor. Rötterna används ofta för att göra kryddor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En så stor mängd primrosegenskaper uppmärksammades av de gamla grekerna. De introducerade det bara i kulturen och började använda det för kulinariska ändamål. Grekerna gav intressant nog primrose mystiska egenskaper. Ett antal myter och övertygelser som är associerade med det har funnits nästan till denna dag.

Men det som är otvivelaktigt är primrosens mjuka egenskaper. Det är dock oftast svårt för bin att nå områden där nektar finns. Speciellt när du tänker på vilda växter. Men bland de artificiellt uppfödda sorterna finns de som har nästan öppna knoppar. Vilda primula kan ses på de alpina backarna. Det finns också i den tempererade zonen på båda halvklotet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Skilja på:

hög primros (tillväxt upp till 0,3 m);

Bild
Bild
Bild
Bild

fintandade (med en sfärisk blomställning);

Bild
Bild
Bild
Bild

polyanthus (växten har korrugerat lövverk)

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerårig primula (vårljus) passar bra med höga buskar. Den kombineras perfekt med:

  • ormbunke;
  • värd;
  • heychera;
  • astilbe;
  • miniatyr barrträd;
  • ringblomma.

Men i sig kan en flerårig primula vara ett mycket vackert komplement till en trädgårdstomt. De som letar efter det bästa dekorativa resultatet bör titta på den stamlösa primula. Dess utseende är exceptionellt ljust och till och med ovanligt.

Det räcker med att säga att det är denna sort som oftast fyller fönstren i blomsterbutiker för olika helgdagar. Det verkar till och med konstigt att denna art i den botaniska klassificeringen kallades "vanlig primrose".

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen kan du se den i södra Europa och i mitten av den. Enkel anpassningsförmåga till nya naturförhållanden förenklar dock odlingen avsevärt även i ganska kalla områden. Stammlösa primroser är täta buskar med relativt kompakt utseende . Den tjocka, förkortade rhizomen är i harmoni med rosetterna av avlånga löv som ser ut som en lansett. Tidigt på våren (närmare bestämt i slutet av mars eller under de första dagarna i april), under normala förhållanden, är rosetten täckt med en bukett med relativt enkla blommor med 5 kronblad.

Alla corollas har separata peduncles. Bristen på en gemensam stam blev källan till namnet. Den stamlösa primrose är gul.

Bara ibland är den vit och har ett lila centrum. Du kan vänta på bildandet av frön högst i slutet av juni, och om september är varm, kommer blomljuset att blomma igen.

Varken beskrivningar i referensböcker eller ens färgfotografier kan avslöja all den känsliga charmen med denna blomma. Och desto mer är detta typiskt för de nyaste sorterna, som inte bara blommar rikligt, utan också färgar på ett mycket ovanligt sätt. Trädgårdsmästare rekommenderas dock inte att rycka med dem. Ibland ger stamfria primula alltför varierade, slår med en mängd olika färger . Det rekommenderas att begränsas till en eller två färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillbaka till den vanliga primrose är det värt att betona att detta är en typisk invånare i skogen och skogsstäppen. Den växer i naturen:

  • i de kaukasiska länderna;
  • i Turkiet;
  • på Irans territorium;
  • i Ryssland väster om Ural.

Du måste leta efter tjocklekar på en äng, i skog eller vid kanten. I skogens djup befolkar primrose främst gläntor och drar till buskar. Blomman med rätt form har en diameter på 0, 007-0, 015 m. De viktigaste pollinatörerna är bin och humlor. I skogsområdena i den europeiska delen av Ryssland blommar primrose i april, maj, juni och juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av blomningen bildas en lådformad frukt. Mörka frön mognar inuti kapseln. Deras storlek är relativt liten. Totalt lyckades uppfödare odla över 200 odlade sorter av primula.

Bild
Bild

Kolossea -sorten är en av de övervintrande fleråriga grödorna . Dess namn är ingen slump: denna växt kan nå en höjd av 0,3 m. Blommornas diameter är 0,02 m. Vid en relativt låg höjd ges dess skönhet genom kraftigt avsmalnande, skrynkliga blad. Blommans färg kan variera mycket. Den huvudsakliga praktiska tillämpningen är gräsmatta. Såning "Colossea" för plantor bör vara i april eller maj; skott kan förväntas i genomsnitt den 16: e dagen i gynnsamt väder.

Så snart det första riktiga bladet dyker upp krävs ett dyk . Det är nödvändigt att plantera "Colossea" i öppen mark i maj eller juni.

Huvudsaken är att frosten redan har tagit slut. Du kan odla en växt utan att transplantera i 4 eller 5 år. Den är bäst lämpad för måttligt skuggiga områden som är väl hydrerade och näringsrika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska, aka kandelaber, primros är en växt med blad i form av en avlång lansett . De är tandade och har en längd på 0,25 m. Höjden på stammarna kan nå 0,45 m. Det finns rosa, crimson och till och med lila blommor. De kommer att avfärdas under de sista dagarna i maj. Blomningen varar 35 eller 40 dagar. Japanska primroser är självsådd. De kan övervintra under normala förhållanden i mittfältet.

Men i avsaknad av snö eller en liten mängd av det kan du vara rädd för att frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primrose "Julia" är en av de minsta växterna av hela arten . Den bildar runda buskar täckta med graciösa glansiga blad av ljusgrön färg. Dessa blad pressas mot jorden. De flesta blommorna kännetecknas av vita och röda sammetfärger. Blommor kan stiga något högre än lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men gyllene primula kan växa till 0,2 m . Blommande sker under de sista dagarna i maj, medan gulbruna blommor med ett ljust centrum visas. Gyllene primroser kan perfekt tåla även svåra frost. … "Elizabeth Killelei" är en tät blomma av dubbel typ med en stark doft . De är målade i körsbärsfärg, och omkretsen av alla kronblad är omgiven av en gyllene kant. Buskarna är relativt kompakta och kan växa upp till 0,25 m.

Det rekommenderas att odla dem både i full sol och i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Joyce primroser är en alpin sort . Flerårig gräs bildar raka stjälkar, växer till 0, 1-0, 2 m. Tätt lövverk är målat i en ljusgrågrön färg och grupperas i en rosett. Bladen är ljusare nära kanten än i mitten. De kännetecknas av en blek krämig färg i mitten och en mild doft. Blommande "Joyce" inträffar inte förrän hälften av våren. Anläggningen utvecklas bäst i en väldränerad sandmark, i solen eller i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller krukväxter, bland dem sticker "Hector" ut … Detta är en anspråkslös sort, tolererar perfekt låga temperaturer . Du kan njuta av utseendet på den blommande "Hector" från tidig vår till halva juli. Det noteras att denna sort blir en harmonisk del av gräsmattagruppen. Den kan också användas som dekoration för stranden av en reservoar eller som ett tillägg till en sammansättning av stenar. I många fall används dessa primula för att skapa rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra granskningen av Gold Lace Scarlet -sorten … Denna växt tillhör typen av höga primula. Dess löv är täckta med rynkor; de kan vara antingen långsträckta eller elliptiska. Deras längd sträcker sig från 0,05 till 0,2 m. Lövverkets kant är täckt med små dentiklar. Blommornas diameter är liten (högst 0,02 m), medan de är färgade i en ljusgul ton.

Blommorna är grupperade i blomstrande blomställningar, som hålls på en något pubescent peduncle 0, 1-0, 35 m hög. "Gold Lace Scarlet" blommar från mitten av april i 50-60 dagar. Dessutom blommar det inte bara, utan ger praktiskt taget "ett helt hav" av blommor. De skiljer sig också i tonalitet. Sorten kan odlas både i ett soldränkt område och i en svag nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Att plantera primros på det öppna fältet kan göras vid olika tidpunkter. På våren (närmare bestämt under de sista dagarna i februari eller de första dagarna i mars) sås frön i växthusbehållare. De måste innehålla särskilt utvald jord. Men direkt sådd i ett öppet område kan göras först efter att snön har smält. Vid en kall vår är det bättre att vägra ett sådant beslut.

Användningen av krukor kan vara lite av ett skyddsnät . Det är i dem som primrose ska transplanteras i trädgården om vädret är dåligt länge. Sommarplantering är efterfrågad på grund av den snabba förlusten av frögroning. Sådd görs i juli eller augusti. Om du inte är säker på att jorden har kvar tillräckligt med fukt, du måste plantera så många frön som möjligt - då är riskerna minimala.

Det bästa alternativet anses vara odling av primros före vintern. Denna lösning låter dig uppnå högsta effektivitet.

Primros kommer att växa från början av våren. En extra värme i kombination med anständig luftfuktighet är precis vad de behöver. Sådd görs bäst på en plats skyddad från direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vattning

Vård är inte särskilt svårt när man odlar primula. Systematisk bevattning krävs för det på samma sätt som systematisk lossning av jorden och snabb bortskaffande av ogräs. För att vatten och näringsämnen inte ska gå till spillo måste blekta blomstjälkar tas bort. Eftersom primrose växer främst i skuggade områden, bör den vattnas utan att vara alltför entusiastisk. De enda undantagen är särskilt varma dagar.

Bild
Bild

Toppdressing

För att odla en primula måste du fortfarande ta hand om att befrukta den. När blomningstiden kommer, men knopparna ännu inte har öppnats, applicera en lösning av en komplex komposition vid en koncentration av 1% . Men du kan inte skynda dig att använda en sådan blandning. Om du applicerar den när knopparna ännu inte har dykt upp kommer all fördelaktig effekt att gå till bladen.

Primrose kan matas inte bara med mineraliska, utan också organiska gödningsmedel. När blomningen slutar, applicera mineralsammansättning upplöst i vatten.

Detta hjälper till att bevara växten för nästa säsong. Dessutom kommer färska blomknoppar att dyka upp. Ingen ytterligare åtgärd krävs.

Bild
Bild

Fortplantning

Primrose reproducerar:

  • sticklingar;
  • rotning av skottet;
  • klyvning av buskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelningen av primrose är klar inte tidigare än det tredje levnadsåret . Det finns sorter som inte kan delas upp tidigare än 5 år efter plantering. Proceduren utförs när blomningen antingen ännu inte har börjat eller redan har slutat . För att utesluta deformation av rötterna är det nödvändigt att skölja dem med rent varmt vatten. För att skära roten, använd bara en mycket vass kniv ; ett tråkigt blad kan deformera det.

På alla divisioner måste 1 njure vara kvar för att utvecklingen ska kunna återupptas . Det kräver också en välutvecklad rot och lövrosett. Snittlinjen måste strö omedelbart med aska, annars torkar de ut. Efter det genomförs avstigning så snabbt som möjligt. Delenki vattnas varje dag i 14 dagar. Separerade planteringar på hösten innan vintern börjar bör täckas med täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning av primrose med sticklingar är endast möjlig om det finns en stor buske . Bara från dem kan du skära av en del av en grundligt utvecklad rot. Så snart skärningen separeras skärs den uppifrån längs längden. Denna teknik gör att du kan odla knoppar så snabbt som möjligt. Sticklingar bör planteras på 0,03-0,04 m djup.

Det händer så att rötterna är för dåligt utvecklade, och rosetterna är inte tillräckligt förstärkta. Använd i så fall ett rotblad . Stenbladet skärs så lågt som möjligt och blir av med en tredjedel av bladplattan. Arbetsstycket planteras i den beredda blandningen. För dess beredning används jord och flodsand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grytan ska förvaras på ett ljust, men inte solbelyst ställe. Lufttemperaturen måste hållas där från 16 till 18 grader. När skotten kommer ut ur knoppen sitter de omedelbart i separata behållare. Transfer till gatumark är endast tillåtet vid bra väder. Det finns ingen anledning att rusa in i detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För all sin uthållighet kan primrose lida av ett antal skäl. I de flesta fall är faran förknippad med orimligt stark fukt. På grund av detta kan gråröta utvecklas. Det är särskilt troligt om luften stagnerar. Långsiktig utveckling av sjukdomen hotar plantans död.

Så snart de första tecknen på sjukdomen hittas är det nödvändigt att skära av de drabbade delarna och behandla sektionerna med en fungicid.

Bild
Bild

Att odla primula på en väl upplyst och välventilerad plats hjälper till att minska risken för infektion med gråmögel . Du bör också ta hand om markdränering. Samtidigt exponering för kyla och fukt kan framkalla ramulariasis . Ljusgula fläckar som ursprungligen dök upp på bladplattorna blir till hål. Kontrollmetoderna liknar dem med gråröta.

Bild
Bild

Av de skadliga insekterna är det största hotet spindelmider. Sniglar och sniglar samlas upp från primrose för hand. Du kan blockera deras väg till växten genom att hälla en sandremsa. Du kan också använda specialiserade bekämpningsmedel. Men det är starkt avskräckt att överskrida deras koncentration.

Spindelmider dricker juice från bladets undersida. Ju varmare väder, desto snabbare växer dessa insekter i antal. Så snart tecken på infektion hittas separeras primros från andra växter och sprutas med små droppar insekticidlösningar.

Behandlingen bör inte bara påverka själva den sjuka busken utan också det omgivande området (annars sprider sig skadedjuret).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

En växt som primula kan vara en riktig dekoration för fontäner, sjöar, dammar och vattendrag. Reflektionen av frodiga blommor i vattnet ser förtrollande ut. Tror därför inte att primrose är en enkel ört. Näckrosor kan användas med primros . Du kan också använda dem i kompositioner med träd med hög krona.

Primros är inte bara efterfrågade av privata husägare. De uppskattas också av designers som ansvarar för utformningen av stora botaniska trädgårdar, stadsparker och torg.

Primrose kan ses i en rabatt, i en blomsterträdgård eller en kant. Ofta omsluter primrose:

  • monument;
  • små skulpturella former;
  • platser tilldelade för någon form av design;
  • stigar och gränder;
  • bänkar och lusthus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även små ytor kan dekoreras med högtidlighet. Primrose används också på de norra och östra sluttningarna av klippträdgårdar. I detta fall används främst stamlösa arter och sorter. Den fleråriga kulturen kommer också att glädja ägarna till lutande klippträdgårdar.

Primrose är också populärt i klassiska rabatter. Det planteras vanligtvis framför andra växter för att säkerställa blomning på våren och sommaren. Om området är litet kan primrose bli en bandmask av en ren gräsmatta (med olika planteringsgeometrier). Tillsammans med andra blommande växter används den för att dekorera ingångarna till trädgårdar, hus och personliga tomter. Vissa landskapsdesigners kombinerar medvetet primula med andra lågväxande grödor:

  • ek salvia;
  • astrania;
  • buske cinquefoil;
  • havsarmén och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man kan ofta se karaktäristiska”fjärilar” i trädgårdstomterna. De skapas med ståltrådsramar. Där planteras primula efter fyllning av jorden. Långsiktig kulturutveckling låter dig njuta av dess vackra utseende under lång tid.

Ett annat alternativ övas också: dela små träfat i hälften. Vanligtvis planteras primros i dem inte som bandmask, utan tillsammans med spannmål. Denna lösning garanterar bevarandet av dekorativa egenskaper under hela året.

Faten fixeras på stöd och placeras på bekväma platser. Ett annat alternativ är en retroblomma baserad på ett utmattat bad.

I kompositioner på reservoarernas stränder kan primuler kombineras med rododendron, kärr -iris eller sedge. Genom att placera växter i nivåer kan du njuta av den mångfärgade ensemblen. Parker och torg är ibland dekorerade med primula tillsammans med:

  • cyklamen;
  • julstjärna;
  • penséer;
  • påskliljor.

Rekommenderad: